Prospect Ventolin 100 Inhaler – Astm Bronsic – Boli Pulmonare

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect Ventolin 100 Inhaler CFC-Free

1. Ce este Ventolin şi pentru ce se utilizează

Este indicat pentru a preveni şi trata astmul bronşic şi ale altor boli bronho-pulmonare obstructive.

Ventolin Inhaler CFC-Free este o suspensie de inhalat presurizată care conţine salbutamol şi care vă permite dumneavoastră să inhalaţi medicamentul direct în căile respiratorii, acolo unde este necesar.

Salbutamolul aparţine grupului de medicamente denumite bronhodilatatoare. Salbutamolul relaxează muşchii din pereţii căilor aeriene mici din plămâni. Aceasta permite deschiderea căilor aeriene şi, astfel, ajută la prevenirea senzaţiei de constricţie toracică, respiraţiei şuierătoare şi tusei, ceea ce vă permite să respiraţi mult mai uşor.

Ventolin 100 micrograme/doză,  suspensie de inhalat presurizată Salbutamol

 

Ventolin Inhaler



Ventolin Inhaler

2. Înainte să utilizaţi Ventolin

 Nu utilizaţi Ventolin dacă:

Sunteţi alergic (hipersensibil) la salbutamol sau la oricare dintre celelalte componente ale Ventolin.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Ventolin: înainte de a utiliza acest medicament spuneţi medicului dumneavoastră dacă răspunsul este “Da” la oricare dintre următoarele întrebări:

  • aţi fost diagnosticat cu o afecţiune a glandei tiroide, denumită hipertiroidism?
  • sunteţi diagnosticat cu tensiune arterială mare sau afecţiuni cardiace cum sunt insuficienţa cardiacă, aritmiile cardiace, angina pectorală?
  •  aţi avut recent infarc miocardic?

Dacă aveţi astm bronşic şi utilizaţi Ventolin de mai mult timp, administrarea la nevoie (în funcţie de simptome) poate fi preferată administrării regulate.           ,

Dacă respiraţia sau respiraţia şuierătoare se înrăutăţesc imediat după folosirea medicamentului, nu îl mai folosiţi şi informaţi medical cât mai curînd posibil.

Mărirea dozei sau creşterea frecvenţei de administrare trebuie efectuate doar la recomandarea medicului. Trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră dacă doza de salbutamol recomandată anterior nu vă mai ameliorează, ca de obicei, respiraţia sau senzaţia de constricţie toracică, în cel mult trei ore de la administrare. Este posibil ca afecţiunea dumneavoastră să se fi agravat şi să aveţi nevoie şi de alte medicamente.

Dacă dumneavoastră utilizaţi Ventolin de mai mult timp şi aveţi astm bronşic care răspunde la tratamentul cu corticosteroizi inhalatori, trebuie să luaţi în considerare asocierea sau mărirea dozei de corticosteroid, pentru a controla inflamaţia căilor respiratorii şi pentru a preveni agravarea bolii.

Administrarea cronică, de lungă durată, a unor doze mari de beta2-agonişti de (exemplu, salbutamol) pentru controlul simptomelor obstrucţiei bronşice, poate sugera scăderea controlului asupra bolii. Creşterea dozelor de beta2-agonişti, cum este salbutamolul, substanţa activă din Ventolin, peste doza recomandată precum şi administrarea pentru perioade lungi de timp nu sunt necesare şi pot fi chiar periculoase, în această situaţie, conduita terapeutică, în special posibila asociere cu corticosteroizi inhalatori, trebuie revizuită de către medicul dumneavoastră, pentru a preveni agravarea bolii, care poate pune viaţa în pericol.

Tratamentul cu beta2-agonişti, medicamente similare cu salbutamolul, substanţa activă din Ventolin, poate produce hipokaliemie gravă (scăderea concentraţiei de potasiu din sânge).

Folosirea altor medicamente cu Ventolin

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

în mod obişnuit, medicamentele beta-blocante neselective care încetinesc activitatea cordului, cum este propranololul, nu trebuie administrate concomitent cu Ventolin.

In plus, spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi:

  • anumite medicamente pentru tratamentul depresiei (denumite inhibitori ai monoaminooxidazei sau antidepresive triciclide),
  • alte medicamente pentru tratamentul astmului bronşic (teofilină, corticoizi),
  • medicamente pentru hipertensiune arterială sau alte boli de inimă (diuretice, digoxină)

Dacă urmează să fiţi supus unei intervenţii chirurgicale care necesită anestezie, medicul anestezist trebuie informat că utilizaţi Ventolin.

Folosirea Ventolin cu alimente şi băuturi

Nu se cunosc interacţiuni.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Ventolin se va administra în timpul sarcinii sau alăptării numai la recomandarea expresă a medicului dumneavoastră.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu s-au raportat efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

3. Cum să utilizaţi Ventolin

Utilizaţi întotdeauna Ventolin exact aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Ventolin Inhaler CFC-Free eliberează o “ceaţă” fină pe care dumneavoastră trebuie să o inhalaţi în plămâni. Asiguraţi-vă că ştiţi să utilizaţi corect medicamentul. Instrucţiunile de folosire corectă sunt oferite în acest prospect. Dacă aveţi vreo problemă sau nu înţelegeţi instrucţiunile întrebaţi medicul, asistenta sau farmacistul.

Ventolin Inhaler CFC-Free trebuie inspirat pe gură.

Medicul dumneavoastră vă va spune cât de mult şi cât de des să utilizaţi Ventolin.

Doza uzuală pentru ameliorarea unei crize de astm bronşic este.



Adulţi: 1 puf (100 micrograme salbutamol) sau 2 puf-uri (2 x 100 micrograme salbutamol);

Copii şi adolescenţi: 1 puf (100 micrograme salbutamol); dacă este necesar, medicul poate recomanda creşterea dozei la 2 puf-uri (2 x 100 micrograme salbutamol).

Doza uzuală pentru a preveni o criză în timpul efortului fizic sau dupa expunerea la alergeni este:

Adulţi: 2 puf-uri (2 x 100 micrograme salbutamol), înainte de efortul fizic sau expunerea la alergeni;

Copii şi adolescenţi: 1 puf (100 micrograme salbutamol) înainte de efortul fizic sau expunerea la alergeni; dacă este necesar, medicul poate recomanda creşterea dozei la 2 puf-uri (2 x 100 micrograme salbutamol), înainte de efortul fizic sau de expunerea la alergeni.

Doza zilnică uzuală pentru tratamentul cronic este:

Adulţi, adolescenţi şi copii: până la 2 puf-uri (2 x 100 micrograme salbutamol), de 4 ori pe zi.

De obicei, doza maximă zilnică (24 ore) este de 8 puf-uri (8 x 100 micrograme salbutamol).

Ntrtrebuie să inhalaţi mai multe puf-uri sau să folosiţi medicamentul mai des decât v-a recomandat medicul dumneavoastră.

Dacă dificultăţile în respiraţie sau wheezingul se agravează, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o doză mai mare decât cea prezentată anterior, ca tratament de urgenţă. Este foarte important să respectaţi instrucţiunile medicului în ceea ce priveşte numărul de puf-uri şi cât de des trebuie să folosiţi medicamentul.

Unor pacienţi li se pare dificil să elibereze o doză (un puf) de medicament imediat după ce au început să inspire. Un dispozitiv de administrare (spacer) vă va ajuta să rezolvaţi această problemă. Medicul dumneavoastră, asistenta sau farmacistul pot să vă sfătuiască în legătură cu aceasta.

Unii copii mici pot avea nevoie să utilizeze un dispozitiv de administrare/ spacer pentru a obţine un beneficiu maxim, în urma folosirii medicamentului. Medicul dumneavoastră, asistenta sau farmacistul pot să vă sfătuiască în legătură cu aceasta.

Instrucţiuni de utilizare pentru Ventolin Inhaler CFC free

Testarea aerosolului

înaintea primei utilizări, se îndepărtează capacul piesei bucale, apăsând uşor părţile laterale ale capacului, se agită bine flaconul şi se pulverizează 2 pufuri în aer pentru verificarea funcţionării. Dacă flaconul nu a fost folosit timp de câteva zile, se agită bine şi se pulverizează un puf în aer pentru verificarea funcţionării.

Utiljzarea aerosolului

1. îndepărtaţi capacul de pe piesa bucală prin apăsarea uşoară a părţilor laterale ale capacului.

  • Controlaţi învelişul din plastic al inhalatorului şi piesa bucală şi verificaţi ca aceasta să fie curată, fără praf sau alte particule sau corpuri străine.
  •  Agitaţi energic flaconul pentru a vă asigura că nu conţine obiecte străine şi că tot conţinutul flaconului este amestecat.Ţineţi flaconul în poziţie verticală între police şi celelalte degete, cu policele pe bază, sub piesa bucală.
  •  Expiraţi cât mai mult, dar fără a forţa, apoi plasaţi piesa bucală în cavitatea bucală între dinţi şi strângeţi buzele în jurul ei, fără a o muşca.

Imediat după ce începeţi să inspiraţi pe gură, apăsaţi pe capătul superior al flaconului pentru a elibera salbutamolul în timp ce inspiraţi calm şi profund.

In timp ce vă ţineţi respiraţia, scoateţi flaconul din cavitatea bucală şi luaţi degetul de pe partea superioară a acestuia. Continuaţi să vă ţineţi respiraţia atât timp cât puteţi, fără a forţa.

–   Pentru a administra un al doilea puf, păstraţi flaconul în poziţie verticală şi aşteptaţi aproximativ o jumătate de minut, înainte de a repeta etapele de la 3 la 7.

–   Reaşezaţi capacul piesei bucale prin apăsare fermă, până când se aude un mic zgomot.

IMPORTANT

Este important să începeţi inspirul cât mai lent posibil, chiar înainte de a acţiona flaconul. Exersaţi la început de câteva ori în faţa unei oglinzi. Dacă observaţi o “ceaţă” ieşind din capătul flaconului sau din colţurile gurii, trebuie să reîncepeţi de la etapa 2.

Dacă medicul dumneavoastră v-a dat instrucţiuni de folosire diferite, vă rugăm să le urmaţi cu atenţie. Anunţaţi-vă medicul dacă aveţi dificultăţi în administrare.

Curăţare

Flaconul trebuie curăţat cel puţin o dată pe săptămână.

–   Scoateţi flaconul de metal din învelişul de plastic al inhalatorului şi îndepărtaţi capacul piesei bucale.

–   Clătiţi învelişul de plastic şi piesa bucală cu apă caldă.

–   Uscaţi fiecare piesă cu atenţie în interior şi în exterior.

–   Reintroduceţi flaconul în învelişul de plastic şi reaşezaţi capacul piesei bucale.

NU PUNEŢI FLACONUL DE METAL IN APĂ.

Dacă utilizaţi mai mult decăt trebuie din Ventolin

Dacă în mod accidental aţi luat o doză mai mare decât cea recomandată, este posibil să apară anumite reacţii adverse, cum ar fi bătăi rapide ale inimii, durere de cap, tremor sau nelinişte (vezi pct.4 Reacţii adverse). Informaţi medicul cât mai curând posibil dacă doza luată este mai mare decât cea recomandată. Luaţi acest prospect sau medicamentul cu dumneavoastră astfel încât personalul spitalului să ştie ce medicament aţi luat.

Dacă uitaţi să utilizaţi Ventolin

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Daca aţi uitat să luaţi o doză, nu vă îngrijoraţi. Luaţi următoarea doză la momentul potrivit sau mai repede dacă apar probleme respiratorii. Medicul dumneavoastră poate să vă recomande să folosiţi medicamentul cu regularitate, în fiecare zi, sau doar când aveţi nevoie-în caz de apariţie a respiraţiei şuierătoare sau a lipsei de aer. Nu luaţi o doză dublă cu excepţia situaţiei în care medicul v-a recomandat acest lucru.

Dacă încetaţi să luaţi Ventolin

Dacă se întrerupe utilizarea Ventolin, manifestările iniţiale pot să reapară. Nu trebuie să întrerupeţi brusc utilizarea Ventolin, discutaţi întotdeauna înainte cu medicul dumneavoastră.

Dacă aveţi întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.





4.Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Ventolin poate provoca reacţii adverse, cu toate că un apar la toate persoanele.

Deşi apar foarte rar (afectează mai puţin de un pacient din 10000) următoarele reacţii pot avea consecinţe grave. De aceea, dacă după administrarea Ventolin Inhaler CFC-Free prezentaţi oricare dintre următoarele simptome, întrerupeţi tratamentul imediat şi informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră:

–    respiraţie şuierătoare bruscă sau constricţie toracică;

–    edem al pleoapelor, feţei sau buzelor;

–    erupţii cutanate sau urticarie oriunde pe corp;

–    bătăile inimii devin neregulate sau mai rapide.

 Alte reacţii adverse raportate:

   Frecvente (afectează mai puţin de un pacient din 10, dar mai mult de unul din 100)

–    tremurături, durere de cap

–    bătăi rapide ale inimii (tahicardie)

Mai puţin frecvente (afectează mai puţin de un pacient din 100, dar mai mult de unul din 1000)

–    palpitaţii,

–    iritaţii la nivelul gurii sau faringelui,

–    crampe musculare.

 Rare (afectează mai puţin de un pacient din 1000, dar mai mult de unul din 10000)

–    scăderea cantităţii de potasiu din sânge,

–    vasodilataţie periferică.

După punerea pe piaţă a medicamentului s-au raportat cazuri izolate de infarct miocardic (atac de cord).

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.



5. Cum se păstrează Ventolin

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original, ferit de lumina

directă a soarelui. A nu se păstra la frigider sau congela.

Imediat după folosire, puneţi la loc capacul pe piesa bucală, prin apăsare uşoară.

Dacă medicamentul este foarte rece, scoateţi flaconul din metal din dispozitivul de administrare din plastic şi încălziţi-l în mâini câteva minute, înainte de utilizare. Nu folosiţi niciun alt dispozitiv pentru încălzire. A nu se perfora, sparge sau arde, chiar dacă flaconul este, aparent, gol. A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Informaţii suplimentare

Ce conţine Ventolin

–    substanţa activă este salbutamol, sub formă de salbutamol sulfat. Fiecare doză conţine salbutamol 100 micrograme.

–    cealaltă componentă este gazul propelant HFA 134a (1,1,1,2-tetrafluoroetan)

Medicul dumneavoastră a decis că acest medicament este potrivit pentru dumneavoastră şi pentru afecţiunea dumneavoastră.

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect Ventolin înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

–   Păstraţi acest prospect Ventolin. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–   Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–   Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome ca ale dumneavoastră.

–   Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Cum arată Ventolin şi conţinutul ambalajului

Ventolin este o suspensie de inhalat presurizată, de culoare albă sau aproape albă.

Ventolin este disponibil în cutii cu un flacon presurizat din aluminiu, prevăzut cu valvă dozatoare şi dispozitiv de administrare, a 200 doze.

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă

Glaxo Wellcome UK Limited

Avenida da Extremadura 3, 09400 Aranda de Duero, Burgos, Spania

Acest prospect Ventolin a fost aprobat în Aprilie 2008.

Crizele astmatice

O diversitate de condiţii pot declanşa o criză astmatică, printre care:
•        Alergiile pot nu numai să declanşeze episoade izolate, ci să şi ducă la astm cronic. Aceasta datorită faptului că atunci când un alergen sau o substanţă poluantă suprastimulează plămânii, organismul răspunde prin mobilizarea sistemului imunitar, producând diverse reacţii, printre care edemul căilor respiratorii. După mai multe crize, căile respiratorii nu mai revin la starea normală. De fapt, ele se găsesc într-o stare de inflamaţie constantă. Aceasta afectează pereţii bronhiilor şi produce ţesut cicatricial. In cele din urmă, situaţia devine atât de gravă, încât nu mai este nevoie de un alergen pentru a declanşa o criză: astmul devine starea „normală” a plămânilor.

•        Stresul, emoţiile puternice şi tensiunea sau încordarea psihică pot provoca o criză, dar numai dacă aveţi nişte căi respiratorii hiperactive.

•        Schimbările hormonale pot juca un rol. Femeile astmatice suferă uneori de crize mai frecvente chiar înaintea menstruaţiei.

•        Vremea răcoroasă şi inspiraţia bruscă a aerului rece pot produce o criză. Aerul rece, îngheţat şi schimbările bruşte ale barometrului pot provoca o criză. Imbrăcaţi-vă bine pentru a vă asigura împotriva frigului, mai ales asupra membrelor. Evitaţi îmbrăcămintea din materiale sintetice şi frigul.

•        Aspirina şi alte medicamente pot declanşa crize de astm. Unul din cinci astmatici sunt sensibili la aspirină. Aproximativ două duzini de alte medicamente, printre care acetaminofenul, anticoncepţionalele orale, penicilina şi ibuprofenul pot declanşa, de asemenea simptome de astm. Pe cât posibil, evitaţi folosirea medicamentelor.



•        Folosirea pe scară largă a antibioticelor în tratarea unor boli infantile relativ minore creşte riscul de astm. Antibioticele produc modificări în flora bacteriană din intestin şi afectează dezvoltarea normală a sistemului imunitar.

•        Substanţe iritante din aer, printre care fumul de ţigară sau de la sobele cu lemne, spray-urile cu aerosoli, mirosurile puternice şi substanţele chimice toxice din gospodărie sau de la locul de muncă pot agrava astmul. Mulţi astmatici sunt sensibili la mătreaţa animalelor, la mucegaiuri, la praf. O curăţenie desăvârşită în casă este o cerinţă primordială. Dacă testele alergologice arată o sensibilitate la acarienii din praf, ar putea să fie nevoie să renunţaţi la mochete şi covoare.. Aspiraţi şi curăţaţi cât mai des tapiţeria şi draperia. Spălaţi aştemuturile la temperaturi cât de mari permite materialul.

Tratamentul atacurilor acute (crize) ale astmului:
      Se va turna apă pe partea din spate a gâtului (ceafă); se toarnă 4-5 litri, de la distanţa de 60 cm deasupra cefei, timp de 30 până la 90 de secunde. Se repetă de 2-3 ori pe zi.

    Comprese fierbinţi, aplicate pe ceafa, torace şi piept, împreună cu o baie fierbinte la picioare. Capul se şterge cu un burete cu apă rece. Tratamentul trebuie continuat până când crizele cedează (15-30 de minute, în general).

Invăţaţi să respiraţi abdominal
 Folosirea diafragmei în respiraţie sau respiraţia abdominală, spre deosebire de cea costală, permite plămânilor să se umple complet cu aer şi să reziste mai bine la îmbolnăvire.
Instrucţiuni:
1.        Staţi pe o suprafaţă dură şi aşezaţi-vă mâna sau o carte pe abdomen.
2.        Concentraţi-vă asupra respiraţiei, încercând să o realizaţi din abdomen în loc de torace.
3.        Priviţi mişcarea de ridicare şi de coborâre a cărţii sau mâinii. încercaţi să vedeţi cât de sus puteţi face cartea să urce.
4.        Exersaţi respiraţia abdominală stând în picioare.
5.        Asiguraţi-vă că respiraţi profund, din abdomen, de mai multe ori pe zi. O modalitate utilă de a avă aminti să respiraţi adânc este să stabiliţi ca ori de câte ori treceţi printr-o uşă – a camerei, apartamentului, maşinii, biroului etc., să respiraţi adânc.

Efectc benefice ale respiraţiei abdominale:
✓ oxigenarea optimă a creierului şi a celorlalte ţesuturi din organism 

✓ eliminarea aerului viciat din plămâni (sunt combătute bolile respiratorii – special astmul)

✓scăderea tensiunii arteriale şi a frecvenţei cardiace.

Produse naturale recomandate in tratarea naturista a astmului:

Pentru adulti:

– Oxy Max :20-20-20 picaturi intr-un pahar mare cu apa plata, administrate inainte de fiecare masa, 2 luni continuu- imbunatateste oxigenarea celulara a intregului organism si implicit pe cea a cailor bronho-pulmonare afectate de astm.

– Oregano Oil :4-4-4 picaturi intr-o lingura cu ulei de floarea sorelui si cateva picaturi de lamaie, in timpul mesei, 3 luni continuu- fluidizeaza mucusul din plamani si elimina spasmele bronhiale.

– Noni – suc :1-1-1 linguri inainte de masa, 2 luni continuu intareste imunitatea si rezistenta organismului prin normalizarea secretiei de imunoglobuline raspunzatoare de declansarea astmului alergic.

– Omega 3 :1-1-1 in timpul mesei, 3 luni continuu- poseda efect antiinflamator si protector al cailor respiratorii, reducand fenomenele de inflamatie ce afecteaza bronhiile.

 Garlic Caps  :  1-0-1 dupa masa, este un bun antibiotic si antiseptic natural, manifesta efecte depurative, combate infectiile.

Pentru copiii intre 5 si 12 ani:

– Oxy Max :10-10-10 picaturi intr-un pahar cu apa actioneaza ca mai sus.

– Noni – suc :1-1-1 linguri inainte de masa, 2 luni continuu, este un bun imuno-stimulator, bun protector impotriva infectiilor, tonic si trofic general.

– Immunaid :1-0-1 dupa masa, 3 luni continuu; regleaza secretia de imunoglobuline raspunzatoare de aparitia astmului alergic la copii.

 Oregano Oil :3-3-3 picaturi intr-o lingura impreuna cu cativa ml de ulei de floarea sorelui si cateva picaturi de suc de lamaie, in timpul mesei, 3 luni continuu fluidizeaza mucusul din plamani si elimina spasmele bronhiale.

Observatie: Se fac 2-3 cure anual cu pauze intre ele si se pot administra impreuna cu alte tratamente prescrise de medicul specialist.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close