Prospect Trezen 8mg – Hipertensiune Arteriala

-Prospect: 

 1. Trezen este utilizat pentru:

  • tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială)

  • reducerea riscului de apariţie a evenimentelor cardiace, cum este infarctul miocardic, la pacienţii cu boală coronariană stabilă (o afecţiune care se manifestă prin reducerea sau blocarea circulaţiei sângelui la nivelul inimii) şi care au avut deja un infarct miocardic şi/sau au fost supuşi unei intervenţii chirurgicale pentru îmbunătăţirea circulaţiei sângelui spre inimă, prin dilatarea vaselor de sânge care asigură acest lucru.

Trezen 8 mg comprimate

Perindopril terţ-butilamină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Trezen şi pentru ce se utilizează

 2. Înainte să luaţi Trezen

 3. Cum să luaţi Trezen

 4. Reacţii adverse posibile

 5. Cum se păstrează Trezen

 6. Informaţii suplimentare

 1. CE ESTE TREZEN ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  Perindoprilul aparţine unei clase de medicamente numite inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (inhibitori ai ECA). Acestea acţionează prin dilatarea vaselor de sânge. Acest lucru uşurează efortul inimii dumneavoastră de a pompa sângele în organism.

 2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI TREZEN Nu luaţi Trezen:

  • Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la perindopril, la oricare dintre celelalte componente ale Trezen sau la oricare alt inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei (vezi pct. 6 „Informaţii suplimentare”).

  • Dacă aţi prezentat în trecut umflarea bruscă a feţei, limbii sau laringelui (edem angioneurotic), indiferent dacă aceasta a fost cauzată sau nu de administrarea unui medicament similar (inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei).

  • Nu utilizaţi perindopril terţ-butilamină în cursul ultimelor 6 luni de sarcină, vezi pct. „Sarcina şi alăptarea”.

  Copii

  Trezen nu se administrează la copii.

  Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Trezen

  Adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a utiliza Trezen dacă:

  • aveţi o îngustare la nivelul valvelor inimii (stenoză aortică sau mitrală) sau o boală a muşchiului cardiac (cardiomiopatie hipertrofică) sau îngustarea arterelor care asigură circulaţia sângelui la nivelul rinichiului (stenoza arterei renale)

  • vi s-a efectuat recent un transplant renal

  • aveţi alte afecţiuni ale inimii, ficatului sau rinichilor sau efectuaţi şedinţe de dializă

  • aveţi diabet zaharat care nu este suficient controlat prin tratament

  • vi s-a recomandat să reduceţi aportul de sare din dietă sau să folosiţi înlocuitori de sare care conţin potasiu

  • suferiţi de o boală de colagen, cum sunt lupusul eritematos sistemic sau sclerodermia

  • urmaţi sau veţi urma un tratament pentru reducerea reacţiilor produse de alergia la înţepăturile de albine sau viespi

  • veţi urma un tratament pentru eliminarea colesterolului din sânge, cu ajutorul unui dispozitiv medical (afereza LDL)

  • trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi gravidă (sau vă doriţi să rămâneţi gravidă). Perindopril terţ-butilamină nu este recomandat în prima parte a sarcinii şi poate determina afectarea gravă a copilului, dacă este utilizat după luna a 3-a de sarcină, vezi pct. „Sarcina şi alăptarea”.

   În cazul apariţiei unei senzaţii de apăsare în piept şi a umflării feţei şi limbii (edem angioneurotic), adresaţi- vă imediat medicului dumneavoastră şi întrerupeţi tratamentul cu Trezen 2 mg, 4 mg sau 8 mg. Această recomandare este valabilă pentru toţi inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei.

   Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului că luaţi perindopril terţ-butilamină dacă:

  • o să vi se efectueze o intervenţie chirurgicală sau anestezie generală

  • aţi avut recent diaree sau vărsături

  • tensiunea arterială nu vă este suficient scăzută prin tratament, din cauza apartenenţei etnice (în special la pacienţii cu pielea de culoare neagră).

   Utilizarea altor medicamente

   Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

   În mod special, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua perindopril terţ-butilamină dacă utilizaţi:

  • medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale mari, incluzând comprimatele care favorizează eliminarea apei din organism (diuretice)

  • diuretice care influenţează concentraţia potasiului din sânge, cum sunt spironolactona, triamterenul sau amiloridul

  • medicamente care cresc concentaţia potasiului din sânge

  • heparina (pentru fluidizarea sângelui) poate, de asemenea, să modifice concentraţia potasiului din sângele dumneavoastră

  • medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat (insulină sau antidiabetice orale)

  • litiu (pentru tratamentul maniei sau depresiei)

  • medicamente pentru tratamentul bolilor psihice, cum sunt depresia, anxietatea, schizofrenia sau alte psihoze

  • alopurinol pentru tratamentul gutei

  • medicamente pentru tratamentul bolilor autoimune (cum este poliartrita reumatoidă) sau cele administrate după efectuarea unui transplant. Acestea se numesc imunosupresoare.

  • procainamidă (pentru tratamentul bătăilor neregulate ale inimii)

  • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS, cum sunt ibuprofenul, diclofenacul), incluzând acidul acetilsalicilic utilizat pentru tratamentul durerii

  • medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale mici, şocului sau astmului bronşic (incluzând efedrină, noradrenalină sau adrenalină)

  • medicamente care dilată vasele de sânge (vasodilatatoare, cum sunt nitraţii)

  • aur administrat injectabil (aurotiomalat de sodiu)

   Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur, nu cunoaşteţi exact ce sunt aceste medicamente,. Spuneţi medicului dacă aţi luat în trecut oricare dintre medicamentele menţionate mai sus, chiar dacă în prezent nu mai urmaţi tratamentul.

   Utilizarea Trezen cu alimente şi băuturi

   Se recomandă administrarea comprimatelor de Trezen dimineaţa, înainte de micul dejun, pentru a reduce influenţa pe care o au alimentele asupra modului de acţiune al medicamentului. Dacă luaţi perindopril nu trebuie să folosiţi suplimente nutritive sau înlocuitori de sare care conţin potasiu.

   Sarcina şi alăptarea

   Sarcină

   Trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi gravidă (sau există posibilitatea să rămâneţi gravidă). În mod obişnuit, medicul vă va sfătui să luaţi un alt medicament în locul perindopril terţ- butilaminei, deoarece administrarea de perindopril terţ-butilamină nu este recomandată în prima parte a sarcinii şi poate determina afectarea gravă a copilului, dacă este utilizat după luna a 3-a de sarcină. De obicei, înainte de a rămâne gravidă, perindopril terţ-butilamină trebuie înlocuit cu un medicament antihipertensiv adecvat.

   Medicamentul nu trebuie utilizat în timpul trimestrelor al 2-lea şi al 3-lea de sarcină.

   În mod obişnuit, medicul dumneavoastră vă va sfătui să întrerupeţi tratamentul cu perindopril terţ-butilamină imediat ce aveţi certitudinea că sunteţi gravidă.

   Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu perindopril terţ-butilamină, vă rugăm să vă informaţi medicul şi să mergeţi la consultaţie fără întârziere.

   Al ăptare

   Nu este recomandată alăptarea la sân în timpul tratamentului, deoarece nu se cunoaşte dacă Trezen se excretă în laptele matern.

   Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

   Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

   Atunci când luaţi perindopril terţ-butilamină este posibil să vă simţiţi ameţit sau obosit, exact ca şi în cazul administrării altor inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei. Dacă aveţi aceste manifestări, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră despre acest lucru.

   Informaţii importante privind unele componente ale Trezen

   Comprimatele conţin lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

 3. CUM SĂ LUAŢI TREZEN

  Medicul dumneavoastră va decide cantitatea de perindopril terţ-butilamină (doza) cu care trebuie să începeţi tratamentul. Aceasta poate fi crescută în funcţie de afecţiunea dumneavoastră şi de celelalte medicamente pe care le utilizaţi. Luaţi întotdeauna perindopril terţ-butilamină exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Nu modificaţi doza de medicament administrată decât dacă medicul dumneavoastră vă recomandă acest lucru. Perindopril terţ- butilamina poate fi administrat ca medicament unic sau în asociere cu alte medicamente care scad tensiunea arterială.

  • Luaţi Trezen comprimate doar prin înghiţire

  • Luaţi comprimatele dimineaţa, înainte de micul dejun

  • Cel mai bine este să luaţi comprimatul(ele) cu un pahar cu apă, la aceeaşi oră în fiecare zi.

   Perindopril terţ-butilamină nu se administrează la copii.

   Doza uzuală este:

   Tensiune arterială mare (hipertensiune arterială)

   • doza iniţială – 4 mg perindopril terţ-butilamină în fiecare zi

   • după o lună, această doză poate fi crescută la 8 mg în fiecare zi. 8 mg pe zi este doza maximă utilizată în condiţii obişnuite.

    La vârstnici cu tensiune arterială mare, dozele zilnice uzuale sunt:

   • 2 mg în fiecare zi

   • după o lună, această doză poate fi crescută la 4 mg în fiecare zi. 8 mg pe zi este doza maximă utilizată.

    Perindopril terţ-butilamină 2 mg, 4 mg sau 8 mg trebuie administrat în asociere numai cu medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale mari care aparţin altor clase terapeutice decât cea a inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei.

    Dacă luaţi medicamente care elimină apa din organism (diuretice):

   • medicul dumneavoastră poate să vă întrerupă tratamentul cu 2 până la 3 zile înainte de a începe să luaţi perindopril terţ-butilamină. Această măsură este luată pentru a preveni o scădere marcată a tensiunii arteriale.

    Voteaza si apreciaza cum ti-a folosit !
    Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( Apreciaza, sa stie si altii.)

    Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila