Prospect Prostamol UNO – tulburari de prostata

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect Prostamol uno 320 mg capsule moi

Extract moale alcoolic din Serenoa repens

Indicatii terapeutice

Prostamol uno este utilizat pentru a trata tulburările de micțiune (dificultate în golirea vezicii urinare) la bărbați cu mărirea benignă de volum a prostatei (hiperplazie benignă de prostată), stadiile I și II.

Prostamol uno conține un extract din fructe de palmier pitic (Serenoa repens, Serenoa serrulata) care este un medicament din plante folosit în tratarea prostatei.

Clasificarea stadiilor măririi de volum necanceroase a prostatei (hiperplazia benignă de prostată):

Stadiu Nume Constatări
I Stadiul iritativ –     Întârzierea începerii urinării-     Urinare prelungită și întreruptă
–     Jet de urină slab
–     Urinare frecventă (în special în timpul nopții)
–     Vezica este complet golită prin urinare.
II Stadiul cu urină reziduală –     Dificultate la urinare continuă.
–     Vezica urinară nu se golește complet, urina rămânând în vezică chiar după urinare.

Pacientul suferind are senzația de golire incompletă.

Continutul nu este valabil.
Dati Accept pentru a continua

Se pot produce următoarele simptome dacă suferiți de mărire de volum necanceroasă a prostatei (hiperplazie benignă de prostată):

  • Nevoia de a urina mai des, în special în timpul nopții
  • Jet de urină slab sau întrerupt
  • Pierderea de urină sub formă de picături
  • Senzație de golire incompletă a     vezicii
  • Durere la urinare
  • Tulburări ale funcției sexuale

Majoritatea acestor simptome sunt cauzate de prostata mărită care presează pe uretră (calea prin care iese urina din vezică).

Extractul din fructe de palmier pitic (Serenoa repens) acționează prin:

  • Prevenirea continuării creșterii de volum a țesutului prostatic
  • Atenuarea presiunii asupra vezicii urinare
  • Refacerea jetului de urină

Prostamol uno nu produce tulburări ale funcției sexuale.

  1. Ce trebuie să știți înainte să luați Prostamol uno

Nu luați Prostamol uno daca

Dacă sunteți alergic la extractul din fructe de palmier pitic sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6).

Atenționări și precauții

Prostamol uno îmbunătățește simptomele numai dacă aveți prostata mărită. Nu vindecă mărirea. Prin urmare, mergeți regulat la medic.

Trebuie să mergeți la medic în special dacă:

  • Există sânge în urină.
  • Urina picură constant datorită unei vezici prea pline (incontinență urinară).
  • Aveți o senzație imperioasă dureroasă de urinare cu imposibilitate de a urina (retenție urinară acută).

Înainte să utilizați Prostamol uno, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Prostamol uno împreună cu alte medicamente

Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați, ați luat recent sau s-ar putea să luați orice alte medicamente.

Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor

Prostamol uno nu are nicio influență sau o influență neglijabilă asupra capacității de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

  1. Cum să luați Prostamol uno

Luați întotdeauna acest medicament exact așa cum este descris în acest prospect sau așa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteți sigur.

Dozajul cu Prostamol Uno

Doza recomandată este de 1 capsulă moale de Prostamol uno pe zi la aceeași oră în fiecare zi. Înghițiți capsula moale întreagă cu lichid suficient, după masă.

Durata tratamentului

Durata terapiei depinde de natura, severitatea și evoluția bolii și nu este limitată de timp. Vă rugăm discutați cu medicul dumneavoastră despre acest lucru.
Marirea de volum necanceroasă a prostatei (hiperplazie benignă de prostată) este o boală de lungă durată.

Prin urmare, utilizați Prostamol uno continuu pe o perioadă lungă de timp. Administrarea zilnică regulată este foarte importantă pentru succesul tratamentului.

O îmbunătățire a simptomelor poate fi anticipată numai după aproximativ șase săptămâni. Pot trece până la trei luni până la atingerea eficacității complete. Puteți utiliza Prostamol uno în siguranță chiar pentru mai mulți ani.

Dacă luați mai mult Prostamol uno decât trebuie

Nu sunt cunoscute cazuri de supradozaj cu Prostamol uno până în prezent.

Dacă uitați să luați Prostamol uno

Nu luați o doză dublă pentru a compensa capsula uitată.

Dacă încetați să luați Prostamol uno

Simptomele pot să reapară după întreruperea utilizării Prostamol uno.

Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  1. Reacții adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacții adverse rare (pot afecta de la 1 la 1000 persoane):

  • Stomac și sistem digestiv: disconfort stomacal

Raportarea reacțiilor adverse

Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacții adverse nemenționate în acest prospect.

De asemenea, puteți raporta reacțiile adverse direct prin intermediul sistemului național de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/.

Raportând reacțiile adverse, puteți contribui la furnizarea de informații suplimentare privind siguranța acestui medicament.

  1. Cum se păstrează Prostamol uno

Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor.

A se păstra în ambalajul original.

Nu utilizați acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după “EXP” și pe blister. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

  1. Conținutul ambalajului și alte informații privind Prostamol Uno

Ce conține Prostamol uno

  • Substanța activă este extract moale alcoolic din Serenoa repens.

Fiecare capsulă moale conține extract moale alcoolic din Serenoa repens (9 – 11:1) 320 mg.

Solvent de extracție: etanol (96%)

  • Celelalte componente sunt: gelatină succinilată, glicerol, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172), oxid negru de fer (E 172) și acid carminic (E 120).

Cum arată Prostamol uno și conținutul ambalajului

Capsule gelatinoase moi, ovale, cu înveliș opac, bicolor, roșu/negru, cu un conținut lichid uleios, de culoare brun-gălbui sau brun-verzui.

Capsulele sunt ambalate în:

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deținătorul autorizației de punere pe piață

BERLIN-CHEMIE AG (Menarini Group)-Germania

Acest prospect Prostamol Uno a fost revizuit în Septembrie, 2018.

Citiți cu atenție și în întregime acest prospect Prostamol Uno înainte de a începe să utilizați acest medicament, deoarece conține informații importante pentru dumneavoastră.

Utilizați întotdeauna acest medicament conform indicațiilor din acest prospect sau indicațiilor medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  • Păstrați acest prospect al Prostamol Uno. S-ar putea să fie necesar să-l recitiți.
  • Întrebați farmacistul dacă aveți nevoie de mai multe informații sau recomandări.
  • Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacții adverse nemenționate în acest prospect. Vezi pct. 4.
  • Dacă nu vă simțiți mai bine sau vă simțiți mai rău, trebuie să vă adresați unui medic.

PSA (Antigen specific prostatic) – valori crescute, explicații riscuri

Antigenul specific prostatic (PSA) este un element extrem de important al plasmei seminale, elaborat la nivelul celulelor acinare şi a epiteliului ductal al prostatei, sub directa acțiune a hormonilor androgeni (dihidrotestosteronul şi testosteronul). Antigenul specific prostatic atinge concentrații maxime la nivelul sistemului ductal al prostatei.

În condiții fiziologice, concentrația de antigen specific prostatic în serul bolnavului se află în cantități reduse. În contextul patologic de afectare a structurii prostatei (precum în cazul adenomului de prostată, a biopsiei prostatice, a prostatitei acute sau a neoplasmului de prostată), antigenul specific prostatic pătrunde, prin intermediul sistemului limfatic și capilar, în circulația sistemică, în urma difuzării stromale.

Antigenul specific prostatic este un marker al afectării prostatice, fiind crescut în majoritatea afecțiunilor prostatei, însă nu este un marker tumoral specific cancerului de prostată deoarece în aproximativ 25% din cazurile de neoplasm de prostată au fost înregistrate valori normale ale antigenului specific prostatei. Cu toate acestea, antigenul specific prostatic este frecvent utilizat ca marker tumoral în programele de screening, diagnostic și monitorizare a evoluției sub tratament în cadrul neoplasmului prostatic.
Conform studiilor efectuate în această direcție, neoplasmul de prostată se află pe locul doi ca frecvență, reprezentând aproxmativ 15% din totalul afecțiunilor neoplazice din întreaga lume, pe primul loc aflându-se neoplasmul pulmonar. Cu toate că literatura de specialitate susține existența unei predispoziții genetice pentru dezvoltarea tumorilor maligne prostatice, studiile au demonstrat existența factor de risc ereditar în doar 9% din totalitatea cazurilor de cancer de prostată înregistrate până în prezent. Incidența neoplasmului de prostată este variabilă în funcție de vârsta individului în cauză, fiind mai crescută în rândul bărbaților aflați peste vârsta de 50 de ani.

Un studiu efectuat de Cochrane în anul 2013 cu privire la utilizarea antigenului specific prostatic ca metodă de screenig al cancerului de prostată, prezintă următoarele aspecte:

  • În urma utilizării antigenului specific prostatic ca metodă de screening al cancerului de prostată a crescut numărul de cazuri de neoplasm de prostată diagnosticate
  • Utilizarea antigenului specific prostatic ca metodă de screening prezintă riscul de supradiagnosticare a tumorilor prostatice și de administrare a unui tratament abuziv
  • Determinarea antigenului specific prostatic în cadrul programelor de screening al cancerului de prostată nu determină creșterea ratei de supraviețuire a acestor bolnavi.

În rândul bolnavilor diagnosticați cu cancer de prostată, antigenul specific prostatic poate fi utilizat pentru determinarea stadiului de evoluție a bolii. Astfel, în cazul neoplasmului de prostată localizat, antigenul specific prostatic prezintă valori moderat crescute, în funcție de stadiu și gradul de extindere a formațiunii tumorale. În cazul neoplasmului de prostată metastazat, antigenul specific prostatic prezintă valori mult mai mari față de valorile obținute în cazul tumorilor maligne localizate. Totodată, depistarea unor valori crescute ale antigenului specific prostatic în momentul inițierii tratamentului antineoplazic, se asociază cu un risc crescut de recidivă a bolii.

Antigenul specific prostatic este deosebit de util pentru urmărirea în evoluție a neoplasmului de prostată aflat în diferite etape: înainte de administrarea tratamentului corespunzător, postterapeutic, în faza de estimare a prognosticului și a ratei de supraviețuire a bolnavului în cauză, în urma recidivelor tumorale.

Recidivele tumorale sunt înregistrate în aproximativ 20-30% din cazurile de cancer de prostată operat și chimiotratat. Din această cauză, determinarea antigenului specific prostatic trebuie efectuată la 3 luni, la 6 luni și la 12 luni de la tratamentul inițial; în urmă se recomandă determinarea antigenului specific prostatic la fiecare 6 luni. După trei ani de la administrarea tratamentului inițial, antigenul specific prostatic poate fi determinat anual.

Prezența unor valori reduse a antigenului specific prostatic, determinate în urma efectuării intervenției chirurgicale radicale (prostatectomiei radicale), poate indica prezența unui țesut benign de prostată restant (rămas în urma efectuării intervenției chirurgicale).

Valorile antigenului specific prostatic mai mari de 2 ng/mL la cel puțin două determinări, în cazul unui bolnav diagnosticat cu neoplasm de prostată și supus tratamentului chirurgical radical, poate sugera recurența bolii.
În urma efectuării radioterapiei, valorile serice ale antigenului specific prostatic scad progresiv, atingând valori scăzute după mai multe luni de la tratament.

Conform rezultatelor finale ale studiului, rata deceselor este cu 30% mai mică la bărbații trecuți de vârsta de 50 de ani și care și-au făcut screening-ul PSA. Scopul acestui studiu a fost acela de a evidenția avantajele screening-ului PSA, dar și de a atrage atenția că este necesară realizarea unui program de testare la nivel național și internațional.

Rezultatele inițiale oferite de către comisiile europene au fost în favoarea testării PSA, cercetătorii europeni evidențiind beneficiile încă din anul 2009. Conform acestora, mortalitatea era redusă cu 20% la cei care au făcut screening. În schimb, cercetătorii americani s-au plasat de partea opusă, concluzia acestora fiind că testarea nu oferă niciun beneficiu real.

Studiul, început în urmă cu aproape trei decenii, a fost realizat pe un număr de 20.000 de subiecți cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani. Jumătate dintre aceștia au făcut screening-ul PSA la fiecare doi ani, urmând ca în eventualitatea în care valorile PSA erau anormale să se efectueze și studii suplimentare. La 22 de ani de la începerea studiului au fost raportate 300 de decese cauzate de cancerul prostatic, cel mai mare risc de deces fiind la cei care nu au avut parte de controale ale antigenului specific prostatic. De asemenea, riscuri mai mari de deces au existat și la cei care au fost diagnosticați cu cancer după părăsirea studiului, așadar după vârsta de 70 de ani, cât și la persoanele care au început screening-ul după vârsta de 60 de ani.

Rezultatele au arătat și că există un risc mai mic de apariție al cancerului la bărbații care au avut dificultăți în a-și goli vezica atunci când simțeau nevoia de a urina, comparativ cu bărbații care nu au raportat niciun simptom. Legătura dintre acest simptom și rata mai mică a mortalității nu a fost pe deplin explicată, cel mai probabil urmând să existe noi studii pe această temă.

La 9 ani de la finalizarea studiului, cercetătorii suedezi au intervievat bărbații participanți ce nu au fost depistați cu cancer la momentul la care studiul a fost închis. Au fost raportate 200 de noi cazuri de cancer, aproximativ 10% dintre cei depistați cu cancer pierzându-și viața din cauza acestei boli. Deoarece în majoritatea cazurilor nivelurile PSA de la primul screening au fost întâlnite și în testările ulterioare, se consideră faptul că screening-ul poate fi utilizat pentru a estima riscul.

Așadar, un singur control PSA ar putea prezice dacă există riscul ca persoana investigată să dezvolte cancer pe viitor. Tocmai de aceea, pentru a putea fi redusă rata mortalității din cauza cancerului de prostată, este recomandat ca bărbații trecuți de 50 de ani să se prezinte la medic, în vederea efectuării unui screening PSA, în mod special dacă în familie există cazuri de cancer de prostată.

2 comentarii la „Prospect Prostamol UNO – tulburari de prostata”

  1. Salutare. O sa postez si eu aici despre tatal meu. Mentionez ca merge la doctorul urolog si toate cele, insa vreau sa stiu, ca sa inteleg si eu despre ce este vorba.

    Varsta: 56 de ani; Are vicii: bautura, tigari, medicamente antidepresive.

    Undeva in luna noiembrie a inceput sa aiba dificultati la urinare, asa ca s-a decis sa mearga la doctorul urolog.
    La doctor, i-a iesit PSA-ul mare, PSA: 6.29 ng/mL; FreePSA: 29.25%; FPSA: 1.84 ng/mL
    S-a decis sa ii faca un tuseu rectal, unde i s-a spus ca prostata este marita, dar ca sunt semne bune fiind moale (ce inseamna ?).
    A primit niste medicamente (prostamol si inca ceva) si i s-a recomandat sa bea multe lichide. A zis sa revina pentru un control.
    In urma acestor rezultate, a fost programat la o biopsie. Acum asteptam rezultatele.

    Dupa rezultate a urinat cu sange vreo 2 zile dupa care s-a potolit, insa acum m-am speriat ca are febra, insa a aparut impreuna cu stranuturi, durere in gat, durere de cap. Banuim ca este posibil sa fie o gripa/raceala. Sper doar sa nu fie urmare de la biopsie.
    Doctorul a zis sa ramana pe medicamente, iar daca febra trece de 39, sa mearga la spital.

    Aveti vreo parere despre situatie? poate sa evolueze inspre bine?
    Exista sansa sa fie o tumoare benigna?

    Va multumesc pentru eventualele raspunsuri.

    Răspunde
  2. Biopsia va da raspuns in ce priveste cancerul. Este testul cel mai direct si edificator.
    Daca la palpare prostata s-a dovedit moale, este bine, inseamna ca nu a ajuns sa aiba noduli.

    Trebuie sa urmeze o rutina. Zilnic, dimineata si seara, trebuie sa intre in cada goala, sa se samponeze de la brau in jos, insistand in zona pelvina, anusul, scrotul, preput, apoi sa clateasca bine cu dusul mobil cu apa calda si sa usuce bine cu prosop curat. Asa va preintampina posibilitatea sa infecteze vezica urinara din exterior spre interior, prin uretra.

    (Barbatii sunt cam lenesi la igiena intima, au si masinaria externa extinsa ca suprafata si complexitate, transpira permanent cand stau pe scaun sau poarta chiloti prea stransi si sintetici – scrotul incearca sa se mentina cu 2..3 grade C mai rece decat abdomenul. Nu mai zic ca trebuie schimbati chilotii zilnic si ca dupa defecatie barbatii trebuie sa se spele cu apa calda la fund, asa cum procedeaza si doamnele…).

    Simultan, trebuie sa se previna si infectia vezicii urinare pe cale interna. Aici este mai mult de actionat. Infectia este favorizata de retentia urinei in vezica. Retentia este cauzata de lenea de a te duce mai des la WC (lasa sa vina pauza de meci, ma duc mai tarziu), dar si de stragularea canalului urinar de catre prostata marita, cand vezica se goleste partial si cu mare dificultate.

    Ce poate face tatal tau pentru a goli mai bine vezica si a-si simtii mai bine cucul si muschii pelvieni (daca nu simti, nici nu poti controla erectia si jetul urinii) este sa continue cu prostamolul (este pe baza de plante, reduce inflamatia prostatei) si sa inceapa o stimulare a zonelor in cauza prin reflexoterapie efectuata de el insusi zilnic.

    Daca, din comoditate, nu doreste sa-si maseze zonele reflexogene din talpi (presupune sa-si plimbe talpa po o bila de mouse, minge de tenis, o piatra pusa pe covor etc.), poate sa-si faca masaj la maini, la incheietura palmei – si asta o poate face nestiut de nimeni, in tramvai, la meci, oricand.
    Va gasi punctul dureros la incheietura, va masa, va constata ca a doua zi doare foarte tare, ca la o vanataie de la fotbal, apoi durerea se estompeaza si reapare din cand in cand, in urma masajului zilnic Masarea se face zilnic, cateva minute, de mai mute ori, cand isi reaminteste.
    Inca de a doua zi va constata cu bucurie ca incepe sa urineze mai usor, jetul devine ceva mai vioi, simte mai bine totul in josul abdomenului.
    Asta din cauza ca se stimuleaza reflexogen circulatia sangvina si limfatica in zona abdomenului inferior si astfel prostata se mai desumfla partial, la fel muschii vezicii urinare se mai activizeaza, se imbunatateste chiar si erectia.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close