Armurariu – Efecte terapeutice

Dă Share să știe și altii!!
Shares

ARMURARIU

Silybum marianum Fam. Compositae

Denumiri populare: arginţică de grădină, armurar, buruiana armurării, crăpuşnic, scaiul Sfintei Mării, scai pestriţ.

În tradiţia populară: cultivată prin grădinile ţărăneşti. Rădăcinile, frunzele şi fructele s-au folosit în medicina populară în boli de ficat şi splină.

În Vrancea la Nereju, sămânţa “ursită” se punea în rachiu de tescovină şi se lua pentru argint.

A fost un leac obişnuit pentru întărirea organismului,  de aceia se cultiva în grădinile ţărăneşti din multe zone.

S-a folosit încă din vremea lui Hyeronimus Bosch (1595), devenind un adevărat medicament hepatobiliar în secolul 18.

Istoric şi întrebuinţări: armurariu este o specie medicinală de perspectivă, datorită acţiuni hepatoprotectoare a a principiilor active existente în plantă. În trecut planta a fost utilizată ca tonic amar. Actualmente fructele de armurariu se folosesc în tratamentul leziunilor ficatului şi în hepatite cronice şi acute. De asemenea s-a constata că principiile active din armurariu prezintă o acţiune hepatoprotectoare în cazul unui tratament îndelungat cu antibiotice.

Descriere: este o specie anuală erbacee, ţepoasă, de vre-un metru înălţime cu tulpini şi frunze de un verde şters, cu flori roşietice, care fac nuşte seminţe cu gust amărui. Acest scaiete este printre cele mai utilizate plante din lume.

Rădăcina este pivotantă, puţin ramificată. Tulpina este erectă, înaltă de 0,7-1,5m, cu striaţii longitudinale. Frunzele sunt glabre, lucioase, marmorate cu Fructele au acţiune antihepatotoxică, protectoare şi curativă asupra ficatului. Acţiunea se produce la nivelul membranei celulare, împiedicând distrugerea celulei şi favorizând reconstrucţia chiar în procesele de distrugere deja începute. Silimarina nu are toxicitate şi nu dă reacţii secundare. Se pare că şi betaina hidroclorică contribuie la acţiunea hepatoprotectoare a fructelor. Specia înfloreşte în luna iulie.

Fructul este reprezentat de o achenă cilindrică, terminată cu un papus. Fructele achene lungi de 6-7 mm, netede, de culoare galbenă brună, până la brună-negru, uneori brune cu pete mai închise. Fără miros sau gust caracteristic.

Compoziţie chimică: se folosesc fructele de armurariu. Fructus Cardui Mariae.

În fructe s-au găsit flavonoide de tipul flavononolilor, din care silimarina şi silidianina este cea mai importantă. Dintr-un extract de fructe s-au izolat polihidroxifenilcromone, silibină, silicristină, silimarină şi silidianină. S-au mai găsit şi alţi compuşi flavonici, ca silimonina şi silandrina.

Principiile active din armurariu sunt flavonoidele silibină, silidină şi silicristină care formează un complex ce poartă denumirea de silimarină. Saponozide: fitomelane în uleiul extras din plantă 1,11 dien- 3,5, 7, 9-tetraină- falvonoizi şi acid fumaric.

Pe lângă acestea s-au izolat betaină hidroclorică, care este donatorul de grupe metil pentru sinteza colinei în ficat. Din extractul alcoolic s-au identificat aminoacizii ca l-cisteina, glicina, acidul l-glutamic, acidul-l-2-amino-butiric, d-l-leucina şi tiramina. Lipidele sunt prezente în proporţie de 3-4%.

Acţiune farmacologică: Planta a fost utilizată în trecut ca tonic amară stimulent al digestiei şi ca febrifug. În prezent interesează din punct de vedere fitoterapeutic fructele care acţionează asupra hepatocitelor, obţinându-se din ele produse farmaceutice cu acţiune hepatoprotectoare.

Fructele au acţiune antihepatotoxică, protectoare şi curativă asupra ficatului. Acţiunea se produce la nivelul membranei celulare, împiedicând distrugerea celulei şi favorizând reconstrucţia chiar în procesele de distrugere deja începute. Silimarina nu are toxicitate şi nu dă reacţii secundare. Are efecte remarcabile ca hepatoprotector, protejând integritatea membranelor nelezate şi ajutând de asemenea la regenerarea celulelor hepatice. Se pare că şi betaina hidroclorică contribuie la acţiunea hepatoprotectoare a fructelor. Administrarea extractului de armurariu diminuează efectul substanţelor hepatotoxice care induc ciroza sau necroza ficatului. Flavolignanii conţinuţi în silimarină acţionează direct asupra hepatocitelor, permiţând regenerarea ficatului. Silimarina (Sylybina, Silycristina, Sylidianina) ajută la regenerarea ficatului, stimulând activitatea AND-ului dependent de ARN- poşlimeraza I, accelerând formarea de ribozomi, prin care rezultă o creştere semnificativă a ratei sintezei proteice celulare. Studii făcute în Germania, SUA, Italia, Austria, au arătat că armurariu este un anti-toxic rebutabil ajutând organismul să reziste la cele mai puternice otrăvuri, de la ciupercile toxice, până la gazele industriale sau metale grele.



Atenţie prin fierberea armurariului se distrug flavonoidele. Cel mai eficient este tinctura şi pulberea.

Se poate folosi la următoarele afecţiuni: afecţiunile ficatului, afecţiunile splinei, alcoolism,  boli ale ficatului foarte diverse, bolile vezicii biliare, cancer, cancer hepatic, prostată, pulmonar, sân, ovarian, intestinul gros, cancer de piele, ciroze hepatice, combaterea efectelor negative la chimioterapie, constipaţie, digestii dificile, diskinezie, dispepsie, excrescenţe virusale, hepatite cronice, hepatite epidemice- virale A,B,C, hemoroizi, hipertensiune arterială, icter, indigestii, infecţii hepatice, insuficienţă hepatică, ipohondrie, intoxicaţie în special cu ciuperci, intoxicaţie cu metanol, intoxicaţie cu tetraclorură de carbon şi metale grele, cu medicamente care atacă ficatul, litiază biliară, menoragii, negi, obezitate, otrăviri cu ciuperci toxice, pleurezie, psoriazis, varice, vărsături.

Mod de folosire: întrucât  vorbim doar de seminţele care se comercializează le centrele plafar, vom spune doar prepararea acestora.

Infuzie: La 250 ml apă clocotită se va pune doar o linguriţă de seminţe proaspăt măcinate. Este foarte important să se macine doar în momentul în care se prepară pentru a nu se oxida. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este bine ca prima să fie consumată dimineaţa la trezire, înainte de micul dejun, apoi se va sta culcat pe partea dreaptă timp de 30 minute, după care puteţi să vă continuaţi activitatea de peste zi. Cealaltă cană se bea în două reprize înaintea meselor cu 15 minute. Principiile active din plantă în special flavonoidele se degradează prin prepararea aceasta şi din această cauză se indică mai ales folosirea sub formă de pulbere sau combinată.

Cura cu acest ceai durează 15-20 zile, apoi se va face o pauză de 15 zile şi se poate relua.

Frunzele se pot consuma verzi la salate fiind foarte utile în afecţiunile digestive sau cele interne.

Pulbere: se obţine cu râşniţa de cafea şi apoi se cerne cu sita fină. Se va lua apoi câte 1 linguriţă rasă de pulbere care se ţine sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite cu apă. Timp de 15 minute nu se mai consumă nimic. Se face de 4 ori pe zi.

Infuzia combinată- preparând în acest mor se menţin principiile active din plantă. Se pune 1-2 linguriţe de pulbere la 100 ml apă de seara până dimineaţa. Se strecoară dimineaţa şi plantele se pun la 100 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Când acest lichid a ajuns la 40 de grade se amestecă cu maceratul şi se poate consuma cu 15 minute, înaintea meselor principale, consumând 3 căni din acestea pe zi.

Tinctura-­ se macină seminţele (50 g) şi se vor pune într-­o sticlă care se poate închide ermetic împreună cu 250 ml alcool alimentar de 70˚. Se ţine la temperatura camerei agitând des. Se strecoară apoi şi se filtrează. Se pune în sticle mai mici la rece unde se pot ţine timp de 2 ani.

Administrare: Se poate lua singură sau în diferite asociaţii cu alte tincturi în funcţie de afecţiunile care le are omul. Se pot lua între 10 picături­ o linguriţă care se vor lua cu 15 minute înainte de mesele principale. Este foarte bine ca după ce se ia să se stea culcat pe partea dreaptă, mai ales dacă se ia pentru ficat. După 20 zile de tratament se va face o pauză de 15 zile şi apoi se poate relua.

Praf: se macină fin seminţele şi se va pune un vârf de cuţit de praf sub limbă. Se ţine timp de 10 minute, după care se va înghiţi cu puţină apă. Se ia de 3 ori pe zi . La 20 de zile se face de asemenea o pauză de 15 zile, după care se poate relua.

Este indicat să nu se supra dozeze şi să se facă o pauză după 20 de zile de tratament. În cazurile în care nu se poate indica tinctura (din cauza alcoolului) se vor folosi sub formă de praf aceste seminţe.

Cataplasmă- 2-3 linguriţe de pulbere de plantă se umezeşte cu apă caldă după ce se pune pe o pânză care se aplică pe locul afecţiunii.

Este o plantă care nu trebuie să fie neglijată atunci când există o afecţiune a ficatului. Se poate de asemenea încerca în afecţiunile splinei şi pancreasului.

Modul de folosire pe afecţiuni:

Afecţiunile ficatului, se tratează datorită silibininei conţinută de armurariu care împiedică procesul de acumulare a toxinelor în ficat, favorizează activitatea celulelor hepatice şi stimulează eliminarea toxinelor din celula hepatică. Se ia jumătate de litru de infuzie pe zi, în cure de 2 săptămâni cu o săptămână de pauză. Se poate asocia la alegere tinctura. Se poate face de asemenea şi următorul preparat: 1kg de miere zaharisită, 150 g pulbere de Armurariu, 200 g pulbere de Cătină, 300g polen de albine, 100 g propolis. Se pun toate într-un vas şi se amestecă bine. Se poate ţine acest amestec într-un borcan cu capac la frigider. Înainte de folosire se va amesteca de fiecare dat[. Se va lua din amestec câte 1 linguriţă dimineaţa şi una seara pentru refacerea ficatului şi la diverse afecţiuni.

Se mai poate face un amestec în părţi egale de: sulfină, armurariu, cătină albă, anghinare, cimişir (un sfert), rostopască (jumătate. Se fac toate pulbere. Înainte de mese luaţi câte o linguriţă din acest amestec şi se ţine sub limbă pentru 15 minute, apoi se înghite cu apă. Plantele se iau la toate afecţiunile ficatului până la vindecare..

Afecţiunile splinei se va lua sub formă de praf de 4 ori pe zi, câte 1 linguriţă timp de minimum 21 zile apoi cu o pauză de 7 zile. Poate fi asociat cu schinduf foarte bine..

Alcoolism- infuzie 3 căni pe zi, contribuie la dezobişnuirea de alcool, timp de 3 săptămâni, cu 2 săptămâni de pauză, cu infuzia combinat[, din care se bea un litru pe zi. Armurariu nu diminuează dependenţa de alcool, însă ajută la refacerea ficatului (greu încercat de consumul sistematic al acestei substanţe) şi foarte important, susţine activitatea nervoasă, ajutând chiar la recăpătarea reflexelor :i coordonării normale, reducând tremuratul membrelor şi alte simptome de acest gen. Un studiu făcut pe pacienţii alcoolici dintr-un spital de profil din Spania sub conducerea medicului A.Pares a pus în evidenţă toate aceste efecte benefice ale armurariului.

Boli ale ficatului foarte diverse– se tratează datorită silibininei conţinută de armurariu care împiedică procesul de acumulare a toxinelor în ficat, favorizează activitatea celulelor hepatice şi stimulează eliminarea toxinelor din celula hepatică. Se ia jumătate de litru

Bolile vezicii biliare– se ia tinctură câte 1 linguriţă diluată cu 100 ml apă la nevoie.

Cancer (diminuează efectele secundare în cazul tratamentului chimioterapică), se va lua sub formă de praf de 4 ori pe zi, câte 1 linguriţă.





Cancer hepatic, prostată, pulmonar, sân, ovarian, intestinul gros- se recomandă administrarea unei linguriţe de pulbere de seminţe de armurariu de 4 ori pe zi, în cure de 15 zile cu 10 zile de pauză, după care se reia.

Pentru a preveni cancerul: faceţi la fiecare schimbare de anotimp o cură cu seminţe de armurariu, consumând 4 linguriţe de tinctură pe zi, vreme de 3 săptămâni. Această plantă activează sistemul imunitar (favorizând fagocitarea celulelor maligne). Studii făcute în rândul populaţiilor mediteraneene şi din Asia Centrală, unde această plantă este consumată în mod tradiţional, arată că incidenţa cancerului este de 3 ori mai mică la cei care consumă frecvent această plantă.

Cancerul pielii- o dată la două zile se pun cataplasme cu pulbere pe zona bolnavă. Suplimentar, se face un tratament intern.

Cancerul de prostată şi hepatic- sunt cele 2 localizări ale bolii canceroase, în care a fost verificată clinic acţiunea favorabilă a seminţelor de armurariu sau a silimarinei (un complex de principii active secretate de această plantă). Se ia câte 1 linguriţă de pulbere de seminţe de 4 ori pe zi, în cure de 15 zile cu 10 zile de pauză.

Alte forme de cancer, în care studiile au pus în evidenţă acţiunea curativă a armurariului sunt cancerul pulmonar, cancerul la sân, cancerul ovarian, cancerul la intestinul gros şi cancerul de piele. În prezent sunt în derulare studii care- se sper[- vor confirma eficienţa acestei plante lipsite de toxicitate în toate aceste forme de cancer.

Ciroze hepatice– armurariu împiedică fibrozarea ficatului şi ajută la regenerarea sa. Se ia câte  linguriţă rasă de pulbere de 4 ori pe zi, în cure de 21 de zile, cu 15 zile pauză. O comisie medicală oficială din Germania a dat în urmă cu 2 ani avizul favorabil pentru tratarea bolnavilor de ciroză cu armurariu. Această plantă se spune în raportul comisiei este un foarte bun stimulent al activităţii ficatului, împiedică fibrozarea acestuia şi ajută la regenerarea sa.

Combaterea efectelor adverse ale chimioterapiei- este un domeniu de maximă importanţă pentru cei care recurg sau au recurs la medicaţia de sinteză, pentru combaterea bolii canceroase. Seminţele de armurariu (arată studiile făcute în câteva spitale din SUA) sunt printre puţinele remedii cunoscute care au eficienţă dovedită în combaterea teribilelor efecte adverse ale citostaticelor. Un litru de infuzie combinată de armurariu, consumată zilnic 20 de zile, susţine activitatea hepatică, menţine capacitatea de luptă a sistemului imunitar şi împiedică apariţia simptomelor neurologice, provocate de administrarea acestui tip de medicamente.

Constipaţie- tinctură câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, împreună cu tinctură de anghinare.

Digestii dificile– tinctură câte 2 linguriţe pe zi, diluate cu 100 ml apă şi se mai foloseşte ceai de busuioc, fenicul şi coriandru. combinaţia de tinctură de armurariu şi tinctură de anghinare, câte 1 linguriţă de 4 ori pe zi, are un efect puternic de stimulare a producţiei şi eliberării bilei. Are un efect puternic de stimulare a producţiei de bilă, favorizează eliberarea acesteia, împiedică acumularea calculilor la nivelul vezicii biliare şi diminuează stările inflamatorii.

Diskinezie biliară– combinaţia de tinctură de armurariu şi tinctură de anghinare, câte 1 linguriţă de 4 ori pe zi, are un efect puternic de stimulare a producţiei şi eliberării bilei. Are un efect puternic de stimulare a producţiei de bilă, favorizează eliberarea acesteia, împiedică acumularea calculilor la nivelul vezicii biliare şi diminuează stările inflamatorii.

Dispepsie– se ia tinctură câte 1 linguriţă diluată cu 100 ml apă la nevoie. combinaţia de tinctură de armurariu şi tinctură de anghinare, câte 1 linguriţă de 4 ori pe zi, are un efect puternic de stimulare a producţiei şi eliberării bilei. Are un efect puternic de stimulare a producţiei de bilă, favorizează eliberarea acesteia, împiedică acumularea calculilor la nivelul vezicii biliare şi diminuează stările inflamatorii.



Excrescenţe virusale- la toate excrescenţele virusale se va da de 3 ori pe zi, câte 10 picături de tinctură din fructe de Armurariu. Extern se pun alternativ, toată noaptea comprese cu tinctură, ce se asociază cu aplicarea de comprese înmuiate în suc proaspăt de Rostopască (Chelidonium majs) şi laptele câinelui (Euphorbia cyparissias) în cantităţi egale.

Hepatite cronice- se tratează datorită silibininei conţinută de armurariu care împiedică procesul de acumulare a toxinelor în ficat, favorizează activitatea celulelor hepatice şi stimulează eliminarea toxinelor din celula hepatică. Se ia jumătate de litru pe zi.

Hepatite epidemice- virale A,B,C, se tratează eficient datorită flavonoidelor din compoziţia seminţelor de armurariu care favorizează regenerarea celulelor hepatice şi sporesc capacitatea ficatului de a se apăra de infecţii. Se ia 3 săptămâni armurariu sub formă de infuzie 1,5l/zi, apoi se face o pauză 15 zile după care armurariu se administrează sub formă de pulbere, o linguriţă de 4 ori pe zi cu 15 minute înaintea meselor. După acest praf nu se mai consumă nimic 15 minute. Numeroase studii efectuate în SUA au arătat că flavonoidele din compoziţia seminţelor din armurariu favorizează regenerarea celulelor hepatice, măresc capacitatea organismului şi în special al ficatului de a se apăra de infecţii.  Este bine să se consume 3 săptămâni apoi se face o săptămână pauză după care se reia.

Hemoroizi- cataplasme aplicate local.

Hipertensiune arterială- 3 linguriţe de tinctură pe zi diluat cu 100 ml apă.

Icter- se tratează datorită silibininei conţinută de armurariu care împiedică procesul de acumulare a toxinelor în ficat, favorizează activitatea celulelor hepatice şi stimulează eliminarea toxinelor din celula hepatică.  De asemenea  stimulează eliminarea compuşilor toxici din celulele hepatice. Se ia jumătate de litru de infuzie pe zi, în cure de 2 săptămâni cu o săptămână de pauză.

Indigestii, 3 linguriţe de tinctură pe zi diluat cu 100 ml apă.

Infecţii hepatice– se tratează datorită silibininei conţinută de armurariu care împiedică procesul de acumulare a toxinelor în ficat, favorizează activitatea celulelor hepatice şi stimulează eliminarea toxinelor din celula hepatică. Se ia jumătate de litru de infuzie pe zi, în cure de 2 săptămâni cu o săptămână de pauză.

Insuficienţă hepatică– se tratează datorită silibininei conţinută de armurariu care împiedică procesul de acumulare a toxinelor în ficat, favorizează activitatea celulelor hepatice şi stimulează eliminarea toxinelor din celula hepatică. Se ia jumătate de litru de infuzie pe zi, în cure de 2 săptămâni cu o săptămână de pauză. De asemenea contribuie foarte mult la refacerea ficatului.

Ipohondrie praf de 4 ori pe zi.

Intoxicaţie în special cu ciuperci– se consumă 10 zile infuzie de armurariu minimum 1 litru pe zi, neutralizând acţiunea substanţelor toxice din ciuperci.

Intoxicaţii cu metanol, tetraclorură de carbon, cu metale grele (plumb, mercur) cu medicamente care atacă ficatul-  se administrează 7 zile un litru şi jumătate de infuzie combinată de armurariu pe zi. Este un tratament adjuvant foarte util pentru protejarea organismului şi în special a organelor interne şi a sistemului nervos.

Litiază biliară (cu turiţă mare şi ulei), combinaţia de tinctură de armurariu şi tinctură de anghinare, câte 1 linguriţă de 4 ori pe zi, are un efect puternic de stimulare a producţiei şi eliberării bilei.

Menoragii– praf sau tinctură timp de 21 zile.

Negi- la toate excrescenţele virusale se va da de 3 ori pe zi, câte 10 picături de tinctură din fructe de Armurariu. Extern se pun alternativ, toată noaptea comprese cu tinctură, ce se asociază cu aplicarea de comprese înmuiate în suc proaspăt de Rostopască (Chelidonium majs) şi laptele câinelui (Euphorbia cyparissias) în cantităţi egale.



Obezitate- 3 căni de infuzie pe zi ajută la asimilarea grăsimilor.

Otrăviri cu ciuperci toxice- se consumă timp de 10 zile din abundenţă infuzie combinată de armurariu (minimum un litru pe zi), care susţine activitatea hepatică şi neutralizează direct acţiunea unor substanţe toxice din ciuperci (în special amanitina şi foloidina).

Papiloame- la toate excrescenţele virusale se va da de 3 ori pe zi, câte 10 picături de tinctură din fructe de Armurariu. Extern se pun alternativ, toată noaptea comprese cu tinctură, ce se asociază cu aplicarea de comprese înmuiate în suc proaspăt de Rostopască (Chelidonium majs) şi laptele câinelui (Euphorbia cyparissias) în cantităţi egale.

Pleurezie– tinctură de 3 ori pe zi, asociată cu isop.

Psoriazis- se aplică o dată pe zi o cataplasmă cu pulbere de seminţe de armurariu, pe locurile afectate. Se ţin pentru 3 ore, apoi se îndepărtează compresa. Suplimentar se face cură internă cu seminţe de armurariu, sub formă de tinctură, 4 linguriţe pe zi, pentru dezintoxicare.

Varice- extern cataplasme de 2 ori pe zi sub pansament.

Vărsături- se ia tinctură câte 1 linguriţă diluată cu 100 ml apă la nevoie.

Precauţii la tratamentul intern cu armurariu.

Studiile efectuate până în prezent nu au pus deocamdată în evidenţă efecte secundare nocive la administrarea armurariului pe cale internă sau externă. Singura observaţie în acest sens este că dozele mari pot provoca (rareori) scaune diareice, caz în care se vor diminua sau în cazurile grave, se va întrerupe administrarea.

Armurariu şi cancerul.

Seminţele de armurariu sunt „găselniţa” de ultimă oră a cercetătorilor care caută noi mijloace pentru prevenirea şi combaterea bolii canceroase. Zeci de studii, unele dintre ele finalizate, altele în curs de derulare, arată că seminţele acestei plante sunt un inamic rebutabil al cancerului. Ele sunt recomandate atât persoanelor sănătoase, pentru a preveni această maladie, cât şi celor deja bolnave, pentru a putea combate şi pentru a-i diminua efectele nefaste asupra organismului.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close