Prospect Colargol – Rinita Coriza Alergica

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect Colargol

 Colargol este indicat in coriza, rinita vasomotorie si rinita alergica, inflamatii ale sinusurilor paranazale, inflamatii catarale ale urechii medii asociate cu coriza.

Doze si administrare al Colargol:

  • 1-2 picaturi in fiecare nara, de cel mult 3 ori/zi, maxim 5 zile.

 Informatii pentru utilizator

Colargol este asociere de argint coloidal cu substante proteice, este antiseptic pentru mucoase.

Contraindicatii ale Colargol

Hipersensibilitate; rinita sicca; copii sub 6 ani pentru solutie 0,1%, respectiv copii sub 2 ani pentru solutie 0,05%; glaucom, indeosebi cu unghi ingust.

Colargol Prospect



Colargol Prospect

Atentionari in utilizarea Colargol:

Tratamentul cronic are risc de atrofie a mucoasei nazale; prudenta la cardiaci, feocromocitom, hipertiroidie, diabet zaharat; fenomene de rebound; interactiuni medicamentoase cu IMAO, antidepresive triciclice; sarcina si alaptare; soferi si activitati de precizie.

Reactii adverse date de Colargol:

Iritatie locala, moderata si tranzitorie, rebound al congestiei, congestie reactiva cu rinita indusa medicamentos, cefalee, insomnie, astenie, tulburari de vedere, palpitatii, tahicardie, hipertensiune arteriala.

Se prepara aseptic picurator uz extern in profilaxia oftalmia gonococica (infectia globilor oculari) la nou-nascuti.

Este preparat in farmacie.

Termen de valabilitate: 3 luni

Rinita alergica

-se caracterizeaza printr-o inflamatie acuta sau cronica a mucoasei nazale. 

Cauze

Rinita alergica apare datorita unor reactii imunologice excesive in prezenta unor substante straine denumite alergeni. Gradul de sensibilizare a persoanei si cantitatea de alergeni influenteaza in mod decisiv aparitia si agravarea simptomatologiei.

Alergenii pot fi:



  • praf (acarienii existenti in acesta)
  • polen
  • mucegai
  • puf, pene, par, scuame 

Simptome

La contactul cu alergenii, sistemul imunitar declanseaza o reactie inflamatorie care antreneaza dilatarea vaselor sangvine si cresterea secretiilor la nivelul mucoasei nazale:

  • stranut
  • prurit nazal
  • rinoree apoasa
  • obstructie nazala

Rinita alergica este deseori asociata cu o conjunctivita, precum si cu alte patologii cum ar fi: sinuzita, astmul bronsic, polipoza nazala, etc.

Tipuri de rinita alergica

Febra fanului – este o forma de rinita alergica sezoniera, care deseori se asociaza cu conjunctivita. Apare indeosebi primavara si vara. La inceputul primaverii, cauza majora o reprezinta polenul, in timp ce vara, cauzele sunt fanul si ierburile.

Rinita alergica perena – dureaza tot timpul anului. Este deseori asociata cu patologia de tip astm bronsic. Este cauzata de alergeni prezenti in mod constant in mediul inconjurator: acarieni din praful de casa (saltele, perne, covoare, fotolii, etc), mucegaiuri, pene, scuame animale, etc. Persoana cu rinita alergica perena pare tot timpul ca este racita. Criza se poate declansa dimineata si se poate repeta de mai multe ori pe zi.

Rinita profesionala – apare ca urmare a expunerii de o maniera constanta la diverse substante alergene existente la locul de munca (dizolvanti, detergenti, etc).

Tratament Rinita Alergica 

O serie de medicamente pot atenua simptomele rinitei alergice. Se administreaza pe cale orala, spray-uri nazale, siropuri, etc.

  • Antihistaminicele: actioneaza asupra procesului inflamator, asupra secretiilor nazale, pruritului, stranutului.
  • Decongestionantele nazale: in asociere cu medicatia antihistaminica, scad de asemenea secretiile nazale si diminueaza procesul inflamator de la nivelul mucoasei nazale. Sunt prezente in farmacii sub forma de comprimate, spray-uri nazale, siropuri. Administrarea acestora este indicata ca o metoda temporara.
  • Corticosteroizii nazali: sunt antiinflamatorii ce blocheaza reactia alergica. Se indica persoanelor care au esuat in terapia cu antihistaminice, indeosebi in rinitele alergice perene.
  • Terapia de desensibilizare: se aplica atunci cand  cea cu medicamente nu are eficienta si consta in injectarea unor doze progresive de substante alergene. Se practica pentru alergii la polen sau acarieni.

Coriza

este enervanta – nimic nu mai are miros, nimic nu mai are gust, nu mai reusim sa dormim si cautam intr-una batiste. Iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa treceti mai repede peste astfel de stari si sa va bucurati din nou de o respiratie usoara 
Coriza(rinita) este o inflamatie a mucoasei nazale provocata de exemplu de virusi.

De regula, mucoasa nazala si gatul functioneaza ca o bariera a corpului impotriva agentilor patogeni. Atunci cand mucoasa nazala sufera insa, cand este slab irigata cu sange sau uscata, virusii au libera trecere. Mucoasa afectata incepe sa secrete mai mult mucus la inceput este transparent si apos, apoi galbui si tot mai dens. În plus, mucoasa se umfla si respiratia este ingreunata, fiind afectat atat mirosul cat si simtul gustului. 

Care sunt cauzele corizei? 

Majoritatea persoanelor se gandesc la raceala sau alergie atunci cand incepe sa le curga nasul.

Exista insa si alte cauze. 

Infectii 

De cele mai multe ori, coriza este provocata de o infectie virala cum ar fi rinovirusul sau virusurile gripale. Aceasta coriza acuta „comuna” dureaza de regula intre opt si zece zile, fiind deseori insotita si de alte simptome de raceala cum ar fi tuse si dureri guturale. 

Alergiile 

Tot mai multe persoane sufera de corize alergice, care reprezinta o reactie exagerata a sistemului nostru imunitar la anumite proteine care se regasesc in polenul plantelor. De indata ce polenul ajunge in ochii sau nasul persoanelor alergice, sistemul imunitar o ia razna – ochii lacrimeaza, nasul curge.

“Suspectii de serviciu” in cazul corizelor alergice sunt copacii care infloresc timpuriu, cum ar fi mesteacanul, alunul, gramineele. Coriza alergica mai poate fi activata si de blana de animale, praf, mucegai, alimente sau medicamente. 





Coriza cronica 

Coriza cronica este provocata de poluarea aerului, fumat, anumite medicamente, consumul de alcool sau de obstructiile nazale cum ar fi sept nazal stramb, polipi sau tumori. Bacteriile, virusurile, ciupercile si parazitii pot provoca simptome cronice, fara o mentinere constanta si spontana, de cele mai multe ori dureaza cateva ore. 

Polipi 

Proeminentele mucoasei nazale se numesc polipi – acestia se formeaza, spre exemplu, ca urmare a unei inflamatii cronice a mucoasei nazale. Respiratia pe nas si simtul mirosului sunt puternic afectate. De cele mai multe ori, aceste proeminente gazduiesc adevarate colonii de bacterii fapt ce provoaca aparitia corizei. 

Coriza provocata de medicamente 

O forma dureroasa a corizei este cea provocata de folosirea regulata a spray-ului nazal. Majoritatea acestor spray-uri contin asa-numite simpto-mimetice, care decongestioneaza mucoasa nazala. Însa prin folosirea prelungita a acestor mijloace, efectul devine invers, respectiv provoaca inflamarea mucoasei nazale. Apelarea repetata la sprayul nazal creeaza un cerc vicios. 

Complicatiile corizei 

Coriza poate provoca uneori complicatii mai grave, consultul medical devenind inevitabil. Atunci cand mucoasa nazala se umfla foarte mult iar secretiile din sinusuri nu se pot scurge, avem de-a face cu o sinuzita (inflamatie a sinusurilor), care este insotita de dureri puternice de cap si febra. În cazul copiilor, coriza poate provoca si o infectie a urechii medii, deosebit de dureroasa. În cazul sugarilor si a copiilor foarte mici, simpla coriza poate fi problematica, deoarece acestia respira aproape exclusiv pe nas, fapt ingreunat de coriza. De aceea, se va evita ingestia de alimente care ar putea deteriora rapid starea generala. 



Coriza – iata cum o puteti combate 

De cele mai multe ori coriza este inofensiva si se trateaza de la sine, in special atunci cand mentineti corpul activ si il sprijiniti in procesul de recuperare. Se recomanda solicitarea asistentei medicale in urmatoarele cazuri: 
• Atunci cand simptomele se prelungesc mai bine de 7 zile 
• Atunci cand resimtiti durere in zona capului, a fruntii, in urechi si in maxilar 
• Atunci cand faceti febra mare 
• Atunci cand sunt afectati sugarii sau copiii mici 
• Atunci cand tusiti puternic sau prezentati dificultati in respiratie 

Reactiile corecte 

Cel mai important este aportul suficient de lichide. Beti minim 2 chiar 3 litri de lichide/zi. Asigurati un climat propice in camera: evitati incaperile prea calde sau prea uscate, acestea vor agrava starea mucoasei. Instalati un umidificator sau asezati prosoape ude pe calorifer. Evitati incaperile cu fum si supraincalzite! 

Medicamente 

Spray-urile nazale si picaturile decongestioneaza mucoasa si va asigura un somn odihnitor. Unele dintre acestea contine asa-numite simpto-mimetice. Încercati sa le folositi pentru un interval cat mai scurt posibil, deoarece puteti dezvolta corize medicamentoase. Înainte de administrarea acestor medicamente celor mici, consultati obligatoriu medicul: acestea pot afecta inima si sistemul circulator al celor mici. De aceea, se recomanda folosirea de spray-uri nazale si picaturi speciale destinate celor mici. 

Apelati la preparatele care umezesc mucoasa nazala si astfel o decongestioneaza, mucusul devine mai lichid si este eliminat mai usor. Aceste preparate contin sare marina, sare Emser naturala. Atunci cand secretiile devin vascoase si greu de eliminat, apelati la preparate cu acetilcisteina, ambroxol sau ingrediente din plante cum ar fi iedera, patlagina, cimbrul si pinul. 

Inhalari impachetari, clatiri 

Baile de aburi cu musetel, saruri minerale sau nalbe sun apreciate. Inhalatoarele ofera un avantaj in comparatie cu metoda clasica a prosopului asezat peste cap si anume se evita iritarea ochilor, deoarece aburii sunt aplicati doar peste nas si gura. Spalarile nazale cu apa cu sare au si ele efect de decongestionare si eliminare a mucusului.. 
De asemenea, va mai puteti aseza in pat cu pieptul invelit, provocand transpiratia. Puteti mentine caldura pe piept cu prosoape simple sau cu cartofi fierti, zdrobiti asezati in prosop. Somnul odihnitor va va insanatosi! 

Hidratare x 3 



Beti ceaiuri de plante si impuscati doi iepuri dintr-o lovitura: ceaiul cald va subtia mucusul, si in plus veti beneficia de proprietatile vindecatoare ale plantelor. Încercati o infuzie de fenicul, salvie, coada soricelului sau coacaze uscate. Sucul de soc face si e minuni. Îl puteti bea simplu sau adaugat in ceaiuri. Supa de pui ajuta si ea – este hranitoare si va hidratati in acelasi timp! 

Metode homeopate 

Homeopatie combate coriza cu ceapa, Silur (Euphrasia officinalis) sau Floare de ochi si solutie salina. Pentru copii se recomanda in special socul negru. 

Presopunctura in tratarea corizei 

Yintang, este un punct de presopunctura deosebit de important in tratarea corizei, aflat exact in punctul dintre sprancene. Daca insa este prea dureros, alegeti punctul 4 al intestinului gros, aflat intre degetul mare si indicator. Apasati punctul timp de doua pana la trei minute, cu o intensitate suportabila si repetati procedeul dupa o jumatate de ora. 

Masuri preventive 

Mentineti sanatatea sistemului imunitar printr-o alimentatie echilibrata si miscare in aer liber. Dormiti intr-o incapere rece, bine aerisita si cu un nivel suficient de umiditate. Mentineti umiditatea mucoasei nazale, hidratati-va suficient, faceti inhalatii daca este cazul. Curatati-va nasul in mod corect: Mentineti apasata o nara si suflati prin cealalta. Folositi batistele de hartie o singura data.

Un comentariu la „Prospect Colargol – Rinita Coriza Alergica”

  1. Buna ziua, sunt dependenta de foarte multi ani de picaturile de nas (Bixtonim, Olynth)… am facut de curand o consultatie si mi s-a spus ca am: rinita cronica hipertrofica si ca ar fi bine sa ma operez clasic… pe motiv ca operatiile cu laser, radiofrecventa, nu aici, am inceput sa-mi pun picaturi colargol. Fac 1 saptamana fac acest tratament, am simtit o imbunatatire. Va multumesc mult.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close