-Prospect

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

PRESTARIUM 5 mg comprimate orodispersabile

Perindopril arginină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

 1. Ce este PRESTARIUM şi pentru ce se utilizează

 2. Înainte să luaţi PRESTARIUM

 3. Cum să luaţi PRESTARIUM

 4. Reacţii adverse posibile

 5. Cum se păstrează PRESTARIUM

 6. Informaţii suplimentare

 1. CE ESTE PRESTARIUM ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  PPESTARIUM este un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei (ECA). Aceste medicamente acţionează prin dilatarea vaselor de sânge, ceea ce face mai uşoară pomparea de către inima dumneavoastră a sângelui în vasele de sânge.

  PRESTARIUM este utilizat:

  • pentru tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială)

  • pentru tratamentul insuficienţei cardiace (o afecţiune în care inima nu este capabilă să pompeze suficient sânge pentru a asigura nevoile organismului)

  • pentru reducerea riscului de apariţie a evenimentelor cardiace, cum este infarctul miocardic, la pacienţii cu boală coronariană stabilă (o afecţiune în care irigarea cu sânge a inimii este redusă sau blocată) şi care au avut deja un infarct miocardic şi/sau li s-a efectuat o intervenţie chirurgicală pentru îmbunătăţirea circulaţiei sângelui spre inimă prin dilatarea vaselor de sânge care o irigă.

 2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI PRESTARIUM Nu utilizaţi PRESTARIUM:

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la perindopril, la oricare alt inhibitor al ECA sau la oricare dintre celelalte componente ale PRESTARIUM

  • dacă aveţi peste 3 luni de sarcină (De asemenea, este mai bine să evitaţi utilizarea PRESTARIUM la începutul sarcinii – vezi „Sarcina şi alăptarea”),

  • dacă aţi prezentat simptome cum sunt respiraţie şuierătoare, umflarea feţei, limbii sau gâtului (o afecţiune numită angioedem), senzaţie de mâncărime intensă sau erupţii trecătoare severe pe piele

   asociate cu terapia anterioară cu inhibitori ai ECA sau dacă dumneavoastră sau un membru al familiei a prezentat aceste simptome, în orice alte circumstanţe.

   Aveţi grijă deosebită când utilizaţi PRESTARIUM

   Dacă vreuna dintre următoarele situaţii este valabilă în cazul dumneavoastră, vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua PRESTARIUM:

   • dacă aveţi stenoză aortică (îngustarea vasului de sânge principal care pleacă din inimă) sau cardiomiopatie hipertrofică (boală a muşchiului cardiac) sau stenoză a arterei renale (îngustarea arterei care irigă cu sânge rinichiul)

   • dacă aveţi oricare alte probleme cu inima

   • dacă aveţi probleme cuficatul

   • dacă aveţi probleme cu rinichii sau efectuaţi şedinţe de dializă

   • dacă suferiţi de o boală vasculară de colagen (o boală de piele), cum sunt lupusul eritematos sistemic sau sclerodermia

   • dacă aveţi diabet zaharat

   • dacă urmaţi o dietă cu restricţie de sare sau utilizaţi înlocuitori de sare care conţin potasiu

   • dacă urmează să vi se efectueze anestezie şi/sau intervenţie chirurgicală importantă

   • dacă urmează să vi se efectueze afereză LDL (care vă îndepărtează colesterolul din sânge cu ajutorul unui aparat)

   • dacă urmaţi un tratament de desensibilizare, pentru reducerea efectelor alergiei la înţepăturile de albină sau viespe

   • dacă aţi avut de curând diaree sau vărsături sau dacă sunteţi deshidratat

   • dacă vi s-a spus de către medicul dumneavoastră că aveţi intoleranţă la anumite categorii de glucide

   • dacă vi s-a spus de către medicul dumneavoastră că aveţi fenilcetonurie.

   Trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă. PRESTARIUM nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi peste 3 luni de sarcină, deoarece, dacă este utilizat în acest stadiu al sarcinii, vă poate afecta grav copilul (vezi „Sarcina şi alăptarea”).

   PRESTARIUM nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi.

   Utilizarea altor medicamente

   Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

   Tratamentul cu PRESTARIUM poate fi influenţat de utilizarea altor medicamente. Acestea includ:

   • alte medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale mari, incluzând diureticele (medicamente care cresc cantitatea de urină produsă de rinichi),

   • diuretice care economisesc potasiu (spironolactonă, triamteren, amilorid), suplimente de potasiu sau înlocuitori de sare care conţin potasiu,

   • litiu pentru tratamentul maniei sau depresiei,

   • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (de exemplu, ibuprofen) utilizate pentru tratamentul durerii, sau doze mari de aspirină,

   • medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat (cum sunt insulina sau metforminul),

   • medicamente pentru tratamentul tulburărilor mintale cum sunt depresia, anxietatea, schizofrenia etc (de exemplu, antidepresive triciclice, antipsihotice),

   • imunosupresoare (medicamente care reduc mecanismul de apărare al organismului), utilizate pentru tratamentul afecţiunilor autoimune sau după operaţiile de transplant (de exemplu, ciclosporină),

   • alopurinol (pentru tratamentul gutei),

   • procainamidă (pentru tratamentul bătăilor neregulate ale inimii),

   • medicamente vasodilatatoare incluzând nitraţi (medicamente care produc dilatarea vaselor de sânge),

   • heparină (medicament utilizat pentru scăderea vâscozităţii sângelui),

   • medicamente utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale mici, a şocului sau a astmului bronşic (de exemplu, efedrină, noradrenalină sau adrenalină).

    Utilizarea PRESTARIUM cu alimente şi băuturi

    Este de preferat să luaţi PRESTARIUM înainte de masă.

    Sarcina şi alăptarea

    Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

    Sarcina

    Trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne ) gravidă. În mod obişnuit, medicul dumneavoastră vă va sfătui să opriţi utilizarea PRESTARIUM înainte de a rămâne gravidă sau imediat ce aflaţi că sunteţi gravidă şi vă va recomanda să luaţi alt medicament în loc de PRESTARIUM. PRESTARIUM nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi peste 3 luni de sarcină, deoarece, dacă este administrat după luna a treia de sarcină, vă poate afecta grav copilul.

    Alăptarea

    Spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau urmează să începeţi să alăptaţi. PRESTARIUM nu este recomandat mamelor care alăptează şi medicul dumneavoastră vă poate recomanda alt tratament dacă doriţi să alăptaţi, mai ales dacă este vorba despre alăptarea unui nou-născut sau a unui nou-născut prematur.

    Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

    În mod obişnuit, PRESTARIUM nu afectează vigilenţa, dar, la unii pacienţi, pot să apară ameţeli sau slăbiciune, determinate de scăderea tensiunii arteriale. Dacă apare această situaţie, capacitatea dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje poate fi afectată.

    Informaţii importante privind unele componente ale PRESTARIUM

    PRESTARIUM conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, adresaţi-vă medicului înainte de a lua acest medicament.

    Deoarece PRESTARIUM comprimate orodispersabile conţine, de asemenea, o sursă de fenilalanină (aspartam), poate fi dăunător pacienţilor cu fenilcetonurie.

 3. CUM SĂ LUAŢI PRESTARIUM

  Luaţi întotdeauna PRESTARIUM exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

  Aşezaţi comprimatul pe limbă pentru dizolvare şi înghiţiţi-l cu salivă, de preferat la aceeaşi oră în fiecare zi, dimineaţa, înainte de masă.

  Medicul dumneavoastră va decide doza corectă pentru dumneavoastră.

  Dozele uzuale sunt după cum urmează:

  Hipertensiune arterială: doza uzuală de iniţiere şi de întreţinere este de 5 mg o dată pe zi. După o lună, doza poate fi crescută la 10 mg o dată pe zi, dacă este necesar. 10 mg pe zi este doza maximă recomandată pentru hipertensiune arterială.

  Dacă aveţi 65 de ani sau mai mult, doza uzuală de iniţiere este de 2,5 mg o dată pe zi. După o lună, doza poate fi crescută la 5 mg o dată pe zi şi, dacă este necesar, la 10 mg o dată pe zi.

  Insuficienţă cardiacă: doza uzuală de iniţiere este de 2,5 mg o dată pe zi. După două săptămâni, doza poate fi crescută la 5 mg o dată pe zi, care este doza maximă recomandată pentru insuficienţă cardiacă.

  Boală coronariană stabilă: doza uzuală de iniţiere este de 5 mg o dată pe zi. După două săptămâni, doza poate fi crescută la 10 mg o dată pe zi, care este doza maximă recomandată pentru această indicaţie.

  Dacă aveţi 65 de ani sau mai mult, doza uzuală de iniţiere este de 2,5 mg o dată pe zi. După o săptămână, doza poate fi crescută la 5 mg o dată pe zi şi, după încă o săptămână, la 10 mg o dată pe zi.

  Dacă luaţi mai mult decât trebuie din PRESTARIUM

  În cazul în care aţi luat prea multe comprimate, contactaţi imediat departamentul de urgenţă al celui mai apropiat spital sau pe medicul dumneavoastră. Cea mai frecventă reacţie adversă în caz de supradozaj este tensiunea arterială mică, ce vă face să vă simţiţi ameţit sau slăbit. Dacă vi se întâmplă acest lucru, poate fi util să vă întindeţi culcat pe spate, cu picioarele ridicate.

  Dacă uitaţi să luaţi PRESTARIUM

  Este important să vă luaţi medicamentul în fiecare zi, deoarece tratamentul regulat este mai eficace. Totuşi, dacă uitaţi să luaţi o doză de PRESTARIUM, luaţi doza următoare la momentul obişnuit. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila