Quersus 25 mg comprimate filmate

Prospect

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Quersus 25 mg comprimate filmate Quersus 100 mg comprimate filmate Quersus 150 mg comprimate filmate Quersus 200 mg comprimate filmate Quersus 300 mg comprimate filmate

Quersus 4 Day Starter Pack comprimate filmate

Quetiapină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devin gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Quersus şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi Quersus

  3. Cum să utilizaţi Quersus

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Quersus

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE QUERSUS ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   Quersus conţine o substanţă numită quetiapină. Aceasta aparţine unui grup de medicamente denumite antipsihotice. Aceste medicamente sunt utile în afecţiuni care provoacă simptome precum:

   • puteţi vedea, auzi sau simţi lucruri care nu există, să credeţi lucruri care nu sunt adevărate sau să vă simţiţi neobişnuit de suspicios, anxios, confuz, vinovat, tensionat sau deprimat.

   • vă puteţi simţi foarte excitat, euforic, agitat, entuziast sau hiperactiv sau aveţi o capacitate scăzută de judecată, incluzând faptul că sunteţi agresiv sau aveţi comportamente distrugătoare sau agresive.

   • efecte asupra stării dumneavoastră sufleteşti, datorită cărora vă simţiţi trist. Este posibil să vă simţiţi deprimat, vinovat, lipsit de energie, să vă pierdeţi apetitul faţă de alimente şi/sau să nu puteţi adormi.

    Este posibil ca medicul dumneavoastră să continue să vă administreze Quersus după ce vă simţiţi mai bine, pentru a preveni revenirea simptomelor dumneavoastră.

    Puteţi considera util să spuneţi unui prieten sau unei rude că suferiţi de aceste simptome şi să le daţi să citească acest prospect. Aţi putea să le cereţi să vă spună dacă ei cred că simptomele dumneavoastră se înrăutăţesc sau dacă sunt îngrijoraţi cu privire la orice modificare a comportamentului dumneavoastră.

  2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAȚI QUERSUS Nu luaţi Quersus:

   • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la quetiapină sau la oricare dintre celelalte componente ale Quersus (vezi pct. 6: Informaţii suplimentare).

   • dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:

    • unele medicamente pentru tratamentul HIV

    • -medicamente azolice (pentru infecţii fungice)

    • -eritromicină sau claritromicină (pentru infecţii)

    • -nefazodonă (pentru depresie).

     -Nu luaţi Quersus dacă cele de mai sus sunt valabile în cazul dumneavoastră. Dacă nu sunteţi sigur, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua Quersus.

     Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Quersus:

     Quersus nu trebuie folosit de persoane vârstnice cu demenţă (pierderea funcţiei creierului). Aceasta se datorează faptului că grupul de medicamente căruia îi aparţine Quersus poate creşte riscul de accident vascular cerebral, sau, în anumite cazuri, riscul de deces, în special la pacienţi vârstnici care suferă de demenţă.

     Înainte de a lua acest medicament, spuneţi medicului dumneavoastră dacă:

     • dumneavoastră sau cineva din familia dumneavoastră aveţi probleme de inimă, de exemplu probleme legate de ritmul cardiac

     • aveţi tensiune arterială scăzută

     • aţi avut accident vscular cerebral, în special dacă sunteţi vârstnic

     • aveţi probleme cu ficatul

     • aţi avut vreodată crize (convulsii)

     • aveţi diabet zaharat sau prezentaţi riscul de a avea diabet zaharat. Dacă acest lucru este valabil în cazul dumneavoastră, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă verifice concentraţiile de zahăr în sânge în timp ce luaţi Quersus.

     • ştiţi că în trecut aţi avut un număr scăzut de globule albe în sânge (care putea fi provocat sau nu de alte medicamente).

     • dumneavoastră sau altcineva din familie aţi avut cheaguri de sânge în trecut, deoarece medicamentele de acest tip au fost asociate cu formarea de cheaguri de sânge.

      Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă prezentaţi:

      • O combinatie de febră, rigiditate musculară severă, transpiraţii sau un grad scăzut de conştienţă (o afecţiune numită “sindrom neuroleptic malign”). Poate fi necesar tratament medical de urgenţă.

      • Mişcări incontrolabile, în principal ale feţei sau limbii,

      • Ameteală, somnolentă severăAcest lucru poate creşte riscul de producere a leziunilor accidentale (căderi) la pacienţii vârstnici.

      • Dificultăti de alimentatie

      • Necesitatea de a vă misca cu incapacitate de a sta asezat sau nemiscat Aceste boli pot fi determinate de acest tip de medicament.

       Gânduri de sinucidere şi agravarea depresiei dumneavoastră

       Dacă sunteţi deprimat, uneori puteţi avea gânduri de a vă răni singur sau de a vă sinucide. Aceste gânduri pot fi frecvente la începutul tratamentului, deoarece toate aceste medicamente necesită timp pentru a-şi facea efectul, de obicei aproximativ două săptămâni, dar uneori mai mult. Este mai probabil să gândiţi astfel dacă sunteţi un adult tânăr. Informaţiile obţinute din studiile clinice au arătat

       un risc crescut de gânduri legate de sinucidere şi/sau comportamente suicidare la adulţi tineri cu vârsta sub 25 ani, care sufereau de depresie.

       Dacă aveţi vreodată gânduri de a vă răni singur sau de sinucidere, luaţi legătura cu medicul dumneavoastră sau mergeţi imediat la cel mai apropiat spital. Puteţi considera folositor să spuneţi unei rude sau unui prieten apropiat că sunteţi deprimat şi să le cereţi să citească acest prospect. Le-aţi putea cere să vă spună dacă cred că depresia dumneavoastră se agravează sau dacă sunt îngrijoraţi cu privire la modificările comportamentului dumneavoastră.

       Copii și adolescenți

       Quetiapina nu este recomandată pentru a fi utilizată la copii și adolescenți cu vârsta sub 18 ani, datorită lipsei de data referitoare la utilizare la acest grup de vârstă. Studiile clinice cu quetiapină au arătat o frcvență mai mare a unor simptome, comparative cu adulții, cum ar fi: creșterea apetitului, creșterea presiunii sângelui, creșterea senzației de necesitate de a vă misca des sau modificări în funcționarea tiroidei.

       In plus, nu se cunoaște impactul quetiapinei asupra creșterii și dezvoltării.

       Utilizarea altor medicamente

       -Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

       -Nu luaţi Quersus dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:

       • Unele medicamente pentru HIV.

       • Medicamente azolice (pentru infecţii fungice).

       • Eritromicină sau claritromicină (pentru infecţii).

       • Nefazodonă (pentru depresie).

       Spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi oricare dintre următoarele medicamente pentru:

     • medicamente pentru epilepsie (precum fenitoina sau carbamazepina)

     • medicamente pentru presiunea arterială crescută

     • barbiturice (pentru somn dificil)

     • tioridazina (un alt medicament antipsihotic)

      Înainte de a înceta să luaţi oricare dintre medicamentele dumneavoastră, vă rugăm să discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră.

      Utilizarea Quersus cu alimente şi băuturi

     • Quersus poate fi administrat în timpul sau în afara mesei.

     • Trebuie să fiţi atent cu privire la cantitatea de alcool pe care o consumaţi. Aceasta deoarece efectul combinat al Quersus şi alcoolului vă poate face să vă simţiţi somnoros.

     • Nu beţi suc de grepfrut în timp ce luaţi Quersus. Acesta poate afecta modul în care acţionează medicamentul.

     Sarcina şi alăptarea

     Dacă sunteţi gravidă, încercaţi să rămâneţi gravidă sau alăptaţi, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua Quersus . Nu trebuie să luaţi quetiapină în timpul sarcinii, cu excepţia cazului în care aţi discutat despre acest lucru cu medicul dumneavoastră. Quetiapina nu trebuie administrată dacă alăptaţi.

     Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

     Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

     Comprimatele dumneavoastră vă pot face să vă simţiţi somnoros. Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi instrumente sau utilaje înainte de a afla cum vă afectează comprimatele.

     Spital – dacă mergeţi la spital, spuneţi personalului medical că luaţi Quersus

     –Informaţii importante privind unele componente ale Quersus

     Acest produs conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la unele zaharuri, contactaţi medicul înainte de a lua acest medicament.

     Unul dintre ingredientele din Quersus 25 mg, Sunset yellow (E110), poate determina apariţia unor reacţii alergice.

     Efecte asupra analizelor urinei

     Dacă faceti analize ale urinei, Quersus poate modifica rezultatele pentru metadonă sau alte medicamente pentru depresie denumite antidepresive triciclice, chiar dacă nu luati metadonă sau antidepresive triciclice.In acest caz, se poate efectua un test mai specific.

  3. CUM SĂ UTILIZAŢI QUERSUS

   Luaţi întotdeauna Quersus exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Medicul dumneavoastră va decide doza dumneavoastră iniţială şi cantitatea de comprimate de Quersus pe care trebuie să o luaţi în fiecare zi. Aceasta depinde de boala şi necesităţile dumneavoastră, dar va fi cuprinsă de obicei între 150 mg şi 800 mg.

   Este posibil ca medicul dumneavoastră să înceapă tratamentul cu o doză mai mică şi să crească doza treptat dacă:

 • sunteţi vârstnic, sau

 • aveţi probleme cu ficatul

  • Veţi lua comprimatele o dată pe zi, înainte de culcare sau de două ori pe zi, în funcţie de boala dumneavoastră

  • Înghiţiţi comprimatele întregi, cu un pahar cu apă.

  • Puteţi lua comprimatele în timpul sau în afara mesei.

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila