Prospect Irinotecan – Tratamentul cancerului

-Prospect: Irinotecan Hospira este utilizat pentru a trata cancerul avansat de colon (intestinul gros) sau de rect (partea finală a colonului), la pacienţii la care boala se află într-un stadiu avansat la nivelul intestinului gros, în asociere cu alte medicamente (tratament asociat) sau neasociat (monoterapie).

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Irinotecan Hospira 20 mg/ml concentrat pentru soluţie perfuzabilă

Clorhidrat de irinotecan trihidrat

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Irinotecan Hospira şi pentru ce se utilizează

 2. Înainte să utilizaţi Irinotecan Hospira

 3. Cum să utilizaţi Irinotecan Hospira

 4. Reacţii adverse posibile

 5. Cum se păstrează Irinotecan Hospira

 6. Informaţii suplimentare

 1. CE ESTE IRINOTECAN HOSPIRA ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  Irinotecan Hospira este un medicament din clasa medicamentelor citostatice (medicamente împotriva cancerului).

  Irinotecan Hospira este utilizat pentru a trata cancerul avansat de colon (intestinul gros) sau de rect (partea finală a colonului), la pacienţii la care boala se află într-un stadiu avansat la nivelul intestinului gros, în asociere cu alte medicamente (tratament asociat) sau neasociat (monoterapie).

  Medicul dumneavoastră poate utiliza o asociere între irinotecan şi 5-fluorouracil/acid folinic (5- FU/FA) şi bevacizumab pentru a vă trata cancerul de colon şi rect.

  Medicul dumneavoastră poate utiliza o asociere între irinotecan şi capecitabină cu sau fără bevacizumab pentru a vă trata cancerul de colon şi rect.

  Medicul dumneavoastră poate utiliza o asociere între irinotecan şi cetuximab pentru a trata cancerul intestinului gros (de tip exacerbat KRAS) care este un anumit tip de cancer cunoscut a prezenta markeri celulari denumiţi receptori pentru factorul de creştere epidermică (EGFR) şi care sunt blocaţi de anticorpii monoclonali.

  Dacă aveţi nevoie de informaţii suplimentare cu privire la afecţiunea dumneavoastră, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

 2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI IRINOTECAN HOSPIRA Nu vi se va administra Irinotecan Hospira

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la clorhidrat de irinotecan trihidrat sau la oricare dintre celelalte componente ale Irinotecan Hospira

  • dacă aveţi orice altă boală intestinală sau istoric de obstrucţie intestinală

  • dacă aveţi concentraţii mari în sânge de bilirubină (de peste trei ori limita superioară a intervalului de valori normale)

   • dacă aveţi insuficienţă severă a măduvei osoase

   • dacă aveţi o stare de sănătate precară (evaluată conform unui standard internaţional)

   • dacă utilizaţi un remediu natural din sunătoare (Hypericum perforatum).

   • dacă sunteţi gravidă, alăptaţi sau credeţi că aţi putea fi gravidă

    Pentru contraindicaţii suplimentare ale asocierii dintre irinotecan şi cetuximab sau bevacizumab sau capecitabină, vă rugăm să consultaţi informaţiile despre produs pentru aceste medicamente.

    Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Irinotecan Hospira

    Acest medicament trebuie utilizat doar la adulţi. Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă acest medicament a fost prescris pentru administrarea la copii.

    În cazul pacienţilor vârstnici trebuie luate precauţii speciale.

    Deoarece Irinotecan Hospira este un medicament împotriva cancerului vă va fi administrat într-o unitate medicală specializată sub supravegherea unui medic calificat în administrarea unor astfel de medicamente. Personalul medical vă va explica care sunt măsurile speciale de precauţie pe care trebuie să le luaţi în timpul şi după administrarea tratmentului. Acest prospect vă poate ajuta să vă amintiţi această informaţie.

    Dacă vi se administrează irinotecan în asociere cu cetuximab sau bevacizumab sau capecitabină, vă rugăm să citiţi, şi prospectul acestor medicamente.

    În timpul administrării de irinotecan (30 – 90 minute) şi până la 24 de ore după administrare, puteţi prezenta unele dintre următoarele manifestări:

    • diaree

    • transpiraţie

    • dureri abdominale

    • lăcrimarea ochiilor

    • tulburări de vedere

    • salivaţie excesivă

În termeni medicali aceste simptome sunt denumite “sindromul colinergic acut” şi pot fi tratate cu atropină. Dacă aveţi oricare dintre aceste manifestări, spuneţi imediat medicului dumneavoastră, care vă va prescrie tratamentul necesar.

Începând cu prima zi după perfuzia cu irinotecan şi până la administrarea următoare este posibil să prezentaţi diverse manifestăricare pot fi grave şi care necesită tratament imediat, precum şi o supraveghere atentă.

Acestea pot fi:

Diaree

Dacă diareea debutează la mai mult de 24 de ore după administrarea de irinotecan (“diaree tardivă”), aceasta poate fi gravă. Adesea aceasta se observă la aproximativ 5 zile de la administrare. Diareea trebuie tratată imediat şi ţinută sub o supraveghere atentă. Imediat după primele scaune lichide luaţi următoarele măsuri:

 1. Luaţi orice tratament antidiareic prescris de medic, exact aşa cum v-a fost recomandat. Tratamentul nu trebuie schimbat fără recomandarea medicului. Tratamentul antidiareic recomandat este administrarea de loperamidă (prima doză de 4 mg şi ulterior 2 mg la fiecare 2 ore, inclusiv în timpul nopţii). Acesta trebuie continuat timp de cel puţin 12 ore de la ultimul scaun lichid. Doza recomandată de loperamidă nu trebuie să fie continuată mai mult de 48 de ore.

 2. Beţi imediat cantităţi mari de apă şi de lichide pentru rehidratare (adică apă, apă carbogazoasă, băuturi carbogazoase, supă sau tratament de rehidratare orală).

 3. Spuneţi-i imediat medicului dumneavoastră care supraveghează tratamentul dacă aveţi diaree. Dacă nu-l puteţi contacta pe medicul dumneavoastră, adresaţi-vă unităţii medicale care supraveghează tratamentul cu irinotecan. Este foarte important ca aceste persoane să ştie dacă aveţi diaree.

  Se recomandă spitalizare pentru tratamentul diareei în următoarele cazuri:

  • dacă aveţi diaree, precum şi febră (peste 38°C)

  • dacă aveţi diaree severă (şi vărsături), însoţite de pierderi excesive de apă, care necesită hidratare intravenoasă

  • dacă încă mai aveţi diaree după 48 de ore de la iniţierea tratamentului antidiareic

   Atenţie! Nu luaţi nici un alt tratament pentru diaree, decât cel recomandat de către medicul dumneavoastră şi lichidele descrise mai sus. Urmaţi instrucţiunile medicului dumneavoastră. Tratamentul antidiareic nu trebuie utilizat preventiv, chiar dacă aţi avut diaree tardivă la ciclurile de tratament precedente.

   Febră

   Dacă temperatura corpului creşte peste 38°C, aceasta poate indica prezenţa unei infecţii, în special, dacă prezentaţi şi diaree. Dacă aveţi febră (peste 38°C), adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau unei unităţi medicale, astfel încât să vă poată administra orice tip de tratament necesar.

   Greaţă (senzaţie de rău) şi vărsături

   Dacă aveţi greaţă şi/sau vărsături, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau unei unităţi medicale.

   Neutropenie

   Irinotecan poate determina o scădere a numărului unora dintre globule albe din sângele dumneavoastră, care joacă un rol important în lupta împotriva infecţiilor. Aceasta se numeşte neutropenie. Neutropenia apare adesea în timpul tratamentului cu irinotecan şi este reversibilă. Medicul vă va recomanda analize de sânge periodice, pentru a urmări numărul acestor globule albe din sânge. Neutropenia este o afecţiune gravă, trebuie tratată imediat şi atent monitorizată.

   Tulburări de respiraţie

   Dacă aveţi orice dificultăţi în respiraţie, adresaţi-vă imediat medicului.

   Insuficienţă hepatică

   Înaintea începerii tratamentului cu irinotecan şi înaintea fiecărui ciclu de tratament ulterior, medicul dumneavoastră vă va monitoriza funcţia hepatică (prin analize de sânge).

   Insuficienţă renală

   Deoarece acest medicament nu a fost testat la pacienţii cu afecţiuni ale rinichilor, vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă aveţi orice probleme cu rinichii.

   Dacă, după ce v-aţi întors acasă de la spital, prezentaţi una sau mai multe dintre manifestările menţionate mai sus, trebuie să contactaţi imediat medicul sau unitatea medicală care supraveghează tratamentul dumneavoastră cu irinotecan.

   Folosirea altor medicamente

   Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului de la spital dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Această recomandare se aplică şi în cazul medicamentelor din plante.

   Următoarele medicamente pot modifica efectele irinotecanului:

   • carbamazepină, fenobarbital sau fenitoină (medicamente folosite în tratamentul epilepsiei)

   • ketoconazol (utilizat în tratamentul infecţiilor fungice)

   • rifampicină (utilizată în tratamentul tuberculozei)

   • planta medicinală sunătoare (Hypericum perforatum) nu trebuie utilizată în timpul sau între ciclurile de tratament cu irinotecan, deoarece aceasta poate scădea efectul irinotecanului.

Dacă necesitaţi o intervenţie chirurgicală, trebuie să vă informaţi medicul sau anestezistul despre faptul că utilizaţi acest medicament, deoarece irinotecanul poate modifica efectul unor medicamente utilizate în timpul intervenţiei chirurgicale.

Sarcina şi alăptarea

Nu trebuie să vi se administreze irinotecan dacă sunteţi gravidă.

Dacă dumneavoastră sau partenerul dumneavoastră sunteţi trataţi cu irinotecan, trebuie să evitaţi să rămâneţi gravidă în timpul tratamentului sau cel puţin 3 luni după terminarea acestuia. Totuşi, dacă rămâneţi gravdă în această perioadă trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră.

Nu trebuie să alăptaţi în timpul tratamentului cu irinotecan.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

În anumite cazuri, Irinotecan Hospira poate determina reacţii adverse care influenţează capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă aveţi orice nelămuriri.

În timpul primelor 24 de ore de la administrarea Irinotecan Hospira puteţi avea ameţeli sau tulburări de vedere. Dacă prezentaţi aceste reacţii nu conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Irinotecan Hospira

Irinotecan Hospira conţine sorbitol. Dacă aţi fost informat de către medic că aveţi intoleranţă la anumite categorii de glucide (de exemplu intoleranţă la fructoză), adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului de la spital înainte de administrarea acestui medicament.

Voteaza si apreciaza cum ti-a folosit !
Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila