Prospect Ultracod – Dureri de cap- de dinti

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect Ultracod

 1.  Ce este Ultracod şl pentru ce se utilizează

Ultracod este indicat în tratamentul dure­rilor de intensitate medie până la severă şi poate fi utilizat de adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani în caz de dureri de diverse origini, de exemplu dureri de cap, dureri de dinţi, dureri ale aparatului locomotor sau în caz de menstruaţie dureroasă.

Ultracod este o combinaţie fixă care conţine două substanţe active:

  • paracetamol
  • şi fosfat de codeină hemihidrat  codeina), care aparţine unui grup de medicamente numite analgezice (împotriva durerilor).

 

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect Ultracod înainte de a începe să luaţi acest medicament.

• Păstraţi acest prospect Ultracod. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Prospect Ultracod



Prospect Ultracod

Comprimate

(paracetamol/ fosfat de codeină hemihidrat)

2. Înainte să luaţi Ultracod

Nu luaţi Ultracod

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la paracetamol, codeină sau la oricare din­tre celelalte componentele ale Ultracod (vezi pct. 6);
  • dacă aveţi crize de astm sau probleme respiratorii severe;
  • în caz de leziuni ale capului şi de tensiune intracraniană mare (de exemplu ca urmare a unei hemoragii cerebrale sau tumori cerebrale);
  • în caz de insuficienţă hepatică acută şi afectare hepatică gravă;
  • dacă aţi suferit recent o intervenţie chirurgicală la nivelul ficatului, vezicii biliare sau duetului biliar (tract biliar);
  • dacă luaţi medicamente pentru tratarea depresiei numite IMAO (inhibitori de monoaminooxidază – medicamente pentru tratarea depresiei) sau aţi luat astfel de medicamente în ultimele 2 săptămâni;
  • dacă suferiţi de ileus paralitic (o situaţie în care musculatura intestinelor nu permite deplasarea mâncării prin ele, rezultând un blocaj intestinal);
  • dacă ştiţi că aveţi deficit de enzima glucoza 6- fosfatdehidrogenază.

Medicamentul nu trebuie administrat la copii cu vârsta sub 12 ani.

Nu este recomandat tratamentul pe termen lung cu Ultracod.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Ultracod

Această combinaţie nu trebuie utilizată:

  • dacă suferiţi de afectarea acută a ficatului;
  • dacă suferiţi de afectarea acută a rinichilor;
  • dacă abuzaţi de alcool etilic sau medicamente psihoactive sau narcotice sau sunteţi dependent de opiacee (morfină, codeină). La pacienţii dependenţi de alcool etilic, pot apare leziuni ale ficatului în cazul administrării concomitente a tratamentului cu Ultracod.
  • Dacă suferiţi de tulburări de conştienţă.

Este necesară precauţie:

  • dacă suferiţi de constipaţie cronică, boala inflamatorie sau obstructivă a intestinului, diaree severă, transpiraţii extreme sau sângerări severe, bătăi neregulate ale inimii, miastenia gravis (boala autoimună care determină slăbiciune musculară), dacă aveţi pietre la vezica biliară, dacă suferiţi de hipertrofie de prostată şi de abdomen acut.

în caz de alterare a funcţiei hepatice sau renale şi la pacienţii care sunt dializaţi este necesară reducerea dozei sau prelungirea intervalului dintre dozele individuale. Ultracod nu trebuie administrat concomitent cu alte medicamente care conţin paracetamol şi codeină. în caz de utilizare pe termen lung de Ultracod, trebuie monitorizate enzimele hepatice.

Poate aparea durerea de cap în cazul utilizării pe termen lung de doze mari a ULTRACOD, ceea ce nu respectă recomandările medicului. In acest caz nu creşteţi doza. întrerupeţi administrarea medicamentului şi prezentaţi-vă la medic.



Utilizarea de doze mai mari decât cele recomandate poate duce la risc de lezare hepatică severă.

Medicamentul poate da dependenţă în cazul utilizării pe termen lung de doze mai mari.

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

  • Medicamentul Ultracod poate potenţa efectele altor medicamente care deprimă activitatea sistemului nervos, de exemplu: somnifere, calmante, medicamente antialergice, antidepresive, alte antialgice. Utilizarea concomitentă de Ultracod şi de anumite somnifere, medicamente antiepileptice sau rifampicină (un antibiotic) poate determina leziuni hepatice.
  • în cazul administrării concomitente de Ultracod şi lamotrigină (medicament antiepileptic), eficacitatea lamotriginei poate fi redusă.
  • Utilizarea concomitentă de Ultracod şi cloramfenicol (un antibiotic) poate duce la acumularea antibioticului în organism şi la potenţarea reacţiilor sale adverse.
  • Debutul acţiunii Ultracod poate fi întârziat de utilizarea concomitentă de substanţe care încetinesc evacuarea stomacului (de exemplu propantelină) sau substanţe care reduc valorile concentraţiilor de colesterol (colestiramină).
  • Acţiunea Ultracod poate fi accelerată de utilizarea concomitentă de substanţe care accelerează evacuarea stomacului (de exemplu metoclopramidă sau domperidonă).
  • Contraceptivele orale pot reduce efectul paracetamolului.
  • Administrarea concomitentă de codeină cu expectorante (de exemplu ambroxol) trebuie evitată, deoarece codeina poate inhiba reflexul tusei.
  • Utilizarea concomitentă de paraceta­mol (substanţa activă din Ultracod) şi de zidovudină (medicament antiviral) poate duce la scăderea numărului de celule albe din sânge şi la afectare hepatică.
  • în cazul utilizării pe termen lung de Ultracod în doze mai mari (peste 4 compri­mate pe zi), concomitent cu anumite me­dicamente care scad coagularea sângelui (warfarină sau derivaţi cumarinici), s-a înregistrat intensificarea sângerării. Prin urmare, în cazul unui astfel de tratament concomitent trebuie verificată mai frecvent coagularea sângelui.

Folosirea Ultracod cu alimente şi băuturi

Medicamentul trebuie utilizat înainte sau în timpul mesei.

Consumul de băuturi alcoolice trebuie evitat în timpul utilizării Ultracod. Utilizarea de Ultracod concomitent cu abuzul de al­cool etilic poate duce la afectare hepatică. Cel mai mare risc de afectare hepatică îl prezintă consumatorii cronici de alcool etilic, dacă utilizează Ultracod după o abstinenţă de scurtă durată (12 ore).

Sarcina şi alăptarea

Ultracod trebuie utilizat în timpul sarcinii numai în cazuri strict necesare şi numai după ce medicul evaluează raportul beneficiu/risc.

Discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să utilizaţi acest medicament dacă alăptaţi. Medicamentul trece în laptele matern şi sugarii alăptaţi au fost afectaţi în cazuri sporadice. Prin urmare, trebuie utilizată cea mai mică doză de

Ultracod pentru cea mai scurtă perioadă posibilă (maximum până la o săptămână). Opriţi tratamentul şi adresaţi-vă celui mai apropiat centru medical dacă copilul dumneavoastră manifestă simptome ca somnolenţă, pupile micşorate, dificultăţi de alimentare, relaxare musculară sau dificultăţi de respiraţie sau dacă dumneavoastră manifestaţi simptome, cum sunt greaţă, vărsături şi constipaţie.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Ultracod poate afecta negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, reducând capacitatea de reacţie rapidă. Acest lucru este valabil, în special, în cazul utilizării concomitente de Ultracod cu medicamente care determină deprimarea activităţii sistemului nervos central (de exemplu somnifere).

3. Cum să luaţi Ultracod

Luaţi întotdeauna Ultracod exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani:

1 – 2 comprimate până la de 4 ori pe zi (la nevoie); intervalul dintre dozele individuale trebuie să fie cuprins între 4 şi 8 ore. Doza zilnică maximă este de 8 comprimate.

Comprimatele trebuie înghiţite întregi cu o cantitate suficientă de lichid.

Vârstnici:

Dozele sunt aceleaşi ca pentru adulţi; cu toate acestea medicul dumneavoastră va decide dacă este necesar să reduceţi sau nu dozele.

Pacienţi cu alterare a functiei hepatice şi/ sau renale:

Dozele trebuie stabilite de către medic.





La aceşti pacienţi, doza trebuie de obicei redusă sau intervalul dintre dozele individuale trebuie prelungit. în caz de alterare a funcţiei renale, poate fi administrat cel mult 1 comprimat la interval de 6-8 ore de la doza anterioară.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Ultracod

în caz de supradozaj sau de ingestia accidentală de către un copil, prezentaţi-vă imediat la medic.

Supradozajul se poate manifesta ca depresie respiratorie, somnolenţă, micşorarea pupilelor, greaţă, vărsături, dureri de cap, retenţie de urină şi fecale, învineţirea pielii şi mucoaselor, piele rece, transpiraţii, icter.

Dacă uitaţi să luaţi Ultracod

Utilizaţi doza omisă de îndată ce vă daţi seama că aţi uitat-o. Dacă s-a apropiat momentul pentru următoarea doză, omiteţi doza anterioară şi aşteptaţi-o pe următoarea. întotdeauna păstraţi un interval de cel puţin 4 ore între dozele individuale.

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Ultracod

în caz de întrerupere bruscă după utilizare cronică de doze mai mari decât cele recomandate de Ultracod au fost raportate dureri de cap şi oboseală, durere musculară, nervozitate şi tulburări de ingestie. Problemele dispar după câteva zile de la întrerupere. Prin urmare, Ultracod trebuie utilizat numai la recomandarea medicului. Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Ultracod poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Intrerupeţi imediat administrarea medicamentului şi prezentaţi-vă la medic fără întârziere în cazul apariţiei umflării feţei, pielii şi mucoaselor sau senzaţiei de lipsă de aer.



La utilizarea de paracetamol şi codeină (substanţele active din Ultracod), au fost raportate următoarele reacţii adverse (în ordinea frecvenţei

Frecvente (pot afecta 1-10 pacienţi din 100): oboseală, leşin, ameţeli, durere de cap uşoară, scăderea tensiunii arteriale, constipaţie şi, în special la începutul trata­mentului, greaţă şi vărsături.

Mai puţin frecvente (pot afecta 1-10 pacienţi din 1000): tulburări ale somnului, mâncărimi, înroşirea pielii, urticarie.

Rare (pot afecta 1-10 pacienţi din 10000): ţiuituri şi ţârâit în urechi, senzaţie de lipsă de aer, uscăciunea cavităţii bucale, erupţie alergică.

Foarte rare (pot afecta mai puţin de 1 pacient din 10000): scăderea numărului de celule albe şi roşii din sânge, precum şi de plachete din sânge, hipersensibilitate

(cu edem laringian, senzaţie de lipsă de aer, hipersudoratie, greaţă, scăderea tensiunii arteriale), îngustarea bronhiilor (astm).

Când s-au utilizat doze de Ultracod mai mari decât cele recomandate s-au raportat scurte pierderi de conştienţă, tulburări de vedere, micşorarea pupilelor, afectarea capacităţilor locomotorii, modificări ale dispoziţiei.

Când au fost utilizate doze mai mari sau la pacienţii cu tensiune intracraniană mare sau cu leziuni la nivelul capului, a fost raportată apariţia deprimării respiratorii, în cazul utilizării de doze mari s-a înregistrat edem pulmonar, în special la pacienţii cu tulburări ale funcţiei pulmonare.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. Cum se păstrează Ultracod

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Nu utilizaţi Ultracod după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Informaţii suplimentare

  Ce conţine Ultracod



Substanţele active sunt paracetamol 500 mg şi fosfat de codeină hemihidrat 30 mg în fiecare comprimat.

Celelalte componente sunt: celuloză microcristalină, amidon de porumb prege­latinizat, croscarmeloză sodică, povidonă K 30, acid stearic, dioxid de siliciu coloidal anhidru.

Cum arată Ultracod şi conţinutul ambalajului

Comprimate ovale, biconvexe, de culoare aproape albă în blister din PVC/PVDC/AI Ambalajul conţine 10, 20, 30, 60 sau 100 de comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de amba­laj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Zentiva k.s.

Producători

Zentiva k.s.

Acest prospect Ultracoda fost aprobat în August 2008

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close