Prospect Normaglyc

-Prospect

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Normaglyc 500 mg, comprimate filmate Normaglyc 850 mg, comprimate filmate Normaglyc 1000 mg, comprimate filmate Clorhidrat de metformină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devin gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Normaglyc şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi Normaglyc

  3. Cum să utilizaţi Normaglyc

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Normaglyc

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE NORMAGLYC ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   Normaglyc conţine clorhidrat de metformină, un medicament pentru tratamentul diabetului zaharat. Acesta face parte din clasa de medicamente numite biguanide.

   Insulina este un hormon produs de pancreas care face ca organismul să preia glucoză (zahăr) din sânge. Organismul foloseşte glucoza pentru a produce energie sau pentru o depozitează pentru o utilizare ulterioară.

   Dacă aveţi diabet zaharat, pancreasul dumneavoastră nu produce suficientă insulină sau organismul dumneavoastră nu poate să folosească aşa cum trebuie insulina pe care o produce. Acest lucru duce la un nivel ridicat de glucoză în sânge. Normaglyc ajută la scăderea nivelului glucozei până la valori cât mai normale posibil.

   În cazul adulţilor supraponderali, administrarea Normaglyc pentru o perioadă mai lungă de timp ajută şi la scăderea riscurilor complicaţiilor asociate cu diabetul.

   Pentru ce este folosit Normaglyc

   Normaglyc este folosit pentru a trata pacienţi cu diabet zaharat de tip 2 (numit şi „diabetul non- insulinodependent”), atunci când numai dieta şi exerciţiile fizice nu au fost de ajuns de eficiente pentru controlul valorilor de glucoză din sânge. Este folosit mai ales la pacienţii supraponderali.

   Adulţii pot lua Normaglyc singur sau împreună cu alte medicamente pentru tratarea diabetului zaharat (medicamente administrate oral sau insulină).

   La copii cu vârste peste 10 ani şi la adolescenţi, Normaglyc poate fi prescris singur sau împreună cu insulină.

  2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI NORMAGLYC

   Nu utilizaţi Normaglyc

   • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la metformină sau oricare alt excipient al acestui medicament (vezi. „Ce conţine Normaglyc în secţiunea 6).

   • dacă aveţi probleme cu rinichii sau ficatul

   • dacă diabetul zaharat este necontrolat, de exemplu hiperglicemie severă sau cetoacidoză. Cetoacidoza este o afecţiune în care substanţele numite corpi cetonici se acumulează în sânge. Simptomele includ dureri de stomac, respiraţie rapidă şi profundă, somnolenţă sau un miros neobişnuit de fructe al respiraţiei.

   • dacă organismul a pierdut prea multă apă (deshidratare), de exemplu datorită diareii severe sau de lungă durată, ori în cazul unor vărsături repetate. Deshidratarea poate duce la probleme cu rinichii, care pot creşte riscul apariţiei acidozei lactice (vezi mai jos „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Normaglyc”)

   • dacă aveţi o infecţie severă, de genul infecţiilor care afectează plămânii, bronhiile sau rinichii. Infecţiile severe pot determina afecţiuni renale, care pot creşte riscul acidozei lactice (vezi mai jos „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Normaglyc”)

   • dacă sunteţi tratat pentru insuficienţă cardiacă sau dacă aţi avut de curând un infarct, dacă aveţi probleme circulatorii severe sau tulburări de respiraţie. Se poate ajunge la o lipsă de oxigenare în ţesuturi, care poate duce la riscul apariţiei acidozei lactice (vezi mai jos „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Normaglyc”)

   • în cazul în care consumaţi băuturi alcoolice în cantităţi mari;

   • dacă alăptaţi

   Dacă vreuna din situaţiile de mai sus se aplică şi în cazul dumneavoastră, adresaţi-vă doctorului înainte de a începe să luaţi acest medicament.

   Cereţi sfatul medicului dacă

   • aveţi nevoie de analize cum sunt razele X sau scanări ce implică injectarea de substanţe de contrast pe bază de iod în sânge.

   • dacă sunteţi supus unei operaţii chirurgicale majore

   Trebuie să încetaţi să mai luaţi Normaglyc pentru o anumită perioadă de timp înainte şi după examinare sau operaţie. Medicul dumneavoastră va decide dacă aveţi nevoie de un alt tip de tratament pentru această perioadă. Este important să urmaţi cu stricteţe instrucţiunile medicului.

   Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Normaglyc

   Normaglyc poate provoca o complicaţie foarte rară, dar gravă numită acidoză lactică, mai ales dacă rinichii nu funcţionează normal. Simptomele acidozei lactice sunt vărsăturile, durerile abdominale şi crampele musculare, o stare generală proastă cu oboseală severă şi dificultăţi de respiraţie. Dacă prezentaţi aceste simptome, s-ar putea să aveţi nevoie urgentă de tratament. Încetaţi imediat administrarea Normaglyc şi anunţaţi imediat doctorul.

   Normaglyc utilizat singur nu provoacă hipoglicemie (nivel prea scăzut al glucozei în sânge). Totuşi, dacă luaţi Normaglyc împreună cu alte medicamente pentru tratarea diabetului care pot provoca hipoglicemia (cum ar fi sulfoniluree, insulina, glinide), există riscul apariţiei hipoglicemiei. Dacă prezentaţi simptomele hipoglicemiei, de exemplu slăbiciunii, ameţelii, transpiraţie excesivă, bătăi rapide ale inimii, tulburări de vedere sau dificultăţi de concentrare, trebuie să consumaţi sau să beţi ceva ce conţine zahăr.

   Utilizarea altor medicamente

   Dacă este nevoie de o injectare de substanţe de contrast care conţin iod, de exemplu pentru examinări cu raze X sau scanare, trebuie să opriţi utilizarea Normaglyc pentru o anumită perioadă de timp înainte şi după examinare (vezi mai sus „Cereţi sfatul medicului dacă:”)

   Anunţaţi medicul dacă luaţi vreunul din următoarele medicamente în acelaşi timp cu Normaglyc. Este posibil să aveţi nevoie de teste mai frecvente pentru determinarea glicemiei sau medicul dumneavoastră poate adapta doza de Normaglyc:

   • inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (utilizaţi pentru a trata o varietate de boli boli de inimă şi ale vaselor de sânge, cum ar fi hipertensiunea arterială şi insuficienţa cardiacă)

   • diuretice (utilizate pentru eliminarea apei din organism prin formarea unei cantităţi mari de urină).

   • agonişti beta-2 adrenergici precum salbutamolul sau terbutalina (folosiţi pentru a trata astmul)

   • corticosteroizi (folosite pentru a trata o varietate de boli, cum ar fi inflamaţia severă a pielii, sau astmul).

   Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

   Utilizarea Normaglyc cu alimente şi băuturi

   Nu consumaţi alcool atunci când luaţi acest medicament. Alcoolul poate creşte riscul acidozei lactice, mai ales dacă aveţi probleme cu ficatul sau dacă sunteţi subnutrit. Acest lucru se aplică şi medicamentelor care conţin alcool.

   Sarcina şi alăptarea

   În timpul sarcinii, este obligatoriu tratamentul diabetului zaharat cu insulinăSpuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi, puteţi fi sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, astfel încât acesta să vă poată schimba tratamentul.

   Nu luaţi acest medicament dacă alăptaţi sau dacă intenţionaţi să alăptaţi copilul.

   Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

   Normaglyc utilizat singur, fără a fi combinat cu alte medicamente, nu provoacă hipoglicemie (un nivel prea scăzut al glucozei). Aceasta înseamnă că nu vă va afecta capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

   Totuşi, aveţi grijă deosebită dacă luaţi Normaglyc în combinaţie cu alte medicamente pentru tratarea diabetului, care pot provoca hipoglicemie (cum ar fi sulfonilureele, insulina, glinidele). Simptomelele hipoglicemiei includ slăbiciunea, ameţelile, transpiraţia mai abundentă, accelerarea bătăilor inimii, tulburări de vedere şi dificultăţi de concentrare. Nu conduceţi automobilul şi nu folosiţi utilaje dacă începeţi să simţiţi că aveţi asemenea simptome.

  3. CUM SĂ UTILIZAŢI NORMAGLYC

  Utilizaţi întotdeauna Normaglyc exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

  Normaglyc nu poate înlocui avantajele unui stil de viaţă sănătos. Continuaţi să folosiţi orice sfat despre dietă pe care vi l-a dat doctorul dumneavoastră şi faceţi exerciţii fizice în mod periodic.

  Doza uzuală

  Copiii în vârstă de 10 ani şi peste şi adolescenţii încep de obicei cu 500 mg sau 850 mg Normaglyc, o dată pe zi. Doza zilnică maximă este de 2000 mg, împărţită în 2 sau 3 doze. Tratamentul copiilor cu vârsta cuprinsă între 10 şi 12 ani este recomandat numai la sfatul medicului, deoarece experienţa pe acest grup de vârstă este limitată.

  Adulţii încep de obicei cu 500 mg sau 850 mg de Normaglyc, de două sau trei ori pe zi. Doza zilnică maximă este de 3000 de mg, împărţită în trei doze.

  Dacă luaţi şi insulină, doctorul vă va sfătui cum să începeţi tratamentul cu Normaglyc.

  Monitorizarea

  • Medicul dumneavoastră va trebui să adapteze doza de Normaglyc la nivelurile de glucoză din sânge. Acest lucru este important în special pentru copii şi adolescenţi sau pentru persoanele în vârstă.

   7. • De asemenea, medicul vă va examina, cel puţin o dată pe an, pentru a testa funcţia normală a rinichilor. Este posibil să aveţi nevoie de examinări mai frecvente dacă sunteţi o persoană în vârstă sau dacă rinichii dumneavoastră nu funcţionează normal.

   Cum să luaţi Normaglyc

   Luaţi comprimatele în timpul mesei sau după masă, evitând astfel efectele secundare care v-ar putea afecta digestia.

   Nu zdrobiţi şi nu mestecaţi comprimatele. Înghiţiţi fiecare comprimat cu un pahar de apă.

  • Dacă luaţi o doză pe zi, luaţi-o dimineaţa (la micul dejun)

   Voteaza si apreciaza cum ti-a folosit !
   Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( Apreciaza, sa stie si altii.)

   Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila