Prospect Surval 5 mg – Colesterol

 1. Surval conţine substanţa activă rosuvastatină.

  Rosuvastatina aparţine unui grup de medicamente numite statine. Este folosită pentru corectarea nivelului concentraţiilor grăsimilor din sânge numite lipide, dintre care cea mai frecventă este colesterolul.

Cuprins

Surval 5 mg comprimate filmate Surval 10 mg comprimate filmate Surval 15 mg comprimate filmate Surval 20 mg comprimate filmate Surval 40 mg comprimate filmate rosuvastatină

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi semne de boală ca dumneavoastră.

 • Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect.

  Ce găsiţi în acest prospect:

  1. Ce este Surval şi pentru ce se utilizează

  2. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Surval

  3. Cum să utilizaţi Surval

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Surval

  6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

  1. Ce este Surval şi pentru ce se utilizează

   Există tipuri diferite de colesterol care se găsesc în sânge – colesterolul “rău” (LDL-C) şi colesterolul ”bun” (HDL-C). Rosuvastatina poate să scadă colesterolul „rău” şi poate creşte colesterolul ”bun”.

   Vi s-a prescris rosuvastatina deoarece:

 • dumneavoastră (sau copilul dumneavoastră cu vârsta între 10-17 ani) aveţi valori mari ale colesterolului. Aceasta înseamnă că aveţi risc de a face un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.

  Aţi fost sfătuit să luaţi o statină, deoarece dieta pe care aţi urmat-o şi exerciţiul fizic făcut nu au fost suficiente pentru a vă corecta concentraţia de colesterol din sânge.

  Sau

 • aveţi alţi factori care vă cresc riscul de a avea un infarct miocardic, accident vascular cerebral sau probleme legate de sănătate înrudite.

  Infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau alte probleme de sănătate pot fi cauzate de o boală numită ateroscleroză. Ateroscleroza este determinată de depunera de grăsime la nivelul arterelor dumneavoastră.

  Rosuvastatina acţionează ajutând la blocarea producerii de colesterol ”rău” în corpul dumneavoastră şi îmbunătăţeşte capacitatea corpului dumneavoastră de a-l elimina din sânge.

  De ce este important să continuaţi să luaţi rosuvastatină

  Trebuie să continuaţi să luaţi rosuvastatină, chiar dacă valoarea colesterolului dumneavoastră a ajuns la normal, deoarece previne o nouă creştere a valorii colesterolului. Cu toate acestea, trebuie să întrerupeţi tratamentul dacă medicul dumneavoastră vă recomandă acest lucru sau dacă rămâneţi gravidă.

  În timp ce luaţi rosuvastatină trebuie să continuaţi dieta de scădere a colesterolului şi exerciţiul fizic.

  Pentru majoritatea oamenilor, creşterea valorii colesterolului nu afectează felul în care se simt, deoarece nu determină niciun simptom. Cu toate acestea, dacă nu se face tratament, depozitele de grăsime pot creşte pe pereţii vaselor dumneavoastră de sânge, determinând îngustarea lor.

  Uneori, aceste vase îngustate se pot bloca, ceea ce întrerupe aprovizionarea cu sânge a inimii sau creierului, ducând astfel la un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Prin corectarea concentraţiei dumneavoastră de colesterol, puteţi să reduceţi riscul de a avea un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral.

  1. Ce trebuie să ştiţi înainte să utilizaţi Surval Nu utilizaţi Surval:

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la rosuvastatină sau la oricare dintre celelalte componente ale Surval.

 • dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi. Dacă rămâneţi gravidă pe parcusul tramentului cu rosuvastatină întrerupeţi imediat tratamentul şi spuneţi medicului dumneavoastră. Femeile trebuie să evite să rămână gravide în timpul tratamentului cu rosuvastatină folosind măsuri contraceptive corespunzătoare.

 • dacă aveţi afecţiuni ale ficatului.

 • dacă aveţi probleme severe ale rinichilor .

 • dacă aveţi dureri sau crampe musculare repetate sau inexplicabile

 • dacă luaţi un medicament numit ciclosporină (folosit, de exemplu, după transplantul de organe).

  Surval conţine lecitină din soia. Dacă sunteţi alergic la arahide sau soia, nu utilizaţi acest medicament.

  Dacă oricare dintre aceste situaţii este valabilă în cazul dumneavoastră (sau nu sunteţi sigur), vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră.

  În plus, nu luaţi Surval 40 mg (doza cea mai mare):

 • dacă aveţi probleme moderate ale rinichilor (dacă nu sunteţi sigur, vă rugăm să îl întrebaţi pe medicul dumneavoastră).

 • dacă glanda tiroidă nu vă funcţionează în mod corespunzător.

 • dacă aţi avut orice fel de crampă sau durere musculară repetată sau inexplicabilă, un istoric personal sau familial de probleme musculare, sau un istoric de probleme musculare când aţi mai luat medicamente care scad colesterolul.

 • dacă beţi cu regularitate cantităţi mari de alcool etilic.

 • dacă sunteţi de origine asiatică (japonez, chinez, filipinez, vietnamez, coreean şi indian).

 • dacă utilizaţi alte medicamente pentru a vă scădea concentraţia de colesterol din sânge numite

  fibraţi.

  Dacă oricare dintre situaţiile menţionate mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră (sau aveţi îndoieli), vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră.

  Atenţionări şi precauţii

  Discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua Surval. Spuneţi medicului dumneavoastră:

 • dacă aveţi probleme cu rinichii.

 • dacă aveţi probleme cu ficatul.

 • dacă aţi avut crampe sau dureri musculare repetate sau inexplicabile, un istoric personal sau familial de probleme musculare, sau un istoric de probleme musculare când aţi mai luat medicamente care scad colesterolul. Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi dureri musculare inexplicabile, în special dacă nu vă simţiţi bine sau aveţi febră.

 • dacă beţi cu regularitate cantităţi mari de alcool etilic.

 • dacă glanda tiroidă nu vă funcţionează în mod corespunzător.

 • dacă utilizaţi alte medicamente numite fibraţi, pentru a vă scădea colesterolul. Vă rugăm să citiţi cu atenţie acest prospect, chiar dacă aţi mai utilizat alte medicamente pentru reducerea colesterolului.

 • dacă utilizaţi medicamente împotriva infecţiei cu HIV de exemplu lopinavir/ritonavir, vă rugăm citiţi pct. 2 “Utilizarea altor medicamente”.

 • dacă aveţi vârsta peste 70 de ani (deoarece medicul trebuie să decidă doza cea mai bună de Surval pentru începerea a tratamentului dumneavoastră).

 • dacă aveţi insuficienţă respiratorie severă.

 • dacă sunteţi de origine asiatică (japonez, chinez, filipinez, vietnamez, coreean şi indian). Medicul dumneavoastră trebuie să decidă doza cea mai bună de rosuvastatină pentru începerea tratamentului dumneavoastră.

  Copii şi adolescenţi

 • Dacă pacientul are vârsta sub 10 ani: rosuvastatina nu trebuie administrată copiilor cu vârsta sub 10 ani.

 • Dacă pacientul are vârsta sub 18 de ani: Surval 40 mg nu este potrivit pentru utilizare la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani

  Dacă oricare dintre situaţiile menţionate mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră (sau dacă nu sunteţi sigur):

 • Nu luaţi Surval 40 mg (cea mai mare doză) şi discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a începe efectiv să utilizaţi oricare doză de Surval.

  La un număr mic de persoane, statinele pot afecta ficatul. Această afectare este identificată printr-un test simplu, care determină valorile crescute ale enzimelor ficatului din sânge. Din acest motiv, de obicei, medicul dumneavoastră continuă efectuarea acestor analize de sânge (test funcţional hepatic), înainte şi în timpul tratamentului cu rosuvastatină.

  Surval împreună cu alte medicamente

  Alte medicamente pot fi afectate de rosuvastatină. Acestea, la rândul lor, pot afecta buna funcţionare a rosuvastatinei. Rosuvastatina poate interacţiona cu:

 • ciclosporină, utilizată de exemplu după transplantul de organe

 • warfarină sau oricare alt medicament utilizat pentru subţierea sângelui

 • fibraţi cum sunt gemfibrozil sau fenofibrat, sau oricare alt medicament folosit pentru scăderea colesterolului (cum este ezetimib)

 • medicamente pentru tratamentul indigestiei (utilizate pentru a neutraliza aciditatea din stomacul dumneavoastră)

 • eritromicină (un antibiotic)

 • un contraceptiv oral (pilulă)

 • tratament care înlocuieşte hormoni

 • lopinavir/ritonavir utilizate pentru tratamentul infecţiei cu HIV, vă rugăm să vedeţi pct. 2, „Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Surval”.

  Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi sau aţi utilizat recent oricare dintre medicamentele enumerate mai sus sau orice alte medicamente.

  Surval împreună cu alimente şi băuturi

  Mâncarea şi băutura nu influenţează efectul rosuvastatinei.

  Sarcina şi alăptarea

  Nu utilizaţi rosuvastatină dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi. Dacă rămâneţi gravidă în perioada în care utilizaţi rosuvastatină, întrerupeţi imediat tratamentul şi spuneţi-i medicului dumneavoastră. Femeile trebuie să evite să rămână gravide în timpul tratamentului cu rosuvastatină, folosind metode contraceptive corespunzătoare.

  Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi- vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Cele mai multe persoane pot să conducă un vehicul şi pot folosi utilaje în timpul tratamentului cu rosuvastatină – aceasta nu le va afecta capacitatea pentru astfel de activităţi. Cu toate acestea, unele persoane pot avea ameţeli pe parcursul tratamentului cu rosuvastatină. Dacă aveţi ameţeli, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a încerca să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

  Surval conţine lactoză.

  Surval conţine lactoză, extrasă din zahărul din lapte. Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveţi intoleranţă la anumite categorii de glucide (lactoză sau zahărul din lapte), adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua Surval.

  Pentru o listă completă a excipienţilor vezi pct. 6, „Informaţii suplimentare”.

  1. Cum să utilizaţi Surval

   Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

   Afla mai multe acum ...

   Voteaza si apreciaza cum ti-a folosit !
   Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( Apreciaza, sa stie si altii.)

   Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila
Diete Sanatoase pentru orice zi

Cateva Tratamente Naturiste utile