Prospect Lorista – Tensiune Arteriala Crescuta

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect Lorista

Lorista, benefic in tratarea hipertensiunii, afectiunii ale rinichilor, insuficienta  cardiaca,mod de administrare …

12,5 mg;  25 mg ; 50 mg  ; 100 mg comprimate filmate

Losartan potasic

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de

a începe să utilizaţi acest medicament.

–  Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–  Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–  Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–  Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

în acest prospect găsiţi:

–    Ce este Lorista şi pentru ce se utilizează

–    înainte să utilizaţi Lorista

–    Cum să utilizaţi Lorista

–    Reacţii adverse posibile

–    Cum se păstrează Lorista

–    Informaţii suplimentare

 

lorista prospect



lorista prospect

1. Ce este Lorista şi pentru ce se utilizeazâ

Losartan aparţine unui grup de medicamente numit

antagonişti ai receptorilor de angiotensină II.

Lorista este utilizat pentru tratamentul:

–  tensiunii arteriale crescute (hipertensiune arterială).

–  hipertensiunii arteriale şi îngroşării muşchiului inimii (hipertrofie ventriculară stângă), pentru reducerea riscului de evenimente cerebrovasculare.

–  afecţiunilor rinichilor la pacienţii cu diabet zaharat tip

2 (manifestate prin prezenţa proteinelor în urină). La aceşti pacienţi, s-a observat că losartanul încetineşte agravarea bolii renale.

–  insuficienţei cardiace (când inima dumneavoastră nu funcţionează la fel de bine ca înainte, pentru a putea pompa sângele în organism, ceea ce determină oboseală după activitate fizică, scurtarea respiraţiei şi umflarea gleznelor şi picioarelor).

2. înainte sâ utilizati Lorista

 

Nu utilizaţi Lorista

–  sunteţi alergic (hipersensibil) la losartan sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului;

–  în trimestrele doi şi trei de sarcină, (vezi pct. “Sarcina”) sau în perioada alăptării.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Lorista



–  dacă aveţi boală coronariană a inimii.

–  dacă aveţi o afecţiune numită ‘stenoză aortică’ sau ‘obstrucţie la ejecţie’ (îngustarea sau obstrucţia valvei aortice cardiace, care previne deschiderea ei normală şi blochează curgerea sângelui din ventriculul stâng în aortă).

–  dacă aţi avut în trecut atacuri circulatorii cerebrale.

–  dacă aveţi orice boli ale rinichilor sau ficatului.

–  dacă ştiţi că aveţi o boală a vaselor care duc sângele la rinichi: îngustarea sau blocarea acestora.

–  dacă aţi avut recent vărsături şi/sau diaree semnificative.

–  dacă utilizaţi diuretice (medicamente care cresc cantitatea de urină eliminată).

Vă rugăm să anunţaţi medicul dumneavoastră dacă aveţi afecţiuni similare sau aţi avut în trecut. Este posibil ca losartanul să nu fie potrivit pentru dumneavoastră sau să fie necesare examinări medicale periodice de control.

Dacă apare o reacţie alergică manifestată prin umflarea feţei, buzelor, gâtului şi/sau limbii, care poate determina probleme în respiraţie sau înghiţire, trebuie să întrerupeţi utilizarea acestui medicament şi să spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

Valorile potasiului în sânge potjcreşte, de aceea sunt necesare investigaţii periodice -de laborator.

Lorista este indicată pentru trajamentul pacienţilor adulţi.

Utilizarea altor medicamente!

Vă rugăm să spuneţi medicului (dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Este important să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi următoarele medicamente, pentru a fi sigur că puteţi lua în siguranţă şi Lorista:

–  alte medicamente antihipertehsive;

–  doze mari de diuretice (medicamente care cresc cantitatea de urină eliminată);            

 

–  diuretice care economisesc dotasiu (cum ar fi amilorid, spironolactonă sau triamtereni);

–  comprimate sau substuienţi cjare conţin potasiu;

–  litiu (medicament pentru tratamentul anumitor boli mintale);

–  medicamente antiinflamatoarfe nesteroidiene (AINS) pentru durere şi inflamaţii, administrate periodic sau pe termen lung (vă rugăm să notaţi că dpze zilnice mici, cu efect antitrombotic, de acid acetilsalicilic, de exemplu 50 mg sau 100 mg, pot fi utilizate în siguranţă în asociere cu Lorista) utilizate pentru ameliorarea durerii, rigidităţii şi a inflamaţiei asociate afecţiunilor dureroase, în particular inflamaţiilor muşchilor, oaselor şi articulaţiilor;

–  rifampicină (un antibiotic) utilizat în tratamentul tuberculozei;

–  fluconazol (pentru tratamentul infecţiilor fungice).

–                în aceste cazuri, medicul dumneavoastră va evalua interacţiunile dintre losartan şi medicamentele menţionate şi, dacă este necesar, va ajusta dozele de losartan sau ale medicamentelor utilizate concomitent.

Utilizarea Lorista cu alimente şi băuturi

–                Acest medicament poate fi administrat cu sau fără alimente. Alimentele nu influenţează efectele medicamentului. Nu se recomandă utilizarea concomitentă cu Lorista a suplimentelor care conţin potasiu, sau substutuientelor de sare ce conţin potasiu. Acestea pot creşte excesiv valoarea potasiului seric.

–                Utilizarea excesivă de sare (NaCI) poate afecta efectul antihipertensiv al Lorista.

Sarcina şl alăptarea

–                Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Sarcina

–                Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.Losartanul nu trebuie utilizat în trimestrele doi şi trei de sarcină (între lunile 4 şi 9), datorită unor posibile efecte dăunătoare asupra fătului.

–                Dacă sunteţi gravidă, credeţi că aţi devenit gravidă sau planificaţi o sarcină, trebuie să întrerupeţi administrarea losartanului. Anunţaţi medicul dumneavoastră cât mai repede posibil, pentru a vă putea prescrie alt medicament pentru scăderea tensiunii arteriale.

Aăptarea

–                Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înairlt© de a lua orice medicament. Nu se ştie dacă losartanul este excretat în laptele matern uman, de aceea nu trebuie utilizat în perioada alăptării. Dacă utilizarea losartaniilui este absolut necesară, alăptarea trebuie întreruptă.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

–                La începutul tratamentului sau la creşterea dozelor, pot apărea ameţeli. Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje, până când ştiţi cum acţionează acest medicament asupra dumneavoastră.

 

Informaţii importante privind unele componente ale Lorista

–                Acest medicament conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

3. Cum sa utilizaţi Lorista

–                Utilizaţi întotdeauna Lorista exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

–                Tratamentul tensiunii arteriale crescute Doza uzuală iniţială şi doza de întreţinere este 50 mg o dată pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate creşte doza la 100 mg o dată pe zi, în funcţie de valorile tensiunii arteriale.

–                Pacienţi cu hipertensiune arterială şi îngroşarea muşchiului cardiac

–                Doza uzuală de iniţiere a tratamentului cu losartan este 50 mg o dată pe zi. Dacă este necesar, medicul dumneavoastră vă poate prescribe, de asemenea, o doză mică de diuretic (hidroclorotiazidă) şi/sau creşte doza zilnică de losartan la 100 mg.

Tratamentul tulburărilor rinichilor la pacienţii cu diabet zaharat tip 2

–                Doza uzuală iniţială a tratamentului este 50 mg o dată pe zi. După o lună de la începerea tratamentului, medicul dumneavoastră vă poate creşte doza la 100 mg o dată pe zi, în funcţie de valorile tensiunii arteriale.

Tratamentul insuficienţei cardiace

Doza iniţială este de 12,5 mg o dată pe zi. Medicul va ajusta doza la intervale de câte o săptămână, în funcţie de valorile tensiunii arteriale, până la atingerea dozei uzuale de întreţinere, de 50 mg pe zi.

înghiţiţi comprimatele cu o cantitate suficientă de lichid. Losartanul poate fi administrat cu sau fără alimente. Dacă observaţi că efectul losartanului este prea tare sau prea slab, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.





Insuficienţa renală sau hepatică Dozele vor fi stabilite de către medic.

Copii şi adolescenţi

Utilizarea medicamentului nu este recomandată la copii şi adolescenţi, datorită lipsei experienţei clinice la această categorie de vârstă.

Perioada tratamentului trebuie determinată individual, pentru

fiecare pacient, de către medic.

 

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Lorista

Dacă aţi luat mai mult decât trebuie din Lorista, tensiunea dumneavoastră arterială poate scădea mult, iar frecvenţa pulsului poate creşte. în acest caz, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau celui mai apropiat serviciu de urgenţă.

 

Dacă uitaţi să utilizaţi Lorista

Utilizaţi întotdeauna medicamentul aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră.

Dacă uitaţi să luaţi doza recomandată, continuaţi să luaţi medicamentul conform indicaţiilor. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

 

Dacă încetaţi să utilizaţi Lorista

Dacă doriţi să întrerupeţi administrarea Lorista, trebuie să discutaţi înainte cu medicul dumneavoastră.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Lorista poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacţiile adverse frecvente (apar la mai mult de 1 din 100 pacienţi trataţi, dar la mai puţin de 1 din 10 pacienţi trataţi) pot fi:

–  slăbiciune (astenia)

–  oboseală.

Reacţiile adverse rare (apar la mai puţin de 1 din 1000 pacienţi trataţi, dar la mai mult de 1 din 10000 pacienţi trataţi) pot fi:

–  anemia (manifestată prin oboseală sau scurtarea respiraţiei datorită scăderii numărului de globule roşii sau a cantităţii de hemoglobină din sînge sub valorile normale, ceea ce se determină prin analize de laborator ale sângelui), trombocitopenie (scăderea numărului plachetelor sanguine, ceea ce poate determina vânătăi sau sângerare)



–  migrenă

–  tuse

–  diaree

–  urticarie, mâncărimi, erupţie trecătoare pe piele

–  durere musculară, durere articulară

–  reacţii de hipersensibilitate (alergice), umflarea laringelui şi glotei, care determină obstrucţia căilor respiratorii şi/sau umflarea feţei, buzelor, faringelui şi/sau limbii (edem angioneurotic), inflamaţia vaselor de sânge (vasculită, purpură Henoch-Schonlein)

–  îngălbenirea ochilor şi a pielii şi manifestări asemănătoare unei răceli (hepatită), tulburări ale funcţiei ficatului.

Adresaţi-vă întotdeuna medicului dacă aveţi reacţii adverse ca:

–  umflarea bruscă a feţei, buzelor, limbii şi /sau gâtului, cu dificultăţi de înghiţire şi respiraţie.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

–     Cum se pastreaza Lorista

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Lorista 12.5 mg/25 mg/100 mg: Acest medicament nu

necesită precauţii speciale de păstrare.

Lorista 50 mg: A nu se păstra la temperaturi peste 30°C, în

ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate.

Flacon de plastic:

Flaconul trebuie închis bine, imediat după întrebuinţare.

Nu utilizaţi Lorista după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

–     Informaţii suplimentare

 

Ce conţine Lorista

–  Şubstanţa activă este losartan potasic. Fiecare comprimat conţine losartan potasic 12,5 mg, 25 mg, 50 mg sau

100 mg, echivalent cu losartan 11,4 mg, 22,9 mg, 45,8 mg şj 91,6 mg.

–  Celelalte componente ale Lorista 12,5 mg/25 mg sunt: nucleu- amidon de porumb, amidon pregelatinizat, celuloză rriicrocristalină, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, celactoză (lactoză monohidrat şi celuloză)

şi – hipromeloză, talc, propilenglicol, dioxid de titan (E 171) şi galben de chinolină (E 104).

–  Celelalte componente ale Lorista 50 mg/100 mg sunt: ni/c/ety-amidon de porumb, amidon pregelatinizat, celuloză microcristalină, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, celactoză (lactoză monohidrat şi celuloză)

şi – hipromeloză, talc, propilenglicol şi dioxid de titan (E 171).

 

Cum arată Lorista şi conţinutul ambalajului



Lorista 12,5 mg: cutie cu blistere cu 7, 10, 14, 15, 20, 21, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 90, 98 sau 100 comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare galbenă.

Lorista 25 mg: cutie cu blistere cu 10, 14, 15, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 90, 98 sau 100 comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare galbenă, marcate cu o linie mediană pe una din feţe.

Lorista 50 mg: cutie cu blistere cu 10, 14, 15, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 90, 98 sau 100 comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare albă, marcate cu o linie mediană pe una din feţe sau 250 comprimate ambalate în flacon din plastic.

Lorista 100 mg: cutie cu blistere cu 7, 10, 14, 15, 20, 28, 30, 50, 56, 60, 84, 90, 98 sau 100 comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare albă.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

 

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

KRKA, d.d., Novo mesto, Smarjeska cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenia

 

Fabricantul

–   KRKA, d.d., Novo mesto, Smarjeska cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenia

–    TAD Pharma GmbH, Heinz-Lohmann-StraBe 5, 27472 Cuxhaven, Germania

 

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

CZ          Lorista

AT           Losartan Krka

BE           Losartan Krka

BG          Lorista

CY          Losartan Krka

DE          Losartan-Kalium TAD

DK          Losartankalium Krka

EE

Lorista

EL

Losartan Krka

ES

Losartan Krka

FI

Losartan Krka

FR

Losartan Krka

HU

Lavestra

IE

Losartan jPinewood

IT

Losartan Krka

LT

Lorista

LV

Lorista

NL

Losartankalium Krka

NO

Losartan Krka

PT

Losartan Krka

RO

Lorista

SE

Losartan Krka

Acest prospect a fost aprobat în Septembrie 2009

Data ultimei verificări a prospectului Februarie 2010

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close