Prospect Nexium 20 – 40 mg – Ulcer Gastro-Duodenal – Reflux Esofagian

Dă Share să știe și altii!!
Shares

PROSPECT NEXIUM

20 mg, 40 mg,
comprimate filmate gastrorezistente
Esomeprazol
Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.
– Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
– Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
– Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.
– Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
 
Nexium



Nexium

în acest prospect găsiţi:
1. Ce este Nexium şi pentru ce se utilizează
2. înainte să utilizaţi Nexium
3. Cum să utilizaţi Nexium
4. Reacţii adverse posibile
5. Cum se păstrează Nexium
6. Informaţii suplimentare
 
1. CE ESTE NEXIUM Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ
Nexium face parte din grupa medicamentelor pentru tratamentul ulcerului gastro-duodenal şi bolii de reflux gastro esofagian, numite inhibitori ai pompei de protoni.
Cum acţionează Nexium?
Nexium este un inhibitor al secreţiei de acid la nivelul stomacului.
Substanţa care acidifiază secreţia gastrică (acidul clorhi-dric) este pompată din membrana mucoasă a stomacului prin intermediul aşa-numitelor pompe acide. Nexium inhibă aceste pompe, determinând reducerea acidităţii sucului gastric.
Când sucul gastric acid scapă către esofag acesta poate produce arsuri stomacale, regurgitări şi, după o perioadă mai lungă de timp, esofagită de reflux. Nexium vindecă esofagul deteriorat şi ameliorează simptomele deja după primele zile.
Pentru ce se utilizează Nexium ?
Nexium se utilizează pentru tratamentul esofagitei erozive de reflux şi pentru prevenirea recidivelor la pacienţii cu esofagită vindecată.
Nexium se utilizează de asemenea pentru tratamentul simptomatic al bolii de reflux gastroesofagian (BRGE)
Nexium în asociere cu un regim terapeutic antibacterian adecvat, se utilizează pentru vindecarea ulcerului duodenal asociat infecţiei cu Helicobacter pylori şi pentru prevenirea recidivelor ulcerului peptic la pacienţii cu ulcere asociate infecţiei cu Helicobacter pylori.
Nexium se utilizează de asemenea pentru vindecarea ulcerelor gastrice asociate tratamentului pe termen lung cu AINS, precum şi pentru prevenţia ulcerelor gastrice şi duodenale asociate tratamentului cu AINS la pacienţii aflaţi la risc.
Nexium mai este utilizat şi în tratamentul sindromului Zollinger Ellison (afecţiune determinată de o tumoră care creşte producţia de acid în stomac, ceea ce duce la ulcere în stomac şi intestin).
2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI NEXIUM
Nu utilizaţi Nexium
Nu trebuie să utilizaţi Nexium în caz de hipersensibilitate cunoscută la substanţa activă, esomeprazol, la alţi inhibitori ai pompei de protoni similari sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului.
Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Nexium
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă prezentaţi cel puţin una dintre următoarele manifestări: pierdere în greu-
tate neintenţionată semnificativă, vărsături repetate, disfa-gie, hematemeză sau melenă.
De asemenea, adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă aveţi deteriorări severe ale funcţiilor hepatice sau renale sau tulburări ereditare rare, precum intoleranţa la fructoză, malabsorbţia de glucoză-galactoză sau deficienţa de sucra-ză – izomaltază.
O serie de alte medicamente (de exemplu diazepam, citalo-pram, imipramină, clomipramină, fenitoină, cisaprid, warfa-rină) pot interacţiona cu Nexium. Acest aspect trebuie avut în vedere în special în cazul în care Nexium este utilizat „la nevoie”.
în consecinţă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua orice tratament concomitent.
Dacă v-a fost prescris Nexium „la nevoie”, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări dacă simptomele persistă sau îşi modifică caracterul.
Nexium conţine zahăr, de aceea este important să acordaţi atenţie igienei orale şi să vă spălaţi pe dinţi în mod regulat.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Dacă Nexium este luat în acelaşi timp cu alte medicamente, ca de exemplu antimicoticele (ketoconazol şi itraconazol), efectul acestora poate fi afectat. Vezi şi pct. „ Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Nexium”.
Utilizarea Nexium cu alimente şi băuturi
Vezi pct. Cum să utilizaţi Nexium.

 











Sarcina şi alăptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Pentru Nexium, datele clinice privind utilizarea sa la femeile gravide sunt insuficiente. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua Nexium în timpul sarcinii. Nu se cunoaşte dacă esomeprazolul este excretat în laptele matern. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua Nexium în timpul alăptării.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Numai dumneavoastră sunteţi singur răspunzător să vă daţi seama dacă puteţi conduce un vehicul sau puteţi efectua activităţi care necesită atenţie strictă. Unul dintre factorii care pot să afecteze aceste abilităţi ale dumneavoastră, îl reprezintă utilizarea medicamentelor, datorită efectelor şi / sau reacţiilor adverse ale acestora. Descrieri ale acestor efecte şi reacţii adverse sunt prezentate în alte secţiuni ale acestui prospect. în consecinţă, citiţi toate informaţiile din acest prospect. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
3. CUM SĂ UTILIZAŢI NEXIUM
Utilizaţi întotdeauna Nexium exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Medicul dumneavoastră stabileşte doza astfel încât aceasta să fie adecvată pentru dumneavoastră.
Adulti si adolescenţi de la vârsta de 12 ani.
• Doza uzuală pentru vindecarea esofagitei de reflux este de 40 mg o dată pe zi. De regulă, vindecarea esofagitei durează până la 4 săptămâni.
• Doza uzuală pentru prevenirea recidivelor de esofagită este de 20 mg o dată pe zi.
• Doza uzuală pentru tratamentul simptomatic al BRGE, de exemplu al arsurilor stomacale şi al regurgitărilor, este de 20 mg o dată pe zi. Puteţi lua 1 comprimat de Nexium 20 mg la nevoie, pentru prevenirea recidivelor simptomelor.
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a vă auto-trata pentru simptome recurente, dacă urmaţi tratament cu medicamente analgezice nesteroidiene (de exemplu acid acetil-salicilic, diclofenac, ibuprofen, celecoxib, rofecoxib) şi aveţi risc crescut de a dezvolta ulcere la nivelul stomacului şi duodenului.
Adulţi
• Doza uzuală pentru tratamentul pacienţilor infectaţi cu Helicobacter pylori este de 20 mg Nexium luate împreună cu antibiotice, de două ori pe zi timp de o săptămână.
• Doza uzuală pentru vindecarea ulcerelor gastrice asociate tratamentului cu AINS este de 20 mg o dată pe zi timp de 4 – 8 săptămâni.
• Doza uzuală pentru prevenţia ulcerelor gastrice şi duodenale asociate tratamentului cu AINS la pacienţii aflaţi la risc este de 20 mg o dată pe zi.
• Doza iniţială recomandată în tratamentul sindromului Zollinger Ellison este de 40 mg de două ori pe zi. Ulterior, doza va fi ajustată individual.
Comprimatele trebuie înghiţite întregi, cu cel puţin o jumătate de pahar cu lichid; ele nu trebuie să fie sfărâmate sau mestecate. Pentru pacienţii care prezintă tulburări de înghiţire, comprimatele pot fi dispersate într-o jumătate de pahar cu apă plată. Nu se recomandă folosirea altor lichide, întrucât acestea pot dizolva învelişul entero – solubil. Se amestecă până la dezintegrarea comprimatelor, iar lichidul împreună cu granulele se consumă imediat, sau în decurs de maximum 30 de minute. Se clăteşte paharul cu încă o jumătate de pahar de apă şi se consumă amestecul rezultat. Nu se vor sfărâma sau mesteca granulele.
Nexium poate fi luat cu sau fără alimente.
Pentru pacienţii care nu pot înghiţi, comprimatele pot fi dispersate în apă plată şi apoi administrate cu ajutorul unei sonde gastrice.
Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Nexium
în caz de supradozaj adresaţi-vă medicului dumneavoastră, celui mai apropiat spital sau Centrului pentru Informaţii despre Intoxicaţii (tel. 112), pentru evaluarea riscului potenţial.
4. REACŢII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Nexium poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Frecvente (unele dintre aceste reacţii adverse apar la mai mult de 1 din 100, dar la mai puţin de 1 din 10 persoane care iau Nexium): cefalee, diaree, flatulenţă, dureri de stomac, greaţă, vărsături, constipaţie. Mai puţin frecvente (unele dintre aceste reacţii adverse apar la mai mult de 1 din 1.000, dar la mai puţin de 1 din 100 persoane care iau Nexium): inflamaţii ale pielii, mâncărimi, urticarie, ameţeli, vedere înceţoşată, uscăciunea gurii, insomnie, umflarea picioarelor, creşterea enzimelor hepatice, somnolenţă, letargie, senzaţii tactile de tipul înţepăturilor şi furnicăturilor (parestezii).
Rare (unele dintre aceste reacţii adverse apar la mai mult de 1 din 10.000, dar la mai puţin de 1 din 1.000 persoane care iau Nexium): stare de rău general, creşterea sudoraţiei, spasme ale muşchilor căilor aeriene, modificări ale hemo-leucogramei, tulburări ale gustului, reacţii de hipersensibilizare precum febra, acumularea de lichide în ţesuturi sau alte reacţii adverse severe, dureri musculare, dureri articulare, căderea părului, fotosensibilizare, hepatită cu sau fără icter, inflamarea membranelor mucoase de la nivelul curii, infecţii fungice la nivelul tractului gastro-intestinal, scăderea cantităţii de sodiu din organism (hiponatremie), confuzie, agitaţie, depresie.
Foarte rare (unele dintre aceste reacţii adverse apar la nai puţin de 1 din 10000 persoane care iau Nexium): modificări ale hemoleucogramei, inclusiv agranulocitoză (lipsa leuco-citelor), diverse modificări la nivelul pielii, inflamaţii ale pielii şi mucoaselor însoţite de febră (sindrom Stevens-Johnson, eritem polimorf, necroliză epidermică toxică), insuficienţă hepatică, efecte cerebrale la pacienţii cu boală hepatică, slăbiciune musculară, inflamaţii renale, agresivitate, halucinaţii, tulburări ale glandei mamare la bărbat.
întrerupeţi utilizarea Nexium şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră imediat dacă observaţi apariţia unuia dintre următoarele simptome: umflarea feţei, a limbii şi / sau a gâtului, urticarie, respiraţie dificilă şi dificultăţi la înghiţire.
Dacă aveţi o infecţie cu simptome precum febră însoţită de o stare generală profund alterată, sau febră însoţită de simptomele unei infecţii locale precum dureri la nivelul gâtului, faringelui sau gurii, sau urinaţi cu dificultate, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră cât de curând posibil, pentru a exclude lipsa leucocitelor (agranulocitoză) prin analizele de sânge. Este important să spuneţi medicului dumneavoastră orice informaţii despre medicaţia pe care o urmaţi în prezent.
Dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
5. CUM SE PĂSTREAZĂ NEXIUM
Nu sunt necesare condiţii speciale de păstrare.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Nexium după data de expirare înscrisă pe ambalaj dupa exp.. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE
Ce conţine Nexium
Nexium 20 mg
Substanţa activă este esomeprazol 20 sub formă de esomeprazol magneziu trihidrat 22,3 mg. Celelalte componente sunt: monostearat de gliceril, hidro-xipropilceluloză, hipromeloză, oxid de fer roşu-maroniu (E 172), stearat de magneziu, copolimer acid metacrilic-acrilat de etil (1:1) dispersie 30%, celuloză microcristalină, parafină sintetică, macrogoli, polisorbat 80, crospovidonă, stea-rilfumarat sodic, sfere de zahăr 0,25-0,335 mm, talc, dioxid de titan (E171), citrat de trietil
Nexium 40 mg
Un comprimat filmat gastrorezistent conţine esomeprazol 40 sub formă de esomeprazol magneziu trihidrat 44,5 mg Celelalte componente sunt: monostearat de gliceril, hidro-xipropilceluloză, hipromeloză, oxid de fer roşu-maroniu (E 172), stearat de magneziu, copolimer acid metacrilic-acrilat de etil (1:1) dispersie 30%, celuloză microcristalină, parafină sintetică, macrogoli, polisorbat 80, crospovidonă, stea-rilfumarat sodic, sfere de zahăr 0,25-0,335 mm, talc, dioxid de titan (E171), citrat de trietil
Cum arată Nexium şi conţinutul ambalajului
NEXIUM 20 mg:
Comprimate filmate gastrorezistente de culoare roz deschis, ovale, biconvexe, inscripţionate cu „20 mg” pe o parte şi cu „A/EH” pe cealaltă parte
NEXIUM 40 mg:
Comprimate filmate gastrorezistente de culoare roz, ovale, biconvexe, inscripţionate cu „40 mg” pe o parte şi cu „A/El” pe cealaltă parte
Nexium 20 mg comprimate filmate gastrorezistente Cutie cu un blister a 7 comprimate filmate gastrorezistente. Cutie cu 2 blistere a câte 7 comprimate filmate gastrorezistente.
Nexium 40 mg comprimate filmate gastrorezistente Cutie cu 2 blistere a câte 7 comprimate filmate gastrorezistente.
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul
AstraZeneca AB
S-151 85 Sodertălje, Suedia
Acest prospect a fost aprobat in
Noiembrie, 2007
Nexium este marcă înregistrată a grupului AstraZeneca. © AstraZeneca 2002-2007

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close