Prospect Efferalgan 500 mg – Febra Dureri Temperatura

Dă Share să știe și altii!!
Shares

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Efferalgan 500 mg, comprimate efervescente

Paracetamol

  1. CE ESTE EFFERALGAN 500 mg ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

    Efferalgan 500 mg face parte din grupa medicamentelor analgezice-antipiretice (ameliorează durerea şi reduce temperatura corpului în caz de febră).

    Efferalgan 500 mg este indicat în tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate uşoară până la moderată, cu diferite localizări (dureri de cap, dureri de dinţi, dureri ale muşchilor sau articulaţiilor sau în caz de menstruaţie dureroasă) şi tratamentul simptomatic al febrei.

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect, deoarece el conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.

Acest medicament este disponibil fără prescripţie medicală. Cu toate acestea, este necesar să utilizaţi Efferalgan 500 mg, cu atenţie, pentru a obţine cele mai bune rezultate.

  • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

  • Întrebaţi farmacistul dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii sau sfaturi.

  • Trebuie să vă prezentaţi la medic dacă simptomele dumneavoastră se înrăutăţesc sau nu se îmbunătăţesc după 5 zile în cazul tratării durerilor articulare, 3 zile în cazul febrei şi 2 zile în cazul durerilor în gât însoţite sau urmate de febră, dureri de cap, erupţii trecătoare pe piele, greaţă, sau vărsături.

  • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacis- tului.

    În acest prospect găsiţi:

    1. Ce este Efferalgan 500 mg şi pentru ce se utilizează

    2. Înainte să utilizaţi Efferalgan 500 mg

    3. Cum să utilizaţi Efferalgan 500 mg

    4. Reacţii adverse posibile

    5. Cum se păstrează Efferalgan 500 mg

    6. Informaţii suplimentare

    1.  

    2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI EFFERALGAN 500 mg Nu utilizaţi Efferalgan 500 mg

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la paracetamol sau la oricare dintre celelalte componente ale Efferalgan 500 mg;

  • dacă suferiţi de insuficienţă hepatocelulară sau boală hepatică activă;

  • dacă aţi fost diagnosticat cu deficit de glucozo-6 fosfatdehidrogenază;

  • la copii cu greutate corporală sub 13 kg sau cu vârsta sub 2 ani.

    Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Efferalgan 500 mg

  • dacă consumaţi frecvent băuturi alcoolice sau suferiţi de afecţiuni hepatice, inclusiv hepatită virală (creşte riscul hepatotoxicităţii);

  • dacă aveţi insuficienţă renală gravă (numai în cazul tratamentului de lungă durată cu doze mari, tratamentul ocazional fiind acceptabil);

  • dacă aveţi leziuni hepatice preexistente este necesară monitorizarea funcţiilor hepatice în cazul tratamentului de lungă durată şi cu doze mari.

  • dacă sunteţi bărbat şi urmaţi un tratament pentru fertilitate scăzută.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Nu se va asocia cu alte medicamente care conţin paracetamol.



În mod deosebit, este necesară prudenţă în cazul în care urmaţi tratament concomitent cu oricare dintre medicamentele mai jos menţionate:

  • medicamente care induc enzimele hepatice, de exemplu anumite hipnotice şi medicamente antiepileptice (printre altele glutetimidă, fenobarbital, fenitoină, carbamazepină) şi rifampicină (utili- zată în tratamentul tuberculozei); acelaşi lucru este valabil şi pentru abuzul de alcool etilic;

  • medicamente care conduc la încetinirea evacuării gastrice, de exemplu propantelină;

  • colestiramină (răşină fixatoare de acizi biliari utilizată pentru a trata valorile mari ale colesterolului din sânge);

  • metoclopramidă (utilizată în tratamentul tulburărilor gastro-intestinale);

  • domperidonă (utilizată în ameliorarea simptomelor de greaţă şi vărsături);

  • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (în principal acid acetilsalicilic);

  • contraceptive orale;

  • zidovudină (utilizată în tratamentul infecţiilor cu HIV);

  • probenecid (utilizat în tratamentul gutei);

  • warfarină sau derivaţi de cumarină (medicamente numite anticoagulante care sunt utilizate ca să vi se subţieze sângele);

  • lamotrigină (utilizată în tratamentul epilepsiei);

  • cloramfenicol (un antibiotic).

Dacă urmează să faceţi anumite investigaţii de laborator, spuneţi medicului că luaţi paracetamol.

Utilizarea Efferalgan 500 mg cu alimente şi băuturi

Se recomandă utilizarea medicamentului cu o cantitate suficientă de lichid (aproximativ 200 ml la adult dacă este posibil).

Se va evita consumul de băuturi alcoolice în cursul tratamentului.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice me- dicament.

La doze terapeutice, pe termen scurt, medicamentul poate fi administrat în cursul sarcinii, însă administrarea se va face numai după evaluarea beneficiului terapeutic al mamei în raport cu riscul potenţial la făt.

Paracetamolul traversează placenta şi se excretă în laptele matern. Se recomandă prudenţă în administrarea paracetamolului în perioada de alăptare.





Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Paracetamolul nu afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Efferalgan 500 mg

Medicamentul conţine sodiu 412,4 mg pe comprimat efervescent. Acest lucru trebuie avut în vedere la pacienţii ce urmează o dietă cu restricţie de sodiu.

Medicamentul conţine sorbitol. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.



  1. CUM SĂ UTILIZAŢI EFFERALGAN 500 mg

    Utilizaţi întotdeauna Efferalgan 500 mg exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

    Acest medicament este recomandat strict adulţilor şi copiilor cu greutatea corporală peste 13 kg (cu vârsta mai mare de 2 ani).

    La copii, trebuie respectate dozele stabilite în raport cu greutatea copilului şi, în consecinţă, trebuie selectată o formă farmaceutică adecvată. Relaţia vârstă/greutate este numai orientativă.

    Doza zilnică recomandată de paracetamol este de aproximativ 60 mg/kg şi zi, divizată în 4 sau 6 prize, de exemplu aproximativ 15 mg/kg la fiecare 6 ore sau 10 mg/kg la fiecare 4 ore.

    Copii cu greutate corporală între 13 şi 20 kg (cu vârsta între 2 şi 7 ani): doza este de ½ comprimat efervescent o dată; dacă este necesar, doza se repetă după un interval de 6 ore, fără a se depăşi 4 jumătăţi de comprimat efervescent pe zi.

    Copii cu greutate corporală între 21 şi 25 kg (cu vârsta între 6 şi 10 ani): doza este de ½ comprimat efervescent o dată; dacă este necesar, doza se repetă după un interval de 4 ore, fără a se depăşi 6 jumătăţi de comprimat efervescent pe zi.

    Copii şi adolescenţi cu greutate corporală între 26 şi 40 kg (cu vârsta între 8 şi 13 ani): doza este de 1 comprimat efervescent o dată; dacă este necesar, doza se repetă după un interval de 6 ore, fără a se depăşi 4 comprimate efervescente pe zi.

    Adolescenţi cu greutate corporală între 41 şi 50 kg (cu vârsta între 12 şi 15 ani): doza este de 1 comprimat efervescent o dată; dacă este necesar, doza se repetă după un interval de 4 ore, fără a se depăşi 6 comprimate efervescente pe zi.

    Adulţi şi adolescenţi cu greutate corporală peste 50 kg (cu vârsta mai mare de 15 ani): doza este de 1-2 comprimate efervescente de 500 mg o dată; dacă este necesar, doza se repetă după un interval de cel puţin 4 ore.

    Doze maxime recomandate

    Copii cu greutate corporală sub 37 kg: doza totală de paracetamol nu trebuie să depăşească 80 mg/kg şi zi

    Copii cu greutatea cuprinsă între 38 kg şi 50 kg: doza totală de paracetamol nu trebuie să depăşescă 3 g pe zi

    Adulţi şi adolescenţi cu greutate corporală peste 50 kg (cu vârsta mai mare de 15 ani): în general, nu este necesar să se depăşească doza de 3 g paracetamol (6 comprimate efervescente) pe zi. Totuşi, în cazul unor dureri mai intense, doza maximă poate fi crescută până la 4 g paracetamol (8 comprimate efervescente) pe zi.

    Mod şi frecvenţa administrării

    Administrare orală.

    Comprimatul efervescent se dizolvă complet într-un pahar cu apă. Administrarea regulată evită fluctuaţiile intensităţii durerii sau febrei.

    La copii, trebuie să existe un interval regulat între administrări, atât ziua cât şi noaptea, preferabil de 6 ore şi nu mai puţin de 4 ore.

    La adulţi trebuie să existe un interval de cel puţin 4 ore între administrări.

    Este necesară reevaluarea tratamentului dacă:

    • durerea tratată, îndeosebi cea articulară, persistă mai mult 5 zile;

    • febra persistă mai mult de 3 zile şi simptomatologia se agravează;

    • faringita severă persistă mai mult de 2 zile şi este însoţită sau urmată de febră, cefalee, erupţie cutanată tranzitorie, greaţă sau vărsături.

      Grupe speciale de pacienţi

      Insuficienţă renală

      În caz de insuficienţă renală severă (clearance-ul creatininei mai mic de 10 ml/min) intervalul între două doze trebuie să fie de cel puţin 8 ore. Doza maximă recomandată este de 3 g paracetamol (6 comprimate efervescente) pe zi.

      Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Efferalgan 500 mg

      Dacă aţi utilizat mai mult Efferalgan 500 mg decât doza recomandată, adresaţi-vă imediat medicului sau farmacistului, chiar dacă vă simţiţi bine.

      Dacă uitaţi să utilizaţi Efferalgan 500 mg

      Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

      Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoas- tră sau farmacistului.

  2. REACŢII ADVERSE POSIBILE

    Ca toate medicamentele, Efferalgan 500 mg poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

    Următoarele reacţii adverse au fost raportate după punerea pe piaţă a medicamentului, dar frecvenţa lor nu este cunoscută:

    Aparate, sisteme şi organe

    Reacţii adverse

    Investigaţii diagnostice

    Valori INR scăzute Valori INR crescute

    Tulburări hematologice şi limfatice

    Trombocitopenie (scăderea numărului plachetelor sanguine)

    Neutropenie (scăderea numărului anumitor tipuri de celulelor albe)

    Leucopenie (scăderea anormală a numărului celule- lor albe)

    Tulburări gastro-intestinale

    Diaree

    Durere abdominală

    Tulburări cutanate şi ale ţesutului subcutanat

    Urticarie

    Eritem (înroşire)

    Erupţie trecătoare pe piele

    Tulburări vasculare

    Hipotensiune arterială (ca simptom la anafilaxiei)

    Tulburări ale sistemului imunitar

    Şoc anafilactic (reacţie alergică bruscă de mare am- ploare care implică întregul organism)

    Edem Quincke (umflarea spontană a buzelor, pleoa- pelor, limbii, laringelui, faringelui şi glotei cu probleme în respiraţie, frecvent asociat alergiilor la alimente sau medicamente şi care durează câteva ore până la câteva zile)

    Reacţie de hipersensibilitate

    Tulburări hepatobiliare

    Valori serice crescute ale enzime hepatice

    Dacă apar cazuri rare de reacţii de hipersensibilitate sub formă de şoc anafilactic, edem Quincke, eri- tem, urticarie şi erupţie trecătoare pe piele, trebuie întreruptă definitiv administrarea acestui medica- ment.

    Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţiona- tă în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  3. CUM SE PĂSTREAZĂ EFFERALGAN 500 mg

    A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

    Nu utilizaţi Efferalgan 500 mg după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

    Nu necesită condiţii speciale de păstrare.

    Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi far- macistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

  4. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Efferalgan 500 mg

  • Substanţa activă este paracetamolul. Fiecare comprimat efervescent conţine paracetamol 500 mg.

  • Celelalte componente sunt: acid citric anhidru, carbonat de sodiu anhidru, hidrogenocarbonat de sodiu, sorbitol, zaharină sodică, docusat sodic, povidonă, benzoat de sodiu.

Cum arată Efferalgan 500 mg şi conţinutul ambalajului

Comprimate efervescente, rotunde, plate, de culoare albă, cu o linie mediană pe una din feţe. Comprimatul poate fi divizat în două părţi egale.

Efferalgan 500 mg este disponibil în cutie cu 4 blistere din PE/Al a câte 4 comprimate efervescente.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Bristol-Myers Squibb Kft.

1024 Budapesta, Lövőház u. 39, Ungaria

Producătorul

Bristol-Myers Squibb



304, Avenue du Docteur Jean Bru, 47000 Agen, Franţa

Bristol-Myers Squibb

979, Avenue des Pyrénées, 45520 Le Passage, Franţa

Acest prospect a fost aprobat în septembrie 2009

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close