Prospect

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Venturax 20 mg/5 mg/ml picături oftalmice, soluţie

Dorzolamidă/Timolol

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să îl recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome ca şi dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Venturax şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi Venturax

  3. Cum să utilizaţi Venturax

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Venturax

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE VENTURAX ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   Venturax este o combinaţie între două medicamente: dorzolamidă şi timolol.

   Dorzolamida aparţine unui grup de medicamente numite „inhibitori de anhidrază carbonică”. Timololul aparţine unui grup de medicamente numite „beta-blocante”.

   Venturax este prescris pentru scăderea presiunii crescute din interiorul ochiului dumneavoastră, în cadrul tratamentului glaucomului, atunci când tratamentul cu picături de ochi ce conţin beta-blocant nu este adecvat.

  2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI VENTURAX Nu utilizaţi Venturax

   • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la vreunul dintre ingredientele acestei soluţii.

   • dacă aveţi sau aţi avut vreodată o boală respiratorie, cum ar fi astmul, sau o altă boală pulmonară obstructivă cronică

   • dacă aveţi boli ale rinichilor severe sau antecedente de pietre la rinichi

   • dacă aveţi o tulburare a pH-ului (balanţa dintre acizi şi baze) sângelui dumneavoastră

   • dacă aveţi anumite boli de inimă, inclusiv anumite tulburări ale ritmului inimii ce produc o încetinire anormală a ritmului cardiac sau insuficienţă cardiacă severă.

    Dacă dumneavoastră consideraţi că vreuna dintre aceste situaţii se aplică în cazul dumneavoastră, nu utilizaţi Venturax până ce nu v-aţi adresat doctorului.

    Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Venturax

    Dacă aveţi antecedente de boli de inimă, probabil doctorul dumneavoastră va dori să vă controleze pulsul şi alte semne ale acestor boli în timp ce utilizaţi Venturax.

    Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă aveţi acum sau aţi avut în trecut boli ale ficatului, dacă aveţi slăbiciune musculară sau suferiţi de miastenia gravis.

    De asemenea, ar trebui să spuneţi medicului dacă suferiţi acum sau aţi suferit în trecut de astm sau alte boli de plămâni, de angină Prinzmetal (dureri în piept în timp ce vă odihniţi), alte boli de inimă (inclusiv anumite tipuri de tulburări ale ritmului inimii care produc o scădere anormală a ritmului cardiac sau insuficienţă cardiacă severă), boli circulatorii, tensiune arterială mică, diabet zaharat sau hipoglicemie (concentraţie scăzută a zahărului în sângele dumneavoastră), boli ale tiroidei şi despre orice alergii la vreunul dintre medicamentele utilizate.

    Dacă apare conjunctivita (roşeaţă şi iritaţii ale ochiului(lor)), umflare a ochiului sau a pleoapelor, erupţii pe piele sau mâncărime la nivelul ochiului sau în jurul ochiului, contactaţi imediat medicul. Aceste simptome pot apărea în urma unei reacţii alergice sau pot reprezenta efecte secundare ale Venturax (Vezi „Reacţii adverse posibile”).

    Spuneţi-i medicului dumneavoastră dacă observaţi apariţia unei infecţii la nivelul ochiului, aveţi o rană la nivelul ochiului, vi s-a efectuat o intervenţie chirurgicală la nivelul ochiului sau observaţi apariţia unei reacţii, inclusiv simptome noi sau agravarea celor existente.

    Dacă purtaţi lentile de contact moi, este important să le îndepărtaţi înainte de administrarea picăturilor de ochi şi să le reinseraţi după cel puţin 15 minute de la utilizarea picăturilor de ochi, deoarece clorura de benzalconiu, cu rol de conservant, poate decolora lentilele de contact.

    Înainte de a vi se efectua o intervenţie chirurgicală (chiar dacă este vorba de o intervenţie stomatologică), spuneţi-i medicului sau stomatologului că utilizaţi Venturax, deoarece poate să apară o scădere bruscă a tensiunii arteriale asociată anesteziei.

    Utilizarea la copii şi adolescenţi

    Există date limitate referitoare la utilizarea de Venturax la sugari şi copii.

    Utilizarea la vârstnici

    În studiile cu Dorzolamide/Timolol picături oftalmice soluţie, efectele picăturilor oftalmice soluţie Dorzolamide/Timolol au fost similare atât la vârstnici, cât şi la pacienţii mai tineri.

    Utilizarea altor medicamente

    Vă rugăm să informaţi medicul sau farmacistul dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Această recomandare este deosebit de importantă, mai ales dacă vi se aplică vreuna din situaţiile următoare:

   • dacă luaţi medicamente împotriva hipertensiunii arteriale ce sunt folosite pentru scăderea tensiunii arteriale mari sau medicamente folosite pentru tratarea bolilor de inimă, cum ar fi blocante ale canalelor de calciu şi beta-blocante sau digoxin

   • dacă luaţi medicamente pentru tratamentul unor tulburări de ritm al inimii sau unui ritm al inimii neregulat, cum ar fi chinidina sau digoxin

   • dacă mai utilizaţi alte picături de ochi care conţin beta-blocante

   • dacă mai utilizaţi alţi inhibitori ai anhidrazei carbonice, cum ar fi acetazolamida. Este posibil să luaţi acest tip de medicament, pe gură sau sub formă de picături de ochi sau printr-o altă metodă

   • dacă luaţi inhibitori de monoaminooxidază (MAO) sau inhibitori selectivi ai recaptării de serotonină (SSRI) care se utilizează în tratamentul depresiei sau al altor afecţiuni

   • dacă luaţi vreun medicament parasimpatomimetic care v-a fost prescris pentru a vă ajuta să urinaţi. Parasimpatomimeticele mai reprezintă un tip special de medicamente care sunt folosite uneori pentru a ajuta restabilirea tranzitului intestinal normal

   • dacă luaţi narcotice cum ar fi morfina, folosită la tratamentul durerilor moderate până la severe sau dacă luaţi doze mari de aspirină. Deşi nu există dovezi că clorhidratul de dorzolamidă interacţionează cu aspirina, s-a raportat că alte medicamente asemănătoare clorhidratului de dorzolamidă, administrate pe gură interacţionează cu aspirina

   • dacă luaţi medicamente pentru tratarea diabetului zaharat sau a zahărului crescut în sânge

   • dacă luaţi epinefrină (adrenalină).

   Sarcina şi alăptarea

   Cereţi sfatul medicului sau farmacistului dumneavoastră înainte de a lua vreun medicament.

   Nu utilizaţi Venturax în timpul sarcinii. Vă rugăm să îi spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă.

   Dacă este necesar un tratament cu Venturax, nu este recomandat să alăptaţi. Spuneţi-i medicului dacă alăptaţi sau dacă intenţionaţi să alăptaţi.

   Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

   Venturax poate provoca reacţii adverse cum ar fi înceţoşarea vederii la unii pacienţi. Nu conduceţi niciun vehicul şi nu folosiţi niciun utilaj până când nu au dispărut simptomele.

   Informaţii importante despre unele componente ale Venturax

   Venturax conţine o substanţă numită clorură de benzalconiu, cu rol de conservant.

   • Clorura de benzalconiu poate provoca iritaţii la nivelul ochiului.

   • Despre clorura de benzalconiu se ştie că determină decolorarea lentilelor de contact moi. Evitaţi contactul cu lentilele de contact moi. Lentilele de contact trebuie îndepărtate înainte de administrare şi trebuie reinserate după cel puţin 15 minute.

  3. CUM SĂ UTILIZAŢI VENTURAX

  Utilizaţi Venturax întotdeauna exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră Dacă nu sunteţi sigur, adresaţi-vă medicului sau farmacistul dumneavoastră.

  Doza corespunzătoare şi durata tratamentului vor fi stabilite de către doctorul dumneavoastră.

  Doza uzuală este de câte o picătură administrată la nivelul fiecărui ochi afectat, de două ori pe zi, de exemplu dimineaţa şi seara.

  Dacă utilizaţi Venturax cu alte picături de ochi, trebuie lăsat un interval de cel puţin 10 minute între administrarea Venturax şi a celuilalt medicament.

  Nu modificaţi doza de medicament fără a discuta în prealabil cu medicul dumneavoastră Dacă trebuie să întrerupeţi tratamentul, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră

  Nu trebuie să atingeţi cu vârful picurătorului ochiul sau suprafeţele din jurul acestuia. Acesta se poate contamina cu bacterii care pot determina apariţia unei infecţii a ochiului care poate să producă leziuni grave ale ochiului, chiar pierderea vederii. Pentru a se evita contaminarea flaconului, nu atingeţi nicio suprafaţă cu vârful picurătorului.

  Instrucţiuni pentru utilizare:

  Este recomandat să vă spălaţi pe mâini înainte de a administra picăturile oftalmice în ochi. Poate fi mai uşor să administraţi picăturile oftalmice în faţa unei oglinzi.

  1. Înainte de a utiliza medicamentul pentru prima oară, asiguraţi-vă că banda de siguranţă de la gâtul flaconului este intactă. Un spaţiu liber între flacon şi capac este normal la un flacon sigilat.

  2. Scoateţi capacul flaconului.

  3. Daţi capul pe spate şi trageţi uşor în jos de pleoapa inferioară pentru a forma un „buzunăraş” între pleoapă şi ochiul dumneavoastră

  4. Întoarceţi flaconul cu vârful picurătorului în jos şi apăsaţi până când curge o singură picătură la nivelul ochiului, aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră NU ATINGEŢI CU VÂRFUL PICURĂTORULUI OCHIUL SAU PLEOAPA.

  5. Repetaţi paşii 3 şi 4 şi la celălalt ochi, dacă medicul dumneavoastră v-a recomandat acest lucru.

  6. Puneţi la loc capacul şi închideţi flaconul imediat după utilizare.

  Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Venturax

  Este important să respectaţi doza pe care v-a prescris-o medicul dumneavoastră Dacă administraţi prea multe picături la nivelul ochiului dumneavoastră sau înghiţiţi orice cantitate din conţinutul flaconului, este posibil

  să vă simţiţi rău, observând printre altele apariţia ameţelilor, respiraţiei dificile sau încetinirea bătăilor inimii. Dacă simţiţi vreunul dintre efectele de mai sus, adresaţi-vă imediat medicului.

  Dacă uitaţi să utilizaţi Venturax

  Este important să folosiţi Venturax aşa cum v-a prescris medicul dumneavoastră

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila