Ce sa fac sa nu ma doara articulatiile?

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Remedii naturiste pentru articulatii

Scheletul este o structura articulara care sustine corpul si ii permite sa efectueze o gama larga de miscari – acestea sunt, la randul lor, controlate de muschi, tendoane si ligamente legate de oase. O articulatie e locul unde oasele se intalnesc si se freaca unul de celalalt.

Corpul uman contine mai mult de 200 de articulatii, dintre care cele mai importante sunt la brate, maini, solduri, genunchi, picioare si coloana vertebrala.

Artrita poate aparea la oricare sau chiar la mai multe dintre aceste articulatii. Aceasta stare este definita ca durere, rigiditate sau sub forma unei tumefieri a articulatiei in jurul ei, care persista mai mult de doua saptamani.

Cuvantul “artrita” inseamna literal “articulatie inflamata” si se poate referi la o articulatie care este ranita, luxata, infectata, vatamata sau uzata. Cand oricare dintre articulatiile din corpul dvs. e afectat de artrita, simtiti un disconfort si o durere considerabila, ca urmare a nervilor din articulatie, care trimit semnale de durere catre creier.

Buna functionare a articulatiei incepe sa se inrautateasca in cazul unei articulatii anchilozate sau imbatranite.

Tipuri de artrita.

Artrita imbraca un numar variat de forme.

Cele mai raspandite tipuri sunt

In cazul osteoartritei, cartilajul – tesutul fibros care acopeara cele doua capete ale oaselor – se subtieaza si incepe sa se fisureze. Osul de desubt se ingroasa si devine mai proeminent la capetele articulatiei, reducand din intensitatea miscarii. Fluidul din articulatie se mareste, ducand la tumefiere, rigiditate si durere.

In cazul artritei reumatoide, inflamarea incepe in membrane care inconjoara articulatia sinoviala), care apoi se ingroasa si incepe sa ocupe spatiul din interiorul articulatiei. Inflamatia se extinde in restul capsulei articulatiei si ligamentele si tendoanele care le inconjoara si le sustin se alungesc, astfel incat articulatia insasi devine instabila.

Guta este o artrita inflamatorie, in cazul careia organismul nu reuseste sa elimine cristalele de acid uric care se formeaza in interiorul articulatiei, cauzand dureri intense.

Cauze generale

Articulatiile corpului uman, asemenea partilor mobile ale oricarei masini, se uzeaza si devin mai putin viabile, din cauza suprasolicitarii si trecerii timpului. Artrita poate aparea o data cu varsta inaintata, deoarece cartilajul se subtiaza si se rupe. Alte cauze importante sunt expunerea articulatiei la un efort intens, de exemplu pe terenul de sport, si presiunea exercitata asupra ei de o greutate corporala excesiva.

Artrita poate aparea si  cand una dintre articulatiile soldului este suprasolicitata, datorita faptului ca unul dintre picioare este mai lung decat celalalt. In tipurile inflamatorii de artrita (de exemplu, artrita reumatoida) cauza inflamatiei este adeseea necunoscuta.

Frecventa artritei si implicatiile ei. Din populatia lumii, 90% este predispusa la diferite forme de artrita; cei mai multi bolnavi sunt cei cu osteoartrita, artrita reumatoida si guta. Implicatiile de ordin financiar ale serviciilor de sanatate si ale companiilor de asigurare a sanatatii sunt profunde.

Artrita este cea mai frecventa cauza de invaliditate  din lumea apuseana. Aceasta boala restrange activitatile de fiecare zi – precum sculatul din pat, imbracatul, urcarea scarilor si chiar mersul. Artrita poate duce la o mobilitate scazuta, la pierderea locului de munca, dezmebrarea relatiilor sociale, durere cronica, oboseala si depresie. Bolnavii afectati grav de artrita au nevoie de ajutor social si de ingrijire permanenta.

Remedii naturale pentru artrita

Suferinzii de artrita din intreaga lume cauta modalitati de a-si usura durerea. Din pacate, nu exista nici un remediu pentru aceasta problema, contrar celor afirmate de majoritatea companiilor farmaceutice. Cu ajutorul medicamentelor, bolnavii nu scapa de artrita. Vorbind cu medicul dumneavoastra despre ultimele cercetari legate de tipul de artrita de care suferiti veti descoperi care este tratamentul specific afectiunii de care suferiti.



Din cauza reactiilor secundare ale medicamentelor se apeleaza la medicina naturista .  Chiar daca exista numeroase medicamente pentru aceasta boala, pretul lor in continua crestere si riscul de reactii secundare pe care acestea il implica ii determina pe multi sa apeleze la remediile naturale. Ratiunea pentru care fac acest lucru poate fi diversa.

Unii pacienti poate au incercat mai multe medicamente si nici unul nu a dat rezultatele scontate.

Exista in corpul nostru o substanta numita glucosamina, ceva asemanator glucozei. Aceasta ajuta la prevenirea artritei pastrind tesuturile articulatiilor si fluidul care le inconjoara intr-o stare gelatinoasa, care va lubrefia zona. Din pacate, cu cit imbatrinim cantitatea de glucosamina din corp incepe sa scada, afectind articulatiile.

Pacientul poate a incercat numeroase tratamente alopate si nu mai crede in insanatosirea corpului sau cu ajutorul lor si atunci cauta o alternativa mai blinda si mai putin costisitoare.

Se poate, de asemenea, ca suferindul de artrita sa fie ingrijorat de celelalte aspecte asociate cu medicatia prescrisa stiut fiind faptul ca in general acestia sint persoane in virsta care mai sufera si de alte afectiuni.

Alternative de tratament demne de incredere

Iata citeva alternative  la medicamentele contra artritei.

Dar, atentie! Nu este bine sa opriti tratamentul si sa apelati la remediile naturale inainte de a consulta sfatul unui medic.

Luati in consideratie sugestiile acestora, modul de folosire, efecte secundare pentru fiecare remediu in parte.

– acupunctura

– evitati carnea deoarece exista in ea un acid care provoaca inflamarea articulatiilor si apelati cit mai des la alimentatia naturista, vegetariana

– veninul de albine / serpi, dar cu atentie pentru cei care sufera de reactii alergice

– chondrodit: ajuta la curgerea fluidelor in cartilaje, creste abilitatea de atenuare a socurilor

– controlul greutatii – o greutate mai mare a corpului inseamna o presiune mai mare exercitata asupra articulatiilor.

– Untura de peste: controleaza inflamatiile in corp. Mai exista si alte uleiuri care au aceasta proprietate: uleiul de in, susan, floarea soarelui si dovleac.

Alte variante naturale

ghimbirul este un antioxidant, care nu are alte efecte secundare

Detalii pret



– magnetii: rezultatele acestui tip ce tratament sint inca preliminarii.

– frunzele de urzica – reduc nevoia de un medicament antiinflamator des utilizat

– yoga, meditatiile, vizualizarile  si reprezentarile creative

– aromoterapia





– terapia osteopatica si chiropractica

– homeopatia

– medicina naturista

– acidul pantotenic

Vitaminele C si E,  utile pentru cartilajele articulatiilor

Este foarte important sa consumati multa vitamina C, deoarece aceasta este o componenta a colagenului care constituie o parte din cartilajul protector al articulatiilor. Asa se vor reduce durerile articulare si hrana dumneavoastra va fi mult mai sanatoasa.

Vitamina E este un antioxidant utilizat in prima faza pentru osteoartrita, care se gaseste in soia, alune, nuci, spanac.

Exercitii fizice practicate in apa

Exercitiile fizice practicate in apa calda pot reduce mult din durerile articulare

Flexibilitatea articulatiilor si muschilor este foarte importanta. Plutitul in apa calda poate reduce stresul articulatiilor si alina durerile. Deseori cind ne scufundam in apa descoperim ca membrele dureroase se pot misca sau intinde din nou. Nu este vorba numai de un confort fizic, ci si de un minunat efect psihic.

Folosind rezistenta naturala a apei tonusul muscular se poate imbunatati fara sa afecteze pe viitor tesuturile care in mod obisnuit sint afectate.

Plutitul, mersul in apa reduc impactul asupra articulatiilor, tonifiaza muschii si tesuturile.



Regimul de exercitii nu este un tratament si nu poate inlocui recomandarile unui medic specialist. Este bine ca aceste exercitii sa se practice in paralel cu tratamentul prescris.

Masuri profilactice si de tratament

Se recomanda alimentatia saraca in carne, bogata in legume. Se vor  reduce sarea si dulciurile care favorizeaza obezitatea. Hrana trebuie sa fie alcalina si fara grasimi.

Bolnavii grasi trebuie obligatoriu sa scada in greutate. Se va evita alcoolul.

In inflamatiile acute, se aplica gheata local. In cazul inflamatiilor  cronice, se aplica diverse cataplasme calde.

Sunt indicate cataplasmele cu branza de vaci, faina de mustar, cartofi,   grau pisat si argila.

Ceaiul de papadie si salata de hrean au un efect benefic.

Se mai recomanda bai cu uleiuri esentiale de eucalipt, sunatoare,    cimbrisor, Iemn de santal, bai cu paie de ovaz si flori de fan, ceai   diuretic de flori de tei, de urzica si de verbina, ceaiuri    antiinflamatorii de sunatoare si cimbrisor.

In cazul gutei, este  recomandat ceaiul de mesteacan (coaja) sau de urzici.

Artroza, artrita, coxartoza

Indrumarile urmatoare sunt valabile si pentru inflamatiile articulare, deformarile articulare si fenomenele de uzura. Acestea sunt vindecabile, durerile dispar incetul cu incetul, chiar si deformarile se retrag treptat intr-o perioada de unul pina la doi ani.

Bolnavii care merg in baston sau in cirje le lasa iarasi deoparte dupa un timp relativ scurt.

Se bea dimineata, 1/2 ora inainte de micul dejun, si seara, 1/2 ora inainte de cina, 1 ceasca cu ceai de coada-calului (coada-calului este oparita si lasata 1/2 minut in repaos), iar in timpul zilei se consuma 4 cesti cu ceai de urzici {si urziciie se oparesc si se lasa intr-un scurt repaos de 1/2 minut)

Din aceste 4 cesti se scoate de 3 ori cite 1/2 ceasca si se toarna de fiecare data 1 lingura de bitter suedez inauntru. Cantitatea se bea, repartizata in portii, inainte si dupa fiecare masa.

In orice regiuni ar aparea dureri, la genunchi sau alte incheieturi, se pun comprese cu bitter suedez si se lasa timp de 4 ore.



A nu se uita: pielea trebuie unsa in prealabil cu untura de pore sau alifie de filimica, iar de fiecare data dupa tratament se pudreaza ca sa nu apara mincarimi. Se calca cu fierul de calcat frunze de varza creata (varza nemteasca) sau de varza alba, se aplica pe incheieturtie dureroase si se leaga cu o bucata de pinza pentru a se pastra calde; vor aduce alinare.

Si frictionarile incheieturilor cu esenta de tataneasa ajuta ca sa devina durerile mai suportabile. In caz de inflamatii articulare sunt indicate compresele cu aburi de coada-calului.

Pe Iinga frunzele de varza se recomanda cu caldura mai ales compresele cu frunze de brinca-ursului (Heracleum sphondylium), numita popular si crucea-pamintului, talpa-ursului sau urechea-porcului. Aceasta planta se gaseste pretutindeni pe povirnisuri, pante, cimpii, ca si in padurile rare, umede, de foioase sau de foioase amestecate cu conifere sau inzavoaie, crescnd ca buruiana. Planta are umbele mari, plate, acoperite intr-o nuanta verzulie sau rozpal si sare in ochi pe cimpii si pante datorita marimii ei deosebite.

Bunica noastra in virsta de 93 de ani a capatat brusc la genunchiul sting o umflatura spre dreapta cu dureri puternice. Cea care pina atunci se misca foarte usor a trebuit sa recurga la ajutorul bastonului si de-abia putea sa mearga chiar si cu el. Timp de 2 saptamini i-am pus ziua comprese cu ierburi suedeze (4 ore) si noaptea frunze fierbinti de varza calcata.

Ce-i drept, durerile au cedat putin, dar stingherirea in mers a ramas. Atunci am luat frunze de talpa-ursului si am avut succes cu ele chiar din prirria zi. Am spalat frunzele, le-am zdrobit pe un fund de lemn si le-am aplicat peste noapte direct pe genunchiul bolnav. In ziua urmatoare, greutatea in mers a disparut ca suflata de vint.

Numai umflatura se mai vedea. Deci, in seara urmatoare am repetat aplicarea compresetor si astfel, spre bucuria noastra, a disparut si umflatura. Bunica noastra, care intre timp a implinit 94 de ani, merge in continuare fara baston. Au incetat toate durerile si neplacerile de la genunchi.

Foarte recomandabila ar fi o data pe luna o bale de sezut cu coada-calului, din 100 grame de plante care se lasa in apa rece sa se moaie peste noapte; a doua zi, totul se incalzeste; durata baii – 20 minute. Apa de baie mai poate fi turnata de 2 ori inapoi peste plante, reincalzita si folosita pentru alte doua bai de sezut.

O calugarita scrie: ,,ln aprilie v-am cerut sfatul. Nu mai puteam dormi de durere nici o noapte. La indicatia dumneavoastra, am baut atunci zilnic cite 4 cesti cu ceai.de urzici proaspete, in care am diluat 3 lingurite plus 1 lingura de bitter suedez. Trebuie sa va comunic cu bucurie ca acum, dupa o jumatate de an, nu mai am nici o durere in sold si operatia nu mai este necesara. Lucrez intr-un camin de batrini si am putut ajuta multi bameni virstnici cu aceste plante”.

Comprese, cataplasme si unguente folosite in artroza

Compresele folosite in caz de atroza se vor prepara din infuzii la care se vor folosi, de regula, 2-3 linguri de planta uscata, sau 3-4 linguri de planta proaspata, din una din plantele indicate mai jos. In cazul cataplasmelor, plantele se vor infasura intr-o cirpa curata si se vor aplica pe locul dureros

(tratamentul este valabil si in artrite si reumatisme).

  1. Se amesteca 3 linguri de troscot cu 2 linguri de frunze de mesteacan si 2 linguri de fructe de maces. Se pune amestecul intr-un termos si se toarna deasupra un pahar de apa fiarta. Se lasa peste noapte, iar a doua zi se adauga in infuzie si 2 lingurite de sare. Se inmoaie o cirpa curata de bumbac in infuzia aceasta, se stoarce si se aplica pe locul bolnav. Se acopera cu ceva gros si se mentine pina la disparitia bolii.
  2. Se iau paie de ovaz, se toarna o cantitate corespunzatoare de apa si se fierbe timp de 30 de minute pe foc mic. Se aplica cataplasma calduta.
  3. Se toarna ulei de masline peste frunze tinere de nuc si se lasa timp de 3-4 ore, dupa care se aplica frunzele in 3-4 straturi pe locul bolnav.
  4. Se aplica peste locul bolnav cataplasme cu ceapa tocata sau usturoi pisat.
  5. Se ia radacina de brustur, se spala bine si se da prin masina de tocat sau pe razatoare, fara a o curata. Se umple pina la jumatate o sticla de 1/2l si se toarna votca pina se umple sticla. Se acopera bine si se lasa o saptamina la loc intunecos. Se aplica comprese pe locurile bolnave, se pune deasupra un prosop sau un fular de lina si se lasa pina trece durerea.
  6. Se prepara un decoct din radacina de brustur: se toarna un pahar de apa clocotita peste o lingura de radacina data de razatoarea mica si se pune la foc mic, timp de 20 de minute. Se ia cite o lingura, de 4 ori pe zi, inainte de masa. Extern, se prepara un unguent din radacina de brustur, amestecata cu unt (se poate folosi din radacina de la decoct).
  7. Peste o lingura de frunze de plop se toarna un pahar de apa clocotita si se lasa o ora. Se vor aplica comprese, dar este recomandat sa se foloseasca si intern: cite 1-2 linguri, de 5-6 ori pe zi.
  8. Se vor aplica de asemenea comprese calde din decoct de radacini si seminte de brindusa de toamna. Peste o lingura de radacina se toarna un pahar de apa.Se fierbe la foc mic, timp de 15 minute.
  1. Se prepara un unguent din flori tocate de liliac amestecate cu unt in parti egale. Concomitent, se va folosi o infuzie de flori de liliac (proportie 1:10). Se lasa timp de 4 ore, dupa care se poate lua cite o lingura de 3-4 ori pe zi.
  2. Se pun intr-un borcan flori de cartof (fara a le toca) pina sus si se toarna deasupra spirt sau alta tarie. Se pune un capac etans si se lasa 7 zile la loc cald si intunecos. Se vor aplica comprese cu flori pe locul bolnav.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close