Prospect

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Tintaros 5 mg comprimate filmate Tintaros 10 mg comprimate filmate Tintaros 20 mg comprimate filmate Tintaros 40 mg comprimate filmate

Rosuvastatină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce esteTintaros şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi Tintaros

  3. Cum să utilizaţi Tintaros

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Tintaros

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE TINTAROS ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   Tintaros aparţine unui grup de medicamente numite statine. Vi s-a prescris Tintaros deoarece:

 • aveţi valori mari ale colesterolului. Aceasta înseamnă că prezentaţi un risc de a face infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Aţi fost sfătuit să luaţi o statină, deoarece dieta pe care aţi urmat-o şi exerciţiul fizic făcut nu au fost suficiente pentru a corecta valoarea colesterolului. În timp ce luaţi Tintaros trebuie să continuaţi dieta de scădere a colesterolului şi exerciţiul fizic.

  sau

 • prezentaţi alţi factori de risc care cresc probabilitatea de apariţie a infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral sau a altor probleme de sănătate asemănătoare. Infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau problemele de sănătate asemănătoare pot fi cauzate de o afecţiune numită ateroscleroză. Ateroscleroza este rezultatul formării unor depozite de grăsime în arterele dumneavoastră.

De ce este important să continuaţi administrarea Tintaros

Tintaros este folosit pentru corectarea valorilor grăsimilor din sânge, numite lipide, dintre care cea mai cunoscută este colesterolul.

În sânge există diferite tipuri de colesterol – colesterolul „rău” (LDL-C) şi colesterolul „bun” (HDL-C).

 • Tintaros poate reduce colesterolul „rău” şi creşte colesterolul „bun”.

 • Acţionează prin blocarea producerii colesterolului „rău” în corpul dumneavoastră şi îmbunătăţeşte capacitatea corpului dumneavoastră de a-l elimina din sânge.

Majoritatea oamenilor nu sunt afectaţi de creşterea valorii colesterolului, deoarece aceasta nu determină niciun simptom. Totuşi, dacă nu este tratată, în pereţii vaselor de sânge se pot forma depozite de grăsime, care determină îngustarea lor.

Uneori, aceste vase îngustate se pot bloca şi astfel este întreruptă irigarea cu sânge a inimii sau creierului, producându-se un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Corectând nivelul colesterolului, puteţi reduce riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Trebuie să continuaţi să luaţi Tintaros, chiar dacă valoarea colesterolului dumneavoastră a ajuns la normal, deoarece previne o nouă creştere a valorii colesterolului şi formarea depozitelor de grăsime. Cu toate acestea, trebuie să întrerupeţi tratamentul dacă vă spune medicul dumneavoastră sau dacă rămâneţi gravidă.

 1. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI TINTAROS Nu utilizaţi Tintaros

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la rosuvastatină sau la oricare dintre celelalte componente ale Tintaros;

  • dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi. Dacă rămâneţi gravidă cât timp luaţi Tintaros, întrerupeţi imediat tratamentul şi spuneţi-i medicului dumneavoastră. Femeile trebuie să evite să rămână gravide în timpul tratamentului cu Tintaros, folosind metode de contracepţie potrivite.

  • dacă aveţi boli de ficat;

  • dacă aveţi boli severe de rinichi;

  • dacă aveţi dureri de muşchi repetate sau inexplicabile;

  • dacă luaţi un medicament numit ciclosporină (folosit, de exemplu, după transplantul de organe). Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă oricare dintre cele prezentate mai sus sunt valabile în cazul dumneavoastră (sau nu sunteţi sigur).

   În plus, nu luaţi Tintaros 40 mg (doza cea mai mare):

  • dacă aveţi boli moderate de rinichi (dacă nu sunteţi sigur, consultaţi-vă medicul);

  • dacă glanda dumneavoastră tiroidă nu funcţionează bine;

  • dacă aţi avut în trecut dureri de muşchi repetate sau inexplicabile, un istoric personal sau familial de probleme musculare, sau un istoric de probleme musculare când aţi mai luat în trecut medicamente care scad colesterolul;

  • dacă periodic consumaţi cantităţi mari de alcool;

  • dacă sunteţi de origine asiatică (japonez, chinez, filipinez, vietnamez, coreean sau indian);

  • dacă luaţi alte medicamente numite fibraţi pentru a vă scădea colesterolul.

   Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă oricare dintre cele prezentate mai sus sunt valabile în cazul dumneavoastră (sau nu sunteţi sigur).

   Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Tintaros

  • dacă aveţi probleme cu rinichii;

  • dacă aveţi probleme cu ficatul;

  • dacă aţi avut în trecut dureri de muşchi repetate sau inexplicabile, un istoric personal sau familial de probleme musculare, sau un istoric de probleme musculare când aţi mai luat în trecut medicamente care scad colesterolul. Spuneţi-i imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi dureri musculare inexplicabile, în special dacă nu vă simţiţi bine sau aveţi febră;

  • dacă periodic consumaţi cantităţi mari de alcool etilic;

  • dacă glanda dumneavoastră tiroidă nu funcţionează bine;

  • dacă aveţi insuficienţă respiratorie severă;

  • dacă luaţi alte medicamente numite fibraţi pentru a vă scădea colesterolul. Vă rugăm citiţi cu atenţie acest prospect, chiar dacă aţi mai luat în trecut medicamente pentru reducerea colesterolului;

  • dacă luaţi medicamente folosite pentru tratamentul infecţiei cu HIV, de exemplu lopinavir/ritonavir, vă rugăm citiţi „Utilizarea altor medicamente”;

  • dacă pacientul este un copil cu vârsta sub 10 ani: Tintaros nu trebuie administrat copiilor cu vârsta sub 10 ani;

  • dacă pacientul este un copil sau un adolescent cu vârsta sub 18 ani: Tintaros 40 mg comprimate

   filmate nu trebuie administrat copiilor şi adolescenţilor cu vârsta sub 18 ani;

  • dacă aveţi peste 70 de ani (deoarece medicul trebuie să decidă doza cea mai bună de Tintaros pentru începerea a tratamentului dumneavoastră);

  • dacă aveţi probleme respiratorii severe;

  • dacă sunteţi de origine asiatică – adică japonez, chinez, filipinez, vietnamez, coreean sau indian. Medicul trebuie să decidă doza cea mai bună de Tintaros pentru începerea tratamentului dumneavoastră.

  Dacă oricare dintre cele prezentate mai sus sunt valabile în cazul dumneavoastră (sau nu sunteţi sigur): Nu luaţi Tintaros 40 mg comprimate filmate (cea mai mare doză) şi întrebaţi medicul sau farmacistul înainte să începeţi orice doză de Tintaros.

  La un număr mic de persoane, statinele pot afecta ficatul. Acest efect poate fi identificat printr-un test simplu care arată nivele crescute în sânge ale enzimelor ficatului. Din acest motiv, medicul dumneavoastră vă va face în mod regulat acest test de sânge (testul pentru funcţia ficatului) înainte şi în timpul tratamentului cu Tintaros.

  În perioada tratamentului cu acest medicament, medicul vă va monitoriza cu atenţie dacă aveţi diabet zaharat sau dacă există riscul de apariţie a diabetului zaharat. Vă aflaţi în categoria cu risc de apariţie a diabetului zaharat dacă aveţi valori crescute de glucide şi grăsimi în sânge, dacă sunteţi supraponderal sau dacă aveţi hipertensiune arterială.

  Utilizarea altor medicamente

  Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

  Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente: ciclosporină (folosită, de exemplu, după transplantul de organe), warfarină (sau alte medicamente folosite pentru subţierea sângelui), fibraţi (cum ar fi gemfibrozil sau fenofibrat) sau orice alte medicamente folosite pentru scăderea colesterolului (cum ar fi ezetimib), medicamente pentru indigestie (folosite pentru neutralizarea acidului din stomacul dumneavoastră), eritromicină (un antibiotic), un contraceptiv oral (pilulă), terapie de substituţie hormonală sau lopinavir/ritonavir (folosite pentru tratamentul infecţiei HIV

  – vă rugăm citiţi şi „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Tintaros”). Efectele acestor medicamente pot fi modificate de Tintaros sau ele pot modifica efectele Tintaros.

  Utilizarea Tintaros cu alimente şi băuturi

  Puteţi să luaţi Tintaros cu sau fără alimente.

  Sarcina şi alăptarea

  Nu luaţi Tintaros dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi. Dacă rămâneţi gravidă cât timp luaţi Tintaros întrerupeţi imediat tratamentul şi spuneţi-i medicului dumneavoastră. Femeile trebuie să evite să rămână gravide în timpul tratamentului cu Tintaros, folosind metode de contracepţie potrivite.

  Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Majoritatea persoanelor pot conduce un vehicul şi pot folosi utilaje în timpul tratamentului cu Tintaros – nu le va afecta capacitatea. Cu toate acestea, unele persoane pot avea ameţeli pe parcursul tratamentului cu Tintaros. Dacă aveţi ameţeli, consultaţi-vă medicul înainte de a încerca să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

  Informaţii importante privind unele componente ale Tintaros

  Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de zaharuri, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

  Pentru lista completă a componentelor vă rugăm să citiţi „Informaţii suplimentare” de mai jos.

 2. CUM SĂ LUAŢI TINTAROS

  Luaţi întotdeauna Tintaros exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

  Doze uzuale la adulţi

  Dacă luaţi Tintaros pentru nivel crescut al colesterolului: Doza de iniţiere

  Tratamentul dumneavoastră cu Tintaros trebuie să înceapă cu doza de 5 mg sau de 10 mg, chiar dacă aţi luat o doză mai mare dintr-o altă statină în trecut.

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila