Prospect

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Lusitrax 100 mg comprimate filmate

Topiramat

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Lusitrax şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi Lusitrax

  3. Cum să utilizaţi Lusitrax

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Lusitrax

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE LUSITRAX ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   Lusitrax aparţine unui grup de substanţe numite ”medicamente antiepileptice”. Este utilizat:

   • singur pentru a trata convulsiile la adulţi şi la copii cu vârsta de peste 6 ani

   • împreună cu alte medicamente pentru a trata convulsiile la adulţi şi la copii cu vârsta de peste 2 ani

   • pentru a preveni durerile de cap de tip migrenă la adulţi

  2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI LUSITRAX Nu utilizaţi Lusitrax

   • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la topiramat sau la oricare dintre celelalte componente ale

    Lusitrax (enumerate la punctul 6).

   • pentru a preveni migrena dacă sunteţi gravidă sau puteţi rămâne gravidă, dar nu utilizaţi o metodă contraceptivă eficace (vezi paragraful „Sarcina şi alăptarea” pentru informaţii suplimentare).

    Dacă nu sunteţi sigur dacă cele de mai sus se aplică în cazul dumneavoastră, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a utiliza Lusitrax.

    Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Lusitrax

    Înainte de a lua Lusitrax verificaţi împreună cu medicul dumneavoastră dacă:

   • aveţi probleme cu rinichii, mai ales pietre la rinichi, sau dacă faceţi dializă renală

   • aveţi istoric de anomalii ale sângelui sau ale lichidelor din corp (acidoză metabolică)

   • aveţi probleme cu ficatul

   • aveţi probleme cu ochii, în special glaucom

   • aveţi probleme de creştere

   • aveţi o alimentaţie bogată în grăsimi (dietă cetogenică)

    Dacă nu sunteţi sigur dacă oricare din cele de mai sus sunt valabile în cazul dumneavoastră, adresaţi- vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a utiliza Lusitrax.

    Este important să nu întrerupeţi administrarea medicamentului fără a cere sfatul medicului.

    De asemenea trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua oricare alte medicamente care conţin topiramat şi care vă sunt date ca alternativă la Lusitrax.

    S-ar putea să pierdeţi din greutate dacă utilizaţi Lusitrax aşa că trebuie să vă monitorizaţi regulat greutatea când utilizaţi acest medicament. Dacă pierdeţi prea mult din greutate sau dacă un copil care utilizează acest medicament nu ia suficient în greutate, trebuie să vă adresaţi medicului.

    La un număr mic de pacienţi trataţi cu medicamente antiepileptice precum Lusitrax s-a constatat apariţia unor gânduri de auto-vătămare sau de sinucidere. În cazul în care vă apar astfel de gânduri, contactaţi-vă imediat medicul, indiferent de moment.

    Utilizarea altor medicamente

    Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală, vitamine şi medicamente din plante medicinale. Lusitrax şi anumite alte medicamente îşi pot inflenţa reciproc efectele.

    Uneori doza unuia dintre medicamentele pe care le luaţi sau doza de Lusitrax va trebui să fie modificată.

    În special, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi:

   • alte medicamente care vă afectează sau vă scad capacitatea de gândire, de concentrare sau coordonarea musculară (de exemplu medicamente deprimante ale sistemului nervos central, precum relaxante musculare şi sedative).

   • anticoncepţionale orale. Lusitrax poate afecta eficacitatea anticoncepţionalelor orale.

    Spuneţi medicului dumneavoastră dacă observaţi modificări ale sângerării menstruale în timp ce luaţi anticoncepţionale orale şi Lusitrax.

    Păstraţi o listă cu toate medicamentele pe care le luaţi. Arătaţi această listă medicului dumneavoastră şi farmacistului înainte de a începe tratamentul cu un nou medicament.

    Alte medicamente despre care trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul includ alte medicamente antiepileptice, risperidonă, litiu, hidroclortiazidă, metformină, pioglitazonă, gliburidă, amitriptilină, propranolol, diltiazem, venlafaxină, flunarizină.

    Dacă nu sunteţi sigur dacă oricare din cele de mai sus sunt valabile în cazul dumneavoastră, adresaţi- vă medicului dumneavoastră sau farmacistului înainte de a utiliza Lusitrax.

    Utilizarea Lusitrax cu alimente şi băuturi

    Puteţi lua Lusitrax cu sau fără alimente. Consumaţi multe lichide pe parcursul zilei pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi pe perioada tratamentului cu Lusitrax. Trebuie să evitaţi băuturile alcoolice în timp ce luaţi Lusitrax.

    Sarcina şi alăptarea

    Adresaţi-vă medicului dumeavoastră înainte de a lua Lusitrax dacă sunteţi gravidă, intenţionaţi să rămâneţi gravidă sau alăptaţi. Medicul dumneavoastră va decide dacă puteţi lua Lusitrax. Similar altor medicamente antiepileptice, există un risc de a afecta copilul nenăscut dacă Lusitrax este folosit în timpul sarcinii. Asiguraţi-vă că ştiţi foarte bine riscurile şi beneficiile utilizării Lusitraxpentru tratamentul epilepsiei în timpul sarcinii.

    Nu trebuie să luaţi Lusitrax pentru a preveni migrena dacă sunteţi gravidă sau puteţi rămâne gravidă şi nu utilizaţi o metodă contraceptivă eficace.

    Mamele care alăptează în timp ce iau Lusitrax trebuie să spună medicului cât mai curând posibil dacă observă manifestări neobişnuite la copil.

    Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

    Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

    În timpul tratamentului cu Lusitrax pot apărea ameţeli, oboseală şi problemele de vedere. Nu conduceţi vehicule sau nu folosiţi utilaje fără să discutaţi iniţial cu medicul dumneavoastră.

    Informaţii importante privind unele componente ale Lusitrax

    Lusitrax conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua acest medicament.

  3. CUM SĂ UTILIZAŢI LUSITRAX

   Utilizaţi întotdeauna Lusitrax exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

   • Luaţi Lusitrax exact cum a fost prescris. Medicul dumneavoastră vă va prescrie de obicei pentru început o doză mică deLusitrax şi treptat va creşte cantitatea până se ajunge la doza cea mai potrivită pentru dumneavoastră.

   • Comprimatele de Lusitrax trebuie înghiţite întregi. Evitaţi mestecarea comprimatelor pentru că s-ar putea să lase un gust amar.

   • Lusitrax poate fi luat înainte, în timpul sau după masă. Consumaţi multe lichide pe timpul zilei pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi în timp ce luaţi Lusitrax.

    Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Lusitrax

   • Mergeţi imediat la medic. Luaţi ambalajul medicamentului cu dumneavoastră.

   • Puteţi avea o senzaţie de somnolenţă sau oboseală, sau să aveţi mişcări anormale ale corpului, probleme de postură şi de mers, senzaţie de ameţeală datorită tensiunii arteriale scăzute sau să aveţi bătăi anormale ale inimii sau crize convulsive.

    Supradozajul poate surveni dacă luaţi alte medicamente împreună cu Lusitrax.

    Dacă uitaţi să utilizaţi Lusitrax

   • Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă aduceţi aminte. Cu toate acestea, dacă este aproape timpul pentru următoarea doză, treceţi peste doza uitată şi continuaţi tratamentul ca de obicei. Dacă omiteţi două sau mai multe doze, contactaţi medicul dumneavoastră.

   • Nu luaţi o doză dublă (două doze în acelaşi timp) pentru a compensa o doză uitată.

    Dacă încetaţi să utilizaţi Lusitrax

    Nu încetaţi să luaţi acest medicament decât dacă medicul dumneavoastră v-a spus să faceţi acest lucru. Simptomele dumneavoastră s-ar putea să reapară. Dacă medicul dumneavoastră hotărăşte să oprească acest tratament, doza dumneavoastră poate fi scăzută treptat pe parcursul a câtorva zile.

    Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

   Ca toate medicamentele, Lusitrax poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

   Frecvenţa posibilelor reacţii adverse enumerate mai jos este definită utilizând următoarea convenţie: foarte frecvente (afectează mai mult de un utilizator din 10)

   frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100)

   mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000) rare (afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000)

   foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000)

   cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile).

   Reacţii adverse foarte frecvente includ:

   • Pierdere în greutate

   • Furnicături la nivelul braţelor şi picioarelor

   • Toropeală sau somnolenţă

   • Ameţeli

   • Diaree

   • Greaţă

   • Nas înfundat sau secreţii nazale şi dureri în gât

   • Oboseală

   • Depresie

    Reacţii adverse frecvente includ:

   • Modificări de dispoziţie sau de comportament, inclusiv furie, nervozitate, tristeţe

   • Creştere în greutate

   • Scăderea sau pierderea poftei de mâncare

   • Reducerea numărului de globule roşii

   • Modificări în gândire şi ale stării de vigilenţă, inclusiv confuzie, probleme de concentrare, de memorie sau lentoare în gândire

   • Limbaj neclar

   • Neîndemânare sau probleme la mers

   • Tremor involuntar al braţelor, mâinilor sau picioarelor

   • Reducerea simţului tactil sau a senzaţiilor

   • Mişcări involuntare ale ochilor

   • Simţ gustativ modificat

   • Tulburări vizuale, vedere înceţoşată, vedere dublă

   • Ţiuit în urechi

   • Dureri de urechi

   • Dificultăţi de respiraţie

    Voteaza si apreciaza cum ti-a folosit !
    Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( Apreciaza, sa stie si altii.)

    Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila
Diete Sanatoase pentru orice zi

Cateva Tratamente Naturiste utile