Colecistite acute şi cronice nelitiazice – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Colecistite acute şi cronice nelitiazice.

Este inflamaţia vezicii biliare (colecistita) şi de cele mai multe ori se datorează infecţiilor  microbiene cu: bacili coli, bacili proteus, bacili tifici, dizenteric, colibacilului, enterococul, streptococul, etc. Aceştia provoacă un proces inflamator la nivelul vezicii biliare.

    Colecistita acută ne litiazică se manifestă prin dureri în hipocondrul drept, greţuri, vărsături, uneori reacţie peritoneală, aerocolie sau semne de pseudo-ocluzie intestinală, febră şi frisoane. Este mai frecventă la persoane peste 50 de ani.

   Poate să aibă mai multe forme: catarală, supurată, gangrenoasă, hemoragică.

     Se va trata infecţia care provoacă afecţiunea în primul rând. Se va vedea dacă nu este vorba şi despre o dispepsie intestinală care vor trebui tratate îndelung pentru eventuale dis-bacterii, enterocolite, constipaţie, aclorhidie, etc. Dacă acestea sunt tratate corect se poate să se vindece în 3-4 săptămâni timp în care bolnavul va trebui să stea la pat. Totuşi există o bună parte dintre acestea care se vor transforma în colecistite cronice.

     Colecistitele cronice ne-litiazice sunt mai frecvente la femei. Lambliaza, hiper-foliculismul, tulburările dispeptice pot declanşa sau întreţine procesul inflamator.

        Simptome: jenă şi dureri în hipocondrul drept, cu sau fără legătură cu alimentaţia, greţuri, balonări după mese, vărsături biloase, tulburări de colon iritabil, sunt manifestări curente.

Tratament:

Se pot folosi următoarele plante medicinale: anason, angelică, anghinare, ceapă, cerenţel, cicoare, coacăz, dracila, echinaceea, fragi, frasin, gălbenele, iarbă mare, măr, mentă, mesteacăn, păpădie, păstârnac, pătrunjel, pelin, porumb, prun, ridiche, rostopască, rozmarin, salată, schinduf, siminoc, spanac,  sunătoare, turiţă mare, ţelină, ţintaură, urzică moartă albă, varză.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Anason (Pimpinella anisum) 1 linguriţă de seminţe mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru stimularea secreţiilor.

Angelică (Angelica archangelica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se mai poate şi 1 linguriţă de rădăcină mărunţită pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. De asemenea se mai poate lua sub formă de praf obţinut cu râşniţa de cafea şi pus o jumătate de linguriţă sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite cu apă. De asemenea se mai poate folosi tinctura care există la magazinele naturiste caz în care se va respecta indicaţia producătorului. Are rol dezinfectant, de refacere a celulei hepatice şi de stimularea secreţiilor.

Anghinare (Cynara scolymus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Are un puternic rol în stimularea secreţiilor şi curăţirea ficatului de impurităţi.

Ceapă (Allium cepa) Se indică folosirea în alimentaţie crudă în orice cantitate se suportă de către organism pentru rolul de stimularea secreţiilor şi dezinfectant.

Cerenţel (Geum urbanum) 1 linguriţă de rădăcină(rizomi) mărunţită pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este o plantă care este astringentă şi contribuie la diminuarea secreţiilor şi are şi rol antihemoragic şi dezinfectant.

Cicoare (Cichorium intybus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. 1 linguriţă de rădăcină mărunţită pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Coacăz (Rubus nigra) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se foloseşte pentru rolul astringent. Fructele de asemenea se pot folosi pentru vitaminele conţinute.

Dracila (Berberis vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Are rol dezinfectant, diuretic.



Echinaceea (Echinacea purpurea) se indică folosirea tincturii care se găseşte la toate magazinele naturiste şi se foloseşte conform indicaţiilor producătorului. Este o plantă care ajută la întărirea imunităţii.

Fragi (Fragaria vesca) 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Are rol astringent şi dezinfectant.

Frasin (Fraxinus excelsior) 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Are rol astringent şi dezinfectant.

Gălbenele (Calendula officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se foloseşte pentru rolul emolient şi dezinfectant. Poate şi calma durerea mai ales dacă se foloseşte şi compresă externă caldă.

Iarbă mare (Inula helanium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Are rol dezinfectant.

Măr (Mallus pumilla) se indică folosirea merelor proaspete pentru faptul că ajută organismul datorită faptului că acestea conţin multe vitamine şi în special vitamina C. În unele cazuri ajută foarte mult la curăţirea canalelor biliare.

Mentă (Mentha piperita) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Stimulează secreţiile.

Mesteacăn (Betula verrucosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pune în acest ceai o linguriţă de bicarbonat de sodiu alimentar. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este o plantă cu acţiune diuretică, ajută la dizolvarea depunerilor din vezica biliară şi ajută la scăderea colesterolului şi are şi rol antibiotic pentru stafilococ sau streptococ.

Păpădie (Taraxacum officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. 1 linguriţă de rădăcină mărunţită pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Păstârnac (Pastinaca sativa) 2 linguri de rădăcină mărunţită se pun la 500 ml apă şi se fierb pentru 20 minute. Se strecoară şi se pot consuma în cursul zilei pentru curăţirea ficatului de impurităţi şi efectul emolient pe care-l are.

Pătrunjel (Petroselinum crispus) 200 g de rădăcină se pun la 1 litru de apă şi se fierb până scade apa la jumătate. Se strecoară şi se pot consuma până la 3 căni pe zi, fiind un ceai foarte diuretic, care ajută la stimularea secreţiilor.

Pelin (Artemisia absinthum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Are rol în eliminarea paraziţilor, diuretic şi stimulent al secreţiilor.

Porumb (Zea majs) se indică folosirea uleiului din germeni de porumb, câte 1 lingură în fiecare seară pentru scăderea colesterolului şi drenarea bilei, ajutând la curăţirea canalelor biliare.

Prun (Prunus domestica) 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este diuretică şi fructele sunt laxative.

Ridiche (Raphanus sativus niger) se indică folosirea în alimentaţie sau chiar administrarea sub formă de suc câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Are rolul de a stimula puternic evacuarea lichidului biliar şi de asemenea contribuie la curăţirea canalelor şi chiar la diminuarea calculilor.

Rostopască (Chelidonia majs) o jumătate de linguriţă de plantă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma cu linguriţa în cursul zilei, pentru drenarea ficatului şi calmarea durerilor. Nu este indicat să se consuma mai mult pe zi.

Rozmarin (Rozmarinus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este calmant, dezinfectant.

Salată (Lactuca sativa) se indică folosirea sub formă de salată proaspătă sau suc proaspăt obţinut cu ajutorul storcătorului de fructe. Are rol de calmarea durerilor.

Schinduf (Trigonela foenum graecum) 1 linguriţă de seminţe măcinate se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Are rol în reglarea activităţii ficatului şi pancreasului.

Siminoc (Helichrisum arenarium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Cu rol de stimularea secreţiilor.

Spanac (Spinaceae oleraceae) se foloseşte în diferite mâncăruri pentru rolul diuretic şi laxativ.

Sunătoare (Hypericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Poate calma durerea şi este un bun dezinfectant care poate ajuta la refacerea celulei hepatice.

Turiţă mare (Agrimonia eupatoria) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Ajută prin stimularea foarte puternică a secreţiilor. Dacă există prea multe depuneri este nevoie de foarte mare atenţie să nu se depăşească doza pentru a nu se înfunda cu depuneri. La fel în cazul nisipului sau pietrelor.

Ţelină (Apium graveolens) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Ajută la stimularea secreţiilor fiind şi diuretică.

Ţintaură (Centaurium umbellatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Stimulează secreţiile.





Urzică moartă albă (Lamium album) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Foarte bun dezinfectant şi diuretic. De asemenea are şi un efect emolient.

Varză (Brasica oleracea) se indică folosirea sucului sau al verzii crude în orice cantitate este suportată de organism. Ajută la drenarea ficatului, refacerea lui şi chiar şi în cazurile cele mai grave se indică folosirea verzei. De asemenea extern se poate aplica pe regiunea ficatului atât pentru calmarea durerilor cât şi pentru refacerea mai rapidă a celulei hepatice.

Acestea contribuie totodată şi la eliminarea mai uşoară a bilei.

             Se vor trata toate afecţiunile care pot să întreţină sau chiar să provoace această afecţiune. Se vor trata deci afecţiunile gastrice, duodenale, enterocolitice, pelviperitoneale sau endocrine.

            Dimineaţa se va lua 1-2 linguri de ulei de măsline sau de floarea soarelui pe nemâncate urmărindu-se să se efectueze drenajul vezicular eficient. Se va face acest lucru cel puţin 3 săptămâni zilnic. Este util şi în formele hipotone şi în hipochinezie veziculară. Se mai poate face acest lucru foarte eficient cu plante medicinale, dar totuşi uleiul este foarte bun chiar dacă se iau şi ceaiuri din plante.

              Regimul alimentar ocupă un loc important în tratament. Se vor evita ciorbele, sosurile, prăjelile, condimentele iritante( piper, muştar, usturoi, sărături) maionezele, conservele de carne, grăsimile, aluaturile cu ouă (cozonac, chec), ouăle fierte tari, excesul de crudităţi, prăjiturile cu cremă sau ciocolată, care pot provoca contracţii violente veziculare, spasme infundibulo-cistice şi pot întreţine gastro-duodenita sau enterocolita, favorizând dischinezia şi infecţia veziculară.

   Pentru reducerea tranzitului coledocovezicular în mod rapid şi simplu, se poate lua argilă, sau bicarbonat de sodiu alimentar într-un pahar de apă dimineaţa sau încă unul după masa de la prânz dacă mai este nevoie.

    In stările hipotone biliare se pot consuma ceaiuri din: boldo, anghinare, sunătoare care favorizează eliminarea bilei. Se va face tratamentul descris la hepatite.

     In cazurile grave se va aplica tratament sub supraveghere strict medicală.

     Un loc aparte îl ocupă tratarea asteniei ,care este foarte frecventă la aceşti bolnavi.

Reţetă: se va tăia o lămâie în două şi se stoarce sucul într-un pahar. Separat se pune la fiert coaja de lămâie tăiată mărunt, până se moaie. Se lasă acoperită să se răcească. Se strecoară apoi peste sucul obţinut anterior. Se consumă câte un astfel de ceai zilnic. Este foarte eficient atât pentru scăderea nivelului colesterolului cât şi pentru a ajuta la drenarea canalelor din vezică. Se poate face timp de 15 zile.

Elixir Dacic.



Bitter din 32 de plante. Uz intern şi extern.

Produs de Dacia Plant.

Este un tonic amar, după o reţetă originală, conţinând 32 de specii de plante româneşti selecţionate cu grijă. Deşi principala sa trăsătură este efectul tonic asupra digestiei şi ficatului (dat de plantele amre9, complexitatea amestecului face ca acest preparat 100% natural să aibă efecte mult mai ample după cum vom vedea în continuare.

Acţiuni. Intern: tonic amar puternic, tonic hepatic puternic, coleretic, colagog, calculolitic, antiseptic urinar şi intestinal puternic, stimulează digestia şi eliminarea, depurativ, diuretic, antispastic, antiinflamator, laxativ uşor, detoxifiant, febrifug uşor, calmant al spasmelor digestive.

Extern: cicatrizant bun, antiseptic, regenerativ epitelial.

Indicaţii.

Intern: hepatită, icter, dischinezie biliară, adjuvant în litiaza biliară, dispepsie, aerofagie, colecistită acută şi cronică (indiferent de etiologie), colecistită diskinezică, lipsa poftei de mâncare, digestie dificilă, constipaţie (în special cea provocată de sedentarism, de tulburări hepatice sau de disfuncţii biliare), valori crescute ale colesterolului, tulburări de apetit alimentar, indigestii, digestie dificilă, infecţii renale şi urinare, adjuvant în infecţii intestinale şi în parazitoze digestive, stări de vomă, dureri de cap la bolnavii cu probleme biliare şi hepatice, adjuvant în stări gripale (pentru efectul uşor depurativ în primul rând), astenie fizică şi psihică.

Extern: tăieturi şi arsuri de gravitate medie la nivelul pielii, răni infectate, eczeme infecţioase, procese inflamatorii la nivelul pielii, adjuvant în acnee şi în tratamentul furunculelor.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Tonic hepatic.

Tonic, regenerator şi normalizator al ficatului. Uz intern.

Preparat de Dacia Plant Sebeş.

Plantele medicinale din componenţa acestui produs sunt printre cele mai puternice tonice amare, drenoare şi regeneratoare din flora europeană. Ca atare, suplimentul nutriţional TONIC HEPATIC are un spectru foarte larg de indicaţii pentru bolile din sfera digestivă, hepatică şi biliară. Printre proprietăţile de excepţie ale acestui remediu se numără şi acela de a favoriza regenerarea celulei hepatice, de a stimula şi normaliza activitatea ficatului, de a favoriza refacerea structurii normale a ficatului (Cynara scolymus din componenţa acestui remediu are această acţiune extrem de importantă în tratamentul cirozei în formele avansate).

Iată care sunt pe larg proprietăţile şi indicaţiile extractelor vegetale care intră în componenţa acestui remediu.

Acţiuni: antiseptic cu spectru larg de acţiune, calculolitic de intensitate medie, colagog puternic (stimulează secreţia bilei), coleretic puternic (favorizează evacuarea bilei), drenor hepatic, hipoglicemiant, , regenerator hepatic, măreşte cantitatea de secreţii salivare şi gastrice, măreşte rezistenţa organismului la poluarea chimică, scade valorile colesterolului, stimulent al proceselor digestive, stimulent bun al peristaltismului digestiv, tonic amar şi tonic hepatic foarte puternic.

Indicaţii: adjuvant în tratamentul hepatitei A,B şi C inclusiv a sechelelor hepatitei cronice evolutive, adjuvant în ciroza hepatică (mai ales în faza iniţială), dispepsie, digestie lentă, atonie digestivă, dischinezie biliară, colecistită, microlitiază biliară, atonie intestinală, constipaţie atonă, balonare asociată problemelor hepato-biliare.



Alte utilizări: gastrită hipo-acidă, colită de putrefacţie, varice şi tromboflebită, diabet (mai ales atunci când este asociat cu probleme hepatice sau cu valori crescute ale colesterolului), intoxicaţii cronice (plantele amare din componenţa sa favorizează eliminarea masivă de toxine, potenţând efectele depurativelor şi laxativelor), adjuvant în ischemia cardiacă şi în arterita obliterantă asociată cu problemele hepatice.

Precauţii: persoanele foarte slăbite, devitalizate, vor lua jumătate din doza prescrisă şi nu vor face cure mai lungi de 2 săptămâni cu 3-4 zile pauză între ele.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close