Prospect Novogast

Prospect: Informaţii pentru utilizator

 Novogast 20 mg capsule gastrorezistente

omeprazol

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

-Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

-Dacă aveţi oriceîntrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

-Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-i daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

-Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

în acest prospect găsiţi

  1. Ce este Novogast 20 mg şi pentru ce se utilizează
  2. înainte sa utilizaţi Novogast 20 mg B. Cum să utilizaţi Novogast 20 mg
  3. Reacţii adverse posibile
  4. Cum se păstrează Novogast 20 mg
  5. Informaţii suplimentare

 

1.  Ce este Novogast 20 mg şi pentru ce se utilizează

Novogast 20 mg este un inhibitor al pompei protonice care face parte din grupa de medicamente pentru tratamentul ulcerului gastro-duodenal şi bolii de reflux gastro-esofagian. Novogast 20 mg inhibă secreţia de acid gastric şi scade aciditatea sucului gastric fiind indicatîn următoarele afecţiuni:

-Ulcerduodenal;

-Ulcergastric;

–               Infecţie cu Helicobacter pylori în cadrul bolii ulceroase, în asociere cu tratament antibiotic;

–               Boală de reflux gastro-esofagian;

-Sindrom Zollinger-Ellison;

-Tratamentul şi profilaxia ulcerelor gastrice, duodenale sau a eroziunilorgastro-duodenale benigne asociate administrării de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), la pacienţii cu antecedente de leziuni gastro-duodenale, care necesită tratament continuu cu AINS.

 

novogast prospect
novogast prospect

2. înainte să utilizaţi Novogast 20 mg

  Nu utilizaţi Novogast 20 mg

-dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la omeprazol sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului.

-la copii cu vârsta sub 6 ani.

 

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Novogast 20 mg

-în cazul ulcerului gastric, medicul va verifica benignitatea leziunii înaintea tratamentului. Ameliorarea durerii în perioada de tratament nu elimină posibilitatea ca boala gastrică pe care o aveţi să fie eventual malignă.

–               în cazulîn care suferiţi de afecţiuni grave hepatice, este posibil ca medicul să vă recomande doze mai mici de omeprazol.

–               Novogast 20 mg poate creşte riscul apariţiei de infecţii gastro-intestinale.

–               La pacienţii cu afecţiuni severe, trebuie acordată o atenţie specială stabilirii cu exactitate a diagnosticului afecţiunilor pentru care este indicat acest medicament şi stabilirii corecte a dozelor necesare.

-Deşi tratamentul îndelungat cu omeprazol nu determină proliferarea mucoasei gastro-duodenale, este necesară prudenţă în cazul tratamentului cronic, ţinând cont de riscurile teoretice legate de hipergastrinemie şi de valorile crescute ale nitrozaminelor (cu potenţial cancerigen) formateîn stomac în condiţii de aclorhidrie.

–               Atunci când este posibil, funcţiile vizuală şi auditivă, incluşiv examenul fundului de ochi, trebuie evaluate înainte şi în timpul administrării acestui medicament. Dacă se observă anomalii sau modificări, tratamentul cu omeprazol trebuie întrerupt imediat.

–               Diagnosticul de esofagită de reflux trebuie confirmat endoscopic.

 

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă Iuati sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Dacă luaţi acest medicamentîmpreună cu altele, se poate modifica modul lor de acţiune. Novogast 20 mg poate întârzia eliminarea unor anumite medicamente metabolizate la nivel hepatic şi scădea aciditatea sucului gastric, de aceea, absorbţia unor anumite medicamente poate fi modificată. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă urmaţi tratament cu; ketoconazol, itraconazol, diazepam, alte benzodiazepine, fenitoină, warfarină, claritromicină, ciancobalamină (vitamina B12), digoxină, ritonavir, tacrolimus sau disulfiram. Asocierea omeprazol-atazanavirnu este recomandată.

 

Utilizarea Novogast 20 mg cu alimente şi băuturi Nu se cunosc interacţiuni cu alimentele sau băuturile.

 

Sarcina şi alaptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Deoarece nu există studii controlate la gravide, nu se recomandă administrarea omeprazolului în timpul sarcinii.

Deoarece omeprazolul se excretă în laptele matern, se va lua în considerare fie întreruperea tratamentului, fie întreruperea alăptării.

 

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Medicamentul nu influenţează, în general, capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totuşi, pacientul trebuie informat asupra riscului de apariţie a reacţiilor adverse la nivelul sistemului nervos central.

 

Ti-a folosit ? Voteaza cum ti-a folosit !
Abia ca mi-a folositMi-a folosit putinMi-a folosit indeajunsMi-a folositMi-a folosit foarte mult ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Se încarcă...