Prospect Tacrolimusum – Imunosupresor

Prospect:

 1. CE ESTE TACROLIMUSUM ASTRON ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  Tacrolimus aparţine grupului de medicamente denumite imunosupresoare. După transplantul de organ (de exemplu, ficat, rinichi sau inimă), sistemul dumneavoastră imunitar va încerca să elimine noul organ.

  Tacrolimus este utilizat în scopul de a controla răspunsul imun, permiţând organismului dumneavoastră să accepte organul transplantat. Tacrolimus mai poate fi recomandat în caz de rejet al organului transplantat. În cazul în care aţi utilizat medicamente pentru a preveni rejetul organului transplantat, iar acestea nu sunt suficient de eficiente, medicul dumneavoastră vă va schimba tratamentul cu tacrolimus.

  De asemenea, Tacrolimusum Astron este utilizat deseori în asociere cu alte medicamente care suprimă sistemul imunitar.

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Tacrolimusum Astron 0,5 mg capsule Tacrolimusum Astron 1 mg capsule Tacrolimus

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agraveazǎ sau dacă observaţi orice altă reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Tacrolimusum Astron şi pentru ce se utilizează

 2. Înainte să utilizaţi Tacrolimusum Astron

 3. Cum să utilizaţi Tacrolimusum Astron

 4. Reacţii adverse posibile

 5. Cum se păstrează Tacrolimusum Astron

 6. Informaţii suplimentare

 1. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI TACROLIMUSUM ASTRON Nu utilizaţi Tacrolimusum Astron

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la tacrolimus sau la oricare dintre celelalte componente ale Tacrolimusum Astron.

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la macrolide un tip de antibiotice de exemplu eritromicină, claritromicină, josamicină.

   Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Tacrolimusum Astron

   • Trebuie să luaţi tacrolimus în fiecare zi, atât timp cât aveţi nevoie de imunosupresie pentru a preveni rejetul organului transplantat. Trebuie să fiţi monitorizat periodic de medicul dumneavoastră.

   • În timp ce luaţi Tacrolimusum Astron medicul dumneavoastră poate dori să efectueze periodic o serie de teste (incluzând teste ale sângelui, ale urinii, de evaluare a funcţiei cardiace, examen oftalmologic şi neurologic). Acest lucru este normal şi îl va ajuta pe medicul dumneavoastră să decidă cea mai potrivită doză pentru dumneavoastră din Tacrolimusum Astron.

   • Nu utilizaţi remedii vegetale de exemplu sunătoare (Hypericum perforatum) sau alte medicamente din plante, deoarece acestea pot influenţa efectul şi doza de Tacrolimusum Astron pe care aveţi nevoie să o primiţi. Dacă nu sunteţi sigur, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră înainte de a lua orice medicamente din plante.

   • Vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi probleme ale ficatului sau dacă aţi avut o afecţiune care ar fi putut să vă afecteze ficatul, deoarece aceste probleme pot influenţa doza de Tacrolimusum Astron pe care o primiţi.

   • Dacă aţi avut diaree timp de mai mult de o zi, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră, deoarece ar putea fi necesar să vă ajusteze doza de Tacrolimusum Astron pe care o primiţi.

   • În timpul utilizării Tacrolimusum Astron limitaţi expunerea la lumina soarelui şi la lumina UV , prin purtarea de haine de protecţie adecvate, precum şi prin utilizare de creme cu factor mare de de protecţie. Acest lucru este necesar datorită riscului potenţial pentru modificări maligne ale pielii datorate terapiei imunosupresore.

   • Vă rugăm să-l informaţi pe medicul dumneavoastră din timp dacă trebuie să faceţi orice vaccin.

  Medicul dumneavoastră vă va sfătui care este cea mai bună soluţie.

  Utilizarea altor medicamente

  Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală sau pe bază de plante.

  Tacrolimus nu trebuire utilizat împreună cu ciclosporină.

  Concentraţiile sanguine de Tacrolimusum Astron pot fi modificate de alte medicamente pe care le luaţi şi concentraţiile sanguine ale altor medicamente pot fi influenţate de utilizarea Tacrolimusum Astron. În consecinţă poate fi necesară creşterea sau scăderea dozei de Tacrolimusum Astron. În special, trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent medicamente având următoarele substanţe active:

  • medicamente antifungice şi antibiotice (în special cele cunoscute sub denumirea de macrolide), utilzate în tratamentul infecţiilor, cum sunt ketoconazol, fluconazol, itraconazol, voriconazol, clotrimazol, eritromicină, claritromcină, josamicină şi rifampicină

  • inhibitori ai protezei HIV, de exemplu ritonavir

  • omeprazol, pentru tratarea ulcerelor de stomac

  tratamente hormonale cu etinilestradiol (cum sunt contraceptive orale) sau danazol

  • medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale mari cum sunt nifedipină, nicardipină, diltiazem şi verapamil

  • medicamente cunoscute sub denumirea de “statine”, utilizate în tratamentul valorilor mari ale colesterolului şi trigliceridelor

  • medicamente antiepileptice crescute fenobarbitalul sau fenitoina

  • corticosteroizi cum sunt prednisolon şi metilprednisolon

  • antidepresive cum este nefazodonă

  • sunătoare (Hypericum perforatum)

  Spuneţi medicului dumneavoastră dacă trebuie să utilizaţi (sau utilizaţi de obicei) ibuprofen, amfotericină B, antivirale (cum este aciclovirul). Acestea pot agrava tulburările renale sau ale sistemului nervoas dacă sunt luate împreună cu Tacrolimusum Astron.

  De asemenea, medicul dumneavoastră trebuie informat dacă în timpul tratamentului cu Tacrolimusum Astron luaţi suplimente de potasiu sau anumite diuretice care economisesc potasiu (de exemplu amilorid,

  triamteren, sau spironolactonă), anumite medicamente împotriva durerii (cunoscute ca antiinflamatoare nonsteroidiene – AINS, cum este ibuprofenul), anticoagulante sau medicamente orale pentru tratamentul diabetului zaharat..

  Utilizarea Tacrolimusum Astron cu alimente şi băuturi

  În general, trebuie să luaţi Tacrolimus Astron pe stomacul gol sau cu cel puţin o oră înainte de masă sau la 2-3 ore după masă. Trebuie evitat consumul de grapefruit sau de suc de grapefruit în timpul tratamentului cu Tacrolimusum Astron.

  Sarcina si alăptarea

  Dacă doriţi să rămâneţi gravidă sau credeţi că sunteţi gravidă, adresaţi-vă medicului pentru recomandări înainte de a lua orice fel de medicament.

  Tacrolimus se excretă în lapte. De aceea, nu trebuie să alăptaţi în timpul tratamentului cu Tacrolimusum Astron.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje sau maşini dacă vă simţiţi ameţit sau somnolent sau dacă nu mai vedeţi clar după ce luaţi Tacrolimus Astron. Aceste efecte se observă mult mai frecvent dacă Tacrolimusum Astron se ia împreună cu alcool etilic.

  Informaţii importante privind unele componente ale Tacrolimusum Astron

  Tacrolimusum Astron 0,5/1 mg conţin 0,050/0,048g lactoză. Când sunt luate în conformitate cu recomandările de administrare fiecare doză furnizează 0,050/0,048g lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament. Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

 2. CUM SĂ UTILIZAŢI TACROLIMUSUM ASTRON

  Utilizaţi întotdeauna Tacrolimusum Astron exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

  Doza iniţială de Tacrolimusum Astron pentru prevenirea rejetului organului transplantat va fi stabilită de către medicul dumneavoastră şi va fi în funcţie de greutatea dumneavoastră corporală. În general, dozele iniţiale, chiar după transplant, sunt de 0,075– 0,30 mg/ kg şi pe zi, în funcţie de organul transplantat.

  Dozele depind de starea dumneavoastră generală şi de oricare alte medicamente imunosupresoare administrate simultan. Medicul dumneavoastră vă va solicita să efectuaţi periodic teste de sânge, necesare pentru a stabili doza corectă de tacrolimus şi pentru ajustarea acesteia, ocazional. Medicul dumneavoastră vă va spune exact câte capsule de tacrolimus trebuie să luaţi şi cât de des.

  Tacrolimusum Astron se administrează oral de două ori pe zi, de obicei dimineaţa şi seara. Trebuie să luaţi tacrolimus pe stomacul gol cu cel puţin o oră înainte de masă sau la 2-3 ore după masă. Capsulele trebuie înghiţite întregi, cu un pahar de apă. Luaţi capsulele imediat după scoaterea din blister. Evitaţi consumul de suc de grapefruit în timp ce luaţi tacrolimus.

  Dacă aţi utilizat mai mult Tacrolimusum Astron decât trebuie

  Dacă aţi luat din greșeală accidental prea multe capsule, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau celui mai apropiat spital de urgenţă.

  Dacă aţi uitat să utilizaţi Tacrolimusum Astron

  Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

  Dacă aţi uitat să luaţi Tacrolimusum Astron, aşteptaţi până când este momentul să luaţi doza următoare, şi apoi continuaţi tratamentul ca de obicei.

  Dacă încetaţi să utilizaţi Tacrolimusum Astron

  Întreruperea tratamentului cu Tacrolimusum Astron poate creşte riscul rejetului organului transplantat. Nu întrerupeţi tratamentul decât dacă v-a spus medicul dumneavoastră.

  Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

 3. REACŢII ADVERSE POSIBILE

  Ca toate medicamentele, Tacrolimusum Astron poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

  Reacţii adverse posibile sunt catalogate în funcţie de frecvenţă, în următoarele categorii: foarte frecvente: apar la mai mult de 1 pacient din 10.

  frecvente: afectează 1 până la 10 pacienţi din 100.

  mai puţin frevente: afectează 1 până la 10 pacienţi din 1000. rare: afectează 1 până la 10 pacienţi din 10000.

  foarte rare: afectează mai puţin de 1 pacient din 10000.

  Voteaza si apreciaza cum ti-a folosit !
  Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( Apreciaza, sa stie si altii.)

  Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila