-Prospect

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

image

HIPOSTYN 4 mg comprimate HIPOSTYN 8 mg comprimate HIPOSTYN 16 mg comprimate HIPOSTYN 32 mg comprimate Candesartan cilexetil

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect:

  1. Ce este Hipostyn şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi Hipostyn

  3. Cum să utilizaţi Hipostyn

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Hipostyn

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE HIPOSTYN ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   Hipostyn aparţine unui grup de medicamente cunoscute ca antagonişti ai receptorilor de angiotensină II.

   Hipostyn este utilizat:

   • pentru tratamentul pacienţilor cu tensiune arterială crescută (hipertensiune arterială)

   • pentru tratamentul pacienţilor cu insuficienţă cardiacă şi insuficienţă ventriculară sistolică stângă (fracţia de ejecţie ventriculară stângă ≤ 40%) ca adjuvant la tratamentul cu inhibitori ECA sau atunci când tratamentul cu inhibitori ECA nu este tolerat.

  2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI HIPOSTYN Nu utilizaţi Hipostyn

   • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la candesartan cilexetil sau la oricare dintre celelalte componente ale Hipostyn,

   • dacă aveţi o afecţiune severă a ficatului şi/sau obstrucţie biliară (colestază).

   • dacă aveţi mai mult de 3 luni de sarcină (Este bine să evitaţi Hipostyn în primele luni de sarcină

    – vezi pct.“Sarcina şi alăptarea”).

    Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Hipostyn

 • dacă funcţia rinichilor dumneavoastră este afectată (vezi pct.3 „Dozajul la grupe speciale de pacienţi‟). Se recomandă ca medicul dumneavoastră să verifice cantitatea de potasiu şi de creatinină din sângele dumneavoastră la intervale regulate.

 • dacă luaţi şi un inhibitor al ECA.

  Riscul de reacţii adverse, în special declanşarea disfuncţiei rinichilor sau creşterea nivelului de potasiu, poate creşte în cazul în care Hipostyn se administrează în acelaşi timp cu un inhibitor al ECA. De aceea, medicul dumneavoastră vă va monitoriza cu atenţie pentru aceste simptome, la intervale regulate.

 • dacă necesitaţi hemodializă

  În timpul dializei, tensiunea arterială poate prezenta un răspuns deosebit de puternic în momentul ingerării Hipostyn. Din acest motiv, medicul trebuie să ajusteze cu atenţie doza de Hipostyn la aceşti pacienţi şi să monitorizeze tensiunea arterială a acestora.

 • Dacă artera renală este îngustată (la ambii rinichi sau dacă aveţi numai un rinichi). Ca şi în cazul altor medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale (de exemplu, inhibitori ECA), nu se poate exclude supoziţia că nivelele de uree şi creatinină din sânge pot creşte.

 • Dacă aţi suferit recent un transplant de rinichi, deoarece nu există experienţă precedentă.

 • În cazul în care prezentaţi o scădere puternică a tensiunii arteriale în timpul tratamentului cu Hipostyn.

 • Dacă sunteţi programat să suferiţi o intervenţie chirurgicală, deoarece Hipostyn poate cauza o scădere a tensiunii arteriale în timpul intervenţiei chirurgicale sau anesteziei. Înaintea oricărei intervenţii chirurgicale, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră că luaţi Hipostyn.

 • Dacă aveţi o îngustare semnificativă a valvelor din ventriculul stâng al inimii (stenoză a valvei aortice sau mitrale) sau dacă pomparea sângelui din inimă este sever limitată (cardiomiopatie hipertrofică obstructivă).

 • Dacă aveţi un nivel ridicat de aldosteron în sânge (hipersaldosteronism primar) Tratamentul cu Hipostyn nu este recomandat la aceşti pacienţi.

 • Dacă luaţi alte medicamente care cresc cantitatea de potasiu din sânge. Acestea includ suplimente de potasiu sau substituenţi de sare ce conţin potasiu, medicamente care reţin potasiul şi heparină. Se recomandă ca medicul dumneavoastră să verifice cantitatea de potasiu din sângele dumneavoastră la intervale regulate.

 • Dacă aveţi insuficienţă cardiacă severă, deoarece pot apărea scăderea bruscă a tensiunii arteriale, eliminarea unei cantităţi reduse de urină, nivel crescut de azot în sânge şi, în cazuri rare, insuficienţă renală acută.

 • Dacă aveţi o boală renală pre-existentă (incluzând îngustarea arterei renale la unul sau la ambii rinichi) deoarece acesta poate cauza scăderea acută a tensiunii arteriale, eliminarea unei cantităţi reduse de urină, nivel crescut de azot în sânge şi în cazuri rare, insuficienţă renală acută.

 • Dacă suferiţi de cardiomiopatie ischemică (circulaţie slabă a sângelui la nivelul muşchilor inimii) sau probleme de circulaţie la nivel cerebral. Similar tuturor medicamentelor pentru reducerea tensiunii arteriale, o scădere puternică a acesteia poate conduce la un infarct sau un atac de cord.

Sarcina

Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau puteţi deveni) gravidă. Hipostyn nu se recomandă în stadiile iniţiale ale sarcinii şi nu trebuie să fie administrat după a treia lună de sarcină, deoarece poate afecta sever copilul dumneavoastră, în cazul în care este utilizat în această etapă (vezi pct. sarcina).

Copii şi adolescenţi

Nu au fost studiate siguranţa şi eficacitatea Hipostyn la copii şi adolescenţi (cu vârsta sub 18 ani).

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv medicamente eliberare fără prescripţie medicală.

În ceea ce priveşte absorbţia, distribuţia şi excreţia din organism, nu au fost identificate interacţiuni relevante pentru tratament cu medicamente ce conţin următoarele substanţe active:

Hidroclorotiazidă (un diuretic), warfarina (un anticoagulant), digoxina (utilizată pentru tratamentul bolilor cardiace), contraceptive (de exemplu, etinilestradiol/levonorgestrel), glibenclamida (utilizată pentru tratamentul diabetului zaharat), nifedipina (utilizată pentru scăderea tensiunii arteriale, un antagonist de calciu) şi enalapril (utilizat pentru scăderea tensiunii arteriale, un inhibitor ECA).

În mod deosebit, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi tratat cu următoarele medicamente:

 • Medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, indiferent dacă acestea au fost prescrise pentru scăderea tensiunii arteriale sau pentru orice alte indicaţii, deoarece efectul Hipostyn de scădere a tensiunii arteriale poate fi crescut.

 • Anumite comprimate care elimină apa (diuretice ce reţin potasiul), suplimente de potasiu, substituenţi de sare ce conţin potasiu sau alte medicamente care cresc nivelul de potasiu (de exemplu, heparina), deoarece nivelul de potasiu poate creşte dacă acestea sunt administrate în acelaşi timp.

 • Anumite analgezice/antiinflamatoare (antiinflamatoare non-steroidiene) precum ibuprofen, naproxen sau diclofenac, deoarece Hipostyn poate fi mai puţin eficient în scăderea tensiunii arteriale dacă se administrează concomitent cu acestea. Mai mult decât atât, o astfel de administrare combinată poate fi asociată cu un risc crescut de deteriorare a funcţiei renale, incluzând insuficienţă renală acută, în special la pacienţii cu disfuncţie renală acută anterioară precum şi la pacienţii în vârstă, deoarece poate cauza o creştere a nivelului de potasiu. În timpul tratamentului combinat, trebuie luată în considerare monitorizarea funcţiei renale atât la începutul tratamentului cât şi la intervale regulate. În timpul tratamentului trebuie să beţi multe lichide.

 • inhibitori COX-2, precum celecoxib sau etoricoxib.

 • Acid acetilsalicilic, în cazul în care se administrează mai mult de 3 g zilnic.

 • Medicamente care conţin litiu, deoarece concentraţia de litiu din sânge poate creşte, ceea ce poate potenţa reacţiile adverse asociate litiului. Dacă se administrează concomitent, nivelul de litiu trebuie să fie monitorizat.

Utilizarea Hipostyn cu alimente şi băuturi

Absorbţia candesartanului nu este afectată de alimente.

Sarcina şi alăptarea

Sarcina

Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau puteţi deveni ) gravidă. În mod obişnuit, medicul dumneavoastră vă va sfătui să întrerupeţi tratamentul cu Hipostyn înainte de a deveni gravidă sau imediat ce aflaţi că sunteţi gravidă şi vă va sfătui să luaţi alt medicament în loc de Hipostyn. Hipostyn nu se recomandă în stadiile iniţiale ale sarcinii şi nu trebuie utilizat după 3 luni de

sarcină, deoarece poate determina afectarea severă a copilului dumneavoastră dacă este utilizat după 3 luni de sarcină.

Alăptarea

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau urmează să alăptaţi. Hipostyn nu se recomandă mamelor care alăptează şi medicul dumneavoastră poate alege alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi, mai ales dacă copilul dumneavoastră este nou-născut sau este prematur.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu a fost studiat efectul Hipostyn asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Cu toate acestea, datorită proprietăţilor sale, este puţin probabil ca Hipostyn să influenţeze aceste activităţi. La conducerea vehiculelor şi la folosirea utilajelor, trebuie să se reţină faptul că în timpul tratamentului pot să apară ameţeli şi oboseală.

Informaţii importante privind unele componente ale Hipostyn

Acest medicament conţine lactoză. Din acest motiv, dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să nu luaţi Hipostyn fără să discutaţi în prealabil cu medicul dumneavoastră.

 1. CUM SĂ UTILIZAŢI HIPOSTYN

  Utilizaţi întotdeauna Hipostyn exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

  Doza la pacienţi cu tensiune arterială mare

  Doza iniţială recomandată şi doza de întreţinere este 8 mg candesartan cilexetil o dată pe zi. Comprimatele de Hipostyn 8 mg sunt disponibile pentru începerea tratamentului. Doza poate fi crescută la 16 mg candesartan cilexetil o dată pe zi (echivalent cu ½ comprimat Hipostyn 32 mg, 1 comprimat Hipostyn 16 mg sau 2 comprimate Hipostyn 8 mg). Dacă tensiunea arterială nu este

  Voteaza si apreciaza cum ti-a folosit !
  Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( Apreciaza, sa stie si altii.)

  Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila