Prospect

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Thyrozol 5 mg comprimate filmate Thyrozol 10 mg comprimate filmate Thyrozol 20 mg comprimate filmate

Tiamazol

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Thyrozol şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi Thyrozol

  3. Cum să utilizaţi Thyrozol

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Thyrozol

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE THYROZOL ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   Acest medicament conţine tiamazol. El controlează producerea în exces de hormoni tiroidieni, la nivelul glandei tiroide, indiferent de cauză.

   Thyrozol este utilizat pentru a trata producerea în exces de hormoni tiroidieni

 • dacă aveţi nevoie să luaţi un medicament pentru tratamentul glandei tiroide care funcţionează în exces, în special dacă aveţi o guşă mică (o umflătură în faţa gâtului) sau nu aveţi guşă

 • dacă urmează să vi se efectueze o operaţie la glanda tiroidă

 • dacă urmează să vi se efectueze un tratament care utilizează iod radioactiv, în special în cazurile severe de producere în exces de hormoni tiroidieni

 • după tratamentul cu iod radioactiv, până când efectul iodului radioactiv s-a stabilizat total.

  De asemenea, Thyrozol este utilizat pentru prevenirea producerii în exces de hormoni tiroidieni, înainte de a trebui să urmaţi o procedură care implică expunerea la iod, cum este o examinare cu substanţe de contrast care conţin iod,

  • dacă aveţi o uşoară producere în exces de hormoni tiroidieni, fără alte simptome suplimentare

  • dacă glanda dumneavoastră tiroidă are anumite zone care produc hormoni (adenom autonom)

  • dacă aţi avut, mai devreme în cursul vieţii, producere în exces de hormoni tiroidieni.

 1. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI THYROZOL Nu utilizaţi Thyrozol

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la tiamazol, la orice substanţe înrudite (derivaţi de tioamidă) sau la

   oricare dintre celelalte componente ale Thyrozol (vezi pct.6)

  • dacă testele de laborator arată că aveţi o reducere a numărului unor anumite celule din sânge (granulocitopenie)

  • dacă vezicula dumneavoastră biliară este blocată înainte de începerea tratamentului cu Thyrozol

  • dacă aţi avut măduva osoasă afectată după tratamentul anterior cu tiamazol sau carbimazol.

   Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Thyrozol

   Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi avut înainte reacţii alergice uşoare la tiamazol, cum sunt erupţie trecătoare pe piele de cauză alergică sau mâncărimi. Medicul va decide dacă puteţi să utilizaţi Thyrozol.

   Discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă aveţi o guşă mare (o umflătură în faţa gâtului) care vă produce dificultăţi la respiraţie, deoarece guşa poate creşte în timpul tratamentului cu Thyrozol. Medicul dumneavoastră poate decide să prescrie Thyrozol doar pentru o perioadă limitată şi vă va controla regulat în timpul tratamentului.

   Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi simptome cum sunt inflamaţie a mucoasei bucale, dureri în gât sau febră. Acestea pot fi determinate de o reducere marcată a numărului unor anumite celule din sânge (granulocitopenie). Aceasta poate să apară, în special, în primele săptămâni de tratament şi poate duce la consecinţe grave.

   Dacă aveţi o formă severă de producere în exces de hormoni tiroidieni, este posibil să utilizaţi doze foarte mari de Thyrozol (mai mult de 120 mg pe zi). În acest caz, medicul dumneavoastră vă va efectua teste din sânge din când în când, deoarece este posibil ca măduva dumneavoastră osoasă să fie afectată. Dacă se întâmplă aceasta, medicul dumneavoastră poate decide să oprească tratamentul şi, dacă este necesar, vă va recomanda un alt medicament.

   Dacă guşa dumneavoastră creşte în timpul tratamentului cu Thyrozol sau dacă glanda dumneavoastră tiroidă funcţionează sub limita normală, medicul dumneavoastră va trebui să vă verifice doza de Thyrozol. Oricum, asemenea situaţii pot, de asemenea, să apară datorită cursului natural al bolii dumneavoastră. Similar, un anumit tip de boală a ochilor (oftalmopatie endocrină) poate să apară sau se poate agrava, dar nu este legată de tratamentul cu Thyrozol.

   Este posibil să creşteţi în greutate în timpul tratamentului cu Thyrozol. Aceasta este o reacţie normală a corpului dumneavoastră. Thyrozol vă influenţează hormonii tiroidieni, care controlează consumul dumneavoastră de energie.

   Utilizarea altor medicamente

   Cantitatea de iod ingerată de dumneavoastră are un efect asupra modului în care acţionează Thyrozol. Medicul dumneavoastră va decide doza de Thyrozol, în funcţie de cantitatea de iod pe care o ingeraţi şi de funcţia glandei tiroide.

   Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi anticoagulante (medicamente utilizate pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge), deoarece normalizarea funcţiei tiroidiene determinată de Thyrozol le poate influenţa efectul. Acelaşi lucru poate fi valabil şi pentru alte medicamente. De aceea, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

   Sarcina şi alăptarea

   În general, sarcina are un efect pozitiv asupra producerii de hormoni tiroidieni. În orice caz, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, deoarece poate fi necesar să continuaţi utilizarea Thyrozol, în special în primele luni de sarcină. Medicul dumneavoastră poate decide să vă micşoreze doza de Thyrozol, în scopul evitării oricărui efect dăunător pentru copilul dumneavoastră. Aceasta are, în mod special, importanţă dacă aţi luat Thyrozol împreună cu hormoni tiroidieni, deoarece o astfel de asociere nu trebuie utilizată în timpul sarcinii.

   Aceleaşi lucruri sunt valabile dacă vreţi să alăptaţi. În mod normal, administrarea unor doze de până la 10 mg nu are efecte nocive asupra copilului dumneavoastră. Medicul dumneavoastră va verifica regulat cum funcţionează glanda tiroidă a nou-născutului dumneavoastră.

   Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

   Thyrozol nu are nicio influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

   Informaţii importante privind unele componente ale Thyrozol

   Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi o intoleranţă la anumite glucide, deoarece Thyrozol conţine lactoză.

 2. CUM SĂ UTILIZAŢI THYROZOL

  Luaţi întotdeauna Thyrozol exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur.

  Doza uzuală

  În funcţie de cât de gravă este boala dumneavoastră, medicul va decide doza dumneavoastră individuală. De obicei, sunt recomandate următoarele doze:

  • Adulţi

   Doza iniţială este cuprinsă între 10 şi 40 mg Thyrozol pe zi (sau mai mare la anumiţi pacienţi), până când funcţia tiroidiană revine la normal. Doza de întreţinere este fie cuprinsă între 5 şi 20 mg Thyrozol pe zi, în asociere cu hormoni tiroidieni, fie între 2,5 şi 10 mg Thyrozol pe zi, fără hormoni tiroidieni*.

  • Copii

  La copii, doza iniţială este de 0,5 mg Thyrozol pe kg, zilnic. Ulterior, medicul dumneavoastră va decide dacă este suficientă o doză de întreţinere mai mică şi dacă este necesară suplimentarea cu hormoni tiroidieni*.

  Dacă prezentaţi riscul de apariţie a unei produceri în exces de hormoni tiroidieni, după un test diagnostic cu o substanţă de contrast care conţine iod, medicul dumneavoastră poate să prescrie 10 – 20 mg Thyrozol pe zi, împreună cu perclorat, pentru aproximativ 10 zile (până când substanţa de contrast care conţine iod a fost eliminată din organism)*.

  *Pentru doze mici sunt disponibile comprimate filmate a 5 mg.

  Pacienţi cu afecţiuni ale ficatului

  Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi avut tulburări sau boli ale ficatului. În acest caz, doza dumneavoastră de Thyrozol va trebui redusă.

  Pacienţi cu afecţiuni ale rinichilor

  Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi avut tulburări sau boli ale rinichilor. În acest caz, doza dumneavoastră de Thyrozol va trebui redusă.

  Durata tratamentului

  Durata tratamentului poate varia, în funcţie de afecţiunea pentru care utilizaţi Thyrozol. Medicul dumneavoastră va discuta cu dumneavoastră cât timp este necesar să utilizaţi acest medicament. De obicei, durata tratamentului este următoarea:

  • Tratamentul producerii în exces de hormoni tiroidieni (fără intervenţie chirurgicală): 6 luni-2 ani.

  • Tratamentul înainte de intervenţia chirurgicală asupra tiroidei: 3-4 săptămâni înainte de intervenţia chirurgicală.

  • Tratamentul înainte de radioterapia cu iod: până când funcţia dumneavoastră tiroidiană s-a normalizat.

  • Tratamentul după radioterapia cu iod: 4-6 luni, până când se instalează efectul radioterapiei cu iod.

   Mod de administrare

   Înghiţiţi comprimatele cu o cantitate suficientă de lichid, cum este o jumătate de pahar cu apă, dimineaţa, după micul dejun. Dacă luaţi mai mult de un comprimat pe zi, puteţi, de asemenea, să le luaţi în câteva prize, la intervale regulate, pe parcursul zilei.

   Dacă utilizaţi mai mult Thyrozol decât trebuie

   Dacă, în mod accidental, aţi luat o doză mai mare decât cea prescrisă, nu va fi nicio problemă. Dacă aţi luat mai des doze mai mari decât cea prescrisă, adresaţi-vă medicului imediat ce aţi constatat acest lucru. Poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă modifice doza de Thyrozol sau vă poate prescrie suplimentar hormoni tiroidieni, pentru a evita creşterea guşii.

   Dacă uitaţi să utilizaţi Thyrozol

   Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată, dar luaţi doza obişnuită, în ziua următoare.

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila