Prospect

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

SPIRIVA RESPIMAT 2,5 micrograme soluţie de inhalat

Tiotropiu

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Spiriva Respimat şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi Spiriva Respimat

  3. Cum se utilizează Spiriva Respimat

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Spiriva Respimat

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE SPIRIVA RESPIMAT ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   Spiriva Respimat ajută persoanele cu bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPCO) să respire mai uşor. BPCO este o afecţiune de lungă durată care determină scurtarea respiraţiei şi tuse. Termenul de BPCO este asociat cu manifestări ale bronşitei cronice şi emfizem pulmonar. Deoarece BPCO este o afecţiune de lungă durată trebuie să utilizaţi Spiriva Respimat în fiecare zi şi nu numai atunci cînd aveţi probleme respiratorii.

   Spiriva Respimat este un bronhodilatator cu acţiune de lungă durată care ajută la eliberarea căilor respiratorii şi ajută aerul să intre şi să iasă din plămâni. Utilizarea regulată a Spiriva Respimat vă poate ajuta, de asemenea, în momentele de scurtare a respiraţiei cauzate de afecţiunea pulmonară şi vă va ajuta să reduceţi la minimum efectele acestei afecţiuni în viaţa de zi cu zi. Administrarea zilnică a Spiriva Respimat va ajuta, de asemenea, la prevenirea agravării bruşte, pe termen scurt, a simptomelor BPCO care pot dura câteva zile.

   Pentru administrarea corectă a Spiriva Respimat vă rugăm să citiţi punctul 3. “CUM SĂ UTILIZAŢI SPIRIVA RESPIMAT” şi instrucţiunile de utilizare furnizate la sfârşitul acestui prospect.

  2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI SPIRIVA RESPIMAT

   Vă rugăm să citiţi cu atenţie următoarele întrebări. Dacă puteţi răspunde cu “da” la oricare dintre aceste întrebări, vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte da a utiliza Spiriva Respimat:

 • sunteţi alergic (hipersensibil) la bromura de tiotropiu, atropină sau medicamente asemănătoare, cum este ipratropiu sau oxitropiu?

 • utilizaţi orice medicament care conţine ipratropiu sau oxitropiu?

 • sunteţi gravidă, credeţi că sunteţi gravidă sau alăptaţi?

 • aveţi vedere înceţoşată, dureri ale ochilor şi/sau ochi înroşiţi, afecţiuni ale prostatei sau aveţi dificultăţi la urinare?

 • aveţi afecţiuni ale rinichilor?

  Nu utilizaţi Spiriva Respimat

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la bromura de tiotropiu – substanţa activă conţinută, sau la oricare dintre celelalte componente ale Spiriva Respimat

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la atropină sau medicamente înrudite, de exemplu ipratropiu sau oxitropiu

 • dacă aveţi vârsta sub 18 ani

  Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Spiriva Respimat

  Atunci când utilizaţi Spiriva Respimat aveţi grijă să nu pulverizaţi medicament în ochi. Aceasta poate provoca durere sau disconfort la nivelul ochilor, vedere înceţoşată, vederea de halouri în jurul luminilor sau imaginilor colorate împreună cu înroşirea ochilor (adică glaucom de unghi îngust).

  Simptomele la nivelul ochiului pot fi însoţite de durere de cap, greaţă sau vărsături. Spălaţi ochii cu apă călduţă, întrerupeţi utilizarea bromurii de tiotropiu şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră pentru recomandări suplimentare.

  Dacă respiraţia s-a agravat sau dacă apar erupţie trecătoare pe piele, umflături şi mâncărimi imediat după utilizarea inhalatorului, opriţi utilizarea şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.

  Uscăciunea gurii, care a fost observată în cazul tratamentului cu anticolinergice, poate fi asociată în cazul tratamentului de lungă durată cu carii dentare. Din această cauză, vă rugăm vă nu uitaţi să acordaţi atenţie igienei orale.

  Spiriva Respimat este indicat pentru tratamentul de întreţinere al bolii pulmonare obstructive cronice a dumneavoastră. Nu trebuie utilizat pentru a trata o criză de lipsă de aer sau respiraţie şuierătoare apărută brusc.

  Aveţi grijă să spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi afecţiuni ale inimii, în special afecţiuni care modifică ritmul de bătaie a inimii (tulburări de ritm cardiac). Tulburările de ritm cardiac pot include bătăi neregulate ale inimii, bătăi prea rare (bradicardie) sau prea dese (tahicardie) ale inimii.Acest

  lucru este foate important pentru a stabili dacă Spiriva Respimat este medicamentul potrivit pentru dumneavoastră.

  Nu utilizaţi Spiriva Respimat mai frecvent de o dată pe zi.

  De asemenea, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră dacă simţiţi că modul în care respiraţi se agravează.

  Utilizarea altor medicamente

  Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

  În special, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi/aţi luat recent medicamente anticolinergice, de exemplu ipratropiu sau oxitropiu.

  Nu au fost raportate reacţii adverse specifice atunci când Spiriva Respimat a fost administrat împreună cu alte medicamente utilizate în tratamentul BPCO, precum medicamente administrate inhalator pentru ameliorarea simptomelor, de exemplu salbutamol, metilxantine, teofilină şi/sau corticosteroizi pe cale inhalatorie sau orală, de exemplu prednisolon.

  Sarcina şi alăptarea

  Dacă sunteţi gravidă sau credeţi că sunteţi gravidă sau dacă alăptaţi, nu trebuie să utilizaţi acest medicament, decât dacă este recomandat în mod specific de către medicul dumneavoastră.

  Adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra abilităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. În cazul în care apare ameţeală sau vedere înceţoşată, capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje poate fi influenţată.

  1. CUM SE UTILIZEAZĂ SPIRIVA RESPIMAT

   Utilizaţi întotdeauna Spiriva Respimat exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

   Spiriva Respimat se administrează numai pe cale inhalatorie. Doza uzuală este:

   Spiriva Respimat este eficace timp de 24 ore, astfel încât va trebui să utilizaţi Spiriva Respimat numai O SINGURĂ DATĂ PE ZI, dacă este posibil la aceeaşi oră în fiecare zi. De fiecare dată administraţi CÂTE DOUĂ PUFURI.

   Deoarece BPCO este o afecţiune de lungă durată, utilizaţi Spiriva Respimat în fiecare zi, nu numai atunci când tulburări respiratorii. Nu utilizaţi mai mult decât doza recomandată.

   Spiriva Respimat nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani, din cauza lipsei datelor privind siguranţa şi eficacitatea.

   Asiguraţi-vă că stiţi cum să utilizaţi corespunzător inhalatorul Spiriva Respimat. Instrucţiunile de utilizare se găsesc la sfârşitul acestui prospect.

   Dacă utilizaţi mai mult Spiriva Respimat decât trebuie

   Dacă inhalaţi mai mult de două pufuri Spiriva Respimat pe zi, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră. S-ar putea să aveţi un risc crescut de apariţie a unor reacţii adverse precum uscăciune a gurii, constipaţie, dificultăţi la urinare, ritm rapid de bătaie a inimii sau vedere înceţoşată.

   Dacă uitaţi să utilizaţi Spiriva Respimat

   Dacă aţi uitat să utilizaţi doza zilnică (DOUĂ PUFURI O DATĂ PE ZI), nu vă îngrijoraţi. Utilizaţi-o de îndată ce vă amintiţi, dar nu utilizaţi două doze odată sau în aceeaşi zi. Apoi, utilizaţi următoarea doză ca de obicei.

   Dacă încetaţi să utilizaţi Spiriva Respimat

   Înainte de a opri utilizarea Spiriva Respimat, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul. Dacă opriţi utilizarea Spiriva Respimat, semnele şi simptomele BPCO se pot agrava.

   Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  2. REACŢII ADVERSE POSIBILE

   Ca toate medicamentele, Spiriva Respimat poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

   Evaluarea reacţiilor adverse se bazează pe următoarea convenţie privind frecvenţa de apariţie:

   Frecvente

   afectează mai puţin de 1 din 10, dar mai mult de 1 din 100 pacienţi

   Mai puţin frecvente

   afectează mai puţin de 1 din 100, dar mai mult de 1 din 1000 pacienţi

   Rare

   afectează mai puţin de 1 din 1000, dar mai mult de 1 din 10000 pacienţi

   Cu frecvenţă necunoscută

   frecvenţa nu poate estimată din datele disponibile

   Reacţiile adverse descrise mai jos au apărut la persoane care utilizează acest medicament şi sunt enumerate în fucţie de frecvenţade apariţie ca fiind frecvente, mai puţin frecvente, rare sau cu frecvenţă necunoscută.

   Frecvente:

   • uscăciune a gurii: această reacţie adversă este, de regulă, uşoară.

    Mai puţin frecvente:

   • ameţeală

   • dureri de cap

   • bătăi neregulate ale inimii (fibrilaţie atrială, tahicardie supraventriculară)

   • perceperea bătăilor inimii (palpitaţii)

   • bătăi mai rapide ale inimii (tahicardie)

   • tuse

   • sângerare din nas (epistaxis)

   • inflamaţie în gât (faringită)

   • răguşeală (disfonie)

   • constipaţie

   • infecţii micotice ale cavităţii bucale şi gâtului (candidoză orofaringeală)

   • dificultăţi la înghiţire (disfagie)

   • erupţie trecătoare pe piele

   • mâncărime (prurit)

   • dificultate la urinare (retenţie urinară)

   • dureri la urinare (disurie)

    Rare:

   • vederea de halouri în jurul luminilor sau imaginilor colorate, însoţită de înroşirea ochilor (glaucom)

   • creşterea valorii presiunii din interiorul ochiului

   • vedere înceţoşată

   • senzaţie de presiune în piept, însoţită de tuse, respiraţie şuierătoare sau scurtarea respiraţiei imediat după inhalare (bronhospasm)

   • inflamaţie a laringelui (laringită)

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila