Laringita – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

LARINGITA.

Laringita catarală acută simplă şi laringita gripală.

Inflamaţia acută sau cronică a laringelui ce de obicei nu este o boală independentă, ci este asociată cu bolile identice, ale căilor respiratorii. Inflamaţia acută a mucoasei laringiene este cauzată de infecţii virotice şi bacteriene şi este favorizată de reacţia de apărare scăzută a organismului, factori climaterici (umezeală, frig), infecţii de vecinătate, de unde se propagă fie pe cale descendentă (rinosinuzite, faringite, etc), fie pe cale ascendentă (infecţii traheo- bronşice, pulmonare). Iritaţia locală prelungită (efort vocal, inflamaţii repetate sau prelungite, fumat excesiv, abuz de alcool, impurităţi atmosferice: praf, gaze, vapori toxici, deviaţii de sept, etc).

Semnul caracteristic este răguşeala, care poate ajunge până la afonie complectă. În laringita acută răguşeala poate fi însoţită de dureri de gât, senzaţie de arsură şi uscăciune, tuse, stare febrilă, etc. Pe lângă această formă uşoară există şi forme acute deosebit de grave: astfel la copii, se întâlneşte laringita subglotică sau pseudocrup-ul, laringita striduloasă, la care cele mai cunoscute semne sunt simptomele de obstrucţie laringiană, care determină fenomene de sufocare.

În alte cazuri laringita acută apare ca o manifestare a bolii infecţioase. Deosebit de grav este crupul difteric, care prin falsele membrane ce se formează sau se adună la nivelul glotei produc fenomene dramatice de sufocare.

În toate cazurile când apar fenomene de sufocare, este absolut necesară observaţia permanentă a bolnavului de către medicul specialist ORL, căci uneori numai o intervenţie urgentă îi poate salva viaţa. Alte boli infecţioase care pot fi însoţite de laringită sunt: febra tifoidă, rujeola, scarlatina, gripa, tuse convulsivă, etc.

În toate cazurile de laringită este recomandată respectarea tratamentului recomandat de specialistul ORL- evitarea eforturilor vocale, a frigului, tratamentul naturist poate fi de mare ajutor.

Tratament:

-Se va sta în repaus la pat sau în cameră încălzită (în raport cu gravitatea cazului şi anotimp). Aerul ambiant trebuie să fie uşor umezit prin vaporizări. Alimentaţia va fi preponderent cu lichide având mare importanţă sucurile de legume şi fructe. De asemenea sunt interzise alimentele prea reci sau prea calde, alimentele iritante, condimentele, acizii (chiar din fructe) nucile, seminţele uscate, băuturile alcoolice.

Se indică tratamente cu următoarele plante: anason, anghinare, arnică, brâncuţă, busuioc, busuioc sălbatec, ceapă, cerenţel, cimbru, ciuboţica cucului, coacăz negru, creţişoară, curcubeţica, dafin, fenicul, floarea soarelui, isop, jneapăn, lemn dulce, lichen de piatră, limba boului, limba mielului, lumânărica, mac roşu de câmp, mur, muşeţel, nalbă, nuc, obligeană, ovăz, pătlagină, plămânărică, podbal, salvie, sfeclă, sorbestrea, sulfină, tătăneasă, tei, turiţă mare, varză, vişin.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Anason (Pimpinella anisum) 1 linguriţă de seminţe se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este indicat în special la cei care sufere şi de afecţiuni ale corzilor vocale fiind utilă datorită uleiului volatil.

Anghinare (Cynara scolymus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Ajută şi la dezintoxicarea organismului, inclusiv la refacerea ficatului. Se consumă cu înghiţituri mici.

Arnică (Arnica montana) se găseşte la toate magazinele naturiste tinctură. Se pune 1 linguriţă de tinctură la 100 ml apă şi se face gargară de mai multe ori pe zi.

Brâncuţă (Sysymbrium officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Busuioc (Ocium basilicum)- ulei volatil 5 picături de 3 ori pe zi. Se găseşte la toate magazinele naturiste. Are efect bronhodilatator şi antiinfecţios. 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Busuioc sălbatec (Prunella vulgaris), se vor pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se va consuma 2-3 ceaiuri pe zi cu înghiţituri mici.

Ceapă (Allium cepa)- se taie o ceapă cu coji cu tot şi se pune la 250 ml apă. Se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară. Se va consuma cu miere. Este foarte eficientă la tuse.

  1. b) Se va lua suc de ceapă 20 ml de 3 ori pe zi.

Cerenţel (Geum urbanum), 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se va pune la 250 ml apă. Se fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni din acestea pe zi. Este foarte bine ca acest ceai să fie consumat cu miere, pentru că are tendinţa de a produce constipaţie. De asemenea este indicat să se folosească alimente laxative şi multe sucuri de legume. Are acţiune antiseptică, dezinfectantă şi calmantă. Se poate face şi gargară.

Cimbru (Tymus vulgaris)- 2 linguriţe de plantă mărunţite se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi. Este eficient şi pentru calmarea tusei.



Ciuboţica cucului (Primula officinalis), se poate folosi :

  1. plantă mărunţită 2 linguriţe se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se vor consuma 3 ceaiuri pe zi.
  2. Se va pune 1 linguriţă de rădăcină mărunţită în 250 ml apă. Se fierbe pentru 5 minute, după care se vor strecura. Se vor consuma 3 ceaiuri pe zi.

Coacăz negru ( Ribes nigrum) fructe ca atare, suc, sirop, gem, etc.

Creţişoară (Alchemilla vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Curcubeţica (Aristolochia clementis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru gargară.

Dafin (Laurus nobilis) se pun 10 frunze de dafin la 1 cană de apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se face apoi gargară sau eventual se înghite cu înghiţituri mici. Dacă se face gargară se va face de 3 ori pe zi, sau dacă se consumă se va consuma doar o cană pe zi, cu înghiţituri mici pe tot parcursul zilei. În doze mari poate provoca vomismente.

Fenicul (Foeniculum vulgare), se vor măcina 2 linguriţe de seminţe care se pun în 250 ml apă. Se vor fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară şi se vor consuma 2-3 căni pe zi.

Floarea soarelui (Helianthus annus) se folosesc florile 2 linguriţe puse la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se indică mai ales la cei care au şi bronşite.

Isop (Hyssopus officinalis)- se pune 1-2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este foarte eficient pentru calmarea tusei.

Jneapăn (Pinus mugo) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot face gargară de mai multe ori pe zi, sau se pot consuma 3 căni cu înghiţituri mici calde.

Lemn dulce (Glycyrriza echinate) se pun 2 linguriţe de praf de rădăcină la 250 ml apă rece şi se lasă 2 ore apoi se strecoară. Se va bea în cursul zilei. Este un remediu atât pentru boală cât şi pentru tuse. Se indică mai ales la cei cu traheo-bronşite.

Lichen de Islanda (Cetraria islandica) sub formă de ceai, care se bea şi se face şi gargară. 2 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, pentru ceaiuri care se vor consuma calde îndulcite cu miere. Pentru gargară se va pune cantitatea dublă de plantă. Se pune un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Este un puternic antibiotic.

Limba boului (Anchusa officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Limba mielului (Borago officinalis) 1 linguriţă flori şi frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.  Are răşini şi mucilagii care ajută mai ales în disfonii.

Lumânărică (Verbascum phlomoides)- o linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se bea treptat în cursul unei zile 3 căni sau se poate face gargară în funcţie de simptomele predominante..

Mac roşu (Papaver rhoeas)- 1 linguriţă de petale se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se bea pe parcursul unei zile.

Mur (Rubus fruticocosus) 1-2 linguriţe de plantă mărunţită (se preferă ramurile tinere cu frunze) se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. De asemenea se pot consuma fructele fiind foarte bogate în vitamine, minerale şi chiar principii antibiotice. Ajută şi la diminuarea secreţiilor.

Muşeţel (Matricaria chamomilla) 1 linguriţă de flori mărunţite la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Are efect antibiotic.

Nalbă (Malva glabra- Alkthea officinalis- etc), se va putea folosi:

  1. plantă cu flori- 2 linguriţe se pun mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este un ceai emolient foarte bun.
  2. Rădăcină mărunţită- macerată la rece timp de 30 minute. Se pune 1 linguriţă la 250 ml apă. Se lasă 30 minute apoi se strecoară. Se pune un vârf de cuţit de bicarbonat. Se bea treptat în cursul zilei.
  3. Macerat 1 lingură de plantă mărunţită (rădăcină) se pune la 250 ml apă la temperatura camerei şi se lasă pentru 30 minute. După strecurare se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat. Se bea fracţionat în mai multe reprize în cursul zilei.

Nuc (Jugalans regia) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se beau cu înghiţituri mici 2-3 căni sau se face gargară de mai multe ori pe zi.

Obligeană (Acorus calamus) 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi 15 minute şi se strecoară. Se consumă în cursul zilei 6 linguri. Azarona este un puternic antibiotic. Se poate folosi şi tinctura care există la magazinele de profil din care se va folosi conform indicaţiilor producătorului în toate cazurile.

Ovăz (Avena sativa) -Supă deasă cu seminţe de ovăz este meniul nordicilor şi este foarte sănătoasă aducând vindecarea în multe afecţiuni. Se recomandă chiar şi copiilor.

-Fulgii de ovăz sunt un aliment excelent. Se poate consuma şi de 3 ori pe zi. Aceştia au fosfor, calciu, magneziu şi sunt foarte uşor asimilabile.

-Se vor fierbe 50 g de ovăz timp de 30 minute apoi se consumă.

-Suc de mlădiţe de ovăz recoltate înainte de a ajunge să dea spicul. Se va putea păstra o perioadă mai lungă dacă se va pune peste acest suc după ce se filtrează bine puţin alcool alimentar, pentru a nu se altera. Se poate consuma din acest suc cantităţi oricât de mari în funcţie de toleranţa individuală şi de afecţiunea care se tratează. Se poate de asemenea amesteca cu alte sucuri de legume sau fructe.

 Se poate folosi o perioadă cât de lungă.

Pătlagină (Plantago lanceolata)– 2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 ceaiuri pe zi.

  1. B) Se va pune 50 g de plantă mărunţită cu 500 ml plantă mărunţită. Se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se va pune apoi 250 g de zahăr. Se fierbe până se leagă acest sirop. Se va lua câte o linguriţă apoi de 3 ori pe zi.

Plămânărică (Pulmonaria officinalis)- se va pune o linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se va acoperi pentru 10 minute, după care se strecoară şi se vor putea consuma 2-3 căni pe zi din acest ceai care are rezultate foarte eficiente la această afecţiune. Se poate face şi gargară.

Podbal (Tussilago farfara)- Se va putea folosi:





  1. flori mărunţite 2 linguriţe se vor pune în 250 ml apă. Se fierb timp de 5 minute, după care se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi.
  2. Se vor pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se vor consuma 3 căni pe zi.

Salvie (Salşvia officinalis), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.

Sorbestrea (Sanguisorba officinalis), 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, cu înghiţituri mici.

Sulfină (Melilotus officinalis) -2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Tătăneasă (Symphythum officinalis) se foloseşte tulpina floriferă 1 linguriţă pusă la 250 ml apă clototită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se indică la cei cu disfonie.

Tei flori (Tilia tomentosa) 2 linguriţe de flori mărunţite se vor pune pentru 10 minute în 250 ml apă clocotită, după care se strecoară. Se pot consuma de asemenea 2-3 ceaiuri pe zi.

Turiţă mare (Agrimonia eupatoria)- mare, 2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Varză (Brasica oleracea) frunze de varză se aplică extern sub formă de cataplasme. Se poate consuma şi suc din frunze obţinut cu storcătorul de fructe câte 200 ml de 3 ori pe zi, cu 30 minute înaintea meselor.

Vişin (Cerasus vulgaris) se pun 2 linguriţe de cozi la 250 ml apă şi se fierb timp de 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Toate se pot îndulci cu miere dacă nu există contra indicaţii (diabet, etc).

Se mai poate suge răşină de orice pom inclusiv brad, molid, pin, prun, pentru a trece răguşeala.

Propolis- se va folosi tinctura de propolis câte 2 picături la fiecare 5 kg corp de 3 ori pe zi, puse pe pâine şi mestecate bine în gură apoi înghiţite. Se poate de asemenea folosi proposept din care se pot suge 5-6 tablete pe zi.

Mierea în special cea zaharisită este foarte indicată (dacă nu există contra indicaţii).

Oţetul de mere şi miere 2 linguri se pun la 250 ml apă şi se îndulceşte cu miere după gust. Se consumă 3-4 căni pe zi, în cure de lungă durată.

Se vor face şi inhalaţii, aerosoli.



            Cără de tăcere (repaus vocal absolut), dezinfecţie nazală şi buco-faringiană; inhalaţii cu aburi calzi şi substanţe balsamice. Se poate face cu plantele de mai sus.

            Aburii care se degajă din vas trebuie să nu frigă şi de asemenea este bine să fie inhalaţi printr-un cornet care se poate face din carton, pentru a nu irita faţa. Se va evita acoperirea capului cu prosop deasupra vasului. O inhalaţie trebuie să dureze 5 minute şi se pot face 3-4 inhalaţii pe zi. Când există în nas substanţe vâscoase aderente se vor pune în nas substanţe uleioase care ajută la de congestionare şi la o mai uşoară respiraţie. La gât la fel se poate da ulei dacă există substanţe aderente.

            Pentru a nu ajunge la laringita cronică se va trata laringita acută corect; se evită abuzul vocal, fumatul, alcoolismul, atmosfera cu praf sau cu gaze toxice iritante. Se tratează afecţiunile de vecinătate: obstrucţii nazale, buco-faringo-amigdalene, sinuzite, ozene, traheobronşite, etc. Se vor trata de asemenea şi alte afecţiuni care mai sunt prezente în organism.

Cura helio-marină este foarte indicată sau staţiunile ca: Govora, Slănic-Moldova, Sovata, sau orice alte locuri cu climat salin.

Se indică cât mai multe ceaiuri călduţe emoliente în funcţie de preferinţă, însă cel mai util este cel de nalbă, îndulcite cu miere dacă nu există contra indicaţii.

Se va dormi cu gura închisă fiind ajutat la acest lucru de cei din jur care îl vor atenţiona de fiecare dată să nu doarmă cu gura deschisă. Se va curăţa nasul foarte bine înainte de culcare prin spălături cu sare, făcute foarte temeinic.

În unele cazuri este vorba despre o afecţiune psihică sau doar pe baze psihice şi atunci se vor administra şi ceaiuri sedative şi calmante nervoase. Fiecare caz în parte va fi foarte bine analizat şi apoi se poate face tratamentul.

            Se vor suge proposept sau vaseptol (de la Apicola sau se ia chiar tinctură de propolis cu rol de a calma (fiind un bun analgezic) şi de asemenea un foarte bun dezinfectant. Se vor lua tincturi de propolis 30% intern câte 2 picături la fiecare 5 kg corp de 3 ori pe zi. Se pun pe o bucată de pâine, se mestecă bine în gură, apoi se înghit. De 3 ori pe zi, minimum 30 zile consecutiv. În cazul proposeptului se sug 8-10 tablete pe zi. Se poate face şi gargară de mai multe ori pe zi cu un ceai cald de nalbă în care s-a pus şi propolis. Se pot consuma căpăcele de la faguri cu miere.

            Se poate pentru răguşeală lua miere curată în care s-a pus floare de pucioasă (sulf), se ţine în gură până se topeşte.

            Se mai poate lua miere zaharisită care se suge în gură până se topeşte. Miere de albine se su12 linguriţe de mai multe ori pe zi.

Un pahar de lapte în care s-a pus 1 linguriţă de miere şi 1 linguriţă de unt. Se bea fierbinte.

Extern cataplasme cu argilă, flori de fân sau Arnică tinctură.

            Plantusin- produs de Fares- Orăştie este un preparat naturist din mai multe plante care ajută în cazul afecţiunii mai ales în tusa cu expectoraţie vâscoasă, congestie pulmonară, laringită, traheită acută, catarh respirator. Se poate lua şi de către copii. Se foloseşte conform indicaţiilor producătorului.

Tinctura de echinacea.

Echinacea purpurea.

Produsă de Dacia Plant.

Acţiuni- Intern: imunostimulator puternic (polizaharidele cu greutate moleculară mare pe care le conţine intensifică fagocitoza), antibiotic, bacteriostatic, antiviral bun, depurativ mediu, analgezic uşor, antioxidant bun.

Extern. Antiseptic, stimulent al imunităţii locale, cicatrizant.



Indicaţii:

Intern: guturai, laringită, traheită, amigdalită, bronşită, pneumonie, gripă, infecţii respiratorii în faza acută, tumori benigne (adjuvant), mastoză, profilaxia bolii canceroase, adjuvant în boala canceroasă, leucemie (adjuvant), inflamaţii ganglionare, infecţii cu stafilococ auriu, reumatism infecţios, eczeme infecţioase recidivante, herpes (adjuvant), hepatită A,B,C,D (adjuvant).

Extern. Răni cu risc mare de infectare, plăgi supurânde, plăgi purulente, eczeme infecţioase şi alergice, cangrenă.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

  • Dietă: Regimul dietetic va fi acelaşi ca şi la copiii dvs., problemele fiind asemănătoare.

Ceaiuri:          

Rp. 1: Măceş (fructe)  40 g, cătină (fructe)   30 g, păducel (fructe) 20 g, cimbrişor 10 g – Infuzie dintr-o lingură de amestec la o cană cu apă clocotită (250 ml). Se beau 1-2 căni pe zi îndulcite cu miere.

Rp. 2: Nalba mare (vârfuri florale sau rădăcină) – Macerat, 2-3 linguri la o cană de apă, gargară de 3 ori pe zi, timp de două săptămâni. La fiecare cană se pun 20 picături tinctură de propolis.

 

Alte indicaţii:

  1. Gargară cu apă argiloasă (2 linguri argilă la o cană de apă).
  2. Gargară cu decoct de ardei iute.
  3. Badijonarea zonei amigdaliene cu tinctură de propolis (spray eventual).
  4. Cura cu boabe de ienupăr. Durata curei este de 23 de zile. Boabele zdrobite se amestecă şi se înghit. În prima zi se iau 4 boabe, a doua zi, 5, iar apoi zilnic se creşte doza cu câte o boabă, până în a 12-a zi când se iau 15 boabe, iar din a 13-a zi se scade cu câte o boabă zilnic, până se ajunge la 4 boabe în a 23-a zi.
  5. Preparatul de aloe, miere şi propolis.

Miere de albine                                                                      1000 g

Propolis (dat pe răzătoare de plastic sau de sticlă)                     20 g

Aloe (frunze, date prin răzătoare de plastic sau de sticlă)         750 g

Planta să fie de 3-5 ani. Înainte de recoltare, planta să nu se ude timp de 5 zile. Toate acestea se pun într-un borcan de sticlă şi se ţin la rece timp de 5 zile, după care se administrează astfel: primele 5 zile se ia câte o lingură dimineaţa şi la prânz, cu 2 ore înainte de masă, apoi, restul curei, se ia câte 1 linguriţă dimineaţa şi la prânz, cu 2 ore înainte de masă. Durata tratamentului este de 3 săptămâni, până la 2 luni. Cura se poate repeta încă o dată, după o pauză de 7 zile.

  1. Cataplasme cu lut şi ceapă răzuită pe regiunea anterioară a gâtului.
  2. Cataplasme cu ceapă coaptă (sau praz fiert) apoi presărat cu piper sau ardei iute. Se aplică pe faţa anterioară a gâtului de mai multe ori pe zi.
  • Credinţă în Marele Medic, Isus Hristos!

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close