Enterocolitele – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

 Enterocolitele cauze si tratament

Inflamaţia intestinului subţire, care este provocată de o boală generală (dizenterie, febră tifoidă, etc) dar de cele mai multe ori de alimente alterate, infectate sau săruri de mercur, arsen. Este inflamaţia concomitentă a intestinului subţire (enterită) şi a intestinului gros (colită) de natură infecţioasă, parazitară, alergică sau a lipsei de igienă alimentară.  Se caracterizează prin dureri abdominale şi scaune frecvente, uneori sanguinolente sau muco-purulente.

Evoluţia, durata şi gravitatea enterocolitei este în funcţie de agentul patogen ce o provoacă precum şi de măsurile terapeutice luate, de rezistenţa organismului, etc.  

Forma acută a enterocolitei este caracterizată prin sete mare, greaţă, dureri abdominale puternice, balonări abdominale, diaree şi febră.

Enterocolita cronică produce simptome mai alterate- diareea alternantă cu constipaţii, dureri abdominale sub formă de colici la 2-3 ore de la alimentare.  

    Au adesea o etiologie infecţioasă cu agenţi patogeni, care este agravată de ingestia alimentelor şi băuturilor reci, uzul laxativelor sau purgativelor. Alteori sunt datorate unor digestii gastrice insuficiente.

   Simptomul principal este durerea, scaune diareice puţine, bolnavii slăbesc, starea generală este alterată.

   Alte simptome sunt în cazul sindromului de fermentaţie: balonări, scaune moi cu caracter de fermentaţie,  Acestea se datorează de obicei mâncărurilor cu multe hidrocarbonate făinoase, (pâine, mămăligă, cartofi), acestea fac să se producă o reacţie acidă prin creşterea acizilor organici. Mai prezintă importanţă la această formă şi consumul alimentelor care fermentează ca: lapte, făinoase, legume, fructe crude. Datorită faptului că ajung în colon glucide ne digerate, acestea vor provoca fermentaţia şi un aflux de lichide şi electroliţi în lumenul colic. Altele acide, care irită peretele intestinal, stimulându-i peristaltismul. Altele sunt de natură gazoasă.

   Sindromul de putrefacţie este mai rar şi este datorită digestiei insuficiente a proteinelor. Fecalele au reacţie alcalină şi conţin fibre musculare ne digerate cu striaţii şi nucleii păstraţi.

Tratament:

   In toate aceste forme la început se vor da numai supe strecurate având grijă ca prin alimentaţie să se cruţe intestinele. Se va alimenta la început o perioadă (în funcţie de gravitatea simptomelor între 3-7 zile) cu supe de carne, de legume strecurate, carne, brânzeturi fermentate, pâine uscată sau prăjită în felii mici şi bine mestecate, ouă, unt, legume fierte, piersici, mere coapte sau compot puţin îndulcit. Se vor consuma de asemenea ceaiuri medicinale cât de multe.

   In cazul durerilor băi calde, sau comprese calde, până la calmarea durerilor. In sindromul de putrefacţie regimul alimentar va fi sărac de la început în proteine, care se vor da numai treptat. In ambele este util consumul iaurtului care reface flora utilă a intestinelor care este de multe ori dereglată.

            În toate cazurile se poate da cărbune medicinal (6-15 capsule ) sau mai multe linguriţe de praf fiind socotit foarte eficient mai ales în fazele acute ale afecţiunii, dar şi în cea cronică.

            În enterocolite alergice cu urticarie uşoară cu scaune diareice, crampe, transpiraţii, se poate face un ceai foarte eficient din: 1 lingură rădăcină  mărunţită de nalbă (Althea officinalis), 1 lingură seminţe in (Linus usitassimum) şi 1 lingură flori de lumânărică (Verbascum phalomoides). Se pun în 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, până la trecerea afecţiunii.

. Se pot folosi următoarele plante medicinale: afine, angelică, anin, anghinare, anin, brad, cerenţel, chimen, cimbrişor, cimbru, coada racului, coada şoricelului, corn, creţişoară, fenicul, fragi, frasin, gălbenele, ienupăr, in, lămâie, lumânărică, măceş, măr, mătreaţa bradului, mentă, morcov, mur, muşeţel, nalbă, nuc, obligeană, orz, păducel, păpădie, pelin, praz, roiniţă, salcie, sclipeţi, scumpie, sorbestrea, stejar (coajă), sunătoare, traista ciobanului,  troscot, turiţă mare, ulm, urzică, zmeur.

Modul de folosire al plantelor:       

Afin (Vaccinum myrtillus)-se pot folosi fructele-100 g de fructe consumate zilnic. Se poate de asemenea face un ceai din 1 linguriţă de fructe mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Se poate de asemenea folosi siropul de afine câte 1 linguriţă în 100 ml apă de 3 ori pe zi. Frunzele se pot lua sub formă de praf care se pune sub limbă pentru 15 minute apoi se înghite cu apă. Se face de 3 ori pe zi înainte de mese. Se poate de asemenea pune 2 linguriţe de frunze mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. În timp acestea reglează digestia. Este planta cel mai des folosită. Există la orice magazine Plafar Eridiarom făcute din extract de afine care se pot lua conform indicaţiilor producătorului. Este foarte util în distrugerea diareei şi are şi o marcantă acţiune antibiotică, indiferent sub ce formă se foloseşte.

Angelică (Angelica arhangelica)  este indicat să se ia tinctura care există gata preparată la toate magazinele naturiste. Este antdiareică, antibiotică. Se foloseşte conform indicaţiilor producătorului.

Anin (Anus incata) se macină coaja uscată cu ajutorul râşniţei de cafea. Se pune 1-2 linguriţe la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă câte 1 cană după mese. Este un ceai foarte eficient în oprirea diareei.

Anghinare (Cynara scolymus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi, la începutul tratamentului ajutând organismului să se debaraseze de toxinele acumulate.

Brad (Abies alba) se folosesc acele de brad, muguri, sau vârfuri de ramuri toate mărunţite foarte bine. Se pun 2 linguriţe la 250 ml apă şi se fierb timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi. Este eficient fiind un antibiotic natural foarte eficient distrugând o serie de agenţi patogeni şi ajută totodată la oprirea diareei datorită taninului pe care-l conţine. Se poate folosi şi răşina sugându-se în gură bucăţi de răşină de mărimea unei alune de mai multe ori pe zi.

Cerenţel (Geum urbanum) 1 linguriţă de rădăcină şi rizomi se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, câte una după fiecare masă, ajutând la dispariţia diareei şi totodată fiind un antibiotic şi astringent.

Chimen (Carum carvi) 1 linguriţă de seminţe măcinate se pune la  250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se consumă doar o cană pe zi, fiind utilă doar în cazurile în care apar balonări după masă. La această afecţiune nu este bine să se depăşească 1 cană putând să provoace o laxaţie care nu este de dorit.

Cimbrişor (Tymus vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi, fiind utilă pentru efectul antibiotic foarte puternic şi pentru calmarea durerilor..

Cimbru (Satureja hortensis)  1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi, fiind utilă pentru efectul antibiotic foarte puternic şi pentru calmarea durerilor..

Coada racului (Potentila anserina) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi, fiind utilă pentru efectul antibiotic şi datorită faptului că conţine tanin care ajută la oprirea diareei.



Coada şoricelului (Achillea milefolium) 1 linguriţă de flori (sunt mai eficiente ca planta) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi, fiind utilă pentru efectul antibiotic, conţinând azulene şi pentru ajutorul care-l dă în oprirea diareei şi calmarea durerilor.

Corn (Cornus mas) se indică să se consume 100 g de fructe de 3 ori pe zi în cure de mai lungă durată fiind foarte astringente şi combătând diareea. Se poate folosi şi coaja măcinată după uscare- se macină coaja uscată cu ajutorul râşniţei de cafea. Se pune 1-2 linguriţe la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă câte 1 cană după mese. Este un ceai foarte eficient în oprirea diareei, conţine tanin.

Creţişoară (Alchemilla vulgaris)  1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi, fiind utilă pentru efectul antibiotic şi datorită faptului că conţine tanin care ajută la oprirea diareei având şi un efect antibiotic.

Fenicul (Foeniculum vulgare) 1 linguriţă de seminţe măcinate se pune la  250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se consumă doar o cană pe zi, fiind utilă doar în cazurile în care apar balonări după masă. La această afecţiune nu este bine să se depăşească 1 cană putând să provoace o laxaţie care nu este de dorit.

Fragi (Fragaris vesca) 1 linguriţe de frunze mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi, fiind utilă pentru efectul astringent pe care-l are acest ceai.

Frasin (Fraxinus excelsior)  se macină coaja uscată cu ajutorul râşniţei de cafea. Se pune 1-2 linguriţe la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă câte 1 cană după mese. Este un ceai foarte eficient în oprirea diareei, conţine tanin.

Gălbenele (Calendula officinalis) 1 linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi, fiind utilă pentru efectul antibiotic pe care-l au însă au şi un efect laxativ mai slab.

Ienupăr (Juniperus comunis) se folosesc bacele mărunţite 1 linguriţă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi, fiind utilă pentru efectul antibiotic pe care-l au însă au şi un efect puternic diuretic. Nu se dau celor care au afecţiuni serioase la rinichi sau chiar răni la aparatul urinar.

In (Linum usitatissimum) se folosesc seminţele pentru a curăţa intestinele de toxinele acumulate şi pentru ajutorul care-l dau în calmarea durerilor şi datorită faptului că au un hormon natural care poate ajuta în cazul afecţiunilor în special femeilor, mai ales dacă se foloseşte împreună cu soia în alimentaţie.

Lămâie (Citrus lemon). Se va căuta o lămâie mai coaptă. Se stoarce sucul separat într-un pahar apoi coaja şi pulpa se taie felii şi se pune cu 250 ml apă la fiert până se moaie coaja. Se lasă să se răcească şi apoi se strecoară peste sucul obţinut anterior. Este foarte eficientă datorită vitaminei C pe care o conţine. Este foarte astringentă şi dezinfectantă.

Lumânărică (Verbascum phlomoides) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi, fiind utilă pentru efectul antibiotic

Măceş (Rosa canina) se folosesc bacele (seminţele) care se zdrobesc apoi se pune 1 linguriţă  la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi, fiind utilă pentru efectul oferit de vitamina C.

Măr (Mallus pumilla) se folosesc crude pentru efectul care-l au asupra organismului în special pentru pectinele şi vitamina C conţinute. Se pot folosi şi sub formă de suc sau rase. Prin pregătirea lor cu căldură (fierbere, coacere, etc) li se distrug enzimele. De asemenea sucul se mai foloseşte şi pentru a amesteca cu alte sucuri mai puţin plăcute la gust. Se poate pune cu orice suc. În plus se găsesc tot anul.

Mătreaţa bradului (Usnea barbata) 1-2 linguriţe la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă câte 1 cană după mese. Este un ceai foarte eficient în oprirea diareei, conţine tanin şi este un bun antibiotic, fără efecte secundare nedorite.

 Mentă (Menta piperita)  1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi, fiind utilă pentru efectul care-l are asupra aparatului digestiv ajutând la balonări, dureri, etc. Se poate pune şi compresă externă caldă cu acest ceai pentru calmarea durerilor.

Morcov (Daucus carota) se foloseşte în special sucul de morcovi din care se va lua câte 200 ml de 3 ori pe zi cu 15 minute înainte de mese. Are multă vitamina A (provitamină A) care este foarte utilă pentru efectul de cicatrizare al intestinelor. Se poate folosi ca bază pentru orice suc cu care se poate amesteca.

Mure (Rubus fruticosus)-se folosesc rugii de mure. 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi. Are efect de calmare a intestinelor.

Muşeţel (Matricaria chamomilla) 1 linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute. Se strecoară şi se consumă câte 2-3 căni pe zi. Una după fiecare masă, pentru efectul antibiotic, conţinând azulene.

Nalbă (Malva crispa)  1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor consuma 2-3 căni pe zi, fiind utilă pentru efectul care-l are asupra aparatului digestiv ajutând datorită faptului că este foarte emolientă şi calmând durerile dacă există.

Nuc (Juglans regia) 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierbe pentru 15 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni. Este utilă pentru ajutorul care-l dă în dispariţia diareei şi pentru faptul că ajută la diminuarea secreţiilor şi chiar pentru efectul antibiotic.

Obligeană (Acorus calamus) se macină rădăcină sub formă de praf cu râşniţa de cafea şi se pune 1 linguriţă de praf sub limbă pentru 5 minute apoi se înghite cu apă. Este eficientă pentru reglarea glandulară şi pentru că ajută la curăţirea organismului de toxine.

Orz (Hordeum vulgare) se indică folosirea seminţelor măcinate sau germinate pentru mineralşele şi vitaminele care le conţine. De asemenea se poate consuma câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, din sucul obţinut din plante tinere (20-30 cm) verzi.

Păducel (Crataegus monogyna) 1 linguriţă de frunze şi flori se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, pentru efectul cicatrizant pe care-l are şi de calmarea durerilor.

Păpădie (Taraxacum officinalis) se pot folosi frunzele proaspete pentru salată şi se consumă crude. Se pot de asemenea face cure cu tijele florale. Se culeg în fiecare zi 10 tije cu flori. Se spală apoi lise rupe floarea şi se aruncă. Se consumă acestea mai ales în cazurile de constipaţie. La fel se procedează cu rădăcinile 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se consumă câte 2-3 căni pe zi, tot pentru dispariţia constipaţiei şi curăţirea organismului de toxine.

Pelin (Artemisia absinthum)-2 linguriţe praf de plantă se pune la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Cu lichidul obţinut când ajunge la temperatura corpului se fac clisme zilnic fiind una dintre plantele care au şi acţiune antibiotică şi totodată ajută la dispariţia paraziţilor intestinali.

Praz (Allium porum) se consumă în alimentaţie pentru ajutorul care-l dă datorită faptului că este antibiotic şi totodată laxativ. Atenţie însă nu toată lumea îl suportă fiind socotit un tratament prea puternic pentru unele persoane. Fiert însă sau în diferite mâncăruri este un bun medicament pentru calmarea intestinală.

Roiniţă (Melissa oficinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni de ceai pe zi, fiind foarte util pentru calmarea nervoasă pe care o poate da.

Salcie (Salix alba) se macină coajă uscată cu râşniţa de cafea transformându-se în praf, care se pune 1 linguriţă sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite cu apă. Se mai poate pune 1-2 linguriţe de praf la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Se poate consuma 2-3 căni pe zi. Este foarte util în cazul diareei combătând foarte eficient diareea şi mai poate fi folosit pentru efectul de calmarea durerilor sau antiinflamator. Conţine acid acetilosalicilic care spre deosebire de aspirină nu are efecte adverse şi efectul este acelaşi. Extern se pot pune comprese calde cu ceai pentru calmarea durerilor.

Sclipeţi (Potentilla erecta) conţine tanin galic atât în rădăcini şi rizomi dar şi în plantă. Din această cauză are puternice proprietăţi puternic astringente şi se poate folosi atât în enterocolitele acute sau cronice sau dizenterie şi diaree de orice fel. Se poate folosi în mai multe feluri: praf de plantă uscată câte un vârf de cuţit de 3 ori pe zi. Se mai poate folosi 2 linguriţe de plantă la 250 ml apă clocotită se lasă 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi. Tinctură câte 10 picături diluate de 3 ori pe zi. Este util datorită efectului antibiotic şi de cicatrizare pe care-l are consumul acestui ceai.

Scumpie (Cotinus coggygria)  1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni de ceai pe zi, fiind foarte util pentru efectul de cicatrizare.

Sorbestrea (Sanguisorba officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni de ceai pe zi, fiind foarte util pentru efectul antibiotic.

Stejar (Quercus robur) se macină coajă uscată cu râşniţa de cafea transformându-se în praf, care se pune 1 linguriţă sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite cu apă. Se mai poate pune 1-2 linguriţe de praf la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Se poate consuma 2-3 căni pe zi. Este foarte util în cazul diareei combătând foarte eficient diareea şi ajutând la diminuarea secreţiilor.

Sunătoare (Hipericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni de ceai pe zi, fiind foarte util pentru efectul antibiotic. Există şi un ulei de sunătoare obţinut din 50 g de plantă mărunţită pusă la 250 ml ulei preferabil extra-virgin sau obţinut la rece. Se ţine 6 săptămâni şi apoi se poate lua câte 1 linguriţă ajutând în cazul constipaţiei sau pentru efectul cicatrizant pe care-l are la nivelul întregului aparat digestiv.

Traista ciobanului (Capsela bursa pastoris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni de ceai pe zi, fiind foarte util pentru diminuarea secreţiilor, hemoragiei şi diareei.

Troscot (Polygonum aviculare) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni de ceai pe zi, fiind foarte util pentru şi mai poate fi folosit pentru efectul de calmarea durerilor sau antiinflamator. Conţine acid acetilosalicilic care spre deosebire de aspirină nu are efecte adverse şi efectul este acelaşi. Extern se pot pune comprese calde cu ceai pentru calmarea durerilor.

Turiţă mare (Agrimonia eupatoria) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni de ceai pe zi, fiind foarte util pentru eliminarea toxinelor şi contra constipaţiilor atunci când există.





Ulm (Ulmus campestre) se macină coajă uscată cu râşniţa de cafea transformându-se în praf, care se pune 1 linguriţă sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite cu apă. Se mai poate pune 1-2 linguriţe de praf la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Se poate consuma 2-3 căni pe zi. Este indicat să se folosească în special în cazurile mai grave având un efect bun chiar şi la cancer.

Urzică (Urtica dioica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni de ceai pe zi, fiind foarte util pentru

Zmeur (Rubus idaeus) se pun muguri sau mlădiţe tinere şi frunze 1 linguriţă mărunţită la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute. Se poate consuma câte 1 cană după fiecare masă fiind foarte indicat pentru gustul deosebit care-l are şi pentru efectul cicatrizant. De asemenea se pot consuma fructele câte 100 g de fructe pe zi, perioade cât mai lungi de timp pentru vitamine şi minerale. Se indică mai ales pentru cei anemiaţi.

În toate cazurile se dă tinctură de propolis câte 2 picături la fiecare 5 kg corp, luate de 3 ori pe zi. Acestea se vor pune pe un miez de pâine, se mestecă bine în gură, apoi se înghit. Se vor lua înainte de mese, pentru efectul anesteziant, antibiotic şi pentru efectul antiinflamator şi de refacere celulară.

De asemenea polenul de albine 20 g pe zi se poate lua de fiecare cu condiţia să fie foarte bine mărunţit în gură, înainte de înghiţire, pentru că organismul nu-l poate digera fiind învelit în echină de către albine în timpul preparări lui.

Se pot face de asemenea clisme cu plante medicinale zilnic.

Reţeta 1: se folosesc următoarele plante: frunze mentă, frunze nuc, roiniţă. Se pune câte 1 linguriţă din fiecare plantă la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se bea în 3 reprize înaintea meselor cu 15 minute.

Atenţie în enterocolitele acute şi diareei infecţioase, nu se consumă nimic altceva decât orez fiert în apă timp de 24 ore, sub formă de supă sau pilaf însă fără grăsime.

Oţet de mere şi miere- 2 linguri se pun la 250 ml apă şi se pune miere după gust. Se poate consuma 2-5 căni pe zi. Ajută foarte mult la afecţiune şi totodată asigură organismului o serie de minerale şi alte substanţe utile organismului.

Argilă- se preferă argila care se va lua din locuri ne poluate de unde domiciliază omul. Se poate folosi orice argilă de orice culoare. Este indicată însă cea verde sau roşie. Se va pune o linguriţă de argilă la 250 ml apă şi se mestecă bine, apoi se va lăsa pentru 8 ore şi apoi se consumă apa de la suprafaţă fără să se agite. Acest lucru se face timp de 3-5 zile, apoi cu o lingură de lemn se agită şi se bea apa tulbure. Cura aceasta se poate ţine perioade lungi de timp de către orice om cu efecte foarte bune pentru organism.

 

Tinctura de obligeană.

Acorus calamus.

Produsă de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni.

Intern: analgezic, antispastic, bactericid, calmant, carminativ (Elimină gazele intestinale), diaforetic, digestiv, diuretic şi depurativ, emenogog bun, febrifug, hemostatic, înlătură senzaţia de frig, stabilizează reacţiile auditive, stimulator foarte puternic al apetitului, aperitiv, reglator puternic al peristaltismului stomacal şi al secreţiilor stomacale, sudorific, tonic general, sedativ uşor, tonic nervos (acţionează favorabil asupra sistemului nervos central, îmbunătăţind memoria), vomitiv, mai ales în cantităţi mari, în cantitate mică este antivomitiv.

Extern.

Insecticid, revulsiv slab.



Indicaţii.

Intern: indigestie, digestie dificilă, atonie gastrică şi intestinală, hiposecreţie gastrică, gastrită hiperacidă, ulcer gastric şi duodenal, inapetenţă (Anorexie), anorexie phihică, colită, enterocolită, constipaţie atonă, constipaţie asociată stresului, hemoroizi, adjuvant în cancerul gastric şi intestinal, tulburări de auz, surditate, şoc psihic, isterie, anxietate (stări de frică fără motiv), nevroze, coşmaruri, insomnie, stări de depresie, melancolie, adjuvant în psihoze (schizofrenie- sindrom discordant, paranoia), dureri de cap şi migrene care apar pe fond de nervozitate şi stres, distonie neuro-vegetativă, diabet, hipometabolism, afecţiuni metabolice în general, gripă, convalescenţă, sinuzită, afecţiuni respiratorii cu tendinţa de cronicizare, răguşeală, tuse, bronşită, febră intermitentă, dizenterie (adjuvant), epilepsie, (adjuvant), astm,

reumatism, balonare, dereglări endocrine, nevralgie.

Extern: întărirea gingiilor (în parodontoză), dureri de cap şi migrenă, reumatism, pentru diminuarea dorinţei de a fuma.

Precauţii: nu este recomandată utilizarea în doze mai mari de 4 linguriţe pe zi, poate genera stări puternice de greaţă şi vomă, senzaţie de ameţeală. Există suferinzi de gastrită hiperacidă care nu se „împacă” cu planta, ea generând în cazul lor o accentuare a acidităţii gastrice.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Tinctura de sunătoare.

Hypericum perforatum.

Produsă de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni.

Intern: antiseptic, antiseptic urinar, diuretic, astringent, sedativ, cicatrizant, vermifug, vulnerar, antifebril, antiinflamator, hepatoprotector, ajută la regenerarea celulei hepatice, coleretic, colagog, antispastic, antianemic.

Extern: analgezic, antiseptic, cicatrizant, decongestionant, antiiritativ, calmant al mâncărimilor.

Indicaţii.

Intern: hepatită, ciroză (adjuvant), icter, diskinezie biliară, inflamaţia vezicii biliare, anemie, spasme gastrice, ulcer, indigestii, boli renale cronice (adjuvant), incontinenţă urinară, tonic uterin în tulburări menstruale, leucoree, hemoroizi, febre intermitente, dureri de cap, migrene, convulsii, sciatică, nevralgii faciale, hidropizie, dizenterie, varice, flebite, inapetenţă, isterie, epilepsie, junghiuri, icter, impotenţă, frigiditate, stări depresive, tulburări psihice şi nervoase asociate menopauzei, coşmaruri, enurezis, pavor nocturn, colită, enterocolită, rectocolită, distonie neuro-vegetativă.

Extern: zona zoster, dermatoze cu mâncărimi, răni, arsuri, în cosmetică pentru tenurile iritate, contra pruritului în alergii, eczeme.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Tinctura de usturoi.

Allium sativum.

Produs de Dacia Plant.

Acţiuni.

Intern: activator al peristaltismului intestzinal, antiaterosclerotic, antibacterian, antifungic, antiseptic general cu spectru foarte larg, antiseptic pulmonar, hipotensiv, antitrombotic, bradicarizant, expectorant, fluidifiant al secreţiilor bronhice, produce o scădere a colesterolului din sânge (de asemenea o scădere a trigliceridelor, lipoproteinelor şi fosfolipidelor serice), tonic vascular, vasodilatator, vermifug, antispastic, carminativ, coleretic, diuretic, febrifug, hipoglicemiant, sedativ, anticataral, antidiareic, antigutos, antireumatic, tonic nervos, tonic cardiac.

Extern: antibacterian, antifungic, (inhibă dezvoltarea ciupercilor patogene), antiseptic, antiviral, rubefiant.

Indicaţii.

Intern: prevenirea şi combaterea bolilor infecţioase, epidemii gripale, febră tifoidă (adjuvant), difterie (adjuvant), enterocolită, diaree, dizenterie (adjuvant), atonie digestivă, constipaţie atonă, paraziţi intestinali (ascarizi, oxiuri, tenie), bronşită cronică şi acută, tuse convulsivă, astm, arterioscleroză, varice, hemoroizi, hipertensiune arterială, tahicardie, aritmie cardiacă (palpitaţii), astenie, slăbiciune generală, dezechilibre endocrine, candidoză bucală şi a căilor respiratorii, hipercolesterolemie, gută, reumatism, afecţiuni renale, retenţie urinară, litiază renală urică, edeme ale gambelor, pletoră, parodontoză.



Extern: plăgi infectate, scabie, negi, bătături, nevralgii, înţepături de insecte, creşterea părului, reumatism, încheieturi umflate şi dureroase, răguşeală, guturai, tuse, afte, infecţii bucale cu candida, candidoză vaginală.

Precauţii: administrarea internă poate produce persoanelor cu sensibilitate gastrică sau hepatică stări neplăcute cum ar fi: senzaţie de vomă, inapetenţă temporară, indigestie.

Contraindicaţii: nu se administrează intern persoanelor cu cataruri gastrice şi intestinale, în simptomele congestive pulmonare (tuse seacă, tuse sangvinolentă, stări febrile), deoarece accentuează starea iritativă. Nu se dă mamelor care alăptează- transmite mirosul şi gustul de usturoi.

Renostim.

Învinge rapid infecţiile renale. Uz intern.

Produs de Dacia Plant, Sebeş.

Acţiuni: antiseptic general, antiseptic urinar, antiseptic intestinal, antiinflamator, antispastic, analgezic (sedativ), calculolitic, diuretic, diaforetic, depurativ, emolient, stimulent renal.

Indicaţii: Prin plantele din componenţa sa, are un efect antiseptic puternic, ceea ce duce la remedierea şi chiar vindecarea într-un timp scurt (de ordinul zilelor) a infecţiilor aparatului urinar. Este recomandat cu predilecţie în următoarele afecţiuni: cistită, pielocistită, calculi urinari (are proprietăţi calculolitice şi diuretice- aceasta permite dezagregarea şi eliminarea pietrelor, în plus fiind antiseptic, elimină o bună parte din durerile care par la migrarea calculilor sfărâmaţi pe tractul urinar.), anurie, oligurie, hematurie (inflamaţia intestinului subţire), gastroenterită (inflamaţia stomacului şi intestinului subţire), enterocolită (inflamaţia intestinului subţire şi a colonului), sindrom entero-renal (infecţie globală a intestinului subţire şi a rinichiului, cu manifestări inflamatorii).

Precauţii: în anumite cazuri ienupărul din componenţa acestui preparat poate produce uşoare iritaţii la nivelul rinichilor sau a căilor urinare. Din acest motiv vom lua la începutul tratamentului doar o jumătate de linguriţă în 100 ml apă, mărind apoi doza progresiv.

Contraindicaţii. În cazul existenţei unei sensibilităţi crescute la nivelul rinichilor (de natură să declanşeze usturimi în contact cu plantele foarte puternice din acest produs).

Alte indicaţii şi recomandări: pentru un efect rapid al acestui remediu în infecţiile urinare să poată fi şi durabil pacientul trebuie să respecte normele unui regim de viaţă echilibrat: mese regulate, alimente complete, sănătoase, somn îndestulător, evitarea contactului îndelungat cu frigul, evitarea stărilor de epuizare fizică sau nervoasă.

Ceaiuri pentru enterocolite şi diaree uşoară la copii.

-Amestecaţi în părţi egale coada racului (sau sclipeţi), coada şoricelului, răchitan, cimbrişor. Peste 2 linguriţe cu vârf din plante mărunţite se pune 250 ml apă clocotită. Se acopere apoi timp de 15 minute. Se strecoară şi se bea ne îndulcit cu înghiţituri mici. Se beau zilnic 3 ceaiuri, chiar şi 2-3 zile după reglementarea scaunului.

-Amestecaţi în părţi egale frunze de căpşun, (sau mur), frunze de vişin, muşeţel, roiniţă. Peste 2 linguri rase de amestec se toarnă 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, după care se strecoară. Se beau 3-4 ceaiuri călduţe şi ne îndulcite, până la încetarea diareei.

-Amestecaţi în părţi egale răchitan, turiţă mare, mentă, sunătoare. Peste 3 linguriţe de plante mărunţite se toarnă 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară. Se beau ne îndulcite şi călduţe 3 ceaiuri pe zi. Dacă diareea este însoţită de crampe, adăugaţi la plantele de mai sus busuioc sau roiniţă în aceiaşi proporţie.

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close