Cefalee – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Cefaleea

CEFALEEA.

Durerea de cap sau cefaleea apare în foarte multe boli somatice sau psihice şi îmbracă forme şi localizări diferite, fiind însoţită de un cortegiu simptomatic extrem de divers; uneori durerea cuprinde întregul cap (intoxicaţie, meningită), alteori se localizează la ceafă sau numai la frunte. Cefaleea poate fi nocturnă (sifilis, tumori) sau matinală (neurastenie), după sau înainte de mese (la dispeptici digestivi), etc. Dacă cefaleea este persistentă trebuie consultat medicul pentru stabilirea cauzelor care o pot produce şi în funcţie de aceasta se va aplica tratamentul afecţiunii.

Nu trebui confundată

Este cel mai important de stabilit cauza care produce această durere de cap, dar cum aceasta este de multe ori foarte greu de depistat vom da mai jos câteva idei despre tratamente naturale în cazul acestor simptome foarte neplăcute dar frecvente. Este necesar însă consultul unui medic pentru a stabili care sunt cauzele care pot să producă boala, pentru că există foarte multe cauze care pot să producă această afecţiune. În cazurile în care se descopere cauza se va trata corespunzător.

Tratament:

Se vor putea folosi următoarele plante medicinale: anason, angelică, busuioc, cârcel, cartof, ceapă, cimbru, ciuboţica cucului, coada şoricelului, creţişoară, dumbravnic, gălbenele, hamei, hrean, iederă, lămâi, levănţică, măghiran, mur, obligeană, păducel, păpădie, roiniţă, rostopască, salcie, salvie, schinduf, sfeclă roşie,  traista ciobanului, troscot, ţelină, urzică, varză, vâsc, zmeur.

Mod de folosire al plantelor medicinale.

Anason (Pimpinella annisum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Este eficientă mai ales în cazurile când durerea de cap este provocată de aparatul digestiv.

Angelică (Angelica archangelica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. busuioc,

Cârcel (Ephedra distachya) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Se indică în special la cei care au asociată şi o problemă respiratorie.

Cartof (Solanum tuberosum) -Se poate aplica local cartof crud tăiat felii.



Ceapă (Allium cepa) -Se taie ceapă felii care se pune pe o pânză şi se aplică local.

Cimbru (Saturneja hortensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Se poate folosi şi tinctura atât intern cât şi extern pentru calmarea durerilor.

Ciuboţica cucului (Primula officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară.

Coada şoricelului (Achillea milefolium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Se poate folosi şi cataplasmă cu planta fiartă pe care se mai pune puţin oţet şi se aplică extern.

Creţişoară (Alchemilla vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. În general se indică celor care au secreţii prea multe fiind o plantă care reduce secreţiile.

Dumbravnic (Melittis melissophyllum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi.

Gălbenele (Calendula officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Se poate folosi şi tinctura care există la magazinele naturiste şi care se poate lua atât intern cât şi extern.

Hamei (Humulus lupulus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Se indică în special la tineri sau la cei care au şi probleme sexuale. Acţionează ca un calmant.

Hrean (Armoracia rusticona) se rade hrean şi se aplică extern cu spirt medicinal în diferite proporţii. Se foloseşte în cazurile în care există o proastă circulaţie a sângelui.

Iederă (Hedera helix) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Extern se aplică cataplasmă cu oţet sau spirt.

Lămâi (Citrus lemon) se indică consumul zilnic cu miere şi apă.

Levănţică (Lavandula angustifolia) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Se indică în special la cei care sunt neliniştiţi şi au diferite probleme. Se poate folosi şi tinctura.

Măghiran (Majorana hortensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi.

Mur (Rubus fruticosum) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se strecoară şi se poate consuma 3 căni pe zi.

Obligeană (Acorus calamus) 1 linguriţă de rădăcină se macină cu râşniţa de cafea şi se împarte în trei porţii care se iau fiecare cu câte 15 minute, înainte de mesele principale. Se pun sub limbă pentru 5-10 minute apoi se înghit cu apă. Sunt indicate atât pentru reglarea glandulară cât şi pentru reglarea digestiei.

Păducel (Crataegus monogyra) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Se poate folosi şi tinctura.





Păpădie (Taraxacum officinale) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Se indică în special la cei care au supra greutate şi au şi probleme digestive.

Roiniţă (Melissa officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi.

Rostopască (Chelidonius majs) o jumătate de linguriţă de plantă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă în cursul zilei.

Salcie (Salix alba) coajă de salcie 1 linguriţă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se poate de asemenea lua sub formă de praf sub limbă câte o jumătate de linguriţă de 3 ori pe zi. Conţine foarte mult acid acetilosalicilic care este foarte util la calmarea durerii.

Salvie (Salşvia officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi.

Schinduf (Trigonela foenum graecum) 1 linguriţă de seminţe se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc 3 căni pe zi. Este foarte utilă la cei care au dureri din cauza proastei funcţionări a ficatului, splinei sau pancreasului.

Sfeclă roşie (Beta vulgaris rubra)Un tampon de vată îmbibat în suc de sfeclă roşie şi aplicat la locul durerii rece.

Traista ciobanului (Capsela bursa pastoris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi.Se indică în special la cei care au şi probleme de inimă.



Troscot (Polygonum aviculare) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Conţine foarte mult acid acetilosalicilic care este foarte util la calmarea durerii.

Ţelină (Apium graveolens) se consumă crudă, suc sau se pun cataplasme cu felii de rădăcină la locul durerii. Se poate folosi extern şi tinctura.

Urzică (Urtica dioica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi.

Varză (Brasica oleracea) -Foi de varză crudă strivite şi aplicate până la trecerea durerii.

Vâsc (Vascum album) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă rece şi se lasă pentru 8 ore la temperatura camerei. Se încălzeşte apoi la 40 grade şi se strecoară. Se pune într-un termos şi se foloseşte în cursul unei zile. Este indicată în special la cei care au probleme circulatorii asociate sau hipertensiune.

Zmeur (Rubus idaeus) se indică folosirea extractului din muguri care există la toate magazinele naturiste. Se foloseşte conform indicaţiilor producătorului.

-În cazul în care aveţi şi tensiune arterială ridicată folosiţi următoarea combinaţie: traista ciobanului, vâsc, păducel, roiniţă– din care veţi putea consuma 2-3 căni pe zi.

-Dacă se presupune că este datorată anumitor dereglări glandulare folosiţi amestecul de: obligeană, salvie şi păpădie care vor contribui la reglarea glandulară.

-Se aplică tincturi de diferite plante medicinale cu un tampon de vată în momentul în care apare durerea. Se pot folosi: tinctura de tei, levănţică, măghiran, cimbru, gălbenele, iederă.

Se poate însă ca cefalea să fie urmarea unei constipaţii.



 

 

masaj general

se foloseşte ulei de masaj îmbunătăţit cu ulei de lavandă şi ulei de ienupăr: la 100 ml de ulei de masaj se adaugă 50 de picături de ulei de lavandă şi 50 de picături de ulei de ienupăr

 

mărar

infuzie cu 1 linguriţă de frunze la 250 ml de apă clocotită, se infuzează 3-5 minute, se consumă seara, înainte de culcare, sau se consumă aceeaşi cantitate
(250 ml) în 2 doze, dimineaţa şi seara, după mese

măceş

 

tinctură: 50 de picături pe zi, fracţionat – 25 de picături dimineaţa şi 25 de picături seara

 

salcâm

tinctură (de la magazine tip plafar): 10 picături de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara, după mese

tinctură preparată din flori: în 100 g de alcool de 70 grade se adaugă 100 g de flori de salcâm, se lasă lamacerat 10 zile, se strecoară şi se depozitează într-un recipient închis la culoare, ţinut la temperatură constantă

Administrare: se iau câte 30 de picături dimineaţa, câte 10 zile pe lună, în perioada dintre crizele dureroase.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close