Prospect Antifolan – Boli Neoplazice Cancer

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect : Informatii pentru utilizator

ANTIFOLAN Prospect  50 mg

Pulbere pentru solutie injectabila/perfuzabila Compozitie

Un flacon cu pulbere pentru solutie injectabila/perfuzabila contine metotrexat 50 mg (sub forma de sare de sodiu) si excipienti: clorura de sodiu, hidroxid de sodiu.

Grupa farmacoterapeutica: antimetaboliti, analogi ai acidului folie.

Indicatii terapeutice

Boli neoplazice

Metotrexat este indicat in tratamentul coriocarcinomului gestational, corioadenomului si molei hidatiforme. Metotrexat este indicat ca tratament de intretinere, in asociere cu

antifolan prospecte



antifolan prospecte

alte chimioterapice antineoplazice, in leucemia limfocitara acuta.

Metotrexat poate fi utilizat in monoterapie sau in asociere cu alte chimioterapice antineoplazice in tratamentul cancerului de san, cancerelor epidermoide

ale capului si gatului, cancerului pulmonar (tipul scuamos si cu celule mici) si in micosis fungoid in stadiu avansat. De asemenea, poate fi utilizat in asociere

cu alte chimioterapice antineoplazice in tratamentul limfoamelor maligne non-hodgkiniene in stadiu avansat. Doze mari de metotrexat, in asociere cu alte chimioterapice antineoplazice, sub protectie cu folinat de calciu, sunt eficace in prelungirea perioadelor de remisiune la pacientii cu osteosarcom nemetastazat, dupa rezectie chirurgicala sau amputatie pentru tumora primara.

Psoriazis

Metotrexat este indicat pentru controlul simptomatic al psoriazisului sever, recidivant, care nu a raspuns adecvat la alte forme de tratament. Insa numai in cazuri selectionate, diagnosticate prin biopsie si/sau consult dermatologic. Este importanta asigurarea ca faza acuta a psoriazisului nu este produsa de o afectiune concomitenta, nediagnosticata, care afecteaza raspunsul imun.

Poliartrita reumatoida

Metotrexat este indicat in tratamentul poliartritei reumatoide la pacienti selectionati, cu forme severe de boala activa, clasica sau definita prin criteriile ARA, cu raspuns terapeutic insuficient sau cu intoleranta la tratamentul adecvat de prima linie cu doze mari de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) si cu cel putin unul din medicamentele specifice pentru poliartrita reumatoida (vezi Doze si mod de administrare); totusi, pentru aceasta indicatie se recomanda folosirea unor forme farmaceutice cu concentratii adecvate.



Contraindicatii

–   hipersensibilitate la metotrexat sau la oricare dintre excipientii produsului;

–   insuficienta renala severa;

–   afectare hepatica severa;

–   discrazii sanguine preexistente (hipoplazie medulara, leucopenie, trombocitopenie, anemie semnificativa);

–   sindroame de imunodeficienta;

–   sarcina si aiaptare;

–   alcoolism cronic.

Reactii adverse:

In general, incidenta si gravitatea reactiilor adverse acute sunt in functie de doza si frecventa administrarii. Cel mai frecvent raportate reactii adverse includ leucopenie si greata. Alte reactii adverse raportate frecvent sunt stare generala alterata, oboseala, frison si febra, ameteli si scaderea rezistentei la infectii.

Toxicitate medulara – rara la doze normale, trebuie cautata atent, putand fi primul semn de toxicitate generala; reprezinta o reactie adversa esentiala la doze mari; consta in anemie, trombocitopenie, urmate de neutropenie cu evoluţie rapida, agranulocitoză sau pancitopenie. La pacientii cu psoriazis si poliartrita reumatoida, aparitia toxicitatii medulare impune oprirea tratamentului.

Toxicitate renala – cresterea creatininemiei, putand evolua catre insuficienta renala ireversibila (necroza tubulara si precipitare sub forma de cristale in cazul administrarii de doze mari); hidratarea bolnavului si alcalinizarea urinei micsoreaza riscul toxicitatii renale.

Toxicitate hepatica – initial se observa cresterea transaminazelor, frecvent reversibila si necroza hepatica acuta; s-au raportat cazuri de fibroza hepatica sau ciroza hepatica in cazul tratamentelor de lunga durata cu doze mari sau in caz de iradiere hepatica.

Toxicitate digestiva – greata, varsaturi, dureri abdominate, anorexie, diaree, stomatita.

Toxicitate cutaneo-mucoasa – eritem cutanat, ulceratii superficiale la nivelul cavitatii bucale sau tegumentului, prurit, urticarie, fotosensibilizare, depigmentare, echimoze, telangiectazii, acnee si furunculoza. Leziunile psoriazice pot fi agravate de expunerea concomitenta la radiatii ultraviolete. Se mai poate produce alopecie, in general reversibila.

Manifestari alergice – exceptional, reactii alergice: urticarie, edem Quincke, soc anafilactic.

Toxicitate pulmonara – pneumopatii interstitiale, infectioase sau imunoatergice; este necesara intreruperea tratamentului si efectuarea de investigatii urgente pentru clasificarea etiopatogenica a afectiunii. In caz de pneumopatie imunoalergica, tratamentul cu metotrexat nu trebuie reluat.

Manifestari toxice generale – eritrodermie generalizata, apoi ulceratii cutanate si mucoase la nivelul intregului tract digestiv.

Neurotoxicitate – la doze mici s-au raportat cazuri rare de tulburari cognitive usoare si tranzitorii, modificari ale dispozitiei sau senzatii neobisnuite la nivelul craniului; in cazul administrarii de doze mari poate sa apara encefalopatie insotita de coma, confuzie, ataxie, paraplegie sau diskinezii. De asemenea, pot sa apara cefalee, ameteli, tulburari de vedere, somnolenta, afazie, hemipareze si convulsii. Tulburarile neurologice sunt frecvent reversibile, fara sechele, dar pot fi si definitive, indeosebi la pacientii care au suferit anterior iradieri ale regiunii craniene.

Alte reactii adverse – hipertermie, pneumotorax, amenoree, avort, azoospermie, pierderea libidoului, impotenta sexuala, vasculita, artralgii, mialgii, diabet zaharat, osteoporoza, moarte subita, limfoame reversibile, sindrom de liza tumorala, reactii anafilactoide.

Mod de administrare:

Boli neoplazice.

In coriocarcinom si boli trofoblastice similare, Antifolan 50 mg se administreaza intramuscular in doze zilnice de 15-30 mg metotrexat pentru un ciclu de 5 zile. Ciclurile de tratament pot fi repetate de 3-5 ori, cu pauze de una sau mai multe saptamani, pana la disparitia manifestarilor toxice. Eficacitatea terapiei este evaluata, de obicei, prin analiza cantitativa a gonadotropinei corionice (hCG) in urina din 24 de ore. Aceasta trebuie sa revina la normal sau la mai putin de 50 UI/24 ore, de obicei dupa al treilea sau al patrulea ciclu si este urmat de o rezolutie completa a leziunilor masurabile, de regula in 4-6 saptamani.

Dupa normalizarea hCG, se recomanda inca 1-2 cicluri de tratament.





Deoarece mola hidatiforma poate sa preceada aparitia coriocarcinomului, in aceasta situatie se recomanda administrarea profilactica de metotrexat.

Corioadenomul destruens este considerat o forma invaziva de mola hidatiforma. In acest caz, metotrexatul se administreaza in doze similare celor recomandate pentru coriocarcinom.

Leucemie.

Metotrexat, singur sau in asociere, este folosit pentru inductia remisiunii in leucemia limfoblastica acuta; doza uzuala este de 3,3 mg metotrexat/m2 si zi, in asociere cu 60 mg prednison/m2. Dupa obtinerea remisiunii, se continua tratamentul cu metotrexat administrat de doua ori pe saptamana per os sau intramuscular in doza totala saptamanala de 30 mg metotrexat/m2. De asemenea, se poate administra si intravenos in doze de 2,5 mg metotrexat/kg la 14 zile.

In cazul recaderilor, reinductia remisiunii poate fi obtinuta prin repetarea schemei initiale de inductie.

Limfoame. In limfomul Burkitt stadiul I-II, dozele recomandate sunt de 10-25 mg metotrexat/zi, oral timp de 4-8 zile. In stadiul III, metotrexatul este in mod obisnuit asociat cu alti agenti antitumorali. Tratamentul in orice stadiu consta in administrarea mai multor cicluri, cu pauze de 7-10 zile. Limfosarcoamele in stadiul III pot raspunde la terapia asociata cu metotrexat in doze de 0,625-2,5 mg/kg si zi.

Micosis fungoid. Doza uzuala este intre 2,5-10 mg metotrexat/zi, oral, timp de mai multe saptamani sau luni, in functie de raspunsul clinic si de monitorizarea hematologica.

Metotrexat poate fi administrat si intramuscular o data pe saptamana in doza de 50 mg sau de doua ori pe saptamana in doze de 25 mg.

Osteosarcom. Metotrexatul poate fi utilizat intravenos, in doze mari, asociat cu alti agenti citotoxici (doxorubicina, cisplatina, bleomicina, ciclofosfamida si dactinomicina).

Doza de atac este de 12 g metotrexat/m2 administrat in perfuzie intravenoasa timp de 4 ore, dar ea poate fi crescuta pana la 15 g metotrexat/m2 in administrarile ulterioare, in caz ca nu se obtine o concentratie plasmatica maxima de 1 mmol/l la sfarsitul perfuziei cu metotrexat. Protectia cu folinat de calciu se realizeaza pe cale orala cu 10 doze de 15 mg la 6 ore, prima doza fiind administrata la 24 ore de la inceputul perfuziei cu metotrexat. In cazul aparitiei intolerantei gastro-intestinale, folinatul de calciu poate fi folosit pe cale intramusculara sau intravenoasa, folosind aceeasi schema terapeutica.

Atunci cand se foloseste metotrexat in doze mari, pacientii trebuie hidratati si sa primeasca bicarbonat de sodiu pentru alcalinizarea urinei. Se administreaza lichide i.v. 1000 ml/m2, timp de 6 ore, inainte de inceperea perfuziei cu metotrexat. Se continua hidratarea cu 3 l/m2 si zi pe durata perfuziei cu metotrexat si inca 2 zile dupa ce perfuzia s-a terminat. Alcalinizarea urinei la pH peste 7 se poate obtine prin administrarea de bicarbonat de sodiu oral sau intravenos.



Administrarea metotrexatului trebuie amanata pana la normalizarea valorilor de laborator in urmatoarele cazuri: cand numarul de leucocite < 1500/mm3, numarul de neutrofile < 200/ mm3, numarul de trombocite < 75000/ mm3, bilirubinemia > 1,2 mg/dl, nivelul transaminazei glutamat-piruvice (TGP) > 450 Ul, este prezenta mucozita sau cand exista colectii lichidiene pleurale sau peritoneale (acestea trebuie drenate anterior perfuziei).

De asemensa, trebuie evaluata functia renala: clearance-ul creatininei trebuie sa fie > 60 ml/min (clearance-ul creatininei trebuie determinat ori de cate ori nivelul creatininemiei creste cu 50% fata de valoarea anterioara, chiar daca aceasta ramane in limite normale).

Dozarea creatininemiei si a concentratiei plasmatice de metotrexat trebuie repetata la fiecare 24 ore, apoi cel putin o data pe zi pana cand nivelul metotrexatului scade sub 0,05 micromol/l.

In cazul terapiei asociate cu folinat de calciu, cand apar modificari de laborator sau semne de toxicitate clinica, trebuie intotdeauna luata in considerare posibilitatea ca tratamentul asociat sa interfere cu farmacocinetica metotrexatului (legarea de albuminele plasmatice, eliminarea).

Administrarea metotrexatului in alte tumori solide se face in cadrul unor scheme de tratament, in doze de 30-50 mg/ m2, curele repetandu-se la intervale de 1 saptamana-1 luna.

Calea intra-arteriala de administrare se poate folosi in anumite localizari anatomice, in acest caz metotrexatul se utilizeaza in doze de 25-50 mg/zi, dizolvat in 1500 ml solutie de glucoza 5% sau NaCl 0,9%, la intervale de 3 zile.

Psoriazis. Ca doze de atac se pot administra 10-25 mg metotrexat pe saptamana, ca doza unica i.m. sau i.v.. Posologia trebuie adaptata individual pentru a obtine un raspuns clinic optim; in general nu trebuie depasita doza saptamanala de 20 mg metotrexat. Dupa obtinerea raspunsului, se poate incerca reducerea pana la cea mai mica doza eficace.

Poliartrita reumatoida.

Pentru tratamentul poliartritei reumatoide se recomanda forme farmaceutice cu concentratii adecvate.

Instructiuni privind pregatirea produsului medicamentos in vederea administrarii si manipularea sa.

Ca si in cazul altor citostatice, acest medicament se manipuleaza numai de catre personal medical calificat, cu experienta in manipularea si administrarea medicamentelor citotoxice.

Un flacon cu pulbere pentru solutie injectabila/perfuzabila se reconstituie cu 2 ml apa pentru preparate injectabile. Solutia reconstituita se va administra ca atare sau diluata. In solutie de glucoza 5% sau NaCI 0,9 %. Solutia reconstituita se va folosi imediat dupa preparare (nu se conserva).

Precautii:

Antifolan 50 mg ca orice medicament antineoplazic, va fi utilizat numai in clinici de specialitate, de catre personal cu experienta. Dozele mari de Antifolan 50 mg se administreaza intotdeauna in asociere cu folinat de calciu pentru a preveni actiunea negativa asupra celulelor normale.

Femeile aflate la varsta fertila nu trebuie sa inceapa tratamentul cu metotrexat decat dupa excluderea diagnosticului de sarcina; de asemenea, vor fi avertizate despre riscul fetal potential implicat de administrarea medicamentului. Sarcina trebuie evitata, de asemenea, daca unul dintre parteneri primeste metotrexat – in timpul si cel putin 3 luni dupa tratament in cazul barbatilor, respectiv in timpul sau cel putin un ciclu de ovulatie dupa tratament in cazul femeilor. In timpul tratamentului cu Antifolan 50 mgsi cel putin 8 saptamani dupa intreruperea tratamentului se vor utiliza metode contraceptive adecvate. Metotrexatul prezinta potential toxic sever. Frecventa si gravitatea efectelor toxice pot fi corelate cu doza si frecventa administrarii, dar au fost observate la toate dozele. Deoarece ele pot sa apara in orice moment al tratamentului, este necesara supravegherea atenta a pacientilor tratati cu metotrexat. Majoritatea reactiilor adverse sunt reversibile daca sunt observate precoce si se iau masurile adecvate: scaderea dozei sau intreruperea administrarii si instituirea tratamentului specific. La nevoie, acestea pot include admimstrarea suplimentara de folinat de calciu. In cazul reluarii tratamentului cu metotrexat, acesta trebuie administrat cu prudenta, datorita riscului reaparitiei reactiilor toxice.



In timpul tratamentului cu metotrexat este absolut necesara monitorizarea periodica a pacientilor pentru depistarea semnelor de toxicitate, incluzand hemoleucograma cu formula leucocitara si numaratoarea trombocitelor, testele hepatice si renale, radiografia toracica. In timpul tratamentului poliartritei reumatoide si psoriazisului se recomanda monitorizarea parametrilor hematologici cel putin o data pe luna, iar testele renale si hepatice se vor efectua la intervale de 1-3 luni. De regula, in timpul terapiei antineoplazice se recomanda investigari mai frecvente. De asemenea, la inceputul tratamentului (in perioada de stabilire a dozelor), in cazul ajustarii dozelor sau in situatiile patologice cu risc de crestere a concentratiilor plasmatice de metotrexat (deshidratare) este necesara investigarea mai frecventa a pacientilor.

Metotrexatul produce hepatotoxicitate (fibroza si ciroza), dar de obicei numai dupa tratament indelungat. Dupa administrarea de metotrexat, s-au observat frecvent valori crescute ale enzimelor hepatice, dar tranzitorii si asimptomatice, care nu au impus modificarea tratamentului.

Valorile anormale persistente ale testelor functionale hepatice si/sau hipoalbuminemia pot fi indicatori de toxicitate hepatica grava si necesita evaluarea pacientului. La pacientii cu psoriazis nu s-a stabilit o relatie intre valorile anormale ale testelor functionale hepatice si fibroza sau ciroza hepatica. Valorile anormale persistente ale acestor teste pot precede aparitia fibrozei si cirozei hepatice la pacientii cu poliartrita reumatoida.

In cazul in care se presupune ca metotrexatul a indus afectiuni pulmonare, poate fi utila efectuarea testelor functionale respiratorii, mai ales atunci cand sunt disponibile date despre valorile anterioare tratamentului.

Sarcina si alaptarea:

Studiile la animale au pus in evidenta efecte teratogene si mutagene. La om, metotrexatul provoaca embriotoxicitate, avort, malformatii congenitale si are potential mutagen. De asemenea, s-au raportat afectarea fertilitatii, oligospermie si tulburari menstruale in timpul si o scurta perioada dupa intreruperea tratamentului cu metotrexat. Ca urmare, medicamentul este contraindicat in timpul sarcinii.Metotrexatul este contraindicat in timpul alaptarii (datorita reactiilor adverse severe ce pot sa apara la nou-nascut).

Forma de prezentare:

Cutie cu un flacon de sticla cu pulbere pentru solutie injectabila/perfuzabila.

Producator

S.C. SINDAN – PHARMA S.R.L., Romania

Detinatorul Autorizatiei de punere de piata

S.C. SINDAN S.R.L. B-dul Ion Mihalache nr. 11, sector 1, Cod 011171, Bucuresti, Romania

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close