Duaspir Diskus 50/100 pulbere de inhalat

Prospect

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Cuprins

Duaspir Diskus 50/100 pulbere de inhalat Duaspir Diskus 50/250 pulbere de inhalat Duaspir Diskus 50/500 pulbere de inhalat

Salmeterol/propionat de fluticazonă

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Duaspir Diskus şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi Duaspir Diskus

  3. Cum să utilizaţi Duaspir Diskus

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Duaspir Diskus

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE DUASPIR DISKUS ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   Duaspir Diskus conţine două medicamente salmeterol şi propionat de fluticazonă.

   • Salmeterol face parte din grupa medicamentelor numite bronhodilatatoare cu durată lungă de acţiune. Bronhodilatatoarele ajută la menţinerea deschisă a căilor aeriene din plămâni. Acest lucru facilitează pătrunderea şi ieşirea mai uşoară a aerului din plămâni. Efectul durează cel puţin 12 ore.

   • Propionatul de fluticazonă face parte din grupa medicamentelor numite corticosteroizi care scad inflamaţia şi iritaţia la nivel pulmonar.

    Medicul dumneavoastră v-a prescris acest medicament pentru a vă ajuta în prevenirea problemelor respiratorii, cum sunt:

   • Astmul bronşic

   • Bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). Duaspir Diskus 50/500 micrograme reduce numărul cazurilor de acutizare a simptomelor în BPOC.

    Trebuie să utilizaţi Duaspir Diskus în fiecare zi, aşa cum v-a recomandat medicul. Astfel veţi fi siguri că funcţionează corespunzător în ce priveşte controlul asupra bolii dumneavoastră (astm bronşic sau BPOC).

    Duaspir Diskus ajută în prevenirea apariţiei senzaţiei de lipsă de aer sau în prevenirea apariţiei respiraţiei şuierătoare (wheezing-ului). Nu ajută în cazul lipsei de aer şi wheezing-ului deja

    prezente. În acest caz, trebuie să utilizaţi un medicament cu acţiune rapidă, cum ar fi salbutamolul.

  2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI DUASPIR DISKUS Nu utilizaţi Duaspir Diskus

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la xinafoat de salmeterol, propionat de fluticazonă sau la celălalt component al Duaspir Diskus, lactoză monohidrat.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Duaspir Diskus

Medicul dumneavoastră vă va supraveghea îndeaproape tratamentul dacă aveţi afecţiuni medicale cum sunt:

 • boli de inimă, incluzând bătăi neregulate sau rapide ale inimii

 • glandă tiroidă cu activitate crescută

 • tensiune arterială crescută

 • diabet zaharat (Duaspir Diskus poate să vă crească cantitatea de zahăr din sânge)

 • valoare scăzută a potasiului sanguin

 • în cazul în care aveţi sau aţi avut tuberculoză pulmonară (TBC).

  Dacă aţi fost vreodată în vreuna dintre situaţiile de mai sus, spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a utiliza Duaspir.

  Utilizarea altor medicamente

  Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Aceasta include medicamentele utilizate pentru tratarea astmului bronşic sau orice alte medicamente eliberate fără prescripţie

  medicală.

  Utilizarea Duaspir Diskus cu alte medicamente, poate să nu fie adecvată.

  Spuneţi medicului dumneavoastră dacă utilizaţi unul dintre următoarele medicamente, înainte de a începe să utilizaţi Duaspir Diskus:

 • beta-blocante (cum sunt: atenololul, propranololul, sotalolul). Beta-blocantele sunt cel mai frecvent utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute sau a altor afecţiuni ale inimii.

 • medicamente antivirale şi antifungice (cum sunt: ritonavir, ketoconazol şi itraconazol). Unele dintre aceste medicamente pot să crească cantitatea de propionat de fluticazonă din corpul dumneavoastră. Astfel poate să crească riscul de apariţie a reacţiilor adverse.

 • corticosteroizi (pe cale orală sau injectabilă). Dacă aţi fost tratat recent cu corticosteroizi, există un risc crescut ca aceste medicamente să vă afecteze glanda suprarenală.

  Sarcina şi alăptarea

  Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

  Medicul dumneavoastră va evalua dacă puteţi să utilizaţi Duaspir Diskus în această perioadă.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Este puţin probabil ca Duaspir Diskus să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

  Informaţii importante privind unele componente ale Duaspir Diskus

  Duaspir Diskus conţine lactoză până la 12,5 miligrame/doză. Această cantitate nu determină, de obicei, probleme la persoanele cu intoleranţă la lactoză.

  1. CUM SĂ UTILIZAŢI DUASPIR DISKUS

 • Utilizaţi Duaspir Diskus în fiecare zi, până când medicul dumneavoastră vă sfătuieşte să întrerupeţi tratamentul.

 • Utilizaţi întotdeauna Duaspir Diskus exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră.

  Astm bronşic

  Adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 12 ani şi peste

 • Duaspir Diskus 50/100 – o inhalare de două ori pe zi.

 • Duaspir Diskus 50/250 – o inhalare de două ori pe zi.

 • Duaspir Diskus 50/500 – o inhalare de două ori pe zi.

  Copii cu vârsta cuprinsă între 4 şi 12 ani

 • Duaspir Diskus 50/100 – o inhalare de două ori pe zi.

 • Duaspir Diskus nu este recomandat pentru utilizare la copii cu vârsta sub 4 ani.

  Adulţi cu bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC)

 • Duaspir Diskus 50/500 micrograme – o inhalare de două ori pe zi.

  Dacă se obţine controlul asupra simptomelor dumneavoastră în schema de utilizare a Duaspir Diskus de două ori pe zi, medicul dumneavoastră s-ar putea să decidă scăderea dozei la o singură administrare zilnică. Doza poate fi administrată:

 • o dată seara, în cazul în care aveţi simptome nocturne

 • o dată dimineaţa, în cazul în care aveţi simptome în timpul zilei.

  Este foarte important să urmaţi instrucţiunile medicului dumneavoastră referitor la câte pufuri să inhalaţi sau cât de des să utilizaţi medicamentul.

  Dacă utilizaţi Duaspir Diskus pentru tratamentul astmului bronşic, medicul dumneavoastră va dori să vă monitorizeze regulat starea clinică.

  Dacă astmul bronşic sau respiraţia dumneavoastră se agravează, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. Este posibil să simţiţi că respiraţi mai zgomotos, mai dificil sau aveţi nevoie să utilizaţi mai des medicamente de ameliorare a simptomelor, cu acţiune rapidă şi de scurtă durată. În aceste cazuri trebuie să continuaţi utilizarea Duaspir Diskus, dar nu trebuie să creşteţi numărul de pufuri inhalate. Afecţiunea dumneavoastră respiratorie se poate agrava şi vă puteţi îmbolnăvi grav.

  Adresaţi-vă medicului dumneavoastră, deoarece aţi putea nevoie de tratament suplimentar.

  Instrucţiuni de utilizare

 • Medicul dumneavoastră, asistenta medicală sau farmacistul vă vor sfătui cu privire la utilizarea corectă a dispozitivului pentru inhalare. Ei trebuie să verifice, din timp în timp, dacă utilizaţi corect dispozitivul. Neutilizarea corespunzătoare sau conform recomandărilor a Duaspir Diskus, poate să conducă la un control ineficient al bolii dumneavoastră (astm bronşic sau BPOC).

 • Dispozitivul Diskus are blistere care conţin Duaspir sub formă de pulbere.

 • Există un indicator pe partea de sus a dispozitivului Diskus care vă spune câte doze au mai rămas. El numără dozele înapoi până la 0 şi numerele de la 5 la 0 vor apărea în roşu pentru a vă avertiza că mai sunt disponibile doar câteva doze. În momentul în care indicatorul arată 0, dispozitivul dumneavoastră este gol.

  Cum funcţionează Duaspir Diskus

  1. Pentru a deschide Duaspir Diskus ţineţi carcasa într-o mână şi apăsaţi cu degetul mare al celeilalte mâini pe locul special pentru deget. Rotiţi piesa cu degetul atât cât este posibil. Veţi auzi un clic. Acest lucru va deschide un mic orificiu în piesa bucală.

  2. Ţineţi Duaspir Diskus cu piesa bucală spre dumneavoastră. Puteţi să îl ţineţi fie în mâna dreaptă, fie în mâna stângă. Culisaţi pârghia (cursorul) spre în afară până se aude un clic. Acest lucru plasează o doză din medicamentul dumneavoastră în piesa bucală.

   De fiecare dată când pârghia este împinsă înapoi, un blister se deschide în interior şi se pregăteşte o doză pentru inhalare. Nu vă jucaţi cu pârghia, deoarece acest lucru deschide blisterele şi se pierd doze.

  3. Ţineţi Duaspir Diskus departe de gură. Expiraţi cât de mult puteţi. Nu uitaţi, nu expiraţi niciodată în Duaspir Diskus.

  4. Puneţi piesa bucală între buze; inspiraţi adânc prin Duaspir Diskus, nu prin nas. Îndepărtaţi Duaspir Diskus de gură.

   Ţineţi-vă respiraţia timp de aproximativ 10 secunde sau atât timp cât puteţi. Expiraţi încet.

  5. Clătiţi-vă gura cu apă şi scuipaţi, deoarece această manevră ar putea ajuta la prevenirea apariţiei aftelor şi răguşelii.

  6. Pentru a închide Duaspir Diskus puneţi degetul mare în locul special pentru deget şi rotiţi către dumneavoastră atât cât este posibil.Veţi auzi un clic.

  Pârghia revine automat la poziţia iniţială.

  Duaspir Diskus este acum gata de reutilizare.

  Curăţarea dispozitivului pentru inhalare

  Ştergeţi piesa bucală a dispozitivului Diskus cu un şerveţel uscat pentru a o curăţa.

  Dacă utilizaţi mai mult Duaspir Diskus decât trebuie

  Este important să utilizaţi Duaspir Diskus conform instrucţiunilor medicului dumneavoastră. Dacă aţi utilizat accidental o doză mai mare decât cea recomandată, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului. Puteţi simţi că inima dumneavoastră bate mai repede decât în mod normal şi puteţi simţi tremurături. Puteţi, de asemenea, avea dureri de cap, slăbiciune musculară şi dureri articulare.

  Dacă aţi utilizat timp îndelungat doze mai mari decât cele recomandate, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări. Aceasta deoarece doze foarte mari de Duaspir Diskus pot determina o scădere a secreţiei de hormoni steroizi de către corticosuprarenale.

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila