Prospect

Cuprins

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

image

Vapress 40 mg comprimate filmate Vapress 80 mg comprimate filmate Vapress 160 mg comprimate filmate Valsartan

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Vapress şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi Vapress

  3. Cum să utilizaţi Vapress

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Cum se păstrează Vapress

  6. Informaţii suplimentare

  1. CE ESTE VAPRESS ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   Vapress aparţine unei clase de medicamente cunoscute sub denumirea de antagonişti ai receptorilor angiotensinei II, care ajută la controlarea tensiunii arteriale mari. Angiotensina II este o substanţă din organism, care determină îngustarea vaselor de sânge, determinând astfel creşterea tensiunii arteriale. Vapress acţionează prin blocarea efectului angiotensinei II. Drept rezultat, vasele de sânge se relaxează şi tensiunea arterială scade.

   Vapress poate fi utilizat pentru trei afecţiuni diferite:

 • pentru tratamentul tensiunii arteriale mari la adulţi, la copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 6 şi 18 ani. Medicul va recomanda Vapress comprimate 80 mg şi 160 mg pentru tratamentul tensiunii arteriale mari la adulţi. Valorile mari ale tensiunii arteriale cresc sarcina asupra inimii si arterelor. Dacă nu este tratată, tensiunea arterială mare poate afecta vasele de sânge de la nivelul creierului, inimii şi rinichilor şi poate determina accident vascular cerebral, insuficienţă cardiacă sau insuficienţă renală. Tensiunea arterială mare creşte riscul infarctului miocardic. Scăzând tensiunea arterială până la valori normale se reduce riscul de apariţie al acestor tulburări.

 • pentru tratamentul pacienţilor adulţi după un infarc miocardic recent. Prin “recent” înţelegem aici un interval cuprins între 12 ore şi 10 zile.

 • pentru tratamentul insuficienţei cardiace simptomatice la pacienţii adulţi. Vapress este utilizat atunci când medicamentele dintr-un grup numit inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) nu pot fi utilizate, sau poate fi utilizat împreună cu inhibitorii ECA, atunci când beta-blocante (alte medicamente pentru tratamentul insuficienţei cardiace) nu pot fi utilizate

  Simptomele insuficienţei cardiace includ respiraţia dificilă şi umflarea picioarelor determinate de acumularea de lichid. Aceasta este determinată de faptul că muşchiul inimii nu poate pompa sângele suficient de puternic pentru a asigura aportul de sânge necesar întregului organism.

  1. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI VAPRESS Nu utilizaţi Vapress

 • dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la valsartan sau la oricare dintre celelalte componente ale Vapress,

 • dacă aveţi o boală severă a ficatului,

 • dacă sunteţi gravidă în mai mult de 3 luni (de asemenea, este mai bine să evitaţi să luaţi Vapress şi în perioada de început a sarcinii – vezi pct. ”Sarcina”).

  Dacă oricare dintre aceste situaţii este valabilă în cazul dumneavoastră, nu luaţi Vapress.

  Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Vapress

 • dacă aveţi o boală a ficatului,

 • dacă aveţi o boală severă de rinichi sau dacă efectuaţi şedinţe de dializă,

 • dacă aveţi o îngustare a arterei renale,

  • dacă vi s-a efectuat recent un transplant de rinichi (aţi primit un rinichi nou),

  • dacă vă aflaţi sub tratament după un infarct miocardic sau pentru insuficienţă cardiacă, medicul dumneavoastră v-ar putea verifica funcţia rinichilor.

  • dacă aveţi o boală severă a inimă, alta decât insuficienţă cardiacă sau infarct miocardic.

  • dacă luaţi medicamente care cresc concentraţia de potasiu în sânge. Acestea includ suplimente de potasiu sau înlocuitori de sare, care conţin potasiu, medicamente care reţin potasiu şi heparină.

   Poate fi necesară determinarea cantităţii de potasiu din sângele dumneavoastră la intervale regulate.

 • dacă aveţi vârsta sub 18 ani şi luaţi Vapress în asociere cu alte medicamente care inhibă sistemul renină-angiotensină-aldosteron (medicamente care scad tensiunea arterială), este posibil ca medicul dumneavoastră să vă verifice funcţia rinichilor şi cantitatea de potasiu din sânge, la intervale regulate.

 • dacă aveţi aldosteronism. Acesta este o boală în care glandele suprarenale produc prea mult un hormon numit aldosteron. Dacă acest lucru este valabil în cazul dumneavoastră, nu este recomandat să utilizaţi Vapress.

 • dacă aţi pierdut cantităţi mari de lichide (deshidratare) determinate de diaree, vărsături sau doze mari de comprimate pentru eliminarea apei (diuretice).

 • trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea deveni) gravidă. Vapress nu este recomandat pentru utilizare în primele luni de sarcină şi nu trebuie utilizat dacă sunteţi gravidă în mai mult de trei luni, pentru cǎ vă poate afecta grav copilul dacǎ îl luaţi în aceastǎ etapǎ (vezi pct. “Sarcina”).

  Dacă vă aflaţi în oricare dintre aceste situaţii, spuneţi medicului dumneavoastră înainte de a utiliza Vapress.

  Utilizarea altor medicamente

  Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

  Efectul tratamentului poate fi influenţat dacă Vapress este luat împreună cu anumite alte medicamente. Pot fi necesare modificarea dozei, luarea altor măsuri de precauţie sau, în unele cazuri, întreruperea administrarii unuia dintre medicamente. Acest lucru este valabil atât pentru medicamentele eliberate pe bază de prescripţie medicală, cât şi pentru cele eliberate fără prescipţie medicală, în special:

  • alte medicamente utilozate pentru scăderea tensiunii arteriale, în special comprimatele pentru eliminarea apei (diuretice),

  • medicamente care cresc cantitatea de potasiu în sângele dumneavoatră. Acestea includ suplimentele de potasiu, substituenţii de sare care conţin potasiu, medicamentele care reţin potasiu şi heparina,

  • un anumit tip de medicamente împotriva durerii, numite medicamente antiinflamatorii nestroidiene (AINS),

  • litiul, un medicament utilizat pentru tratamentul anumitor tipuri de boli psihice.

   De asemenea:

 • dacă luaţi tratament după un infarct miocardic, nu este recomandată asocierea cu inhibitorii ECA (medicament pentru tratamentul atacului de cord).

 • dacă luaţi tratament pentru insuficienţă cardiacă, nu este recomandată asocierea triplă cu

  inhibitori ai ECA şi beta-blocante (medicamente utilizate pentru tratamentul insuficienţei cardiace).

  Utilizarea Vapress împreună cu alimente şi băuturi

  Vapress poate fi luat cu sau fără alimente.

  Sarcina şi alăptarea

  Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

  Sarcina

  Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea deveni) gravidă. În mod normal, medicul dumneavoastră vă va recomanda să încetaţi să luaţi Vapress înainte de a rămâne gravidă sau deîndată ce ştiţi că sunteţi gravidă şi vă va recomanda să luaţi un alt medicament în locul Vapress.

  Vapress nu este recomandat pentru utilizare în primele luni de sarcină şi nu trebuie sǎ îl luaţi dacǎ sunteţi gravidǎ în mai mult de 3 luni pentru că vă poate afecta grav copilul dacă în luaţi după cea de a treia lună de sarcină.

  Alăptarea

  Spuneţi medicului dumneavoastră dacă alăptaţi sau urmează să începeţi să alăptaţi. Vapress nu este recomandat pentru utilizare la mamele care alăptează, iar medicul dumneavoastră ar putea alege un alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi, mai ales în cazul în care copilul dumneavoastrǎ este nou-născut sau născut prematur.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Înainte de a conduce un vehicul, de a folosi unelte sau utilaje, sau de a efectua alte activităţi care necesită concentrare, asiguraţi-vă că ştiţi ce efect are Vapress asupra dumneavoastră. Ca şi alte medicamente utilizate în tratamentul tensiunii arteriale mari, Vapress poate, în cazuri rare, să determine ameţeli şi să afecteze capacitatea dumneavoastră de concentrare.

  1. CUM SĂ UTILIZAŢI VAPRESS

   Utilizaţi întotdeauna Vapress exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră, pentru a obţine cele mai bune rezultate şi a reduce riscul de reacţii adverse. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur. Deseori persoanele cu tensiune arterială mare nu observă niciun semn al acestei afecţiuni. Mulţi dintre ei se pot simţi aproape normal. Acest lucru face cu atât mai important consultul regulat stabilit cu medicul dumneavoastră, chiar dacă vă simţiţi bine.

   Pacienţi adulţi cu tensiune arterială mare: doza uzuală este de 80 mg pe zi. În unele cazuri, medicul dumneavoastră v-ar putea prescrie doze mai mari (de exemplu 160 mg sau 320 mg). De asemenea, medicul poate indica utilizarea împreună cu Vapress a unui alt medicament (de exemplu un diuretic).

   Copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 6 şi 18 ani, cu tensiune arterială mare

   La cei cu greutate corporală mai mică de 35 kg, doza uzuală este de 40 mg de âvalsartan, o dată pe zi. La cei cu greutate corporală de cel puţin 35 kg, doza iniţială uzuală este de 80 mg de valsartan, o dată pe zi.

   În unele cazuri, medicul dumneavoastră vă poate prescrie doze mai mari (doza poate fi crescută la 160 mg şi până la doza maximă de 320 mg).

   Pacienţi adulţi, după un infarct miocardic recent: În general, după un infarct miocardic, tratamentul este început după cel mult 12 ore de la infarctul miocardic, cu o doză mică, de 20 mg, de două ori pe

   zi. Doza de 20 mg nu se poate obţine din comprimatele Vapress deoarece acestea nu sunt fabricate să poate fi rupte în două jumaţăţi egale.

   Voteaza si apreciaza cum ti-a folosit !
   Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( Apreciaza, sa stie si altii.)

   Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila