Prospect

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Ribovact 2,5 mg/ml pulbere pentru concentrat pentru soluţie perfuzabilă

Clorhidrat de bendamustină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Ribovact şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să luaţi Ribovact

  3. Cum să luaţi Ribovact

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Ribovact

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE RIBOVACT ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   Ribovact este un medicament folosit pentru a trata anumite tipuri de cancer (medicament citotoxic).

   Ribovact se foloseşte singur (monoterapie) sau în asociere cu alte medicamente pentru tratamentul următoarelor forme de cancer:

 • leucemie limfatică cronică, atunci când chimioterapia care conţine fludarabină nu este adecvată pentru dumneavoastră,

 • limfom non-Hodgkin, care nu a răspuns sau a răspuns doar pentru scurt timp la tratamentul cu rituximab,

 • mielom multiplu, în cazul în care chimioterapia în doze mari cu transplant autolog de celule stem sau tratamentul care conţine talidomidă sau bortezomib nu sunt adecvate pentru dumneavoastră.

  1. ÎNAINTE SĂ LUAŢI RIBOVACT Nu luaţi Ribovact

 • dacă sunteţi hipersensibil (alergic) la substanţa activă clorhidrat de bendamustină sau la oricare dintre celelalte componente ale Ribovact;

 • pe durata alăptării;

 • dacă aveţi o disfuncţionalitate severă a ficatului (afectare a celulelor funcţionale ale ficatului);

 • dacă prezentaţi îngălbenire a pielii sau a albului ochilor din cauza unor probleme ale ficatului sau sângelui (icter);

 • dacă aveţi o tulburare severă a funcţiei măduvei osoase (deprimare medulară) şi prezentaţi modificări importante ale numărului de celule albe şi de plachete din sânge (numărul celulelor albe şi/sau al trombocitelor a scăzut la <3.000/µl, respectiv <75.000/µl);

 • dacă vi s-a efectuat o operaţie chirugicală majoră în decurs de mai puţin 30 de zile înainte de începerea tratamentului;

 • dacă aveţi o infecţie, în special dacă aceasta este însoţită de o reducere a numărului de celule albe din sânge (leucocitopenie);

 • în combinaţie cu vaccinuri împotriva febrei galbene.

  Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Ribovact

 • în cazul în care măduva osoasă prezintă o capacitate redusă de înlocuire a celulelor din sânge.

  Trebuie să vi se verifice numărul de celule albe şi de plachete înainte de începerea tratamentului cu Ribovact, înainte de fiecare cură ulterioară şi la intervale de timp între cure.

 • în caz de infecţii. Trebuie să luaţi legătura cu medicul dumneavoastră dacă prezentaţi semne de infecţie, incluzând febră sau simptome pulmonare.

 • în caz de reacţii pe piele în timpul tratamentului cu Ribovact. Reacţiile pot creşte în severitate.

 • în cazul existenţei unei boli de inimă (de exemplu infarct miocardic, durere în piept, tulburări severe ale ritmului bătăilor inimii).

 • în cazul în care observaţi orice fel de durere într-o parte a corpului, sânge în urină sau o cantitate redusă de urină. Atunci când boala dumneavoastră este foarte severă, este posibil ca organismul dumneavoastră să nu poată îndepărta toate reziduurile provenite din celulele canceroase care mor. Acesta se numeşte sindromul de liză tumorală şi poate produce insuficienţă renală şi probleme ale inimii în decurs de 48 de ore de la administrarea primei doze de Ribovact. Medicul dumneavoastră cunoaşte acest lucru şi este posibil să vă prescrie alte medicamente pentru a vă ajuta să preveniţi această situaţie.

 • în caz de reacţii alergice sau de hipersensibilitate, severe. Trebuie să fiţi atent la reacţiile la perfuzie după primul ciclu de terapie.

Citeste acum...

Bărbaţii trataţi cu Ribovact sunt sfătuiţi să nu conceapă copii pe durata tratamentului şi timp de 6 luni după încetarea acestuia. Înainte de începerea tratamentului trebuie să solicitaţi consiliere privind conservarea spermei, dat fiind că există posibilitatea infertilităţii permanente.

Injectarea neintenţionată în ţesutul din afara vaselor de sânge (extravazare) trebuie întreruptă imediat. După o scurtă aspiraţie, acul trebuie îndepărtat. Ulterior, zona de ţesut afectată trebuie răcită. Braţul trebuie ridicat. Efectele benefice ale tratamentului suplimentar cu corticosteroizi nu sunt clare (vezi pct. 4).

Folosirea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Citeste acum...

Dacă Ribovact este folosit în asociere cu medicamente care inhibă formarea de sânge în măduva osoasă, este posibil ca acest efect asupra măduvei osoase să se amplifice.

Dacă Ribovact este folosit în asociere cu medicamente care modifică imunitatea organismului, acest efect poate să se amplifice.

Medicamentele citostatice pot reduce eficacitatea vaccinurilor care conţin virus viu. În plus, medicamentele citostatice cresc riscul de infecţie după vaccinarea cu vaccinuri vii (de exemplu vaccinare împotriva bolilor virale).

Sarcina şi alăptarea

Sarcina

Ribovact poate cauza leziuni genetice şi a produs malformaţii în studiile la animale. Nu trebuie să folosiţi Ribovact în timpul sarcinii, decât dacă medicul dumneavoastră v-a indicat acest lucru cu

certitudine. În caz de tratament trebuie să apelaţi la consultaţii medicale privind riscul reacţiilor adverse posibile ale tratamentului dumneavoastră asupra copilului nenăscut. Se recomandă consiliere genetică.

Femeile aflate la vârsta fertilă trebuie să utilizeze metode contraceptive eficace atât înainte, cât şi pe durata tratamentului cu Ribovact. Dacă rămâneţi gravidă pe durata tratamentului cu Ribovact, trebuie să îl informaţi imediat pe medicul dumneavoastră şi să primiţi consiliere genetică.

Bărbaţii trebuie să evite să conceapă copii pe durata tratamentului cu Ribovact şi timp de până la 6 luni după încetarea acestuia. Există riscul ca tratamentul cu Ribovact să ducă la infertilitate şi este posibil să doriţi să primiţi consiliere cu privire la conservarea spermei înainte de începerea tratamentului.

Alăptarea

Ribovact nu trebuie administrat pe durata alăptării. Dacă tratamentul cu Ribovact este necesar în timpul perioadei de alăptare, alăptarea trebuie întreruptă.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu s-au efectuat studii privind efectele supra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje dacă prezentaţi reacţii adverse cum sunt ameţelile sau lipsa coordonării.

 1. CUM SĂ LUAŢI RIBOVACT

  Ribovact se administrează într-o venă, timp de 30-60 minute, în diferite doze, singur (monoterapie) sau în asociere cu alte medicamente.

  Tratamentul nu trebuie început dacă numărul de celule albe din sânge (leucocite) a scăzut sub 3000 celule/µl şi/sau numărul plachetelor a scăzut sub 75.000 celule/µl.

  Medicul dumneavoastră va stabili aceste valori la intervale regulate.

  Leucemie limfatică cronică

  100 mg Ribovact pe metru pătrat de suprafaţă corporală (calculată pe baza înălţimii şi greutăţii dumneavoastră)

  În zilele 1+2

  Repetaţi ciclul după 4 săptămâni, de cel mult 6 ori

  Limfom non-Hodgkin

  120 mg Ribovact pe metru pătrat de suprafaţă corporală (calculată pe baza înălţimii şi greutăţii dumneavoastră)

  În zilele 1+2

  Repetaţi ciclul după 3 săptămâni, de cel puţin 6 ori

  Mielom multiplu

  120 – 150 mg Ribovact pe metru pătrat de suprafaţă corporală (calculată pe baza înălţimii şi greutăţii dumneavoastră)

  În zilele 1+2

  60 mg prednison pe metru pătrat de suprafaţă corporală (calculată pe baza înălţimii şi greutăţii dumneavoastră) administrat i.v.

  În zilele 1 – 4

  Repetaţi ciclul după 4 săptămâni, de cel puţin 3 ori

  Tratamentul trebuie oprit dacă numărul de celule albe din sânge (leucocite) şi/sau numărul de plachete au scăzut la < 3.000/µl sau, respectiv la < 75.000/µl. Tratamentul poate fi continuat după ce numărul celulelor albe din sânge creşte la > 4.000/µl şi cel al plachetelor la > 100.000/µl.

  Afectare a funcţiei ficatului sau rinichilor

  În funcţie de gradul de afectare a funcţiei ficatului dumneavoastră, se poate să fie necesară modificarea dozei (reducere cu 30% în cazul disfuncţiei hepatice moderate). Nu este necesară modificarea dozei în cazul afectării funcţiei rinichilor. Medicul dumneavoastră curant va decide dacă este necesară o modificare e a dozei.

  Cum se administ rează

  Tratamentul cu Ribovact trebuie administrat numai de către medici cu experienţă în tratamentul tumorilor. Medicul dumneavoastră vă va indica doza exactă de Ribovact şi va lua măsurile de precauţie necesare.

  Medicul dumneavoastră curant vă va administra soluţia perfuzabilă după preparare, aşa cum este indicat. Soluţia se administrează într-o venă, sub formă de perfuzie pe termen scurt, timp de 30-60 minute.

  Durata de folosire

  Nu există nicio limită stabilită ca regulă generală pentru tratamentul cu Ribovact. Durata tratamentului depinde de boală şi de răspunsul la tratament.

  Dacă aveţi orice nelămuriri sau întrebări privind tratamentul cu Ribovact, vă rugăm să vă adresaţi medicului dumneavoastră sau asistentei medicale.

  Dacă uitaţi să luaţi Ribovact

  Dacă aţi uitat să luaţi o doză de Ribovact, de regulă, medicul dumneavoastră va menţine doza uzuală din schema de tratament.

  Dacă încetaţi să luaţi Ribovact

  Medicul care vă tratează va decide dacă să întrerupă tratamentul sau să vă administreze alt medicament.

  Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 2. REACŢII ADVERSE POSIBILE

  Ca toate medicamentele, Ribovact poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

  Următoarele definiţii ale frecvenţei sunt folosite pentru evaluarea reacţiilor adverse:

  Foarte frecvente

  afectează mai mult de 1 utilizator din 10

  Frecvente

  afectează 1 până la 10 utilizatori din 100

  Mai puţin frecvente

  afectează 1 până la 10 utilizatori din 1.000

  Rare

  afectează 1 pană la 10 utilizatori din 10.000

  Foarte rare

  afectează mai puţin de 1 utilizator din 10.000

  Cu frecvenţă necunoscută

  frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile

  Modificări ale ţesutului (necroză) au fost observate foarte rar ca urmare a injectării neintenţionate în ţesutul din afara vaselor de sânge (extravascular). Senzaţia de arsură în locul unde este introdus acul poate fi un semn al administrării în afara vaselor de sânge. Administrarea în acest mod poate avea drept consecinţă durerea şi defecte legate de vindecarea pielii.

  Reacţia adversă care limitează doza de Ribovact este afectarea funcţiei măduvei osoase care, de obicei, revine la normal după tratament. Supresia funcţiei măduvei osoase creşte riscul de infecţie.

  Foarte frecvente:

  • Număr mic de celule albe în sânge (leucocitopenie)

  • Scădere a pigmentului roşu din sânge (hemoglobină)

  • Număr mic de plachete (trombocitopenie)

  • Infecţii

  • Senzaţie de rău (greaţă)

  • Vărsături

  • Inflamare a mucoaselor

  • Concentraţie crescută de creatinină în sânge

  • Concentraţie crescută de uree în sânge

  • Febră

  • Epuizare

   Frecvente:

  • Sângerare (hemoragie)

  • Tulburări de metabolism produse de celulele canceroase care mor şi sunt eliminate în sânge

  • Scădere a numărului de celule roşii din sânge, ceea ce produce paloare a pielii şi poate cauza stare de slăbiciune sau îngreunare a respiraţiei (anemie)

  • Număr mic de neutrofile (neutropenia)

  • Reacţii de hipersensibilitate, cum sunt inflamarea alergică a pielii (dermatită), erupţie alergică (urticarie)

  • Creştere a valorilor serice ale enzimelor hepatice AST/ALT

  • Concentraţie crescută de fosfatază alcalină în sânge

  • Concentraţie crescută de pigment biliar în sânge

  • Concentraţie scăzută de potasiu în sânge

  • Tulburări ale funcţiei inimii (disfuncţie)

  • Tulburări ale ritmului bătăilor inimii (aritmie)

  • Tensiune arterială mică sau mare (hipotensiune arterială sau hipertensiune arterială)

  • Tulburări ale funcţiei plămânilor

  • Diaree

  • Constipaţie

  • Ulcer la nivelul cavităţii bucale (stomatită)

  • Pierdere a poftei de mâncare

   Cădere în exces a părului

  • Modificări ale pielii

  • Absenţă a menstruaţiei (amenoree)

  • Durere

  • Insomnie

  • Frisoane

  • Deshidratare

   Mai puţin frecvente:

  • Acumulare de lichid în sacul inimii (deplasare de lichid în spaţiul pericardic)

   Rare:

  • Infecţie a sângelui (sepsis)

  • Reacţii alergice severe de hipersensibilitate (reacţii anafilactice)

  • Semne similare reacţiilor anafilactice (reacţii anafilactoide)

  • Somnolenţă

  • Pierdere a vocii (afonie)

  • Colaps circulator acut

  • Înroşire a pileii (eritem)

  • Inflamare a pielii (dermatită)

  • Mâncărimi (prurit)

  • Erupţii pe piele (exantem macular)

  • Transpiraţie excesivă (hiperhidroză)

   Foarte rare:

  • Inflamare atipică primară a plămânilor (pneumonie)

  • Distrugere a celulelor roşii din sânge

  • Descreştere rapidă a tensiunii arteriale însoţită uneori de reacţii sau erupţii pe piele (şoc anafilactic)

  • Alterare a gustului

  • Alterare a senzaţiilor (parestezie)

  • Disconfort şi dureri la nivelul membrelor (neuropatie periferică)

  • Boală a sistemului nervos (sindrom anticolinergic)

  • Tulburări neurologice

  • Lipsă a coordonării (ataxie)

  • Inflamare a creierului (encefalită)

  • Accelerare a bătăilor inimii (tahicardie)

  • Infarct miocardic, durere în piept

  • Insuficienţă cardiacă

  • Inflamare a venelor (flebită)

  • Formare de ţesut fibros în plămâni (fibroză pulmonară)

  • Inflamare a esofagului însoţită de pierderi de sânge (esofagită hemoragică)

  • Sângerări ale stomacului sau intestinului

  • Infertilitate

  • Insuficienţă multiplă de organe

  În urma tratamentului cu Ribovact s-au semnalat tumori secundare (sindrom mielodisplazic, LMA, carcinom bronşic). Nu a putut fi stabilită o legătură clară cu Ribovact.

  A fost semnalat un număr mic de cazuri de reacţii severe pe piele (sindromul Stevens-Johnson şi necroliza epidermică toxică). Legătura cu Ribovact este neclară.

  Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă, sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră.

 3. CUM SE PĂSTREAZĂ RIBOVACT

  A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

  Nu utilizaţi Ribovact după data de expirare înscrisă pe eticheta flaconului şi pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

  A se păstra flaconul în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină.

  Notă privind valabilitatea după deschidere sau după prepararea soluţiei

  Soluţiile perfuzabile preparate potrivit instrucţiunilor enumerate la sfârşitul acestui prospect sunt stabile în pungi din polietilenă la temperatura camerei/umiditate relativă 60%, timp de 3,5 ore, iar păstrate la frigider sunt stabile timp de 2 zile. Ribovact nu conţine conservanţi. Ca atare, soluţia nu trebuie utilizată după aceste intervale de timp.

  Utilizatorului îi revine responsabilitatea de a menţine condiţiile aseptice.

  Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 4. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine Ribovact

Substanţa activă este clorhidrat de bendamustină.

Citeste acum...

1 flacon conţine clorhidrat de bendamustină 25 mg. 1 flacon conţine clorhidrat de bendamustină 100 mg.

După reconstituire, 1 ml de concentrat conţine clorhidrat de bendamustină 2,5 mg.

Cealaltă componentă este manitol.

Cum arată Ribovact şi conţinutul ambalajului

Flacoane din sticlă brună, cu dop din cauciuc şi capsă din aluminiu pentru sigilarea capacului. Pulberea este albă şi cristalină.

Ribovact este disponibil în cutii care conţin

5, 10 şi 20 flacoane care conţin clorhidrat de bendamustină 25 mg şi

5 flacoane care conţin clorhidrat de bendamustină 100 mg.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Astellas Pharma GmbH Postfach 50 01 66

D-80971 München (Georg-Brauchle-Ring 64–66, 80992 München) Germania

Citeste acum...

Fabricantul

Temmler Werke GmbH Weihenstephaner Strasse 28 D-81673 München Germania

Acest prospect a fost aprobat în Octombrie 2011.

Următoarele informaţii sunt destinate numai medicilor şi personalului medical:

Ca şi în cazul altor substanţe citotoxice, se aplică măsuri de siguranţă mai stricte în ceea ce priveşte personalul sanitar şi medicii, din cauza potenţialului efect toxic asupra genomului şi al potenţialului efect cancerigen al medicamentului. Se vor evita inhalarea (inspirarea) şi contactul cu pielea şi mucoasele atunci când se manipulează Ribovact (se vor purta mănuşi, îmbrăcăminte de protecţie şi eventual o mască de faţă!). În caz de contaminare a oricărei părţi a corpului, aceasta se va spăla bine

Citeste acum...

Voteaza si apreciaza cum ti-a folosit !
Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila