Prospect

Cuprins

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Escitalopram PharmaSwiss 10 mg comprimate filmate Escitalopram PharmaSwiss 15 mg comprimate filmate Escitalopram PharmaSwiss 20 mg comprimate filmate Escitalopram

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect:

 1. Ce este Escitalopram Pharmaswiss şi pentru ce se utilizează

 2. Înainte să utilizaţi Escitalopram Pharmaswiss

 3. Cum să utilizaţi Escitalopram Pharmaswiss

 4. Reacţii adverse posibile

 5. Cum se păstrează Escitalopram Pharmaswiss

 6. Informaţii suplimentare

 1. CE ESTE ESCITALOPRAM PHARMASWISS ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  Escitalopramul aparţine unui grup de antidepresive denumit inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS). Aceste medicamente acţionează asupra sistemului serotoninergic din creier prin creşterea concentraţiei de serotonină. Tulburările de la nivelul sistemului serotoninergic sunt considerate un factor important în dezvoltarea depresiei şi a tulburărilor asociate.

  Escitalopram Pharmaswiss conţine escitalopram şi este utilizat în tratamentul depresiei (episoadelor depresive majore) şi al tulburărilor de anxietate cum ar fi atacurile de panică repetate (tulburări de panică) însoţite sau nu de teama de a suferi un atac de panică într-un loc sau o situaţie din care ieşirea este dificilă sau jenantă, de exemplu în locuri publice sau în spaţiu deschis (agorafobie), teama de a fi judecat de ceilalţi şi/sau de a se comporta în public într-un mod jenant (tulburare de anxietate socială), anxietatea cronică (tulburare de anxietate generalizată) şi obsesii sau sentimente de nevoie stringentă care interferează cu desfăşurarea normală a vieţii, manifestate spre exemplu prin spălarea repetată a mâinilor sau verificarea încuietorilor (tulburare obsesiv-compulsivă).

 2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI ESCITALOPRAM PHARMASWISS Nu luaţi Escitalopram Pharmaswiss

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la escitalopram sau la oricare dintre celelalte componente ale Escitalopram Pharmaswiss . Vezi pct. 6 “Informaţii suplimentare”).

  • dacă luaţi alte medicamente care aparţin unui grup denumit inhibitori ai monoaminooxidazei (IMAO), incluzând medicamente utilizate în tratamentul depresiei (moclobemidă), un

   medicament pentru tratamentul bolii Parkinson (selegilină) şi un antibiotic (linezolid)

   Aveţi grijă deosebită când luaţi Escitalopram Pharmaswiss

   Verificaţi dacă vreunul dintre avertismentele prezentate mai jos vi se aplică sau vi s-a aplicat în trecut.

   Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă prezentaţi oricare altă situaţie clinică sau afecţiune, deoarece medicul trebuie să ia aceasta în considerare. Spuneţi medicului dumneavoastră în special dacă:

  • suferiţi de atacuri de panică repetate (tulburări de panică). Este posibil să resimţiţi o accentuare a simptomelor de anxietate la începutul tratamentului cu escitalopram.

  • suferiţi de epilepsie sau aţi avut crize convulsive sau convulsii în trecut. Tratamentul cu escitalopram trebuie oprit dacă apar crize convulsive sau dacă există o creştere a frecvenţei crizelor convulsive (vezi pct. 4 “Reacţii adverse posibile“)

  • aţi avut episoade de idei care se schimbă brusc, stări de dispoziţie sau comportamente exagerate (mania).

  • suferiţi de diabet zaharat. Tratamentul cu escitalopram poate afecta controlul glicemiei. Poate fi necesară ajustarea dozelor de insulină şi/sau antidiabetice orale.

  • suferiţi de nelinişte neplăcută sau deranjantă, nevoia imperioasă de a vă mişca des sau nu puteţi sta aşezat sau liniştit.

  • prezentaţi concentraţii scăzute de sodiu în sânge

  • suferiţi de insuficienţă hepatică sau renală. Este posibil ca medicul dumneavoastră să

   trebuiască să vă modifice doza.

  • aveţi antecedente de tulburări de sângerare sau vânătăi, mai ales dacă luaţi medicamente care măresc riscul de sângerare.

  • primiţi tratament electroconvulsivant (TEC).

  • utilizaţi preparate pe bază de sunătoare

  • suferiţi de probleme cardiace (boală coronariană).

   Vă rugăm să luaţi în considerare

   Similar altor medicamente utilizate pentru tratamentul depresiei, ameliorările nu sunt obţinute imediat. După începerea tratamentului cu escitalopram pot fi necesare câteva săptămâni înainte să remarcaţi o ameliorare. De aceea, este foarte important să respectaţi cu exactitate recomandarea medicului şi să nu opriţi tratamentul sau să schimbaţi doza fără a discuta cu medicul dumneavoastră.

   Gânduri de sinucidere şi agravarea stării dumneavoastră de depresie sau de anxietate

   Dacă sunteţi deprimat şi/sau aveţi tulburări de anxietate, este posibil ca uneori să aveţi gânduri de a vă auto-vătăma sau a vă sinucide. Aceste simptome se pot accentua la începerea tratamentului cu medicamente antidepresive, deoarece acţiunea tuturor acestor medicamente se produce în timp, de obicei în aproximativ două săptămâni dar câteodată şi mai mult.

   Este posibil să fiţi înclinat spre astfel de idei:

   • Dacă aţi avut anterior gânduri de sinucidere sau auto-vătămare.

   • Dacă sunteţi adult tânăr. Informaţia rezultată din studiile clinice arată existenţa unui risc crescut de comportament suicidar la adulţii tineri (cu vârsta sub 25 de ani) care suferă de o afecţiune psihică şi care au urmat un tratament cu un antidepresiv.

   În cazul în care aveţi gânduri de auto-vătămare sau sinucidere, indiferent de moment, contactaţi imediat medicul dumneavoastră sau adresaţi-vă fără întârziere unui spital.

   Poate fi util să vă adresaţi unei rude sau unui prieten apropiat, căruia să-i spuneţi că vă simţiţi deprimat sau că suferiţi de o tulburare de anxietate şi pe care să-l rugaţi să citească acest prospect. În acelaşi timp, puteţi ruga persoana respectivă să vă spună dacă nu consideră că starea dumneavoastră de depresie sau anxietate s-a agravat sau dacă o îngrijorează vreo modificare apărută în comportamentul dumneavoastră.

   Utilizare la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani

   Escitalopramul nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani. De asemenea, trebuie să ştiţi că pacienţii cu vârsta sub 18 ani au un risc crescut de reacţii adverse, cum sunt tendinţă de suicid, idei suicidare şi ostilitate (predominant agresivitate, comportament opoziţional şi furie), când utilizează medicamente din această clasă. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră poate prescrie escitalopram pentru pacienţi cu vârsta sub 18 ani, dacă decide că acest lucru este cel mai bine pentru pacienţii respectivi. Dacă medicul dumneavoastră a prescris escitalopram pentru un pacient cu vârsta sub 18 ani şi doriţi să discutaţi despre aceasta, vă rugăm să mergeţi înapoi la medicul dumneavoastră. Trebuie să îl informaţi pe medicul dumneavoastră dacă la un pacient cu vârsta sub 18 ani, tratat cu escitalopram, apare sau se agravează vreunul dintre simptomele menţionate mai sus. De asemenea, pentru acest grup de vârstă nu au fost demonstrate efectele privind siguranţa administrării escitalopramului pe termen lung, în ceea ce priveşte creşterea, maturizarea şi dezvoltarea cognitivă şi comportamentală.

   Utilizarea altor medicamente

   Alte medicamente pot fi afectate de escitalopram. La rândul lor, acestea pot afecta modul în care acţionează escitalopramul.

   Escitalopramul poate interacţiona cu:

  • Inhibitori neselectivi de monoaminooxidază (IMAO) de exemplu fenelzină, iproniazidă, izocarboxazidă, nialamidă şi tranilcipromină (utilizate pentru tratamentul, de exemplu, a depresiei). Dacă aţi luat oricare dintre aceste medicamente, trebuie să aşteptaţi 14 zile înainte de a începe să utilizaţi escitalopram. După întreruperea tratamentului cu escitalopram, trebuie să aşteptaţi 7 zile, înainte de a utiliza oricare dintre medicamentele menţionate mai sus.

  • Inhibitori selectivi, reversibili de IMAO-A, de exemplu moclobemidă (utilizată în tratamentul depresiei).

  • Linezolid, un antibioticul.

  • Selegilină, utilizată în tratamentul bolii Parkinson. Riscul de reacţii adverse este crescut.

  • Tramadol (un medicament ce ameliorează durerea) şi medicamente numite triptani, cum este sumatriptanul (utilizat pentru tratamentulmigrenei). Aceste medicamente cresc riscul de reacţii adverse.

  • Medicamente pentru tratamentul schizofreniei, psihozelor (neuroleptice), alte antidepresive, buproprion (utilizat pentru a ajuta la renunţarea la fumat) şi meflochină (utilizată pentru tratamentul şi profilaxia malariei) – datorită unei posibile reduceri a pragului de producere a convulsiilor.

  • Triptofan (un supliment alimentar care este transformat prin metabolizare în serotonină) şi litiu (utilizat în tratamentul afecţiunilor psihice).

  • Preparate pe bază de sunătoare (pentru tratamentul depresiei).

  • Acid acetilsalicilic, ibuprofen sau alte medicamente numite antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru atenuarea durerilor şi inflamaţiilor.

  • Warfarină, dipiridamol sau alte medicamente (numite anticoagulante) utilizate pentru fluidizarea sângelui. Medicul dumneavoastră va verifica, probabil, timpul de coagulare al sângelui dumneavoastră la începerea şi oprirea tratamentului cu escitalopram pentru a confirma că doza de anti-coagulant mai este adecvată.

  • Cimetidină, omeprazol, esomeprazol şi lansoprazol (utilizate în tratamentul ulcerului gastric), fluvoxamină (antidepresiv), ticlopidină (utilizat pentru reducerea riscului de accident vascular cerebral). Este posibil să fie necesară o reducere a dozei dumneavoastră de escitalopram.

   • Flecainidă, propafenonă şi metoprolol (utilizate în tratamentul bolilor cardiovasculare), clomipramină, nortriptilină şi desipramină (antidepresive) şi risperidonă, tioridazină sau haloperidol (utilizate în tratamentul afecţiunilor psihice). Este posibil să fie necesară o modificare a dozei dumneavoastră.

   Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi sau aţi luat recent oricare dintre medicamentele de mai sus sau orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

   Utilizarea Escitalopram Pharmaswiss cu alimente şi băuturi

   Escitalopram Pharmaswiss poate fi administrat cu sau fără alimente. Nu trebuie să consumaţi băuturi alcoolice în timp ce luaţi escitalopram deoarece simptomele sau reacţiile adverse se pot agrava.

   Sarcina şi alăptarea Sarcina

   Informaţi medicul dumneavoastră dacă sunteţi sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă. Nu luaţi escitalopram dacă sunteţi gravidă, decât dacă aţi discutat cu medicul dumneavoastră riscurile şi beneficiile implicate.

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila