Prospect ACC 200 comprimate – Bronsita Laringita Sinuzita

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect ACC  200 

Capsule, 200 mg

Indicaţii terapeutice ale ACC 200

ACC 200 este un medicament recomandat pentru fluidificarea mucusului în cazul afecţiunilor respiratorii şi otorinolaringologice însoţite de un mucus foarte vâscos cum sunt: bronşita acută şi cronică, bronşiectazii, bronşita astmatiformă, astm bronşic, bronşiolita, mucoviscidoză, laringită, sinuzită acută şi cronică, otită medie.

Compoziţie ACC 200

O capsulă conţine acetilcisteină 200 mg şi excipienţi: conţinutul capsulei: manitol, dioxid de siliciu coloidal anhidru, acid stearic; capsula: gelatină, dioxid de titan.

Grupa farmacoterapeutica: expectorante fără combinaţii cu antitusive, mucolitice.

ACC 200 Prospect



ACC 200 Prospect



Contraindicaţiile ACC 200

Când nu trebuie sa utilizaţi ACC 200?

  • Daca aveti Hipersensibilitate la acetilcisteină sau la oricare dintre excipienţii produsului.

Precauţii in utilizarea ACC 200

Nu sunt necesare.

Interacţiuni ACC 200 cu alte medicamente

Ce interacţiuni medicamentoase trebuie luate în considerare între ACC 200 şi alte medicamente?

Interactiunile ACC 200 cu Antibiotice

  • Administrarea de ciorhidrat de tetraciclină (cu excepţia doxiciclinei) nu trebuie să coincidă cu cea de ACC 200 şi trebuie să urmeze la un interval de cel puţin 2 ore dupa aceasta. Antitusive
  • Antitusivele împiedică eliminarea secreţiei bronşice fluidificate prin mucolitice. Asocierea celor două tipuri de medicamente obligă la prudenţă.
  • Nitroglicerina – Acetilcisteină creşte efectul vasodilatator al nitroglicerinei; semnificaţia clinică nu este precizată. Vă rugăm să luaţi în considerare faptul că aceste precizări suntvalabileşiîn cazul unei medicaţii recent administrate.

Atenţionări speciale

Acetilcisteină, folosită ca mucolitic, favorizează bronhospasmul, de aceea trebuie administrată cu prudenţă la astmatici, eventual în asociere cu bronhodilatatoare. ACC 200 capsule nu trebuie utilizat la copiii sub 6 ani datorita conţinutului ridicat în acetilcisteină (la această categorie de pacienţi se recomandă forme farmaceutice şi concentraţii de acetilcisteină adecvate vârstei). La copiii sub 1 an, acetilcisteina trebuie utilizată numai în spital şi dacă este absolut necesar (doza recomandată fiind de 10 mg/kg), sub strictă monitorizare.

Ce trebuie sa luaţi în considerare în timpul sarcinii şi alaptarii?

Deoarece la om nu au fost efectuate studii adecvate şi bine controlate în timpul sarcinii şi alăptării, nu se recomandă administrarea acetilcisteinei în aceste perioade. în studiile efectuate la animal nu s-au observat efecte teratogene.

Cum poate fi afectatâ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje?

ACC 200 nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze şi mod de administrare

Dacă nu este altfel prescris, sunt recomandate următoarele doze zilnice. Vă rugăm să respectaţi ce scrie in acest prospect ACC 200, deoarece în caz contrar, ACC 200 nu mai este eficace.

Terapie secretolitica

Adulţi şi tineri peste 14 ani:

Doza uzuală este de 400-600 mg acetilcisteină pe zi (2-3 capsule ACC 200) administrată oral în 1 -3 prize.

Copii între 6-14 ani:



Doza uzuală este de 200 mg acetilcisteină (o capsulă ACC 200) de două ori pe zi.

Copii sub 5 ani:

La această categorie de vârsta se recomandă folosirea formelor farmaceutice cu concentraţie adecvată.

Mucoviscidoză

Copii peste 6 ani:

Doza uzuala este de 200 mg acetilcisteină (o capsulă ACC 200) administrată oral, de 3 ori pe zi.

Copii sub 5 ani:

La această categorie de vârsta se recomandă folosirea formelor farmaceutice cu concentraţie adecvată. Tratamentul se începe cu doze mici care se cresc treptat. La pacienţii cu mucoviscidoză şi cu greutate de peste 30 kg este adecvată o creştere a dozei zilnice până la 800 mg acetilcisteină.

Modul de administrare si durata tratamentului

ACC 200 se administrează după mese. Capsulele trebuie înghiţite întregi (nemestecate) împreună cu o cantitate de lichid. Durata tratamentului trebuie stabilit individual.

In cazul bronşitei cronice şi mucoviscidozei, pentru realizarea profilaxiei infecţiilor, este recomandat un tratamentde lungă durată.

Efectul mucolitic al acetilcisteinei este favorizat de aportul de lichide.

Reacţii adverse ale ACC 200

In cazuri rare au fost raportate cefalee, stomatită şi tinitus. In cazuri izolate pot să apară diaree, vărsături, pirozis şi greaţă.

Conform unor raportări izolate, acetilcisteina a produs reacţii alergice, de exemplu scăderea tensiunii arteriale, bronhospasm, erupţii cutanate (exantem, rash), prurit, tahicardie, urticarie.

Raportări izolate de bronhospasm s-au referit predominant la pacienţii cu hiperreactivitate bronşică, în cazuri de astm bronşic.

în cazuri izolate, a fost raportată apariţia sângerârilor în legătură cu administrarea de acetilcisteină, parţial datorită reacţiilor de hipersensibilitate.

Scăderea agregării plachetare în prezenţa acetilcisteinei a fost confirmată de diferite studii a căror relevanţă clinică trebuie încă elucidată.

Dacă observaţi reacţii adverse care nu sunt menţionate în acest prospect, vă rugăm informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Ce masuri trebuie luate în cazul unor reacţii adverse?

Administrarea de ACC 200 trebuie întreruptă la apariţia primelor simptome ale unei hipersensibilităţi. Vă rugăm să informaţi medicul dumneavoastră astfel încât acesta sâ poatâ decide asupra severităţii simptomelor şi asupra măsurilor corespunzătoare.





Supradozaj cu ACC 200

Ce trebuie fâcut daca aţi luatACC 200 în cantităţi mai mari decât cele recomandate?

In cazul unui supradozaj pot să apară diaree, vărsături, dureri de stomac, greaţă. Nu au fost raportate reacţii adverse grave sau simptome ale unei intoxicaţii nici chiar în cazul administrării unor doze foarte mari. Vă rugăm adresaţi-vă medicului în astfel de cazuri.

Păstrare

A nu se utiliza dupa data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25 °C, în ambalajul original. Anu se lăsa laîndemâna copiilor.

Ambalaj

Cutie cu 2 blistere Al/PVC a câte 10 capsule.

Producător

Salutas Pharma GmbH (companie a concernului Hexal AG),

Otto-von-Guericke-Allee 1, D-39179 Barleben, Germania

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţa Hexal AG,



Industriestrasse 25, D-83607 Holzkirchen, Germania

Data ultimei verificări al acestui prospect ACC 200 este Iulie 2004.

Medicamentul ACC 200mg conține substanța acetilcisteină și clasificarea dată de codul ATC (Anatomic Terapeutic Chimic) R05CB01 este Aparatul respirator | Expectorante, excluzand asocieri cu antitusive | Mucolitice.

Date generale despre ACC 200mg HEXAL

Substanța: acetilcisteină

Data ultimei liste de medicamente: 01-07-2013

Codul comercial: W00015001

Concentrație: 200mg

Forma farmaceutică: CAPSULE

Cantitate: 20

Prezentare produs: cutie x2 blist al/pvc x10 caps

Tip produs: generic

Restricții eliberare rețetă: OTC – Over the Counter = medicament care nu necesită o prescripție medicală.

AFECTIUNILE RESPIRATORII IN SEZONUL RECE

Infectiile de tract respirator sunt infectii ce afecteaza sinusurile, gatul, caile respiratorii  si plamanii.De obicei,  sunt cauzatede virusuri, dar pot fi determinate si de bacterii. Acest tip de afectiuni  este cel mai des intalnit in sezonele de tranzitie, in special in perioada rece a anului.



Exista doua categorii de infectii  de tract respirator:

  • Infectii de tract respirator superior : afecteaza nasul, sinusurile si gatul
  • Infectii de tract respirator inferior:  afecteaza caile respiratorii si plamanii

Copii sunt predispusi la afectiunile de tract respirator superior  in comparatie cu populatie adulta, deoarece sistemul lor imunitar este insuficient dezvoltat. Afectiunea este foarte raspandita pe tot globul.Infectia acuta respiratorie se poate agrava  intr-un timp foarte scurt  la copii,  batrani si populatia cu sistem imun deprimat.In acest caz este nevoie de  tratament de specialitate. Conform  Organizatiei mondiale a Sanatatii  (WHO),  infectia respiratorie acuta ucide in medie 2.6 milioane  de copii anual in intreaga lume.

Infectiile de tract respirator se pot transmite pe mai multe cai:

  • mici particule de fluid  patogen transmise pe cale aeriana prin tuse sau stranut ( virusuri)
  • contact indirect : o persoana infectata  poate transmite infectia prin secretie oculara sau nazala unei alte persoane care foloseste acelasi obiect  ulterior (atingerea ochilor sau a nasului inainte de folosirea  obiectelor de uz comun – tastatura, clanta unei usi, bara intr-un mijloc de transport).

Cel mai eficient  mijloc de preventie  ramane   igiena personala, precum spalarea mainilor cu sapun si din apa abundenta.

Alte recomandari:

  • Folosirea batiste sau a unui servetel de unica folosinta in cazul stranutului .Simptomele nu se vor remite, dar astfel  se poate preveni raspandirea infectiei.
  • A se evita atingerea fetei , in special ochii si gura, pentru a  preveni  introducerea  germenilor in organism
  • Evitarea colectivitatii- serviciu, gradinita, scoala, spatii inchise supra-aglomerate
  • Cresterea aportului de vitamine in alimentatie , in special a Vitaminei C – necesara fortificarii sistemului imun
  • Administrarea  produselor apicole (in cazul tolerantei digestive si cand nu exista alegii la aceste produse).
  • Eliminarea consumului de  nicotina si alcool.

Infectii de tract  respirator superior

  • Raceala/ guturai(- agent causal Adenovirus)
  • Amigdalita
  • Sinusita
  • Laringita
  • Gripa

 Tusea este  cel  mai  frecvent simptom  al afectiunilor de mai sus . De asemenea,  alte manifestari posibile sunt  congestia nazala,  durerile de cap, nasul infundat si rinorea, durerea de gat , stranutul  si durerile musculare.

 Afectiuni de tract respirator inferior

  • Gripa (poate afecta atat tractul respirator superior,  cat si pe cel inferior)
  • Bronsita (infectia cailor respiratorii  -agent causal Adenovirus)
  • Pneumonia (infectia plamanilor-agent causal adenovirus, Pneumococ)
  • Bronsiolita (infectia cailor respiratorii mici ce afecteaza sugarii si copii sub 2 ani- agent causal Rhinovirusul , virusul sincitial respirator)
  • Tuberculoza(infectia bacteriana persistenta a plamanilor)

Tusea este principalul simptom si al afectiunilor   de tract respirator inferior, cu mentiunea ca de regula poate fi insotita de mucus. Alte simptome posibile  sunt:  senzatie de apasare  la nivelul pieptului , respiratie accelerata, dispnee(senzatia lipsei de aer), wheezing (harait ).

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close