Adenom de prostata si Prostatita

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prostata este o glanda sexuala masculina care inconjoara primii centimetri ai uretrei. Ca si veziculele seminale, prostata face parte din glandele seminale, accesorii care fabrica plasma seminala, din care se formeaza sperma.

Ce este prostatita?
Prostatita este o infectie genito-urinara frecventa care afecteaza barbatii de toate varstele, cu o frecventa deosebita la adultii tineri. Inflamatia prostatei se poate croniciza, purtand numele de prostatita cronica. Statistica arata ca manifestarile acestei afectiuni apar la circa 9% din barbatii de peste 18 ani. Se apreciaza ca bolnavii de prostatita cronica au calitatea vietii alterata asemanator cu pacientii care au suferinte grave, cum ar fi infarctul de miocard.

Simptomele prostatitei
Pacientii se prezinta la medic pentru dureri perineale (intre anus, scrot si penis), oboseala, lipsa apetitului sexual, tulburari de urinat, uneori febra (37,20 C – 37,50 C). Unii pacienti pot fi asimptomatici si ajung la medic prea tarziu, pentru infertilitate, iar investigatiile arata existenta unei prostatite cronice.

Tratarea prostatitei cronice
Tratamentul este lung si implica atat antibiotice, administrate in doza mica, dar pe o perioada mai lunga, pentru a se concentra in zonele afectate din prostata, dar si medicamente antiinflamatorii si alfa-blocante, pentru a usura urinatul si a stimula eliminarea secretiilor prostatice. Alegerea medicamentelor se face in urma investigatiilor care vor evidentia cauza inflamatiei prostatice. Analizele sunt: examenul sumar de urina, cultura dupa masaj prostatic, ecografia pelviana, prostatica si reziduul vezical postmictional. in functie de acestea se decide daca prostatita este de origine bacteriana sau nu, urmand a se specifica tratamentul specific.
Prostata imbatraneste structural incepand de la 35 de ani, dar simptomele secundare apar mai pregnant dupa 55-60 de ani. Astfel, treptat se constata ca forta jetului de urina scade, ca urinarea se face o data sau de mai multe ori noaptea, ca trebuie sa se astepte pana porneste jetul de urina sau ca urina este tulbure si uneori cu miros. Deoarece se considera ca hipertrofia benigna de prostata (adenomul de prostata) este o boala legata direct de varsta, este necesar diagnosticul precoce (la primele semne) si nu cel tardiv.

Preventia
– Primul pas este prezentarea la medicul de familie.
– Al doilea pas este dozarea antigelului specific prostatic (PSA), obligatorie pentru barbatii trecuti de 50 de ani, care trebuie facuta anual.
– Pasul al treilea consta in efectuarea unei ecografii care sa masoare volumul prostatei, sa aprecieze structura glandei si starea aparatului urinar.
– in al patrulea rand dozarea glicemiei, a creatininei sanguine si efectuarea examenului sumar de urina, eventual urocultura.
– Pasul ultim este consultul urologic, efectuat la un medic specialist care sa concluzioneze asupra problemei schitand conduita terapeutica necesara, dupa stabilirea cu certitudine a diagnosticului.

Adenomul de prostata este o afectiune specifica barbatilor in perioada de andropauza si consta in marirea in volum a prostatei – o glanda care înconjoara prima parte a uretrei. Micsorarea productiei de hormoni masculini din glanda exterioara situata langa prostata, provoaca o perturbare a echilibrului hormonal; glanda interna care produce hormoni sexuali feminini incepe sa prolifereze si in cele din urma inconjoara prostata si astfel, cand volumul prostatei tinde sa creasca, are loc stramtarea uretrei, ceea ce da o senzatie de apasare in partea inferioara a abdomenului, nevoia de a urina des, jet urinar mai subtire, iar mai tarziu chiar imposibilitatea de a urina.

De la primele tulburari se impune un examen medical, pentru a preveni posibilele complicatii – inflamarea bazinetului (pielita/leziuni renale). S-a dovedit ca o schimbare de nutritie poate avea efecte spectaculoase. Intr-un stadiu avansat, este necesara o extirpare a glandei interne. Inflamatia prostatei – prostatita – este o afectiune mult mai rara.

 

Recomandari pentru atenuarea adenomului de prostata



– adoptati o hrana vegetariana, cu multe cruditati, reduceti excesul de greutate, optati pentru post pentru a dezintoxica organismul

– renuntati la tutun si alcool si evitati sa beti mari cantitati de lichide

– luati masuri pentru a avea un scaun regulat, fara constipatii

– nu va reprimati nevoia de a urina, pentru a evita ca vezica urinara sa fie prea plina, goliti pe deplin vezica deoarece urina ramasa poaste provoca infectii ale vezicii, sustineti functiile renale

– gimnastica abdominala si evitati sa stati mult in pozitia sezand

– bai reci si progresive de sezut, cu coada-calului

– cataplasme de argila pe partea inferioara a abdomenului

– mancati seminte de dovleac, suc sau ulei de dovleac – dovleacul are o remarcabila eficacitate cand golirea de urina a vezicii urinare este perturbata; ulei de germen de grau

– ceaiuri de plante: leustean, splinuta, strugurii-ursului, pufulita cu flori mici – calmeaza durerile din momentul urinarii.

 

Tratament naturist
– Dieta cu sucuri de fructe si legume, timp de 1 luna.
– O clisma dimineata cu 2 l. infuzie calduta de musetel, timp de 7 zile.
– 50-100 gr. de seminte de dovleac zilnic.
– Suc de orz verde, 3×50 ml. zilnic, timp de 7 zile.
– Cura cu preparat de aloe.
– Cura cu boabe de ienupar.
– Cura cu polen si propolis.
– Rp. 1: 30 gr. strugurii ursului, 20 gr. tataneasa, 20 gr. trei frati patati, 20 gr. muguri de pin, 20 gr. urzica moarta, 20 gr. coada calului, 20 gr. galbenele, 10 gr. salvie, 30 gr. coada soricelului, 10 gr. frunze de vita de vie. Se ia 1 lingurita din amestecul de mai sus la 250 ml. apa clocotita, se infuzeaza 2 minute, se beau 3 cani pe zi, calde, indulcite cu miere si la care se adauga 1 lingurita de biter suedez.
– Rp. 2: ceai de rascoage cu flori mici, infuzie, 1 lingurita cu varf la 250 ml. apa clocotita, infuzat 2 minute, se beau 2 cani pe zi, dimineata si seara, pe nemincate.
– Rp. 3: ceai de pin.

– in caz de retentie urinara se administraza apa de grau, preparata din 250 gr. grau fiert timp de 20 de minute intr-un litru de apa, la foc mic. Se macereaza 10 ore dupa care se strecoara. Se face o cura de 3 saptamani de 2 ori pe an, administrandu-se 100 ml. apa de grau dimineata inainte de masa. in criza se administreaza pana la 150 ml. pe zi inainte de masa.
– Pe toata durata tratamentului se face repaus sexual.
– Baie de sezut, calda, cu temperatura crescand progresiv cu coada calului, timp de 20 minute, de 3 ori pe saptamana.
– Baie de abur a jumatatii inferioare a corpului de 2 ori pe saptamana, cate 15-20 minute.
– Baie vitala de 2 ori pe zi cate 25 minute.
– Cataplasma cu lut in forma literei “T” lombo-abdominala si perineala, 3 ore pe zi.
– Baie de soare, una pe zi.
– Dus scotian alternant.
Combaterea constipatiei.
– Evitarea trepidatiilor, a miscarilor bruste, cazaturilor.
– Reflexoterapia din zona suprarenala punctul 23, timp de 3 minute, de pe traseul rinichi, ureter, vezica urinara punctele 24, 25, 26 timp de 5 minute si zona prostata punctul 50 timp de 5-6 minute.

Acest fenomen al fitoterapiei in tratamentul HBP (adenomului de prostata) nu poate fi ignorat. Exista statistici recente asupra consumului de pastile in unele tari din Europa centrala si de est (fara Romania), care arata ca aproape jumatate din piata este ocupata de alfablocante si finasterida, iar cealalta jumatate de produsele bazate pe plante. Serenoa repens in extract ajunge singur la 10-15% din total, iar in combinatie cu alte plante ajunge la 22-38%. Diferenta dintre farmaceutice si plante este ca cele din urma se pot elibera fara prescriptie medicala, deoarece multe dintre ele sunt considerate de catre autoritatile medicale de control al medicamentului, ca fiind suplimente alimentare sau nutritionale. Aceasta inseamna ca fitoterapia nu s-a impus ca tratament medical echivalent. Totusi aceasta nu inseamna ca fitoterapia nu a fost studiata. Serenoa repens, planta ce apartine familiei Aracaceae, creste in America deNord, zona Carolina- Florida si a fost descrisa de botanistul Sereno Watson.





Fructele acestei plante sunt bogate in lipide si din ele se fac extracte ce contin acizi grasi (acidul lauric, miristic, oleic, palmitic), alcooli grasi si fitosteroli. Astfel extractia pe baza de bioxid de carbon este utilizata pentru fabricarea unui produs numit TALSO, iar extractia alcoolica este folosita in cazul PROSTAMOL UNO, prezent si pe piata noastra. Mecanismele de actiune ale acestei plante nu sunt in totalitate deslusite, dar in urma cercetarilor de laborator si ale studiilor clinice s-au identificat cateva: inhibarea factorilor de crestere prostatica E si F, inhibarea ciclooxigenazei si lipooxigenazei, inhibarea activitatii reductazei si altele.

Ca urmare, se apreciaza ca extractul din Serenoa repens intervine in cresterea prostatica prin dublu mecanism hormonal (androgenic si estrogenic), actioneaza pe receptorii alfaadrenergici si are actiune antiedematoasa si antiinflamatorie. Produsul german PROSTAMOL UNO este indicat in fazele incipiente ale HBP cu tulburari urinare minime. inainte de a lua orice preparat este nevoie de un examen de specialitate la un urolog, care va stabili situatia particulara a bolnavului si in functie de aceasta va indica ce este potrivit: regim dietetic, plante, alfablocante, finasterida sau operatie.

 

Ca orice tratament naturist al prostatei , este bine ca si acesta sa fie asociat medicatiei recomandate de medic, scopul fiind acela de a se obtine o vindecare “blanda” si a nu se ajunge la interventia chirurgicala.

Ceaiul de pufulita cu flori mici

Alaturi de ghimpe (Xanthium spinosum), planta recomandata cu toata increderea suferinzilor de boli



ale prostatei, efecte deosebite in astfel de cazuri mai are si pufulita cu flori mici (Epilobium hirsutum): Peste 3 lingurite de pufulita, parti aeriene uscate si maruntite, se toarna 500 ml de apa clocotita si se lasa sa infuzeze 5 minute. Se strecoara si se beau 3-4 cani de ceai zilnic”. Planta ajuta la o urinare aproape normala, inlaturand starile de durere si usturime.

Matasea de porumb si maceratul de vasc

Tot pentru combaterea afectiunilor prostatei, se amesteca, in parti egale, matase de porumb, coada calului, frunze de par, frunze de gutui si coada soricelului. Se pune o lingura cu varf din acest amestec la 250 ml apa clocotita, se lasa “sa traga” 5 minute, se strecoara, se indulceste cu miere poliflora si se beau cel putin 3 cani din acest ceai zilnic.

La fel de util ste si maceratul la rece din frunze si ramuri tinere de vasc (o lingura frunze uscate la 300 ml apa, timp de 10 ore), cate o cana/zi, timp de 18 zile.

Amestecuri de plante

Atat in cazurile de prostatita, cit si in cele de adenom, se poate recurge la o infuzie din frunze de merisor (100 g), coada calului (100 g), seminte de patrunjel (40 g), seminte de in (20 g), rizomi de pir (20 g), sulfina (10 g). Se pune o lingura de amestec la o cana cu apa clocotita. Se beau 2-3 cani pe zi.

Un alt amestec eficient este din tataneasa, trei frati patati, coada calului, urzica moarta, galbenele (20 g din fiecare), coada soricelului si strugurii ursului (cate 30 g), salvie, muguri de pin si frunze de vita de vie (cate 10 g). Se pune o lingurita cu varf de amestec la 250 ml apa clocotita. Se infuzeaza 2 minute si se beau 3 cani/zi, calde si indulcite cu miere poliflora.

Cu bune rezultate in rezolvarea greutatilor urinare generate de hipertrofia (marirea) prostatei se poate utiliza un amestec din coada calului (2 linguri), traista ciobanului (4 lg), frunze de mesteacan (4 lg), radacina de patrunjel (rasa, 2 lg) si frunze de podbal (4 lg). Aceste plante se pun in 2 litri de apa clocotita, se acopera vasul, se pune din nou pe foc si se lasa sa fiarba 5 minute. Se strecoara si se bea pe parcursul zilei in loc de apa.

Uleiul si infuzia din muguri de pin



Un alt tratament pentru suferinzii de prostatita consta in folosirea uleiurilor eterice din plante (pin, ienupar, chimion, fenicul), cate 5-10 picaturi pe zi, in putina apa calda, cu 20-30 minute inainte de mesele principale, timp de 2 saptamani. Din muguri de pin se poate prepara si consuma, cu acelasi efect ca in cazul uleiurilor eterice, infuzie din 20-30 g muguri la 1 l de apa clocotita. Se beau 3 cani/zi, timp de 2 saptamani.

Pentru bolnavii de prostatita, in special cronica, se mai recomanda consumul de polen  cate 5 lingurite dimineata, pe nemancate, sau 2 lingurite la fiecare masa si consumul de dovlecei sub orice forma, in special seminte de dovleac, numai miez. Nu se admit alimente sarate si condimentate.

 

Remedii homeopate
Homeopatia obtine succese importante in ameliorarea si chiar vindecarea acestei patologii (in functie si de gradul hipertrofiei). Se recomanda:

  • Chimaphila umbellata – in cazurile de retentie urinara cauzate de hipertrofia si inflamatia acuta a prostatei.
  • Sabal serrulata – retentie de urina prin HBP la oameni in varsta. Se manifesta prin senzatia de mictiune imperioasa asociata prostatitei; ejaculare dureroasa; senzatie de frig la nivelul vezicii urinare si prostatei.
  • Conium Maculatum – hipertrofie de prostata cu induratie impresionanta si alarmanta a glandei; crestere rapida in dimensiune a prostatei datorita abstinentei sexuale; emisie de lichid seminal dupa fiecare scaun sau de la miscare; ejaculare precoce.
  • Digitalis purpurea – retentie de urina sau mictiune dificila ce insotesc HBP la batrani; senzaţie de vezica plina dupa urinare; urinare frecventa noaptea; istoric de gonoree.
  • Calcarea carbonica – hipertrofie importanta a prostatei asociata cu induratie; ejacularea este dificila si mult intarziata.
  • Nux vomica – mictiune imperioasa care necesita mult efort si se amelioreaza doar temporar prin eliminarea catorva picaturi de urina; prostatita cronica cu spasme dureroase la ejaculare; mictiune involuntara dupa ce urineaza. 

Evitati frigul si alcoolul
Exacerbarile HPB pot fi prevenite daca evitati expunerea la frig si consumul de condimente si alcool. Cantitatile mari de grasimi de origine animala, zaharurile rafinate, painea alba, prajiturile, consumul de cafea si sedentarismul sunt si ele incriminate in aparitia HBP. In plus, se pare ca relatiile sexuale foarte frecvente (zilnice) si masturbarea contribuie la aparitia mai precoce a HBP prin hiperstimularea hormonala si a prostatei.

Sfaturi pentru acasa
Simptomatologia descrisa mai sus se intalneste si in inflamatia prostatei (prostatita) de natura bacteriana si in cazul cancerului de prostata. Prin urmare, este important sa faceti un consult urologic pentru a avea un diagnostic corect. De asemenea, pentru ameliorarea simptomelor se recomanda:

  • un consum ridicat de lichide sub forma de ceaiuri si sucuri (din morcov, sfecla rosie, ridichi, castraveti, pepene verde, orz verde). Este indicat totodata consumul de ceapa, usturoi, patrunjel;
  • baile calde de sezut pot ameliora disconfortul prin relaxarea musculaturii pelvine;
  • administrarea de zinc pe anumite perioade de timp inhiba transformarea testosteronului in DHT;
  • evacuati scaunul din pozitia “pe vine” si nu din sezut (ultima exercitand o presiune prea mare asupra perineului si prostatei);
  •  nu urinati din pozitia ortostatica (in picioare), ci stand asezat.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close