Prospect

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

image

TORLEPTA 25 mg comprimate filmate TORLEPTA 50 mg comprimate filmate TORLEPTA 100 mg comprimate filmate TORLEPTA 200 mg comprimate filmate

Topiramat

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament:

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Torlepta şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să luaţi Torlepta

  3. Cum să luaţi Torlepta

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Torlepta

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE TORLEPTA ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   Torlepta aparţine unui grup de medicamente denumite medicamente antiepileptice.

   Topiramatul influenţează substanţele chimice de la nivelul creierului implicate în transmiterea semnalelor către nervi şi este utilizat pentru tratamentul diferitelor tipuri de epilepsie. De asemenea, topiramatul poate fi folosit pentru prevenirea migrenei.

   Epilepsie

   Torlepta este utilizat singur pentru tratamentul convulsiilor parţiale şi/sau al convulsiilor tonico- clonice generalizate (grand-mal) la adulţi şi copii cu vârste de cel puţin 6 ani.

   Torlepta este utilizat, de asemenea, în asociere cu alte medicamente antiepileptice, atât la adulţi cât şi la copii cu vârsta de 2 ani sau peste, în tratamentul convulsiilor parţiale şi/sau al convulsiilor tonico- clonice generalizate (grand-mal) sau al convulsiilor asociate cu sindromul Lennox-Gastaut (o formă gravă de epilepsie).

   Migrenă

   De asemenea, Torlepta se poate administra pentru prevenirea migrenei, care reapare frecvent, la adulţi şi adolescenţi cu vârsta de cel puţin 16 ani. Topiramatul nu este indicat pentru tratamentul unui singur episod de migrenă.

  2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI TORLEPTA

   Nu luaţi Torlepta

 • Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la topiramat sau la oricare dintre celelalte componente ale Torlepta.

  Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Torlepta

  • Dacă suferiţi de probleme ale rinichilor sau ficatului, spuneţi-i medicului dumneavoastră înainte de a lua Torlepta. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande o doză mai mică.

  • Dacă aţi avut pietre la rinichi sau boli ale rinichilor sau dacă vreuna dintre rudele apropiate a avut vreodată pietre la rinichi, spuneţi-i medicului dumneavoastră. Riscul de formare a pietrelor la rinichi poate fi diminuat printr-o hidratare corespunzătoare. În plus, pe durata administrării Torlepta este recomandată evitarea administrării altor medicamente care pot induce formarea pietrelor la rinichi, precum şi evitarea unor mâncăruri cu conţinut mare de grăsimi sau cu un conţinut mic de carbohidraţi.

  • Dacă prezentaţi o scădere în greutate semnificativă şi continuă sau în cazul în care copilul dumneavoastră nu creşte destul de mult în greutate în timpul tratamentului cu Torlepta. Trebuie să fiţi cântărit(ă) şi observat(ă) periodic. Dacă pierdeţi prea mult din greutate trebuie să măriţi cantitatea de alimente pe care o consumaţi sau să consumaţi alimente cu conţinut caloric mai mare.

  • Dacă doriţi să întrerupeţi administrarea acestui medicament, discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră. Medicul vă va reduce treptat doza de topiramat pe care o luaţi, astfel încât să scadă probabilitatea de a avea convulsii sau de reapariţie a migrenei.

  • Dacă prezentaţi înceţoşarea bruscă a vederii, durere la nivelul ochilor şi înroşirea ochilor. Acestea pot fi determinate de presiunea mare din interiorul ochiului (glaucom) şi pot să apară atât la adulţi cât şi la copii, de regulă în prima lună de tratament cu Torlepta. Dacă prezentaţi orice fel de simptome la nivelul ochilor, în special în timpul primelor săptămâni de tratament, trebuie să-i spuneţi imediat medicului dumneavoastră. Dacă medicul dumneavoastră consideră că aveţi o presiune crescută în interiorul ochiului, vă va sfătui asupra modului de întrerupere a tratamentului cu topiramat şi vă va recomanda un tratament specific pentru ochi.

  • Dacă observaţi modificări ale dispoziţiei sau vă simţiţi deprimat(ă) în timpul tratamentului cu Torlepta.

  • La un număr mic de pacienţi trataţi cu medicamente antiepileptice precum topiramat s-a constatat apariţia unor gânduri de auto-vătămare sau de sinucidere. În cazul în care vă apar astfel de gânduri, contactaţi-vă imediat medicul, indiferent de moment. (Puteţi considera util să spuneţi cuiva din familie sau unui prieten apropiat că aveţi astfel de gânduri şi să îl rugaţi să citească acest prospect)

Afla mai multe acum ...
Prospect Pridax 20 μg

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau mergeţi la departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital, dacă aveţi idei de auto-vătămare sau de sinucidere.

Topiramatul poate să scadă transpiraţia, în special la copii, ceea ce poate duce la creşterea temperaturii corpului dumneavoastră în timpul exerciţiilor fizice sau în caz de expunere la medii calde. Ca urmare, este important să beţi o cantitate suficientă de apă în timpul tratamentului cu topiramat, mai ales dacă efectuaţi exerciţii fizice sau dacă vremea este caldă, pentru a reduce riscul evenimentelor adverse asociate cu căldura, cum sunt durerile de cap şi greaţa.

Analizele de sânge pot arăta o uşoară creştere a acidităţii sângelui (acidoză metabolică). Aceasta este mai probabil să apară dacă aveţi afecţiuni respiratorii severe, status epilepticus, diaree, vi s-a efectuat o intervenţie chirurgicală, aveţi o dietă care conţine grăsimi şi proteine (cetogenă) sau dacă luaţi şi alte medicamente. Acidoza metabolică cronică creşte riscul de formare a pietrelor la rinichi şi, la copii, poate determina osteomalacie şi poate reduce rata de creştere. Informaţi-vă medicul dacă oricare dintre aceste situaţii este valabilă în cazul dumneavoastră. Medicul vă va supraveghea, dacă este necesar, şi vă poate modifica doza de Torlepta.

Afla mai multe acum ...
Prospect Normeg 250 mg - Crize convulse partiale

Copii

Epilepsie

În mod uzual, Torlepta nu se administrează copiilor cu vârsta sub 2 ani şi nici copiilor cu vârsta sub 6 ani fără alt tratament antiepileptic concomitent.

Migrenă

Torlepta nu se administrează la copii sau adolescenţi cu vârsta sub 16 ani pentru tratamentul migrenei.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv medicamente eliberate fără prescripţie medicală şi alte preparate sau suplimente nutritive cum sunt vitaminele.

Trebuie să luaţi măsuri speciale de precauţie dacă utilizaţi în acelaşi timp oricare dintre următoarele medicamente:

 • alte medicamente antiepileptice, cum sunt fenitoină sau carbamazepină (topiramatul poate creşte efectele fenitoinei şi carbamazepinei iar fenitoina poate diminua efectele topiramatului).

 • digoxină (tratament pentru insuficienţa cardiacă) deoarece eficacitatea acesteia poate fi redusă din cauza topiramatului.

 • contraceptive orale. Topiramatul poate diminua eficacitatea contracepţiei şi poate creşte riscul de sângerări de întrerupere (sângerări inter-menstruale); trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră dacă apar modificări ale ciclului menstrual (de exemplu, dacă prezentaţi sângerări de întrerupere, pătare sau dacă nu aveţi ciclu).

 • hidroclorotiazidă (diuretic); poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să reducă doza de topiramat.

 • medicamente antidiabetice care conţin metformină, pioglitazonă sau glibenclamidă; este necesară supravegherea atentă a statusului diabetului zaharat.

 • diazepam, imipramină, moclobemidă, proguanil, omeprazol, diltiazem, flunaricină.

  Topiramatul poate influenţa eficacitatea acestor medicamente, deci doza de topiramat poate fi redusă dacă, de exemplu, utilizaţi diltiazem.

 • acetazolamidă, triamteren, zonisamidă sau doze mari de vitamina C. Aceste medicamente pot creşte riscul de apariţie a pietrelor la rinichi.

 • amitriptilină (pentru tratamentul depresiei)

 • haloperidol, risperidonă sau litiu (pentru boli mintale)

 • propranolol (pentru tratamentul tensiunii arteriale mari)

Afla mai multe acum ...
Prospect Piroxicam gel - Dureri Articulare

Aceste medicamente pot reduce sau modifica eficacitatea topiramatului sau topiramatul poate influenţa eficacitatea sau administrarea în siguranţa a acestor medicamente. Informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă luaţi oricare dintre medicamentele menţionate mai sus.

Utilizarea Torlepta cu alimente şi băuturi

Puteţi lua acest medicament cu sau fără alimente.

Este important să beţi multă apă atunci când luaţi Torlepta, în special dacă efectuaţi exerciţii fizice şi dacă vremea este caldă.

Trebuie să aveţi grijă să nu consumaţi mult alcool în timpul tratamentului cu topiramat deoarece vă puteţi simţi somnolent(ă) şi puteţi avea reacţiile încetinite.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, credeţi că aţi putea fi gravidă sau dacă doriţi să rămâneţi gravidă.

Medicul va discuta cu dumneavoastră dacă trebuie să utilizaţi Torlepta pentru tratamentul epilepsiei.

Medicul trebuie să discute cu dumneavoastră posibilele reacţii adverse ale topiramatului asupra copilului nenăscut şi trebuie luate în considerare riscurile asupra copilului, comparativ cu beneficiile tratamentului cu topiramat pentru epilepsia de care suferiţi.

Afla mai multe acum ...

La câţiva nou-născuţi de sex masculin ale căror mame au luat topiramat în timpul sarcinii s-a raportat o modificare minoră a orificiului de la capătul liber al penisului. Cu toate acestea, nu se cunoaşte dacă această modificare este sau nu rezultatul utilizării de topiramat de către mame.

Torlepta nu trebuie administrat pentru prevenirea episoadelor de migrenă în timpul sarcinii sau dacă doriţi să rămâneţi gravidă şi nu utilizaţi măsuri de contracepţie eficace.

Trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda întreruperea alăptării, deoarece topiramatul poate ajunge la copilul dumneavoastră prin intermediul laptelui matern.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Torlepta vă poate determina diminuarea vigilenţei şi încetinirea reacţiilor. Reacţiile adverse de tipul: somnolenţei sau ameţelii vă pot influenţa capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Ca urmare, înainte de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră cu care veţi discuta despre acest lucru.

Afla mai multe acum ...
VOLTAREN RETARD -inflamatie

Voteaza si apreciaza cum ti-a folosit !
Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila
Diete Sanatoase pentru orice zi

Cateva Tratamente Naturiste utile