Prospect Fenobarbital

FENOBARBITAL prospect 100 mg – Comprimate –

 Compozitie

Un comprimat contine fenobarbital 100 mg si excipienti: amidon de porumb, gelatina, acid stearic.

 Grupa farmacoterapeutica: antiepileptice, barbiturice si derivati

 indicatii terapeutice

– ca antiepileptic:

Se administreaza în monoterapie sau asociat cu alte antiepileptice pentru tratamentul epilepsiei: epilepsia partiala cu sau fara generalizare secundara, epilepsia generalizata: crize tonice, clonice, tonico-clonice.

– ca hipnotic si sedativ:

Se administreaza pentru tratamentul tulburarilor de somn si respectiv al starii de agitatie psihomotorie, starilor nevrotice sau starilor care apar ca reactii adverse ale unor medicamente stimulante ale sistemului nervos central.

 – ca inductor enzimatic hepatic si coleretic: Se administreaza pentru tratamentul icterelor congenitale cronice cu bilirubina neconjugata, precum si în anumite cazuri de colestaza hepatica.

 

 

Contraindicatii                                 

Hipersensibilitate la substanta activa, la alte barbiturice sau la

oricare dintre excipienti

Insuficienta respiratorie severa

Porfirie

Alaptare

 Precautii

Se recomanda reducerea dozelor administrate ia pacientii cu etilism. Consumul de bauturi alcoolice este interzis în timpul tratamentului (datorita potentarii reciproce a efectelor neurologice centrale).

Fenobarbitaiul nu este eficace în tratamentul absentelor si al crizelor miocionice, pe care le poate agrava. Eficacitatea sa este îndoielnica în tratamentul crizelor atone.

Se recomanda administrarea cu precautie !a pacientii cu dureri acute, pacientii cu tulburare depresiva.

Sedarsa, poate fi suparatoare la începutul tratamentului si în cazul cresterii dozelor, dar se atenueaza în conditii de tratament cronic.

Oprirea brusca a tratamentului îndelungat cu fenobarbita!, determina aproape întotdeauna convulsii tonico-clonice la pacientii epileptici.

Din cauza riscului de dependenta se recomanda reducerea treptata a dozelor administrate atunci când se intentioneaza oprirea tratamentului sau înlocuirea cu un alt antiepileptic.

 

interactiuni

Antiepileptice: exista interactiuni complexe între antiepileptice, cu cresterea toxicitatii dar fara cresterea corespunzatoare a efectului antiepileptic. Aceste interactiuni sunt foarte variabile si impredictibile- si se recomanda deseori în jaceste situatii monitorizarea concentratiilor plasmatice ale antiepilepticelor. Valproatul determina cresterea concentratiei plasmatice a fenobarbitalului (valproatui inhiba metabolizarea fenobarbitalului). Pe de alta parte, fenobarbitaiul determina cresterea clearance-ului valproatului, prin intensificarea metabolizarii hepatice a acestuia, cu diminuarea consecutiva a concentratiei plasmatice de valproat. Asocierea fenitoinei la tratamentul cu fenobarbital determina cresterea concentratiilor plasmatice ale fenobarbitalului datorita inhibarii prin competitie a metabolizarii acestuia. Asocierea fenobarbitalului la tratamentul cu fenitoina determina cel mai frecvent diminuarea concentratiilor plasmatice ale fenitoinei (datorita intensificarii metabolizarii acesteia), iar uneori cresterea concentratiilor plasmatice ale fenitoinei (datorita inhibarii prin competitie a metabolizarii acesteia). Fenobarbitaiul determina diminuarea concentratiilor plasmatice ale carbamazepinei si metabolitului activ al acesteia precum si ale tiagabinei.

 

 Medicamente care deprima activitatea sistemului nervos central: Efectul fenobarbitalului este potentat de alte medicamente care deprima activitatea sistemului nervos central : derivati opioizi (analgezice, antitusive si medicamente utilizate pentru tratamentul de substitutie), neuroleptice, alte barbiturice, benzodiazepine, alte anxiolitice, antidepresive cu efect sedativ, antihistaminice cu efect sedativ, antihipertensive cu efect central precum si de alcoolul etilic.

Antidepresive imipraminice : favorizeaza aparitia crizelor convulsive.

Antagonisti ai calciului: fenobarbitaiul determina diminuarea concentratiilor plasmatice ale antagonistilor calciului prin intensificarea metabolizarii hepatice a acestora. Anticoagulante orale : fenobarbitaiul determina diminuarea eficacitatii anticoagulantelor orale prin intensificarea metabolizarii hepatice a acestora.

Ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !

Abia ca mi-a folositMi-a folosit putinMi-a folosit indeajunsMi-a folositMi-a folosit foarte mult (1voturi, Media: 4,00 out of 5)

Se încarcă...