Prospect Clindamycin-MIP 150 mg/ml – Infectii

Prospect:

 1. CE ESTE CLINDAMYCIN-MIP ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  Clindamycin-MIP este un antibiotic care aparţine unui grup de medicamente numit „lincosamide”.

  Clindamycin-MIP se utilizează în infecţii acute şi cronice cauzate de bacterii sensibile la clindamicină, precum

  • infecţii ale oaselor şi articulaţiilor

  • infecţii din sfera ORL (ureche, nas şi gât)

  • infecţii ale dinţilor şi maxilarelor

  • infecţii ale căilor respiratorii inferioare (plămâni, bronhii, trahee)

  • infecţii ale bazinului şi ale organelor genitale

  • infecţii ale cavităţii abdominale (în combinaţie cu un antibiotic care completează acţiunea clindamicinei)

  • infecţii ale pielii şi ale ţesuturilor moi

  • Scarlatină

  • Septicemie (infecţie generalizată a sângelui)

  • Prevenirea endocarditei bacteriene (inflamarea membranei interne a inimii) la pacienţii din grupul de risc

  • Toxoplasmoza (infecţie cauzată de Toxoplasma gondii care poate afecta diferite organe) la pacienţii cu SIDA. La pacienţii la care tratamentul obişnuit nu este eficace, s-a dovedit eficace asocierea clindamicinei cu pirimetamină (medicament pentru tratamentul toxoplasmozei)

  • Prevenirea peritonitei (inflamarea membranei cavităţii abdominale numită peritoneu) şi prevenirea abceselor intra-abdominale (infecţii ale cavităţii intra-abdominale care apar după perforaţia intestinului şi contaminarea cu bacterii): clindamicină administrată intravenos în asociere cu un antibiotic din clasa aminoglicozidelor (gentamicină sau tobramicină).

  • Pneumonie (infecţie a plămânilor cu Pneumocystis carinii) la pacienţii cu SIDA. La pacienţii la care tratamentul obişnuit nu este eficace, clindamicina poate fi asociată cu primaquina (medicament pentru tratamentul pneumoniei, folosit în combinaţie cu clindamicina)

  • Infecţii cu Plasmodium falciparum cu rezistenţă multiplă (malarie) în asociere cu chinina.

   Pentru tratamentul infecţiilor severe se preferă terapia intravenoasă (administrarea în venă) în locul celei orale.

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Clindamycin-MIP 150 mg/ml, soluţie injectabilă/perfuzabilă

Clindamicină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Clindamycin-MIP şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi Clindamycin-MIP

  3. Cum să luaţi Clindamycin-MIP

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Clindamycin-MIP

  6. Informaţii suplimentare

  1. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI CLINDAMYCIN-MIP Nu utilizaţi Clindamycin-MIP

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la clindamicină sau lincomicină (antibiotic înrudit cu clindamicina) sau la oricare dintre celelalte componente ale Clindamycin-MIP

 • la prematuri şi nou-născuţi

 • în caz de alergie la anestezice locale (medicamente care reduc sensibilitatea corpului la durere, de exemplu lidocaina sau medicamente înrudite cu aceasta)

  Aveţi grijă deosebită când luaţi Clindamycin-MIP

 • dacă suferiţi de afecţiuni ale funcţiei ficatului

 • dacă aţi avut în trecut boli ale stomacului sau intestinului (de ex. inflamări ale intestinului gros)

dacă suferiţi de astm bronşic (afecţiune respiratorie), sunteţi predispus la alergii sau aţi avut în trecut alte tipuri de alergii

– dacă suferiţi de afecţiuni neuromusculare (de ex. miastenia gravis, care este un tip deosebit de slăbiciune musculară)

dacă suferiţi de diaree severă, apoasă, persistentă, cu sânge sau însoţită de mucozităţi, în timpul tratamentului sau în primele săptămâni după încetarea acestuia. În acest caz întrerupeţi imediat tratamentul cu clindamicină şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Nu luaţi medicamente împotriva diareei!

În cazul acestor simptome trebuie luată în considerare enterocolita pseudomembranoasă (infecţie a intestinului asociată utilizării antibioticelor, cauzată în majoritatea cazurilor de Clostridium difficile), de la forme uşoare până la cele ce au pus viaţa în pericol. Cazurile uşoare răspund la întreruperea administrării medicamentului. În cazurile de gravitate medie până la gravă trebuie avută în vedere refacerea echilibrului electroliţilor şi a apei din organism, administrarea de suplimente proteice şi antibiotice eficace împotriva Clostridium difficile.

În cazul unei terapii de lungă durată (mai mult de 3 săptămâni) trebuie controlate în mod regulat numărul celulelor sangvine, funcţia ficatului şi a rinichilor.

Utilizarea repetată şi de lungă durată a clindamicinei poate duce la suprainfecţii respectiv la contaminarea pielii şi mucoaselor cu germeni sau ciuperci rezistente la clindamicină.

Utilizarea Clindamycin-MIP cu alte medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Acest lucru este important mai ales dacă luaţi unul din următoarele medicamente:

 • Un antibiotic din grupa macrolidelor (de ex. eritromicină), deoarece este posibilă reducerea reciprocă a eficacităţii.

 • Miorelaxante (medicamente de relaxare a muşchilor, de exemplu eter, tubocurarină, halogenuri de pancuroniu, utilizaţi şi în operaţii) deoarece Clindamycin-MIP poate intensifica acţiunea acestora de blocare neuromusculară. Astfel pot apărea în timpul operaţiilor incidente neaşteptate cu potenţial letal.

 • Ciclosporină (medicament administrat după transplantul de organe), deoarece Clindamycin-MIP poate scădea concentraţia de ciclosporină în sânge şi eventual activitatea imunosupresivă (de reducere a activităţii sistemului imunitar) a acesteia. De aceea trebuie supravegheată concentraţia ciclosporinei în sânge şi eventual mărită doza de ciclosporină în timpul tratamentului simultan cu clindamicină.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Clindamicina se va utiliza în perioada de sarcină doar în caz de strictă necesitate, dacă acest lucru este indicat de medicul dumneavoastră după evaluarea beneficiilor respectiv a riscurilor potenţiale la făt.

Clindamicina trece în laptele matern. Nu pot fi excluse sensibilizarea (apariţia unei sensibilităţi excesive), diareea şi colonizarea mucoaselor cu fungi (ciuperci) la sugarul alăptat. Prin urmare nu se recomandă alăptarea în timpul tratamentului cu clindamicină.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Clindamycin-MIP nu are nici o influenţă sau are influenţă neglijabilă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Clindamycin-MIP

Nu trebuie administrat la prematuri sau nou-născuţi.

Clindamycin-MIP 150 mg/ml, soluţie injectabilă/perfuzabilă conţine alcool benzilic 9 mg/ml, care poate provoca reacţii toxice şi anafilactice (reacţii adverse grave) la sugari şi copii cu vârsta sub 3 ani. Alcoolul benzilic poate provoca la prematuri dificultăţi în respiraţie sau chiar imposibilitatea de a respira (sindromul gasping), care pot evolua letal.

Acest medicament conţine sodiu. Acest lucru trebuie avut în vedere la pacienţii ce urmează o dietă cu restricţie de sodiu.

 1. CUM SĂ UTILIZAŢI CLINDAMYCIN-MIP

  Acest medicament nu va fi administrat de dumneavoastră înşivă. Întotdeauna va fi administrat de către medic sau de către asistenta medicală. Medicamentul trebuie administrat prin injectare într-un muşchi (administrare intramusculară) sau administrat în perfuzie după diluare (administrare intravenoasă). Doza pe care medicul dumneavoastră v-o administrează depinde de tipul şi severitatea infecţiei precum şi de greutatea dumneavoastră corporală. Medicul dumneavoastră vă va explica acest lucru.

  Dozele uzuale sunt următoarele:

  Adulţi şi adolescenţii cu vârsta peste 14 ani

  În infecţiile moderate, se administrează zilnic 8-12 ml Clindamycin-MIP 150 mg/ml (echivalentul a 1,2-1,8 g clindamicină) în 2-4 prize.

  În infecţiile severe, se administrează zilnic 16-18 ml Clindamycin-MIP 150 mg/ml (echivalent a 2,4- 2,7 g clindamicină) în 2-4 prize.

  Doza zilnică maximă pentru adulţi şi adolescenţii cu vârsta peste 14 ani este de 32 ml Clindamycin- MIP 150 mg/ml (echivalentul a 4,8 g clindamicină) în 2-4 prize.

  Copii cu vârsta între 4 săptămâni şi 12 ani, adolescenţi cu vârsta între 12 şi 14 ani

  În funcţie de tipul şi gravitatea infecţiei, se administrează 20-40 mg clindamicină/kg şi zi în 3-4 prize.

  Dozarea pentru prevenirea endocarditei (inflamarea membranei interne a inimii)

  Adulţi şi adolescenţii cu vârsta pest e 14 ani :

  Doza uzuală este de 600 mg clindamicină (4 ml Clindamycin-MIP 150 mg/ml) cu o oră înaintea intervenţiei.

  La pacienţii cu risc crescut de endocardită se administrează suplimentar 300 mg clindamicină (2 ml Clindamycin-MIP 150 mg/ml) la 6 ore după intervenţie.

  Copii cu vârsta peste 6 ani şi adolescenţi cu vârsta sub 14 ani :

  Clindamicină 15 mg/kg (maxim 600 mg, corespunzând la 4 ml Clindamycin-MIP 150 mg/ml) cu o oră înaintea intervenţiei. În caz de risc crescut de endocardită se administrează suplimentar 7,5 mg/kg (maxim 300 mg, corespunzând la 2 ml Clindamycin-MIP 150 mg/ml) la 6 ore după intervenţie.

  Administrarea în afecţiuni specifice

  T ratamentul în toxoplasmoză ( Toxoplasma gondii) la pacienţii cu SIDA:

  Iniţial se administrează 600-1200 mg clindamicină intravenos (4-8 ml Clindamycin-MIP 150 mg/ml) sau oral, de 4 ori pe zi, timp de 3 săptămâni.

  Doza de întreţinere este de 300-600 mg clindamicină administrată oral, de 4 ori pe zi, timp de minim 3 săptămâni.

  Doza de pirimetamină administrată oral, simultan, este 50-75 mg pe zi. În cazul administrării unor doze mari de pirimetamină trebuie administrat zilnic şi acid folinic (pentru evitarea unor eventuale reacţii adverse a dozajului ridicat de pirimetamină).

  Tratamentul pneumoniei cu Pneumocystis carinii la pacienţii cu SIDA:

  Doza recomandată este de 600-900 mg clindamicină (4-6 ml Clindamycin-MIP 150 mg/ml) administrată intravenos la intervale de 6 ore sau 900 mg administrate intravenos (6 ml Clindamycin- MIP 150 mg/ml) la intervale de 8 ore, timp de 10 zile, sau 300-450 mg clindamicină administrate oral la intervale de 6 ore, timp de 21 zile. În acelaşi interval de timp (21 zile) doza zilnică unică de primachină administrată oral este de 15-30 mg.

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila