ENALAPRIL AL – HTA Hipertensiune Arteriala

Dacă această doză nu reuşeşte să determine normalizarea tensiunii arteriale, doza zilnică poate fi mărită la 10 mg maleat de enalapril pe zi. Intervalul de timp dintre două măriri ale dozei nu va fi mai mic de 3 săptămâni. Doza uzuală de întreţinere este de 10 mg maleat de enalapril pe zi, iar doza maximă zilnică este de 20 mg maleat de enalapril de 2 ori pe zi.

Insuficienţa cardiacă

Doza de atac este de 2,5 mg maleat de enalapril pe zi, dimineaţa. Creşterea dozelor se va face progresiv, în funcţie de răspunsul pacientului la tratament.

Doza de întreţinere este de 5-10 mg maleat de enalapril pe zi. Doza maximă este de 20 mg maleat de enalapril şi nu va fi depaşită.

Regim de dozare pentru pacienţii cu insuficienţă renală moderată (clearance al creatininei de 30-60 ml/min) şi pentru pacienţii vârstnici (peste 65 ani)

Doza iniţială este 2,5 mg maleat de enalapril dimineaţa, iar doza de întreţinere este de 5-10 mg maleat de enalapril pe zi.

Doza zilnică maximă este de 20 mg maleat de enalapril şi nu trebuie depăşită.

Regim de dozare pentru pacienţii cu insuficienţă renală severă (clearance al creatininei mai mic de 30 ml/min) şi pentru pacienţii dializaţi

Doza iniţială este de 2,5 mg maleat de enalapril pe zi.

Pacienţii hemodializaţi vor administra doza după dializă. Doza de întreţinere este de 5 mg maleat de enalapril pe zi.

Doza maximă este de 10 mg maleat de enalapril pe zi şi nu trebuie depăşită.

Cum şi când se administrează Enalapril AL?

Enalapril AL poate fi administrat îndependent de mese. Doza zilnică este administrată în mod obişnuit în priză unică, dimineaţa, dar poate fi şi divizată în două prize zilnice, una dimineaţa şi una seara. Se înghite cu un pahar cu apă.

Cât timp trebuie continuat tratamentul cu Enalapril AL?

Durata tratamentului va fi decisă de către medic.

Reacţii adverse

S-au raportat următoarele reacţii adverse asociate tratamentului cu maleat de enalapril sau cu alt inhibitor ECA:

Cardiovasculare

La începutul tratamentului sau la creşterea dozei poate să apară hipotensiune arterială marcată. Această situaţie se referă în special la anumite grupuri de risc (vezi pct. Precauţii).

În unele cazuri s-au raportat efecte asociate hipotensiunii arteriale ortostatice, cum sunt tahicardie, palpitaţii, tulburări de ritm, angină pectorală, infarct miocardic, accident vascular cerebral şi sincopă.

Manifestări generale

Pot să apară simptome ca ameţeli, oboseală, slăbiciune, rareori, pierderea conştienţei (sincopă).

Au fost raportate reacţii anafilactoide.

Urogenitale

Ocazional, la unii pacienţi, poate apărea sau se poate agrava insuficienţa renală, până la punctul insuficienţă renală acută, în cazuri izolate. Au existat rapoarte rare de creştere a excreţiei urinare de proteine (proteinurie) asociată în cazuri izolate cu deteriorarea funcţiei renale.

Respiratorii

Ocazional s-au raportat tuse uscată, angină, răguşeală şi bronşită; în rare cazuri, s-a raportat dispnee, inflamaţia sinusurilor paranazale (sinuzita) şi răspuns inflamator al mucoasei nazale (rinită); izolat s-au observat îngustarea căilor respiratorii cu dispnee (bronhospasm/astm), acumulare anormală de substanţe în ţesutul pulmonar (infiltrate pulmonare), alterări inflamatorii ale mucoasei bucale şi a limbii (stomatită, glosită) şi senzaţia de gură uscată.

Inflamaţia tisulară (edemul angioneurotic) indusă de inhibitorii de ECA a cuprins, în cazuri izolate, laringele, faringele şi/sau limba.

Digestive

Ocazional, pot să apară anorexie, uscăciunea gurii, greaţă, vărsături, diaree, constipaţie, dureri abdominale. Au fost descrise cazuri izolate de icter colestatic, hepatită, pancreatită şi ileus în legătură cu tratamentul cu maleat de enalapril.

Cutanate

S-au observat ocazional reacţii cutanate alergice, de tipul erupţiilor cutanate (exantem) şi rareori urticarie, prurit şi angioedem ce poate implica buzele, faţa şi/sau membrele.

Au fost descrise, în cazuri izolate, reacţii cutanate grave inclusiv pemfigus, eritem multiform, dermatită exfoliativă, sindrom Stevens-Johnson şi necroliză epidermică toxică.

Modificările cutanate pot fi însoţite de febră, inflamaţii dureroase ale muşchilor şi articulaţiilor (mialgii/miozită, artralgii/artrite), inflamarea peretelui vascular (vasculite), inflamaţia membranelor seroase (serozită), şi anumite modificări ale analizelor de laborator (eozinofilie, leucocitoza, cresterea vitezei de sedimentare a hematiilor si/sau cresterea titrului de anticorpi anti antinucleari).

Au fost rapoartate izolat modificări cutanate psoriaziforme, reactivitate crescută a pielii la soare (fotosensibilitate), flushing, transpiraţii profuze (diaforeză), căderea părului (alopecie), distrugerea unghiilor (onicoliză) şi agravarea bolii Raynaud în cursul tratamentului cu inhibitori de ECA.

Manifestări nervoase

Ocazional, au fost observate cefalee, oboseală şi slăbiciune, rareori depresie, parestezii, impotenţă, tulburări de echilibru, confuzie, tinitus, vedere înceţoşată, modificări ale gustului şi tulburări de somn.

Hematologice şi biochimice

În special în prezenţa insuficienţei renale, a insuficienţei cardiace severe sau a hipertensiunii arteriale renovasculare, pot să apară modificări reversibile la întreruperea tratamentului: creşteri ale uremiei şi creatininemiei, creşteri ale enzimelor hepatice şi/sau ale bilirubinemiei şi kaliemiei.

Scăderea hemoglobinei şi hematocritului, ca şi creşterea enzimelor hepatice şi/sau bilirubinemiei s-au raportat la puţini pacienţi, în special la cei cu boli de colagen, cu afectarea funcţiei renale şi cu tratament concomitent cu alopurinol, procainamidă şi medicamente imunosupresoare.

La pacienţii cu deficit de G-6-PD s-a raportat anemie hemolitică.

La pacienţii cu afectarea funcţiei renale şi/sau diabet zaharat, pot creşte kaliemia, uricemia

şi creatininemia.

Parametrii de laborator trebuie determinaţi înainte şi în timpul tratamentului, în special în cazul pacienţilor cu risc.

Păstrare

ENALAPRIL AL 5

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 250C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

ENALAPRIL AL 10

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 250C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

ENALAPRIL AL 20

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 250C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Ambalaj

ENALAPRIL AL 5

Cutie cu 3 blistere din OPA-Al-PVC/Al a câte 10 comprimate Cutie cu 5 blistere din OPA-Al-PVC/Al a câte 10 comprimate Cutie cu 10 blistere din OPA-Al-PVC/Al a câte 10 comprimate ENALAPRIL AL 10

Cutie cu 3 blistere din OPA-Al-PVC/Al a câte 10 comprimate Cutie cu 5 blistere din OPA-Al-PVC/Al a câte 10 comprimate Cutie cu 10 blistere din OPA-Al-PVC/Al a câte 10 comprimate ENALAPRIL AL 20

Cutie cu 3 blistere din OPA-Al-PVC/Al a câte 10 comprimate Cutie cu 5 blistere din OPA-Al-PVC/Al a câte 10 comprimate Cutie cu 10 blistere din OPA-Al-PVC/Al a câte 10 comprimate

Producător

ALIUD® Pharma GmbH & Co. KG, Germania

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă ALIUD® Pharma GmbH & Co. KG Gottlieb-Daimler-Str. 19

89150 Laichingen, Germania

Data ultimei verificări a prospectului

Septembrie, 2004

Voteaza si apreciaza cum ti-a folosit !
Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila