Prospect Xantrazol 20 mg – Esofagita de reflux

Xantrazol comprimate gastrorezistente conţine substanţa activă omeprazol. Acesta face parte dintr-o grupă de medicamente denumite „inhibitori ai pompei protonice”. Acestea acţionează prin reducerea cantităţii de acid pe care o produce stomacul dumneavoastră.

Xantrazol este utilizat la adulţi pentru tratamentul de scurtă durată al simptomelor de reflux (cum sunt arsuri în capul pieptului şi regurgitaţie acidă).

Refluxul este refluarea acidului gastric din stomac în gât (esofag), care poate deveni inflamat şi dureros. Aceasta vă poate da simptome cum sunt senzaţie dureroasă de arsură în capul pieptului, care urcă spre gât şi un gust acru în gură (regurgitare a acidului).

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Xantrazol 20 mg comprimate gastrorezistente

Omeprazol

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

 1. Ce este Xantrazol şi pentru ce se utilizează

 2. Înainte să luaţi Xantrazol

 3. Cum să luaţi Xantrazol

 4. Reacţii adverse posibile

 5. Cum se păstrează Xantrazol

 6. Informaţii suplimentare

 1. CE ESTE XANTRAZOL ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  Este posibil ca pentru obţinerea ameliorării simptomelor să fie necesară administrarea comprimatelor timp de 2-3 zile consecutive.

 2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI XANTRAZOL Nu luaţi Xantrazol

  • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la omeprazol sau la oricare dintre celelalte componente ale Xantrazol.

  • dacă sunteţi alergic la medicamente care conţin alţi inhibitori ai pompei protonice (cum sunt pantoprazol, lansoprozol, rabeprazol, esomeprazol).

  • dacă luaţi un medicament care conţine nelfinavir (pentru infecţia cu HIV).

  Dacă nu sunteţi sigur, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul înainte de a lua Xantrazol.

  Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Xantrazol

  Nu luaţi Xantrazol timp de mai mult de 14 zile fără a discuta cu un medic. Trebuie să vă prezentaţi la medic dacă simptomele dumneavoastră nu se îmbunătăţesc sau se înrăutăţesc.

  Xantrazol poate ascunde simptomele altor boli. De aceea, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă oricare dintre următoarele vi se întâmplă înainte de a începe să luaţi Xantrazol sau în timp ce îl luaţi:

  • scădeţi în greutate fără niciun motiv şi aveţi probleme la înghiţire.

  • Aveţi dureri de stomac sau indigestie.

  • Începeţi să vărsaţi alimente sau sânge.

  • Aveţi scaune de culoare neagră (materii fecale cu sânge).

  • Aveţi diaree severă sau persistentă, deoarece omeprazolul a fost asociat cu o uşoară creştere a cazurilor de diaree infecţioasă.

  • Aţi avut ulcer gastric sau vi s-a efectuat o intervenţie chirurgicală gastrointestinală.

  • Urmaţi un tratament simptomatic continuu pentru indigestie sau arsuri în capul pieptului cu o durată de 4 săptămâni sau mai mult.

  • Aveţi încontinuu simptome de indigestie sau arsuri în capul pieptului, cu o durată de 4 săptămâni sau mai mult.

  • Aveţi icter sau boală severă a ficatului.

  • Aveţi vârsta peste 55 de ani, cu simptome noi sau recent modificate. Pacienţii nu trebuie să ia omeprazol ca tratament preventiv.

  Utilizarea altor medicamente

  Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Aceasta deoarece Xantrazol poate influenţa modul în care acţionează unele medicamente, iar unele medicamente pot avea un efect asupra Xantrazol.

  Nu luaţi Xantrazol dacă luaţi un medicament care conţine nelfinavir (utilizat pentru tratamentul infecţiei cu HIV).

  În mod special, trebuie să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi clopidogrel (utilizat pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge (trombi)).

  Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente:

  • Ketoconazol, itraconazol sau voriconazol (utilizate pentru tratamentul infecţiilor cauzate de o ciupercă).

  • Digoxină (utilizată pentru tratamentul problemelor inimii).

  • Diazepam (utilizat pentru tratamentul anxietăţii, relaxarea muşchilor sau în epilepsie).

  • Fenitoină (utilizată în epilepsie). Dacă luaţi fenitoină, medicul dumneavoastră trebuie să vă supravegheze atunci când începeţi sau când încetaţi să luaţi Xantrazol.

  • Medicamente utilizate pentru a subţia sângele, cum sunt warfarina şi alţi antagonişti ai vitaminei

   K. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă supravegheze atunci când începeţi să luaţi Xantrazol sau când încetaţi să luaţi Xantrazol.

  • Rifampicină (utilizată pentru tratamentul tuberculozei).

  • Atazanavir (utilizat pentru tratamentul infecţiei cu HIV).

  • Tacrolimus (utilizat în cazuri de transplant de organe).

  • Sunătoare (Hypericum perforatum) (utilizată pentru tratamentul depresiei uşoare).

  • Cilostazol (utilizat pentru tratamentul durerilor intermitente la nivelul gambei care apar în timpul mersului şi trec în repaus).

  • Saquinavir (utilizat pentru tratamentul infecţiei cu HIV).

  Utilizarea Xantrazol împreună cu alimente şi băuturi

  Puteţi să luaţi comprimatele cu alimente sau pe stomacul gol.

  Copii şi adolescenţi

  Nu luaţi Xantrazol comprimate dacă aveţi mai puţin de 18 ani.

  Sarcina şi alăptarea

  Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

  Înainte de a lua Xantrazol, spuneţi-i medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă. Medicul dumneavoastră va decide dacă puteţi lua Xantrazol în această perioadă.

  Medicul dumneavoastră va decide dacă puteţi lua Xantrazol în timp ce alăptaţi.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Este improbabil ca Xantrazol să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi orice instrumente sau utilaje. Pot apărea reacţii adverse, cum sunt ameţeli şi tulburări de vedere (vezi pct. 4). Dacă aveţi oricare dintre aceste reacţii adverse, nu trebuie să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje.

  Informaţii importante privind unele componente ale Xantrazol

  Xantrazol comprimate gastrorezistente conţine zahăr. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

 3. CUM SĂ LUAŢI XANTRAZOL

  Luaţi întotdeauna Xantrazol exact aşa cum este descris în acest prospect. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

  Doza uzuală este de un comprimat de 20 mg o dată pe zi, timp de 14 zile. Dacă simptomele nu dispar după această perioadă, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

  Este posibil ca pentru obţinerea ameliorării simptomelor să fie necesară administrarea comprimatelor timp de 2-3 zile consecutive.

  În general, ameliorarea completă a arsurilor în capul pieptului este obţinută în decurs de 7 zile. Dacă se obţine ameliorarea completă a simptomelor, tratamentul poate fi întrerupt.

  Utilizarea acestui medicament

  • Se recomandă să luaţi comprimatele dimineaţa, de preferinţă pe stomacul gol.

  • Înghiţiţi comprimatele cu o jumătate de pahar cu apă. Nu mestecaţi şi nu sfărâmaţi comprimatele.

   Aceasta deoarece comprimatele conţin pelete, care au un înveliş care împiedică distrugerea medicamentului de către acidul din stomacul dumneavoastră. Este important să nu distrugeţi peletele. Aceste pelete conţin substanţa activă omeprazol şi au un înveliş enteric care împiedică distrugerea medicamentului în timpul trecerii prin stomac. Peletele eliberează substanţa activă în intestin, unde aceasta este absorbită în organismul dumneavoastră pentru a avea un efect.

   Ce trebuie să faceţi dacă aveţi probleme la înghiţirea comprimatelor

  • Dacă aveţi probleme la înghiţirea comprimatelor:

   • Rupeţi comprimatul şi dizolvaţi-l într-o lingură cu apă (necarbogazoasă), orice suc de fructe acid (de exemplu de mere, portocale sau ananas) sau sos de mere.

   • Agitaţi întotdeauna amestecul chiar înainte de a bea (amestecul va fi tulbure). Apoi beţi amestecul imediat sau în cel mult 30 de minute.

   • Pentru a fi sigur că aţi băut tot medicamentul, clătiţi paharul foarte bine cu o jumătate de pahar cu apă şi beţi soluţia rezultată. Nu utilizaţi lapte sau apă carbogazoasă. Nu mestecaţi şi nu sfărâmaţi comprimatele solide care conţin medicamentul.

    Dacă luaţi mai mult Xantrazol decât trebuie

    Dacă luaţi mai mult Xantrazol decât este recomandat, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului sau mergeţi la cel mai apropiat spital.

    Dacă uitaţi să luaţi Xantrazol

    Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă amintiţi. Însă dacă se apropie ora pentru doza următoare, nu luaţi doza uitată. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa o doză uitată.

 4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

  Ca toate medicamentele, Xantrazol poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

  Dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse rare, dar grave, încetaţi să luaţi Xantrazol şi adresaţi-vă imediat unui medic:

  • Respiraţie şuierătoare bruscă, umflare a buzelor, limbii şi gâtului sau corpului, erupţie trecătoare pe piele, leşin sau dificultăţi la înghiţire (reacţie alergică severă).

  • Înroşire a pielii, cu băşici sau desprindere a pielii. De asemenea, pot apărea băşici severe şi sângerări la nivelul buzelor, ochilor, gurii, nasului şi organelor genitale. Acesta poate fi „sindrom Stevens-Johnson” sau „necroliză epidermică toxică”.

   Foarte frecvente:

   afectează mai mult de 1 utilizator din 10

   Frecvente:

   afectează între 1 şi 10 din 100 de utilizatori

   Mai puţin frecvente:

   afectează între 1 şi 10 din 1000 de utilizatori

   Rare:

   afectează între 1 şi 10 din 10000 de utilizatori

   Foarte rare:

   afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000

   Frecvenţă necunoscută:

   frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile

  • Îngălbenirea pielii, urina închisă la culoare sau oboseala pot fi simptome ale problemelor ficatului. Reacţiile adverse pot apărea cu anumite frecvenţe, care se definesc după cum urmează:

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila