Rectocolita ulcero-hemoragica – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

RECTOCOLITA ULCERO-HEMORAGICÃ.

                 Rectocolita ulcero-hemoragică este o afecţiune care se caracterizează prin faptul că are două manifestări majore şi anume: ulceraţia şi hemoragia. Aceasta este localizată la colon şi uneori cuprinde şi ileonul terminal. Mai frecventă este la tineri şi la cei până la vârsta de 45 de ani.

          Boala începe cu 2-3 scaune pe zi care conţin şi mucus şi sânge. In unele cazuri începe brusc cu multe scaune hemoragice(10-20) iar acestea pot să conţină de la început mucus şi sânge.

          Durerile sunt prezente de la începutul afecţiunii, iar în anumite cazuri se poate să apară şi temperatura. Există şi cazuri cu temperatură foarte ridicată, cu scaune frecvente, stare alterată, etc.

     Boala ne tratată poate să producă o serie de complicaţii ca hemoragii masive, perforaţii ale intestinelor, stenoze, etc.

       Se pare că această afecţiune este produsă de o constipaţie prost tratată, care determină folosirea de laxative şi clisme foarte des. De asemenea de un mod de viaţă neregulat cu mese la diferite ore şi luate în fugă. Alimentaţia neraţională, alcool, tutun, sau chiar anumite manevre medicale frecvente.

       Se constată o intoleranţă la anumite medicamente, tulburări digestive, cu greţuri, vărsături, inapetenţă, balonări, flatulenţă, pirozis. De asemenea este prezentă de cele mai multe ori o labilitate emoţională sau neuro-psihică sau doar vegetativă. Poate să apară de asemenea durerea de cap, insomnie, tahicardie, etc.

        In perioadele de stres aceste boli sunt mult mai grave şi se agravează datorită stresului, sau influenţei negative a psihicului.

       Tratament:

Se pot folosi următoarele plante medicinale: afin, alun, angelică, bătrâniş, bujor, cerenţel, coacăze negre, corn, floarea soarelui, gălbenele, pătlagină, pătrunjel, măr, mentă, mesteacăn, răchitan, răculeţ, roiniţă, saschiu, stejar, sulfină, sunătoare, traista ciobanului, urzică, volbură, zmeur.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Afin (Vaccinum myrtylis) se pot folosi frunzele sau fructele uscate şi transformate în praf câte o jumătate-1 linguriţă de 3 ori pe zi. Este foarte utilă în cazurile cu diaree, pentru că acestea conţin arbutină şi tanin, pe lângă myrtilină care este şi un antibiotic. Se poate folosi şi sub formă de ceai. 1-2 linguriţe de praf (fructe sau frunze) se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Alun (Corylus avellana-coajă), 1 linguriţă de coajă de pe ramuri tinere (în special cea de lângă lemn se rade şi se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, după mese, pentru efectul cicatrizant intestinal.

Angelică (Angelica arhangelica) 1 linguriţă de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, ajutând la diminuarea durerilor şi pentru efectul antibiotic. De asemenea ajută la încetinirea tranzitului intestinal. Se poate folosi şi tinctura din rădăcină 15-20 picături diluate la 100 ml apă. Se pot lua de 3 ori pe zi.



Bătrâniş (Erigeron canadiensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma în special îndulcită cu miere, câte 1 cană după fiecare din mesele principale.

Bujor (Paeonia officinalis) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml vin de struguri roşu şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma prima cană dimineaţa la trezire şi încă una seara la culcare. Ajută la cicatrizare. Se poate pune rădăcină 2 linguriţe la 500 ml vin şi să se fiarbă pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă în cursul unei zile.

Cerenţel (Geum urbanum) 1 linguriţă de rizom măcinat se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară.  Intern se pot consuma 2-3 căni de ceai cu înghiţituri mici mai reci.

Coacăze negre (Ribes nigrum) 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute, apoi se strecoară. Sunt foarte utile în constipaţie. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Coada racului (Potentilla anserina) se poate folosi rizomii sub formă de praf câte o jumătate de linguriţă de praf luat după fiecare din cele 3 mese. Se mai poate pune 1 linguriţă la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni. Este indicat pentru efectul astringent util la diaree. Se poate folosi şi tinctura câte 20-25 picături la 100 ml apă luate înaintea meselor diluate. Conţine tanin care este un foarte bun astringent.

Corn (Cornus mas) se pot folosi fructele, frunzele sau scoarţa cel mai indicat este să se folosească sub formă de tinctură câte 15-20 picături de 3 ori pe zi. Ajută la diaree sau la diminuarea durerilor.

Floarea soarelui (Helianthus annus) 1 linguriţă de plantă mărunţită (flori) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc 2-3 căni pe zi, indicată în cazurile în care există diaree.

Gălbenele (Calendulla officinalis) 2 linguriţe de flori mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, pentru efectul antibiotic. Tinctura are efect şi mai puternic şi se indică 15-20 picături de 3 ori pe zi, diluate la 100 ml apă. Ajută la distrugerea candidozei şi a stafilococului, etc.

Măr (Mallus pumilla) se folosesc crude pentru efectul care-l au asupra organismului în special pentru pectinele şi vitamina C conţinute. Se pot folosi şi sub formă de suc sau rase. Prin pregătirea lor cu căldură (fierbere, coacere, etc) li se distrug enzimele. De asemenea sucul se mai foloseşte şi pentru a amesteca cu alte sucuri mai puţin plăcute la gust. Se poate pune cu orice suc. În plus se găsesc tot anul.

Mentă (Mentha piperita) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc 2-3 căni pe zi, în special în cazul durerilor.

Mesteacăn (Betula verucosa) 2 linguriţe de coajă se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se indică în special pentru constipaţii.

Pătlagină (Plantago lanceolata) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, preferabil îndulcite cu miere după gust. Se mai poate lua frunze, se spală bine, apoi se macină prin maşina de carne şi se amestecă cu tot atâta miere de albine. Se ia din acest preparat câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi cu 30 minute înainte de mesele principale.

Pătrunjel (petroselinum crispus) 2 linguriţe de pătrunjel pisat se pune la 250 ml vin roşi cald şi se pune miere după gust. Se consumă 2 căni pe zi, pentru cicatrizare.

Răchitan (Lithrum salicaria) 1 linguriţă de ramuri tinere se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă câte 2-3 căni pe zi, după mese.

Răculeţ (Poligonum bistorca) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.

Roiniţă (Melissa officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc 2-3 căni pe zi, în special în cazul durerilor.

Saschiu (Vinca minor) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, preferabil îndulcite cu miere după gust.

Stejar (Quercus robur) 2 linguriţe de coajă verde se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni la dureri sau în cazul diareei. Este util şi în cazul hemoragiilor. Se pot consuma chiar şi 3 căni pe zi.

Sulfină (Melilotus officinalis) se pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml vin şi se fierbe pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, pentru efectul cicatrizant.





Traista ciobanului (Capsela bursa pastoris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se folosesc 2-3 căni pe zi, este indicat mai ales pentru efectul hemostatic puternic.

Urzica (Urtica dioica) Pe lângă cele câteva modalităţi de preparare a urzicilor se pot face şi infuzii din care se pot bea 2-3 ceaiuri pe zi. Se mai poate face un sirop depurativ- se lasă 250 g frunze uscate să se macereze într-un sirop clocotit făcut din 1,5 litri apă şi 500 g zahăr. După 12 ore se strecoară şi se beau 50-100 ml. Se poate folosi perioade lungi de timp. Intern se poate da şi pentru refacerea sângelui conţinând multe minerale.

Volbură (Convolvulus arvensis) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma în special pentru a scăpa de constipaţie.

    Se va face tratamentul de la diaree, preferabil cel cu afine care sunt foarte indicate la această afecţiune.

   Pentru că este posibilă o supra-infectare şi de aici o suită întreagă de alte afecţiuni mult mai grave este indicat să se folosească propolisul care am descris în mai multe locuri cum se administrează. Acesta are un rol major în vindecare. Se vor lua însă de această dată şi supozitoare punându-se unul pe zi, după scaun.

    Se vor lua totuşi şi o serie de ceaiuri sau chiar tincturi din plante care să contribuie la liniştirea nervoasă.

Aici sunt indicate pentru calmare mai ales următoarele: levănţică, păducel, sunătoare, talpa gâştei , valeriană, zmeur.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Levănţică (Lavandula angustifolia) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi.



Păducel (Crataegus monogyna) 1 linguriţă de frunze şi flori se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, pentru efectul cicatrizant pe care-l are şi de calmarea durerilor.

Sunătoare (Hypericum perforatum) 1 lingură de plantă se pune la 250 ml de apă clocotită. Se acopere timp de 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este o plantă care asigură şi o liniştire nervoasă.

Talpa gâştei (Leonorus cardiaca)  1 lingură de plantă se pune la 250 ml de apă clocotită. Se acopere timp de 15 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi. Este o plantă care asigură şi o liniştire nervoasă.

Valeriană (Valeriana officinalis) se poate lua 20 picături până la 1 linguriţă din tinctura care există la toate magazinele naturiste. Se poate de asemenea pune 1 linguriţă de rădăcină la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte un ceai din acesta ca sedativ şi calmarea durerilor.

Zmeură (Rubus idaea) se aplică frunze verzi pe burtă cataplasme pentru diminuarea durerilor. Se poate face de câte ori este nevoie.

     Se va face totul pentru a se înlătura cauzele existente care au dus la apariţia acestei afecţiuni şi atunci tratamentul va avea succes deplin.

       Alimentaţia va fi una de cruţare în care se indică să se folosească cât mai mult sucurile de legume şi fructe. La început acestea se vor administra diluate după care se va putea în funcţie de toleranţă să se administreze şi sucurile ne diluate.

       Se va avea totuşi grijă ca bolnavul să fie foarte bine alimentat deoarece de foarte multe ori datorită hemoragiilor se va putea să existe o anemie.

      La hemoragii se va face ceai din: alun (coajă), bătrâniş, cerenţel, răchitan, răcuşor, saschiu, stejar, traista ciobanului, urzică.

      După ce se vor diminua simptomele se va introduce în alimentaţie treptat făinoase, ouă moi, brânză de vaci, carne slabă, iar mai apoi piureuri de morcovi, cartofi în special copţi în cuptor, etc.

      In continuare se vor evita cu grijă factorii care au determinat afecţiunea pentru a nu mai apare recidive.

Tinctura de sunătoare.



Hypericum perforatum.

Produsă de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni.

Intern: antiseptic, antiseptic urinar, diuretic, astringent, sedativ, cicatrizant, vermifug, vulnerar, antifebril, antiinflamator, hepatoprotector, ajută la regenerarea celulei hepatice, coleretic, colagog, antispastic, antianemic.

Extern: analgezic, antiseptic, cicatrizant, decongestionant, antiiritativ, calmant al mâncărimilor.

Indicaţii.

Intern: hepatită, ciroză (adjuvant), icter, diskinezie biliară, inflamaţia vezicii biliare, anemie, spasme gastrice, ulcer, indigestii, boli renale cronice (adjuvant), incontinenţă urinară, tonic uterin în tulburări menstruale, leucoree, hemoroizi, febre intermitente, dureri de cap, migrene, convulsii, sciatică, nevralgii faciale, hidropizie, dizenterie, varice, flebite, inapetenţă, isterie, epilepsie, junghiuri, icter, impotenţă, frigiditate, stări depresive, tulburări psihice şi nervoase asociate menopauzei, coşmaruri, enurezis, pavor nocturn, colită, enterocolită, rectocolită, distonie neuro-vegetativă.

Extern: zona zoster, dermatoze cu mâncărimi, răni, arsuri, în cosmetică pentru tenurile iritate, contra pruritului în alergii, eczeme.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close