-Prospect

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Valaric 80 mg, comprimate filmate Valaric 160 mg, comprimate filmate Valsartan

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Valaric şi pentru ce se utilizează

 2. Înainte să utilizaţi Valaric

 3. Cum să utilizaţi Valaric

 4. Reacţii adverse posibile

 5. Cum se păstrează Valaric

 6. Informaţii suplimentare

 1. CE ESTE VALARIC ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  Valsartan aparţine unei clase de medicamente cunoscute sub denumirea de antagonişti ai receptorilor de angiotensină II, care ajută la controlul hipertensiunii arteriale. Angiotensina II este o substanţă din organism care determină îngustarea vaselor de sânge, provocând astfel creşterea tensiunii arteriale.

  Valsartan acţionează prin blocarea efectului angiotensinei II. Ca rezultat, vasele de sânge se relaxează şi tensiunea arterială scade.

  Valaric este indicat în:

  • Tratamentul hipertensiunii arteriale.

  • Tratamentul pacienţilor stabili cu insuficienţă cardiacă după un infarct miocardic recent (între 12 ore şi 10 zile).

  • Tratamentul insuficienţei cardiace când nu se pot administra medicamentele cunoscute ca inhibitori ECA sau în asociere cu alte medicamente pentru tratamentul insuficienţei cardiace atunci când nu se pot administra medicamentele cunoscute ca beta-blocante.

 2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI VALARIC Nu utilizaţi Valaric

  • Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la valsartan sau la oricare dintre celelalte componente ale Valaric

  • Dacă suferiţi de probleme hepatice sau renale grave sau dacă faceţi dializă.

  • În timpul ultimelor 6 luni de sarcină. Vezi punctul Sarcina şi alăptarea

   Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Valaric

   Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă:

  • suferiţi de afecţiuni renale sau hepatice

  • luaţi medicamente care economisesc potasiu, suplimente de potasiu sau substituenţi de sare alimentară care conţin potasiu. Poate fi necesară verificarea cantităţii de potasiu din sânge.

  • suferiţi de o afecţiune cardiacă.

  • aţi fost supus recent unui transplant de rinichi.

  • suferiţi de aldosteronism, o boală în care glandele suprarenale produc o cantitate mare de aldosteron (un hormon)

  • prezentaţi vărsături sau diaree

  • luaţi doze mari de diuretice

  Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). Valaric nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi mai mult de trei luni de sarcină, deoarece poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat în această etapă (vezi pct. „Sarcina şi alaptarea”)

  Administrarea la copii şi adolescenţi

  Nu există experienţă cu privire la administrarea de Valaric la copii şi adolescenţi (cu vârsta sub 18 ani).

  Utilizarea de către vârstnici

  Valaric poate fi utilizat, de asemenea, de către persoanele vârstnice.

  Utilizarea altor medicamente

  Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

  În mod special, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi:

  • medicamente care reduc tensiunea arterială, în mod special diuretice, deoarece acestea ar putea să vă scadă prea mult tensiunea arterială

  • medicamente care economisesc potasiu, suplimente de potasiu sau substituente de sare alimentară care conţin potasiu, deoarece pot creşte valoarea potasiului din sânge

  • litiu, un medicament utilizat în tratamentul unor afecţiuni psihice, deoarece tratamentul cu Valaric poate modifica cantitatea de litiu din sânge şi poate să nu mai existe un control al afecţiunii

  • s-ar putea ca medicul dumneavoastră să trebuiască să modifice dozele medicamentelor pe care le luaţi sau chiar să vă schimbe tratamentul.

  Sarcina şi alăptarea

  Trebuie să îi spuneţi doctorului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea deveni) gravidă. De regulă, medicul dumneavoastră vă va recomanda să luaţi alt medicament în locul Valaric, deoarece Valaric nu este recomandat la începutul sarcinii iar dacă este utilizat după cea de a treia lună de sarcină poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră.

  În mod normal, înainte de debutul sarcinii, Valaric trebuie înlocuit cu un alt medicament antihipertensiv corespunzător. Medicamentul nu trebuie utilizat în timpul trimestrului doi şi trei de sarcină.

  Medicul dumneavoastră vă va sfătui, de regulă, să opriţi utilizarea Valaric imediat ce aţi aflat că sunteţi gravidă. Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Valaric, vă rugăm să vă informaţi fără întârziere medicul.

  Informaţi-vă medicul dacă alăptaţi sau intenţionaţi să începeţi alăptarea. Valaric nu este recomandat femeilor care alăptează, iar medicul dumneavoastră trebuie să vă aleagă un alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi, mai ales dacă este vorba despre un copil nou-născut sau născut prematur.

  Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Similar altor medicamente antihipertensive, în cazuri rare, Valaric poate provoca ameţeli şi vă poate afecta capacitatea de concentrare. De aceea, asiguraţi-vă că Valaric nu vă afectează capacitatea de reacţie înainte de a conduce, de a folosi utilaje sau de a realiza activităţi care necesită concentrare.

  Informaţii importante privind unele componente ale Valaric

  Valaric conţine lactoză şi sorbitol, ambele glucide. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.Acest medicament conţine mai puţin de 23 mg de sodiu per doză; adică, practic „nu conţine sodiu”.

 3. CUM SĂ UTILIZAŢI VALARIC

  Utilizaţi întotdeauna Valaric exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

  Medicul dumneavoastră vă va spune durata tratamentului cu Valaric. Nu opriţi tratamentul mai devreme deoarece starea sănătăţii dumneavoastră s-ar putea înrăutăţi.

  Este foarte important să luaţi medicamentul exact aşa cum v-a prescris medicul şi să mergeţi la controlul periodic chiar dacă vă simţiţi bine.

  Hipertensiunea arterială

  Doza uzuală de Valaric 80 mg este de 80 mg o dată pe zi.

  În unele cazuri, medicul poate prescrie o doză mai mare (de exemplu 160 mg) sau poate asocia un alt medicament (de exemplu un diuretic).

  Infarct miocardic recent

  Doza iniţială uzuală este 20 mg de două ori pe zi. Această doză se obţine prin înjumătăţirea unui comprimat filmat de Valaric de 40 mg.

  Ulterior, medicul dumneavoastră va creşte doza până la 40 mg, 80 mg sau 160 mg de două ori pe zi, în funcţie de necesităţile dumneavoastră.

  Medicul dumneavoastră vă poate prescrie şi un alt tratament simultan pentru infarct miocardic.

  Insuficienţă cardiacă

  Doza iniţială uzuală este 40 mg de două ori pe zi. Ulterior, medicul dumneavoastră va creşte doza până la 80 mg sau 160 mg de două ori pe zi, în funcţie de necesităţile dumneavoastră.

  Medicul dumneavoastră vă poate prescrie şi un alt tratament simultan pentru insuficienţă cardiacă. Valaric poate fi luat cu sau fără alimente. Înghiţiţi comprimatul cu o cantitate de un pahar de apă.

  Se recomandă luarea medicamentului la aceeaşi oră în fiecare zi, preferabil dimineaţa. Amintiţi-vă să luaţi medicamentul.

  Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Valaric

  Dacă credeţi că dumneavoastră sau oricine altcineva a luat mai mult Valaric decât ar fi trebuit, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului sau mergeţi la cel mai apropiat spital.

  O doză prea mare poate provoca ameţeli puternice sau stare de leşin.

  Dacă uitaţi să utilizaţi Valaric

  Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Dacă uitaţi să luaţi doza, luaţi-o cât mai curând vă amintiti. Totuşi, dacă s-a apropiat momentul pentru a lua următoarea doză, aşteptaţi şi luaţi doza la ora obişnuită.

  Dacă încetaţi să utilizaţi Valaric

  Încetarea tratamentului cu Valaric poate provoca agravarea hipertensiunii arteriale. Nu încetaţi să luaţi medicamentul decât dacă medicul dumneavoastră vă indică acest lucru.

  Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

  Ca toate medicamentele, Valaric poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă suferiţi oricare dintre următoarele reacţii adverse.

  Foarte frecvente:

  mai mult de 1 utilizator din 10

  Frecvente:

  1 până la 10 utilizatori din 100

  Mai puţin frecvente:

  1 până la 10 utilizatori din 1000

  Rare:

  1 până la 10 utilizatori din 10000

  Foarte rare:

  mai puţin de 1 utilizator din 10000

  Frecvenţă necunoscută

  frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile

  • Reacţiile adverse cele mai frecvente (care pot apare la mai mult de un utilizator din 100) sunt: infecţii virale, ameţeli, tensiune arterială scăzută excesiv.

  • Reacţiile adverse mai puţin frecvente (pot apare la unu până la 10 utilizatori din 1000) sunt:

   au fost observate infecţii respiratorii, inflamaţii ale gâtului, sinuzită, creşteri ale potasemiei, depresie, insomnie, conjunctivită, tuse, rinoree, diaree, dureri abdominale, dureri de spate, crampe musculare, dureri musculare, artrită, stare de oboseală, slăbiciune, tulburări cardiace, ameţeli, hipotensiune arterială şi valori modificate ale analizelor de sânge.

   Voteaza si apreciaza cum ti-a folosit !
   Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( Apreciaza, sa stie si altii.)

   Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila