MEDICINA ALOPATA vs. MEDICINA HOLISTICA

Diferenta dintre aceste doua genuri de terapie este: medicina alopata trateaza efectul (simptomele de natura fizica), in timp ce terapia holistica se concentreaza asupra cauzelor bolilor, (dezechilibre la nivelul corpului energetic),si trateaza omul ca intreg (corp, minte, suflet).

Medicina holistica cuprinde urmatoarele terapii:

  • Bioenergoterapia,
  • Homeopatia,
  • Ayurveda,
  • Aromoterapia,
  • Acupunctura,
  • Cristaloterapia,
  • Reflexoterapia

Bioenergoterapia :rolul bioenergoterapiei este de a realiza un transfer de energie catre persoana dezechilibrata energetic.

Homeopatia : este definita ca metoda terapeutica ce consta in administrarea in doze infinitezimale a unei substante capabile de a produce boala experimental la un om sanatos, in doze mari. Etimologic cuvantul are la baza doua cuvinte grecesti: homos = asemanator; pathos = boala, suferinta ( ad-litteram s-ar traduce „suferinta similara” )

Ayurveda se ocupa cu problemele de sanatate fizica: dieta, plante si masaj si consecinta acestui deziderat: pastrarea sanatatii trupului pentru a putea realiza dezvoltarea spiritului.

In centrul teoriei ayurvedice exista :
►conceptul de energie vitala, numita prana care la fel ca si energia Qi din traditia chineza, reprezinta forta vitala care sta la baza vietii si care poate fi adusa in trup prin respiratie; Ayurveda foloseste exercitiide respiratie numite pranayama
►principiul conform caruia la baza existentei ar sta cinci elemente: pamantul, focul, apa, aerul si eterul ; apa in stare solida este manifestarea elementului pamant, focul topeste gheata, dand nastere elementului apa, apa se transforma in abur dand nastere elementului aer, aburul dispare transformandu-se in eter; toate aceste cinci elemente sunt prezente in intreaga structura a universului, energia si materia se intrepatrund, sunt un singur lucru „

In interiorul trupului cele cinci elemente sunt organizate in trei moduri, numite dosha : vata ( eter+eter ), pitta ( foc +apa ), kapha ( pamant+ apa ) – ele determinsa tipul psiho-somatic specific, iar modelul pe care ni-l imprima la nastere se numeste prakriti ( in limba sanscrita cuvantul inseamna ” natura” , natura proprie, caracteristicile innascute, structura individuala a fiecaruia; in limba latina inseamna ” a aranja intr-o anumita ordine „La unii oameni pakriti este determinata de o singura dosha: vata, pitta sau kapha; la altii exista dosha multiple: vata-pitta- kapha cu multitudinea de combinatii posibile
Viata reprezinta aerul si eterul, miscarea usoara la orice nivel; guverneaza miscarea fluidelor, activitatea muschilor, functiile motoare si senzoriale, miscarea gandurilor; cei la care predomina vata sunt mereu in miscare, agitati, mereu in cautare de nou, arderile metabolice sunt intense, persoane care nu-si stabilesc foarte bine barierele cu lumea inconjuratoare, sunt visatoare, predispusi la a fi artisti, muzicieni.
Pitta este considerata energia transformatoare ( transformarea hranei in energie); guverneaza activitatea digestiva si functiile metabolice; cei la care predomina pitta sunt patimasi, iritabili, egoisti, agresivi, inclinati spre a strange bani si a-i transforma in lucruri materiale; la acestia sunt afectate in principal ficatul, vezica biliara, stomacul.
Kapha este elementul cel mai dens care confera structura si continutul fizic al trupului, vindeca, da putere fizica trupului; la cei care predomina kapha sunt solizi, puternici, stabili,strangatori, cu dorinta de a acumula, sunt sedentari, invidiosi, lacomi
Vikriti in limba sanscrita inseamna ” abatere de la natura „si reprezinta starea de boala. Exista boli care au aceeasi natura cu Pakriti si boli care au o natura diferita; bolile care au aceeasi natura cu constitutia individului sunt mai greu de vindecat deoarece amplifica natura bolii si da stabilitate dezechilibrului instalat, de aceea in afectiunile cronice se tine seama de tipul de Pakriti, pe langa Vikriti in alegerea terapiei.

-Aromoterapia: este terapia aromelor, miresmelor, esentelor care fie inhalate fie aplicate pe piele, se absorb si sunt purtate de catre sistemul circulator catre centrii nervosi….

-Acupunctura : este o metoda straveche de tratament, a medicinii orientale, China, Japonia si Egiptul antic, tehnica de deblocare a Qi-ului, prin insertia de ace speciale in puncte localizate de-a lungul meridianelor.Corpul fizic (animale, oameni) este strabatut de canale energetice, prin care curge energia Qi, ce anima orice fiinta vie. Aceste canale energetice sunt numite meridiane si sunt in numar de 12, cate unul pentru fiecare organ (intestin gros, intestin subtire, plaman, inima, stomac, ficat, rinichi, vezica-urinara, vezica- biliara, splina- pancreas, vase- sex sau pericard, trei-focare sau trei- incalzitori). Acele de acupunctura sunt fabricate din aur, argint, cupru sau otel inoxidabil, cele mai folosite fiind cele din argint; au un diametru de 0,25mm, iar varful este sferic, pentru a nu produce leziuni la nivelul tesuturilor si pentru a nu penetra punctul de acupunctura prea profund. Numarul de ace folosite in cursul unei sedinte de acupunctura poate fi cuprins intre 10- 25 de ace, in fiunctie de diagnosticul stabilit de catre medic si meridianele afectate. Sedinta de acupunctura dureaza 20-30 de minute, iar intervalul dintre sedinte poate fi apreciat de catre practician, putand fi zilnic, la 2 – 3 zile sau mai rare. Numarul de sedinte de acupunctura este stabilit in functie de gravitatea si vechimea bolii, precum si reactivitatea bolnavului la tratament. Bolile recente, mai putin grave si bolnavii tineri reactioneaza foart bine la tratamentul acupunctic in timp ce bolile cronice, mai avansate si varsta inaintata necesita un tratament mai indelungat.

-Cristaloterapia
:sau terapia prin cristale este o tehnica straveche, cunoscuta si practicata din cele mai vechi timpuri. Pentru protectia impotriva energiilor negative, blestemelor, vrajitoriilor sau farmecelor erau purtate sub forma de amulete sau talismane.Cristalele au capacitatea de a capta energie, a o depozita si a mari campul electro-magnetic, cedand energie atunci cand la nivelul organismelor vii, apar dezechilibre (plenitudine sau vid energetic). Cristalele emit vibratii care intra in rezonanta cu vibratiile emise de organismele noastre, iar cu cat acestea sunt mai apropiate ca lungime de unda, cu atat, efectele benefice sunt mai puternice; pot determina purificarea aurei, deblocarea chacrelor, protectia si energizarea organismului, pot purifica incaperile si indeparta fortele malefice.

-Reflexoterapia :
consta in masarea zonelor reflexogene pana la disparitia durerilor locale si a granulatiilor care exista sub pielea din acel loc; aceste depuneri reprezinta sedimente toxice de: acid uric, acid oxalic, deseuri rezultate din metabolism si care prin masaj vor fi puse in circulatie si eliminate.
La nivelul pielii, pe toata suprafata corpului, exista zone de proiectie a organelor interne, zonele reflexogene ; pielea se comporta ca un senzor urias in interrelatia cu lumea inconjuratoare;prin ea organismul se incarca de energie ancestrala si totodata elibereaza incarcatura negativa, reziduurile toxice accumulate in organism;pielea leaga lumea dinlauntrul nostru cu cea din afara, constituind o permanenta punte intre material, psihic si spiritual ;nevoia de atingere este ancestrala, se naste odata cu primul scancet si ramane instinctual toata viata (in timpul unui pericol oameni chiar necunoscuti se iau de mana) ; mangaierea, atingerea calmeaza,linisteste (copilul plange pentru ca se simte abandonat sit ace atunci cand este luat in brate, isi prinde parintele de mana ,pentru a se simti in siguranta, la multe popoare o strangere de mana, o imbratisare se pastreaza ca semn de salut, pace, cordialitate,iar in semn de respect se saruta mana) .

La cardiologie

Intr-o zi de vineri la cardiolog  stau 3 oameni la coada:

– Cine urmeaza? Ah …dom’ patron poftiti !- Cu ce va pot ajuta?

– Pai ma doare in piept, am un junghi …ce-mi recomandati ?

– Luati de aici aceste pastile 5 milioane, mergeti la bai la sfarsit de saptamana si pe Luni sunteti pe picioare ca nou !

– Multumesc. La revedere!

– Urmatorul ! – zice doctorul – Unde lucrati ? -Aveti card de sanatate, asigurare medicala, adeverinta de salar?

– Sunt muncitor. Aici sunt toate aceste acte.

– Ia de aici o reteta cu Aspirina de 3×1 pe zi si Luni la lucru cu tine.

– Urmatorul !? Hai ca ma grabesc !

– Buuu..na ziua donule doctor!

– Asadar Ioane pensionarule ce doresti?

– Ma doare aici.. ce-mi recomandati?

– Stii ce-ti recomand ? Ceva sanatos si natural cum e la moda acum !

-Ce dom’ doctor ce?

– Plimbari luuungi ! plimbari luuungi!

Pensionar banc

La ORL

– Doctore, sotia mea si-a pierdut vocea, ce sa ma fac ?

– Incercati sa veniti acasa la trei dimineata si putin baut.

Banc la ORL

Prospect Aflamil crema antiinflamatoare analgezica

PROSPECT AFLAMIL 15 mg/g cremă

 Indicatii : Aflamil este utilizat în tratamentul si ameliorarea inflamaţiilor tendoanelor, ligamentelor, muşchilor şi articulaţiilor, în cazul luxaţiilor, întinderilor sau vânătăilor, precum şi în tratamentul lumbago, gâtului înţepenit (torticolis) şi al inflamaţiilor ţesuturilor din jurul articulaţiilor (periartrite).

aceclofenac

Prospect: Informaţii pentru utilizator

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament,
deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.

Luaţi întotdeauna acest medicament conform indicaţiilor din acest prospect sau indicaţiilor medicului
dumneavoastră sau farmacistului.

– Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

– Întrebaţi farmacistul dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii sau recomandări.

– Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. Vezi pct. 4.

– Dacă după 7 zile nu vă simţiţi mai bine sau vă simţiţi mai rău, trebuie să vă adresaţi unui medic.

Ce găsiţi în acest prospect:

1. Ce este Aflamil şi pentru ce se utilizează

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Aflamil

3. Cum să utilizaţi Aflamil

4. Reacţii adverse posibile

5. Cum se păstrează Aflamil

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este Aflamil şi pentru ce se utilizează

Aflamil conţine ca substanţă activă aceclofenac. Aceclofenacul are acţiune antiinflamatoare,
analgezică şi antipiretică.

Cititi mai departe »

Prospect Aflamil pulbere pentru dureri articulare lombago

PROSPECT AFLAMIL 100 mg pulbere pentru suspensie orală

 Indicatii: tratamentul bolilor cu inflamaţii acute şi durere, lumbago (dureri de spate), dureri de dinţi, dismenoree (dureri abdominale în timpul ciclului menstrual) sau dureri ale articulaţiilor cum sunt: osteoartrita sau artroza (afecţiune care apare, de obicei, peste vârsta de 50 ani şi care se datorează pierderii cartilajului articular şi a ţesutului osos de lângă articulaţii), inflamaţia de origine reumatică a unei articulaţii sau a mai multor articulaţii (poliartrită reumatoidă) şi artrita ce afectează una sau mai multe articulaţii intervertebrale ale coloanei vertebrale cu prezenţa de adeziune anormală şi rigiditate a articulaţiilor (spondilită anchilozantă) sau alte tulburări locomotorii dureroase (de exemplu: periartrită humeroscapulară şi reumatism extraarticular).

Prospect: Informaţii pentru utilizator

aceclofenac

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament
deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.

– Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

– Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

– Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor
persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi semne de boală ca dumneavoastră.

– Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. Vezi pct. 4.

Ce găsiţi în acest prospect:

1. Ce este Aflamil şi pentru ce se utilizează

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Aflamil

3. Cum să utilizaţi Aflamil

4. Reacţii adverse posibile

5. Cum se păstrează Aflamil

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

1. Ce este Aflamil şi pentru ce se utilizează

Aceclofenacul aparţine unui grup de medicamente numit anti-inflamatoare nesteroidiene şi
antireumatice.

Medicul dumneavoastră vă prescrie Aflamil pentru tratamentul bolilor cu inflamaţii acute şi durere,
precum: lumbago (dureri de spate), dureri de dinţi, dismenoree (dureri abdominale în timpul ciclului
menstrual) sau dureri ale articulaţiilor.

Aflamil poate fi utilizat în tratamentul bolilor cronice ale articulaţiilor cu durere cronică şi inflamaţie
cum sunt: osteoartrita sau artroza (afecţiune care apare, de obicei, peste vârsta de 50 ani şi care se
datorează pierderii cartilajului articular şi a ţesutului osos de lângă articulaţii), inflamaţia de origine
reumatică a unei articulaţii sau a mai multor articulaţii (poliartrită reumatoidă) şi artrita ce afectează
una sau mai multe articulaţii intervertebrale ale coloanei vertebrale cu prezenţa de adeziune anormală
şi rigiditate a articulaţiilor (spondilită anchilozantă) sau alte tulburări locomotorii dureroase (de
exemplu: periartrită humeroscapulară şi reumatism extraarticular).

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Aflamil

Nu utilizaţi Aflamil

– dacă sunteţi alergic la aceclofenac sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui
medicament (enumerate la punctul 6);

– dacă aţi suferit de astm bronşic, îngustare a căilor respiratorii, rinită acută, erupţii trecătoare pe
piele sau alte reacţii alergice, după ce aţi luat acid acetilsalicilic (de exemplu, Aspirină,
Istopirină, Kalmopirină) sau alte medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene;

– dacă aţi suferit sau suferiţi de ulcer gastric sau duodenal sau sângerare gastro-intestinală ori alte
sângerări active sau tulburări de sângerare;

– dacă suferiţi de boli severe ale ficatului sau ale rinichilor;

– dacă aveţi insuficienţă cardiacă diagnosticată şi/sau boală cerebrovasculară, de exemplu dacă aţi
suferit un atac de cord, un accident vascular cerebral minor (AIT), aveţi blocaje ale vaselor de

1

sânge de la nivelul inimii sau creierului sau dacă aţi suferit o intervenţie chirurgicală pentru
îndepărtarea blocajelor sau efectuarea unui bypass la acestea;

– dacă aveţi sau aţi avut probleme cu circulaţia sângelui (arteriopatie periferică);

– în caz de sarcină (în special pe parcursul ultimelor 3 luni).

Atenţionări şi precauţii

înainte să utilizaţi Aflamil, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

– dacă aţi avut ulcer gastric sau duodenal sau boală inflamatorie gastrointestinală (colită
ulcerativă, boală Crohn) sau tulburări de coagulare a sângelui;

– dacă suferiţi de o boală uşoară până la moderată a ficatului sau a rinichilor sau tendinţa de a
acumula lichid în interiorul corpului dumneavoastră, din orice alt motiv;

– dacă aveţi antecedente de sângerare la nivelul creierului;

– dacă suferiţi de orice tulburare de sânge (deoarece se poate agrava);

– dacă aveţi o anumită afecţiune a pielii şi a ţesutului conjunctiv numită lupus eritematos sistemic;

– dacă aţi suferit în trecut sau suferiţi încă de astm bronşic;

– dacă aveţi o anumită boală metabolică numită porfirie;

– în perioada de convalescenţă după o intervenţie chirurgicală majoră;

– dacă fumaţi;

– dacă aveţi diabet zaharat;

– dacă aveţi angină pectorală, cheaguri de sânge, tensiune arterială mare, valori serice mari ale
colesterolului sau trigliceridelor.

Medicamente precum Aflamil pot fi asociate cu un risc crescut de apariţie a atacului de cord („infarct
miocardic”). Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai mici doze eficace
pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor. Nu depăşiţi doza şi durata
recomandate pentru tratament.

Foarte rar, au fost raportate reacţii severe pe piele în legătură cu utilizarea de medicamente cum este
Aflamil (vezi pct. 4). De asemenea, ca şi în cazul altor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene,
pot apărea reacţii adverse severe fără o expunere prealabilă la medicament. Foarte rar, au fost raportate
afecţiuni dermatologice care pun viaţa în pericol, unele dintre ele fatale (denumite dermatită
exfoliativă, sindrom Stevens-Johnson şi necroliză epidermică toxică) în legătură cu utilizarea de
medicamente antiinflamatoare nesteroidiene cum este aceclofenacul. Simptomele principale ale
acestor afecţiuni sunt: erupţii cutanate, mâncărimi, urticarie, băşici pe piele, febră. Pacienţii par a fi
expuşi la cel mai mare risc de a prezenta aceste reacţii la începutul tratamentului, reacţiile
manifestându-se în majoritatea cazurilor pe durata primei luni de tratament. Aflamil trebuie întrerupt
la prima apariţie a erupţiilor cutanate sau la oricare alt semn de hipersensibilitate.

Aflamil nu trebuie luat în caz de varicelă (vărsat de vânt).

În cazuri rare, Aflamil poate determina ulceraţie gastrointestinală şi sângerare, sau perforare. Aceasta
poate apărea în orice moment al tratamentului, cu sau fără simptome de avertizare. Dacă observaţi
orice simptome abdominale, în special dacă sunteţi mai în vârstă, trebuie să vă adresaţi medicului
dumneavoastră.

Copii şi adolescenţi

Utilizarea Aflamil la copii nu este recomandată datorită lipsei de date privind siguranţa şi eficacitatea.
Aflamil împreună cu alte medicamente

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să
utilizaţi orice alte medicamente.

Anumite medicamente pot influenţa efectele Aflamil. În aceste cazuri, poate fi necesară modificarea
dozei sau să întrerupeţi tratamentul cu aceste medicamente. Poate prezenta o importanţă deosebită
dacă luaţi:

– litiu (pentru boli psihice);

– digoxină (pentru insuficienţă a inimii sau aritmii cardiace);

– diuretice (pilule pentru eliminarea apei);

– anumite medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute (inhibitori ECA şi antagonişti
ai angiotensinei II);

– anticoagulante (medicamente pentru subţierea sângelui);

– medicamente pentru depresie cum sunt inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei;

– antidiabetice (medicamente pentru diabet);

– metotrexat (pentru tumori şi reumatism);

– tacrolimus şi ciclosporină (medicamente care suprimă sistemul imunitar şi sunt utilizate pentru a
preveni respingerea organelor transplantate);

– medicamente antiinflamatoare steroidiene cum sunt: betametazonă şi prednisolonă;

– acid acetilsalicilic şi alte antialgice (aşa numitele medicamente antiinflamatoare nesteroidiene);

– zidovudină (medicament pentru tratamentul infecţiei cu HIV).

Aflamil împreună cu alimente şi băuturi

Aflamil poate fi utilizat atât înainte cât şi în timpul mesei.

Sarcina şi alăptarea

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă,
adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Aflamil poate face mai dificil să rămâneţi gravidă. Informaţi medicul dumneavoastră dacă intenţionaţi
să rămâneţi gravidă sau dacă aveţi dificultăţi în a rămâne gravidă.

Aflamil trebuie evitat dacă sunteţi gravidă (şi este contraindicat pe parcursul ultimelor 3 luni) sau
intenţionaţi să rămâneţi gravidă.

Nu se cunoaşte dacă Aflamil este excretat în laptele matern.

Spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a utiliza Aflamil dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje dacă aveţi ameţeli, greaţă, senzaţie de rotire sau alte
tulburări ale sistemului nervos central, în timp ce luaţi Aflamil.

Aflamil conţine sorbitol (E 420) care poate cauza dureri de stomac şi diaree. Dacă medicul
dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi
înainte de a utiliza acest medicament.

Aflamil conţine aspartam (E 951). Este sursă de fenilalanină. Poate fi dăunător pentru persoanele cu
fenilcetonurie.

3. Cum să utilizaţi Aflamil

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul. Discutaţi cu medicul
dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Conţinutul unui plic trebuie dizolvat în aproximativ 40-60 ml apă şi luat imediat.

Doza recomandată este de 200 mg pe zi, adică un plic dimineaţa şi unul seara (câte un plic la fiecare
12 ore).

Dacă aveţi impresia că efectul Aflamil este prea puternic sau prea slab, informaţi medicul
dumneavoastră sau farmacistul.

Utilizarea la copii şi adolescenţi

Utilizarea Aflamil la copii nu este recomandată datorită lipsei de date privind siguranţa şi eficacitatea.
Vârstnici

Dozele vor fi stabilite de medicul dumneavoastră şi este necesar control medical periodic.

Boli de inimă şi de rinichi

Dozele vor fi stabilite de medicul dumneavoastră şi este necesar control medical periodic.

Boli de ficat

Doza zilnică recomandată trebuie redusă la un plic.

Tratament pe termen lung

În cazul unui tratament pe termen lung cu Aflamil, medicul dumneavoastră va solicita efectuarea la
intervale de aproximativ 3 luni, a hemoleucogramei şi a testelor pentru controlul funcţiilor hepatice şi
renale.

Dacă utilizaţi mai mult Aflamil decât trebuie

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului sau mergeţi la secţia de urgenţe a
celui mai apropiat spital. Luaţi cu dumneavoastră acest prospect.

Dacă uitaţi să utilizaţi Aflamil

Nu vă îngrijoraţi! Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Luaţi doza următoare, la ora obişnuită.

Dacă încetaţi să utilizaţi Aflamil

Durata tratamentului va fi stabilită de medicul dumneavoastră. Nu întrerupeţi tratamentul mai repede,
chiar dacă vă simţiţi mai bine.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului
dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate
persoanele. Cele mai multe dintre acestea sunt uşoare şi dispar când întrerupeţi utilizarea Aflamil.

Frecvenţele reacţiilor adverse sunt definite după cum urmează:

– foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane

– frecvente: pot afecta până la 1 din 10 persoane

– mai puţin frecvente: pot afecta până la 1 din 100 persoane

– rare: pot afecta până la 1 din 1000 persoane

– foarte rare: pot afecta până la 1 din 10.000 persoane

– cu frecvenţă necunoscută: frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile.

Reacţii adverse frecvente: ameţeli, indigestie, durere abdominală, greţuri, diaree şi valori anormale
ale testelor funcţiei hepatice.

Reacţii adverse mai puţin frecvente: flatulenţă, gastrită (inflamaţie a mucoasei gastrice), constipaţie,
vărsături, ulcer al mucoasei bucale (ulceraţie bucală), mâncărimi şi erupţii trecătoare pe piele,
inflamaţie a pielii, urticarie sau valori anormale ale testelor funcţiei rinichilor.

Reacţii adverse rare: ulcer şi sângerare la nivelul stomacului sau intestinelor, melenă (scaune negre
ca smoala, care sunt asociate cu sângerare gastrointestinală), diaree cu sânge, hipertensiune arterială,
agravare a hipertensiunii arteriale, insuficienţă cardiacă, dispnee (dificultăţi de respiraţie sau scurtare a
respiraţiei, de obicei asociate cu anumite boli de inimă sau plămâni), anemie (număr anormal de mic
de globule roşii sau deficit al conţinutului de hemoglobină din acestea), umflare a feţei, limbii sau
gâtului, reacţii alergice (hipersensibilitate, incluzând reacţii alergice severe numite şoc anafilactic),
tulburări de vedere.

Reacţii adverse foarte rare: diminuare a funcţiei măduvei osoase, număr anormal de mic de globule
albe şi plachete în sânge, anemie datorată dezintegrării globulelor roşii, valori mari ale potasiului şi
enzimelor hepatice în sânge, depresie, tulburări de somn (insomnii), vise ciudate, parestezie (senzaţie
de furnicare), tremurături (mişcări ritmice involuntare), somnolenţă, dureri de cap, deteriorare sau
tulburări ale gustului, inflamaţie a mucoasei care căptuşeşte gura, pancreatită (inflamaţie a
pancreasului), afecţiuni ale ficatului incluzând hepatită (inflamaţie a ficatului), vărsătură cu sânge,
vertij (senzaţie de rotire), tinitus (auzirea de ţiuituri sau alte sunete fără o cauză externă), purpură
(câteva mici sângerări în piele), eczemă, reacţii severe ale pielii, edem (umflare a picioarelor, braţelor
sau a feţei), crampe musculare la nivelul picioarelor, tulburări ale funcţiei renale, insuficienţă renală,
palpitaţii (senzaţii neplăcute de bătăi neregulate şi/sau puternice ale inimii), vasculită (inflamaţie a
vaselor de sânge), oboseală (slăbiciune), roşeaţă, bufeuri, dificultăţi în respiraţie (bronhospasm),
creştere în greutate, perforaţie intestinală, exacerbare a bolilor inflamatorii gastrointestinale (colită
ulcerativă, boală Crohn).

În mod excepţional, au fost complicaţii pe perioada vărsatului de vânt (varicelă).

Foarte rar, în legătură cu utilizarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, au fost raportate
reacţii buloase pe piele (incluzând sindromul Stevens-Johnson şi necroliză epidermică toxică, vezi pct.
2) şi inflamaţie a rinichilor.

Întrerupeţi imediat utilizarea Aflamil şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă prezentaţi
simptome ale reacţiilor alergice cum sunt:

– umflare a feţei, limbii sau gâtului,

– dificultate la înghiţire,

– urticarie şi dificultăţi în respiraţie.

Raportarea reacţiilor adverse

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta
reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate
pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http: //www .anm .ro/.
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa
acestui medicament.

5. Cum se păstrează Aflamil

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se
referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să
aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii
Ce conţine Aflamil

– Substanţa activă este aceclofenacul. Fiecare plic conţine aceclofenac 100 mg.

– Celelalte componente sunt: sorbitol (E 420), zaharină sodică, aspartam (E 951), dioxid de siliciu
coloidal anhidru, hipromeloză, dioxid de titan (E 171), esenţă de lapte, esenţă de caramel, esenţă
de cremă de lapte.

Cum arată Aflamil şi conţinutul ambalajului

Aflamil se prezintă sub formă de pulbere pentru suspensie orală, de culoare alb-crem, cu mirosul
caracteristic al aromelor conţinute, condiţionată într-un plic unidoză.

Cutie cu 20 plicuri unidoză din material complex din hârtie de tip opalină laminată pe un strat de
aluminiu (20 μm) şi film din polietilenă de joasă densitate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi fabricantul

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Gedeon Richter România S.A.

Str. Cuza Vodă Nr. 99-105
540306 Târgu-Mureş, România

Fabricantul

Gedeon Richter Plc.

Gyomroi ύ 19-21
1103 Budapesta, Ungaria

Acest prospect a fost revizuit în decembrie 2014.

Informaţii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a
Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/.

Prospecte pentru medicamente si produse naturiste > Blog prospecte medicamente