Prospect Enhancin – Infectii Otite Sinuzite Bronsite

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect Enhancin  625 mg comprimate filmate

Amoxicilina/Acid clavulanic

Indicaţii terapeutice

Tratamentul infecţiilor bacteriene rezistente la amoxicilină, dar susceptibile la amoxicilină si clavulanat (vezi pct.5.1):

Infecţii ale tractului respirator inferior şi superior, incluzînd:

–           otite medii

–           sinuzite acute

–           acute exacerbări acute şi cronice ale bronşitelor

–           pneumonia contagioasă

Infecţii ale tractului urinar superior şi inferior Infecţii ale pielii şi tenului

Infecţii ale tractului genito-urinar inclusiv avort septic, pelvic sau puerperal, septicemie intra- abdominală.

 

Compoziţie

Un comprimat filmat conţine amoxicilină 500 mg sub formă de amoxicilină trihidrat, acid clavulanic 125 mg sub formă de clavulanat de potasiu si excipienţi: nucleu: celuloza microcristalina PH 119, dioxid de siliciu coloidal anhidru, croscarmeloza sodica, butii hidroxitoluen, talc, stearat de magneziu, film: hipromeloza 15 cps, hipromeloza 5 cps, dioxid de titan (E171), talc, macrogol 400, alcool izopropilic

Grupa farmacoterapeutică: peniciline în combinaţii inclusiv inhibitori de 3-lactamază.

 

Contraindicaţii

Hipersensibilitate la amoxicilină şi acid clavulanic sau la oricare dintre excipienţi, hiperensibilitate la peniciline. O atenţie deosebită trebuie acordată în cazul unei sensibilităţi în crucişate cu alte antibiotice (3-lactamice, cum sunt: cefalosporine, carbapeneme, monobactame deoarece poate să apară şocul anafilactic.



Enhancin nu poate fi administrat pacienţilor cu insuficienţa hepatică

severă şi la pacienţii la care a apărut icter colestatic în timpul tratamentului cu enhancin sau peniciline.

 

Pacienţii cu infecţii mononucleozice (febră glandulară) şi pacienţii cu leucemie limfatica prezintă un risc mare de apariţie a erupţiilor la tratamentul concomitent cu alte antibiotice pentru tratarea acestora.

Precauţii

Reacţii severe alergice pot să apară la pacienţii cu hipersensibilitate la beta-lactame. în aceste cazuri tratamentul trebuie întrerupt imediat. Pacienţii cu disfuncţii hepatice trebuie trataţi cu precauţie. Funcţiile ficatului trebuie monitorizate la pacienţii cu semen sau simptome de insuficienţa hepatică. întreruperea tratamentului poate fi avută în vedere in cazul deteriorării funcţiilor hepatice la aceşti pacienţi.

în cazul tratamentului de lungă durată (mai mult de 10-14 zile), este recomandată monitorizarea atentă a funcţiilor renale si hepatice. Tratamentul prelungit cu Enhancin sau alte antibiotice cu spectru larg poate duce la creşterea

numărului de microorganisme rezistente, în cazuri severe şi persistente de diaree posibilitate apariţiei colitei pseudomembranoase trebuie avută în vedere, caz în care tratamentul trebuie întrerupt. La pacienţii cu insuficienţă renala, excreţia de Enhancin poate fi întîrziatv şi depinde de gradul insuficienţei, caz în care trebuie avută în vedere ajustarea dozei zilnice (vezi pct. 4.2).

enhancin prospect



enhancin prospect

 

Interacţiuni

Alţi agenţi bacterieni: Acţiunea amoxicilinei poate fi antagonizatăîn cazul administrării concomitente cu macrolide, tetracicline, sulfonamide şi cloramfenicol.

Probenecid: La administrarea concomitentă cu probenecid poate să apară inhibarea eliminării renale a amoxicilinei dar nu şi a acidului clavulanic, ducând la creştera concentraţiei de amoxicilină în serşibilă.

Alopurinol: Administrarea concomitentă cu alopurinol poate duce la apariţia reacţiilor alergice cutanate.

Digoxin: Este posibilă creştera absorbţiei de digoxin la administrarea concomitentă cu amoxicilină. Enhancin/disulfiram: Enhancinul nu trebuie administrat concomitent cu disulfiramul. Metotrexat: Administrarea concomitentă cu metotrexat poate duce la creşterea toxicităţii metotrexatului.

Anticoagulante: Administrarea concomitentă de amoxicilină cu cumarine anticoagulante, cum e warfarina, pot creşte incidenţa de sângerare. Hormoni, contraceptive orale: Administrarea amoxicilinei concomitent cu aceştia poate scădea tranzitul la nivel plasmatic de estrogen şi progesteron şi poate reduce eficacitatea contraceptivelor orale. Pacienţii trebuie avertizaţi să folosească măsuri contraceptive suplimentare nehormonale.

Alte forme de interacţiuni: Amoxicilină poate duce la false rezultate pozitive a determinarea glucozei din sânge şi la testele de urobilinogen în cazul metodelor neenzimatice.

Atenţionări speciale

Copii

Nu se recomandă administrarea de comprimate copiilor sub 12 ani. Sarcina şi alăptarea

Studiile asupra funcţiei de reproducere la animale (şoareci şi şobolani) la care s-a administrat Enhancin nu au arătat efecte teratogene. Datele referitoare la administrarea de Enhancin la femei însărcinate sunt insuficiente. Ca toate medicamentele, este de preferat să fie evitată administrarea de Enhancin în timpul sarcinii şi în special în primul trimestru de sarcină, administrarea este posibilă numai dacă medicul o consideră absolut necesară. Enhancin poate fi administrat în perioada de lactaţie. Cu excepţia riscului de sensibilizare, asociată cu excretarea în laptele matern, nu există efecte cunoscute care să apară la sugari. Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Administrarea de Enhancin poate fi asociată cu unele efecte adverse (cum ar fi ameţeală, convulsiile) care ar putea afecta abilitatea de a conduce autovehicule şi de a folosi utilaje (vezi pct. 4.8).

Doze şi mod de administrare

Dozajul pentru tratamentul infecţiilor

Adulţi şi copii peste 12ani





Doza uzuală este de 1,2g Enhancin la 12 ore. In

infecţii severe frecvenţa se poate creşte la 8 ore.

Copii intre 3 si 12 ani

Nu se recomandă administrarea de comprimate copiilorsub12ani.

Doza uzuală de 30mg/kg Enhancin la 12 ore. în infecţii severe aceasta se poate administra la interval de 8 ore.

Dozajul în cazul insuficienţei renale

Adulţi

Insuficienţă renală uşoară (clearance-ul creatininei > 30 ml/min) Insuficienţă renală moderată (clearance-ul creatininei între 10-30 ml/min) Insuficienţă renală severă (clearance-ul creatininei < 10 ml/min)
Nu se modifică dozele— Un comprimat filmat de 625 mg la 12 ore Un comprimat filmat de 625 mg la 24 ore

Copii

Dozajul se ajustează în funcţie de clearance-ul creatininei

Dozajul în cazul insuficienţei hepatice Dozarea se face cu precauţie. Monitorizarea funcţiilor hepatice este necesară la intervale regulate.

Enhancin nu poate fi folosit la pacienţii cu insuficienţă hepatică severă. Funcţiile ficatului trebuie verificate la intervale regulate la pacienţii cu leziuni hepatice şi trebuie reconsiderat tratamentul în cazul exacerbării acestor parametrii.

Reacţii adverse



Reacţiile adverse sunt rare şi în principal uşoare şi tranzitorii.

Reacţii de hipersensibilitate: Uneori apar urticarie şi erupţii cutanate eritematoase. S-au raportat rar eritem multiform, sindrom Stevens-Johnson, necroliză toxică epidermică, dermatită exfoliativă buloasă, pustuloză exantematoasă generalizată acută, sindrom similar bolii serului, vasculite de hipersensibilitate.

Tratamentul trebuie întrerupt dacă una din aceste tulburări apar. La fel ca la alte antibiotice (3- lactamice s-au raportat angioedem şi anafilaxie. Rar pot apare nefrite interstiţiale.

Reacţii gastro-intestinale: S-au raportat diaree, indigestie, greaţă, vărsături şi candidoză mucocutanată. S-au raportat rar colite asociate antibioticului (inclusiv colita pseudomembranoasă şi colita hemoragică). Greaţa, de asemenea mai puţin frecventă este cel mai adesea asociată cu dozele orale crescute. Dacă reacţiile adverse gastro-intestinale apar la tratamentul oral, ele pot fi reduse prin administrarea de Enhancin la începutul meselor. Au fost raportate foarte rar decolorarea superficială a dinţilor, mai ales în cazul suspensiei orale. Acest lucru poate fi îndepărtat prin periaj.

Reacţii genito-urinare:

Pot apărea prurit, durere şi secreţii la nivelul vaginului.

Reacţii hepatice:

S-a raportat ocazional creşteri moderate şi asimptomatice a AST şi/sau ALT şi a fosfatazei alcaline. Rar s-au raportat icter hepatic şi colestatic. Aceste reacţii hepatice au fost raportate mai frecvent la Enhancin decât la alte peniciline. Reacţiile hepatice au fost raportate mai frecvent la bărbaţi şi pacienţii vârstnici, în special la cei peste 65 ani. Riscul creşte cu cât durata tratamentului depăşeşte 14 zile.

Semnele şi simptomele apar de obicei în timpul tratamentului sau la scurt timp după tratament, dar în unele cazuri pot sa nu apară decât la câteva săptămâni după întreruperea tratamentului. Reacţiile hepatice sunt de obicei reversibile, dar pot fi severe şi, foarte rar s-au raportat decese.

Reacţii hematologice:

Ca şi în cazul altor [3-lactamice, s-au raportat rar leucopenie tranzitorie (inclusiv neutropenie şi agranulocitoză), trombocitopenie şi anemie hemolitică. De asemenea s-au raportat rar prelungirea timpului de sângerare şi timpului de protrombină.

Reacţii ale sistemului nervos central (SNC): Reacţiile la nivelul SNC s-au observat foarte rar. Acestea includ hiperactivitate reversibilă, ameţeli, cefalee şi convulsii. Convulsiile pot apărea la pacienţii cu insuficienţă renală sau la cei care primesc doze mari.

Supradozaj

Simptomele gastro-intestinale şi tulburări ale echilibrului hidroelectrolitic pot fi evidente. Ele pot fi tratate simptomatic cu atenţie la echilibrul hidroelectrolitic. Enhancin poate fi eliminat din circulaţie prin hemodializă

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.



A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor. Ambalaj

Cutie cu 3 folii AI-PEJD a câte 7 comprimate filmate

Producătorul

Terapia S.A.

Str. Fabricii, nr. 124, Cluj-Napoca, Romania

Deţinătorul Autorizaţiei de punere de piaţă

Ranbaxy (UK) Ltd.

20 Balderton Street, W1K 6TL Londra, Marea Britanie

Data ultimei verificări a prospectului

Decembrie 2006

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close