Prospect Amoksiklav – Antibiotic – Spectru Larg Bacterii

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect  Amoksiklav  

Amoksiklav  2x 625 mg Comprimate filmate

Amoksiklav  2x 1000 mg   –  Comprimate filmate

Amoksiklav  2x 457 mg/5 ml    – Pulbere pentru suspensie orală

COMPOZIŢIE

  • Un comprimat filmat (625 mg) conţine 500 mg de amoxicilină sub formă de trihidrat şi 125 mg acid clavulanic sub formă de sare de potasiu.

Excipienţi: Nucleu- dioxid de siliciu coloidal, crospovidonă, croscarmeloză sodică, stearat de magneziu, celuloză microcristalină.

Film: hidroxipropilmetilceluloză , etilceluloză, dietilftalat, polietilenglicol 6000, dioxid de titan. Raportul amoxicilină/acid clavulanic este de 4/1.

  • Un comprimat filmat (1000 mg) conţine 875 mg de amoxicilină sub formă de trihidrat şi 125 mg acid clavulanic sub formă de sare de potasiu.

Excipienţi: Nucleu- dioxid de siliciu coloidal, crospovidonă, croscarmeloză sodică, stearat de magneziu, celuloză microcristalină.

Film: hidroxipropilceluloză, etilceluloză, povidonă, trietilcitrat, dioxid de titan, talc. Raportul amoxicilină/acid clavulanic este de 7/1.

  • O seringă gradată (5 ml suspensie orală) conţine 400 mg de amoxicilină sub formă de trihidrat şi 57 mg de acid clavulanic sub formă de sare de potasiu.

Excipienţi: acid citric anhidru, citrat de sodiu anhidru, celuloză microcristalină, gumă xanthan, dioxid de siliciu coloidal, dioxid de siliciu, aromă de cireşe sălbatice, aromă de lămâie, zaharină sodică, manitol. Raportul amoxicilină/acid clavulanic este de 7/1.

Actiune

Amoksiklav este o combinaţie de amoxicilină, un antibiotic de tip penicilinic cu un spectru larg de activitate antibacteriană şi acidul clavulanic, un inhibitor ireversibil de 6-lactamază care produse cu enzimele complexe stabile, inactive şi protejează amoxicilina de la degradare.

Amoksiklav antibiotic posedă un spectru larg de activitate. Este activ atât asupra microorganismelor susceptibile la amoxicilină cât şi asupra bacteriilor rezistente producătoare de B-lactamaze şi anume:

Bacterii aerobe gram pozitive (S. pneumoniae, S. p/ogerres, S. viridans, S. bovis, S. aureus, S. epidermidis, Listeria spp., Enteroccocus spp.),

Bacterii aerobe gram negative (H. influenzae, Moraxella catarrhalis, E. coli, Proteus spp., Klebsiella spp., N. gonorrhoeae, N. meningitidis, Pasteurela multocida),

Bacterii anaerobe (Peptococcus spp., Peptostreptococcus spp., Clostridium spp., Bacteroides spp., Actinom/ces israelli). Proprietăţile farmacocinetice de bază ale amoxicilinei şi acidului clavulanic sunt similare. Ambele componente sunt bine absorbite după administrarea orală; hrana nu are efect asupra gradului de absorbţie. Concentraţia serică maximă este atinsă în aproximativ 1 oră după ingestie. Timpul biologic de înjumătăţire al amoxicilinei este de 78 de minute Tăr cel al acidului clavulanic de 60-70 de minute.

Ambele componente difuzează rapid în majoritatea ţesuturilor şi fluidelor corpului (plămâni, secreţia din urechea medie, fluidul pleural şi peritoneal, uter, ovare etc.). Amoxicilina şi acidul clavulanic sunt excretate în urină; amoxicilina în majoritate neschimbată, acidul clavulanic parţial metabolizaL Mici cantităţi pot fi excretate în fecale sau în aerul expirat. La pacienţii cu funcţia renală alterată eliminarea medicamentului din organism este întârziată.

 



Amoksiklav Prospect



Amoksiklav Prospect

INDICAŢII TERAPEUTICE

–    Infecţii ORL (sinuzită acută şi cronică, otită acută şi cronică, abces periamigdalian)

» Infecţii ale tractului respirator şi parenchimului pulmonar (bronşită cronică, pneumonie) » Infecţii ale aparatului urinar

–   Infecţii ginecologice

– Infecţie gonococică

» Plăgi provocate prin muşcături » Infecţii cutanate şi ale ţesuturilor moi

–   Infecţii osteoarticulare

– Colecistită

– Şancru moale

» Infecţii odontale

» Tratamentul infecţiilor mixte provocate de microorganisme gram pozitiv, gram negativ şi anaerobe (otită şi sinuzită cronică, abces periamigdalian, abces mamar, pneumonie de aspiraţie, peritonită, colangită, complicaţie postoperatorie intraabdominală, infecţie abdominală).

CONTRAINDICAŢII

Amoksiklav este contraindicat la pacienţii cu hipersensibilitate cunoscută la amoxicilină, acid clavulanic, alte componente ale medicamentului şi la alte antibiotice din grupul penicilinelor, la pacienţii cu leucemie limfocitară, precum şi la pacienţii cu mononucleoze.

Precautii

Amoksiklav trebuie administrat cu precauţie la pacienţii cu reacţii alergice în antecedente sau insuficienţă renală în anamneză. Produsul trebuie folosit cu prudenţă Ia pacienţii cu aiergie cunoscută la~cefaidsporine, deoarece suntposibîte reacţii alergice încrucişate.

La pacienţii cu insuficienţă renală doza trebuie micşorată sau intervalul între administrări trebuie prelungit în funcţie de gradul insuficienţei.

Medicamentul nu trebuie administrat la pacienţii cu mononucleoză infecţioasă, icter colestatic sau disfuncţie hepatică provocată de peniciline sau de combinaţia amoxicilină/acid clavulanic.

Sarcina şi alăptarea

Nu s-au evidenţiat reacţii teratogene asupra fătului.

Ambele componente, amoxicilina şi acidul clavulanic, aparţin categoriei B corespunzătoare definiţiilor FDA. Amoksiklav se administrează în timpul sarcinii numai dacă este absolut necesar.

Amoxicilina şi acidul clavulanic sunt excretate în laptele matern, de aceea medicamentul trebuie folosit cu prudenţă in perioada de alaptare.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nu au fost raportate astfel de efecte.

Interactiuni medicamentoase





Administrarea concomitenta a Amoksiklav cu metotrexat creste toxicitatea acestuia.

Administrarea concomitenta cu alopurinolul pare sa creasca incidenta rash-ului cutanat.

Administrarea concomitenta cu un antibiotic aminoglicozidic determina un efect bactericid sinergic asupra unor tulpini de enterococi si a grupului B de streptococi.

Totusi medicamentele sunt fizic si chimic incompatibile si se inactiveaza daca sunt amestecate sau administrate

împreună. S-a raportat de asemenea, inactivarea in vivo a aminoglicozidelor, în cazul folosirii concomitente a aminoglicozidelor şi penicilinelor.

în unele cazuri medicamentul poate prelungi timpul de protrombină, de aceea, se impune precauţie atunci când anticoagulantele orale sunt administrate concomitent cu Âmoksiklav. Trebuie evitată administrarea concomitentă cu disulfiram.

Interacţiuni ale testelor de laborator

Concentraţiile mari de amoxicilină în urină pot produce reacţii fals pozitive ale glucozuriei prin metodele cu reactiv Benedict sau soluţie Fehling. De aceea se recomandă folosirea metodelor enzimatice.

DOZE Şl MOD DE ADMINISTRARE

Adulţi şi copii peste 12 ani (greutate corporală > 40 kg):

Doza zilnică uzuală în infecţiile moderate este de un comprimat filmat a 625 mg la 12 ore. în infecţiile severe doza zilnică este de un comprimat filmat a 1000 mg la 12 ore.

Âmoksiklav comprimate filmate a 625 mg şi a 1000 mg nu trebuie administrat copiilor sub 12 ani (cu greutate corporală < 40 kg).



în infecţiile odontale: doza este de un comprimat filmat a 625 mg la 12 ore, timp de 5 zile. La pacienţii cu insuficienţă renală:

în caz de insuficienţă renală cu clearance-ul creatininei între 10-30 ml/min, doza este de un comprimat filmat a 625 mg la 12 ore.’

în caz de insuficienţă renală cu clearance-ul creatininei mai mic de 10 ml/min, doza este de un comprimat filmat a 625 mg la 24 de ore.

în caz de anurie, intervalul dintre doze trebuie prelungit la 48 de ore sau mai mult.

Deoarece ambele componente sunt dîalîzabile, este necesară adaptareaUozelor la pacienţii supuşi hemodializei.

La copii (peste vârsta de 3 luni) doza exactă se exprimă în funcţie de greutatea corporală. în funcţie de gravitatea infecţiei, doza zilnică la copiii sub 12 ani ( cu greutatea sub 40 kg), este de 25-45 mg amoxicilină/kg corp şi zi, la intervale de 12 ore.

Doza de suspensie 457 mg/5 ml la copii:

în otite, sinuzite, infecţii ale aparatului respirator inferior şi alte infecţii grave: doza uzuală la copii este de 45 mg amoxicilină/kg şi zi (corespunzător la*0,3-0,5 ml suspensie/kg şi zi) la intervale de 12 ore. Infecţii moderate: doza recomandată este de 25 mg/kg şi zi, la intervale de 12 ore.

Pentru administrarea suspensiei se utilizează seringa gradată a 5 ml suspensie orală (3/4 din volumul seringii gradate reprezintă 3,75 ml suspensie orală, iar 1/2 din volumul seringii gradate reprezintă 2,5 ml suspensie orală). Doza maximă zilnică pentru acidul clavulanic este de 10 mg/kg şi zi, iar doza maximă de amoxicilină este de 45 mg/kg şi zi.

La pacienţii cu insuficienţă renală severă (clearance-ul creatininei între 10-30 ml/min), doza se micşorează sau mtervalul de timp se măreşte.

în caz de anurie, intervalul dintre doze trebuie prelungit la 48 de ore sau mai mult.

Indicaţii pentru prepararea suspensiei

Preparaţi suspensia în modul următor: Agitaţi flaconul pentru dispersia pudrei, adăugaţi cantitatea de apă, fiartă şi răcită în prealabil, necesară pentru reconstituire (vezi tabelul de mai jos) în două porţii. Flaconul se agită puternic până la dizolvarea completă a pulberii.

Capacitate flacon Cantitatea de apă necesară pentru reconstituire
35 ml 29.5 ml
50 ml 42 ml
70 ml 59 ml
140 ml 118 ml

AGITATI BINE ÎNAINTE DE UTILIZARE

SUPRADOZAJ

în caz de supradozaj nu s-au raportat reacţii adverse majore sau mortalitate.



în cazul ingestiei unor doze foarte mari pacientul trebuie ţinut sub observaţie şi trebuie administrat tratamentul corespunzător. Simptomatologia cuprinde: insomnie, vertij, stare de agitaţie sau crize convulsive. După ingestie recentă (4 ore sau mai puţin), se îndepărtează conţinutul gastric prin provocare de vărsături sau lavaj gastric; se administrează cărbune activ pentru a reduce absorbţia.

Amoxicilină şi clavulanatul de potasiu pot fi eliminate prin hemodializă.

REACŢII ADVERSE

Reacţiile adverse sunt în general uşoare şi trecătoare. Ele sunt similare celor care apar în cursul administrării amoxicilinei, totuşi tulburările gastrointestinale sunt mult mai frecvente, datorită clavulanatului. Cele mai frecvent raportate reacţii adverse sunt tulburările gastrointestinale (greaţă, vărsături, diaree). Aceste reacţii pot fi diminuate dacă medicamentul se administrează în timpul meselor (cu alimente).

Pe durata tratamentului pot apare rezistenţa bacteriană şi suprainfecţii, stomatită, vaginită, colită, diaree, în cazul diareei, medicul trebuie să ia în considerare posibilitatea colitei pseudomembranoase. Pot apărea reacţii cutanate (prurit, exantem maculopapular, rash, angioedem). Şocul anafilactic apare rar. Rar pot să crească valorile serice ale enzimelor hepatice. Icterul colestatic, hepatita, nefrita interstiţială sunt foarte rare. Pot să , apară leucopenie, trombocitopenie, anemie, eozinofilie. Tratamentul trebuie întrerupt dacă survin reacţii de hipersensibilitate imediată, tulburări hematologice sau nefrita interstitială acută.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, protejat de umiditate. Desicantul aflat în flacoane nu este comestibil.

Suspensia reconstituită trebuie păstrată în frigider şi utilizată în decurs de 7 zile. A se păstra la temperaturi între 2-8°C, după prepararea suspensiei. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

TERMEN DE VALABILITATE

Data expirării este indicată pe fiecare ambalaj.

A nu se folosi medicamentul după expirarea datei indicată pe ambalaj.

DISPONIBILITATE

Se eliberează pe bază de prescripţie medicală.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close