Prospect

DILATREND® 6,25 mg

Comprimate, 6,25 mg

DILATREND® 12,5 mg

Comprimate, 12,5 mg

DILATREND® 25 mg

Comprimate, 25 mg

Compozitie

Dilatrend 6,25 mg

Un comprimat contine carvedilol 6,25 mg si excipienti: lactoza monohidrat, zaharoza, polividona, crospovidona, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, oxid galben de fer (E 172).

Dilatrend 12,5 mg

Un comprimat contine carvedilol 12,5 mg si excipienti: lactoza monohidrat, zaharoza, polividona, crospovidona, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, oxid galben de fer (E 172), oxid rosu de fer (E 172).

Dilatrend 25 mg

Un comprimat contine carvedilol 25 mg si excipienti: lactoza monohidrat, zaharoza, polividona, crospovidona, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.

Grupa farmacoterapeutică: agenti alfa si beta blocanti.

Indicatii terapeutice

Hipertensiune arteriala esentiala: Dilatrend este indicat pentru tratarea hipertensiunii esentiale. Poate fi utilizat singur sau in combinatie cu alti agenti antihipertensivi, in mod special cu diuretice de tip tiazida.

Angina pectorala cronica stabila

Insuficienta cardiaca cronica simptomatica: Dilatrend este indicat pentru tratamentul insuficientei cardiace cronice (ICC) stabile, usoara, moderata si severa asociat terapiei standard: inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei IECA, diuretice, tonicardiace digitalice.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la carvedilol sau la oricare dintre excipientii produselor.

Insuficienta cardiaca necontrolata terapeutic sau insuficienta cardiaca severa (insuficienta cardiaca decompensata NYHA clasa IV ce necesita terapie intravenoasa inotropa).

Insuficienta hepatica severa.

Astm bronsic, bronhopneumopatie cronica obstructiva, hipertensiune pulmonara, cord pulmonar.

Hipotensiune arteriala severa (tensiune arteriala sistolica <85 mmHg). Soc cardiogen.

Bradicardie severa (sub 50 batai pe minut in repaus).

Sindromul sinusului bolnav (daca nu este instalat un stimulator cardiac permanent). Bloc AV de gradul II sau III (daca nu este instalat un stimulator cardiac permanent). Feocromocitom (daca nu se asociaza alfa blocante).

Precautii

La pacientii cu insuficienta cardiaca cronica, in timpul titrarii dozei de Dilatrend pot sa apara agravarea insuficientei cardiace sau retentia de fluide. Daca apar astfel de simptome, trebuie crescuta doza de diuretic in timp ce doza de carvedilol trebuie mentinuta la fel pana cand se stabilizeaza conditia clinica. Ocazional poate fi necesara scaderea dozei de Dilatrend sau

intreruperea temporara a tratamentului. Astfel de episoade nu exclud titrarea ulterioara cu succes a

Dilatrend.

Dilatrend poate determina bradicardie. Daca frecventa cardiaca scade sub 55 batai/minut, doza de carvedilol trebuie redusă.

Interactiuni cu alte produse medicamentoase, alte interactiuni

Ca si alti agenti cu activitate beta-blocanta, Dilatrend poate potenta efectul altor medicamente administrate concomitent si care au efect antihipertensiv (de exemplu, agonisti ai receptorilor alfa1) sau care au efect hipotensor ca parte a profilului de reactii adverse.

S-au observat cazuri izolate de tulburari de conducere (rar cu compromitere hemodinamica) atunci cand s-au administrat concomitent, pe cale orala, carvedilol si diltiazem. De aceea, ca si in cazul altor medicamente cu activitate betablocanta, este necesara monitorizarea atenta a EKG si a tensiunii arteriale atunci cand se administreaza concomitent blocante ale canalelor de calciu de tipul verapamilului sau diltiazemului, sau antiaritmice de clasa I. Aceste medicamete nu trebuie administrate intravenos concomitent.

Dupa administrarea concomitenta de carvedilol si digoxina, concentratiile de digoxina inainte de doza urmatoare au fost crescute la pacientii hipertensivi cu aproximativ 16%. Este recomandata o monitorizare accentuata a concentratiilor plasmatice de digoxina la inceperea, ajustarea sau intreruperea tratamentului cu carvedilol.

Cand se doreste intreruperea tratamentului concomitent cu carvedilol si clonidina, Dilatrend trebuie intrerupt primul, cu cateva zile inainte de intreruperea gradata a dozelor de clonidina.

Efectul insulinei sau al antidiabeticelor orale poate fi accentuat de administrarea concomitenta de carvedilol. Semnele si simptomele hipoglicemiei pot fi mascate sau atenuate (in mod special tahicardia). De aceea este recomandata monitorizarea regulata a glicemiei.

Este necesara prudenta la pacientii care primesc inductori enzimatici cu functie mixta, de exemplu rifampicina, deoarece concentratiile plasmatice de carvedilol pot fi reduse si la administrarea de inhibitori enzimatici, de exemplu cimetidina, deoarece pot creste concentratiile plasmatice de carvedilol.

In timpul anesteziei generale este necesara atentie cu privire la efectele inotrop negative si hipotensoare sinergice ale Dilatrend si ale medicamentelor anestezice.

In cazul tratamentului concomitent cu ciclosporina este necesara monitorizarea atenta a concentratiei de ciclosporina dupa initierea tratamentului cu carvedilol datorita variiatiilor posibile ale concentratiei plasmatice ale ciclosporinei si, daca este necesar, ajustarea dozelor.

Atentionari speciale

Deteriorari reversibile ale functiei renale au fost observate in timpul tratamentului cu

Dilatrend la pacientii cu insuficienta cardiaca congestiva cu tensiune arteriala scazuta ( TA sistolica

< 100 mmHg), boli cardiace ischemice si/sau insuficienta renala pre-existenta. La pacientii cu ICC care asociaza acesti factori de risc, functia renala trebuie monitorizata pe parcursul titrarii Dilatrend. In cazul agravarii insuficientei renale, se intrerupe tratamentul sau se reduc dozele.

La pacientii cu afectiuni pulmonare cu componenta bronhospastica, poate apare detresa respiratorie ca rezultat al cresterii rezistentei cailor respiratorii. Dilatrend poate fi utilizat la pacientii cu boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) cu componenta bronhospastica care nu primesc medicatie orala sau inhalatorie numai daca beneficiul potential este mai mare decat riscul posibil. Pacientul trebuie urmarit indeaproape pe percursul initierii tratamentului si a perioadei de titrare si dozele de Dilatrend se reduc daca se observa orice semn de bronhospasm in timpul tratamentului.

Purtatorii de lentile de contact trebuie avertizati despre riscul scaderii secretiei lacrimale.

Tratamentul cu Dilatrend nu trebuie intrerupt brusc, in mod particular la pacientii cu boala cardiaca ischemica. Intreruprerea tratamentului cu Dilatrend la acesti pacienti trebuie realizata gradat (1-2 saptamani).

Dilatrend, ca si alti agenti beta-blocanti, pot masca simptomele de tirotoxicoza.

Este necesara prudenta la administrarea Dilatrend la pacientii cu istoric de reactii de hipersensibilitate grave si la cei care urmeaza o terapie de desensibilizare deoarece beta- blocantele pot creste atat sensibilitatea la alergeni cat si gravitatea reactiilor anafilactice.

Pacientii cu istoric de psoriazis asociat terapiei cu beta-blocante trebuie sa utilizeze carvedilol numai dupa o evaluare a raportului risc-beneficiu.

La pacientii cu feocromocitom trebuie sa se initieze un tratament cu alfa-blocante anterior terapiei cu beta-blocante. Nu exista experienta privind utilizarea Dilatrend in acest caz.

De aceea Dilatrend trebuie utilizat cu precautie la pacientii cu suspiciune de feocromocitom.

Beta-blocantele non-selective pot determina dureri toracice la pacientii cu angina Prinzmetal. Desi carvedilolul, prin activitatea sa alfa-blocanta, poate preveni aceste simptome, nu exista experienta clinica privind administrarea carvedilolului la acesti pacienti. De aceea se recomanda prudenta la pacienti cu suspiciune de angor Prinzmetal.

Dilatrend trebuie utilizat cu prudenta si dupa evaluarea raportului beneficiu terapeutic/risc potential la pacientii cu boli vasculare periferice pentru ca beta-blocantii pot precipita sau agrava simptomele insuficientei arteriale. La pacientii cu tulburari circulatorii periferice de tipul sindromului Raynaud poate sa apara o agravare a simptomelor.

La pacientii la care urmeaza a li se efectua o interventie chirurgicala este necesara prudenta, datorita efectelor sinergice inotrop negative si hipotensoare ale Dilatrend si medicamentelor anestezice.

La pacientii cu hipertensiune arteriala si insuficienta cardiaca cronica in tratament cu digitalice, diuretice si/sau IECA, Dilatrend trebuie utilizat cu precautie pentru ca si digitalicele si Dilatrend incetinesc conducerea AV.

Este necesara prudenta in cazul administrarii Dilatrend la pacientii cu diabet zaharat, deoarece poate masca semnele precoce ale hipoglicemiei acute. La pacientii cu insuficienta cardiaca congestiva si diabet, utilizarea Dilatrend poate fi asociata cu un control dificil al glicemiei. De aceea, in timpul tratamentului cu Dilatrend la diabetici sau pe parcursul titrarii dozei este necesara monitorizarea frecventa a glicemiei si terapia antidiabetica trebuie ajustata in consecinta.

La pacientii care primesc concomitent blocante ale canalelor de calciu de tipul verapamil sau diltiazem sau alte medicamente antiaritmice, este necesara monitorizarea atenta a EKG si a tensiunii arteriale.

Dilatrend trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu hipertensiune arteriala labila sau secundara in lipsa experientei clinice.

Sportivi

Este necesara prudenta la sportivi deoarece contine un principiu activ care poate induce pozitivitatea testelor practicate la controlul antidoping.

Sarcina si alaptarea

Nu exista experienta adecvata privind administrarea Dilatrend la gravide. Studiile asupra functiei de reproducere la animale nu au aratat potential teratogen al carvedilolului. A fost observata toxicitate embrionala dupa administrarea de doze mari la iepure. Relevanta acestor efecte pentru om este necunoscuta. Beta-blocantele traverseaza bariera feto-placentara si pot determina hipotensiune arteriala, bradicardie si hipoglicemie la fat, pot sa scada perfuzia placentara cu deces al fatului, nasteri premature si imature.

De aceea nu se recomanda administrarea acestui medicament la gravide decat daca potentialul beneficiu matern justifica riscul potential fetal.

Carvedilolul si/sau metabolitii sai sunt excretati in laptele maten. De aceea nu este recomandata alaptarea in timpul utilizarii Dilatrend.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Datorita reactivitatii individuale la tratament, pot sa apara reactii adverse nervos centrale care pot sa afecteze atentia in special la inceputul terapiei, dar si la ajustarea dozelor. De aceea

pacientii sunt avertizati sa nu conduca vehicule sau sa foloseasca utilaje daca prezinta aceste reactii adverse.

Doze si mod de administrare

Comprimatele trebuie administrate cu lichide. La pacientii cu ICC, Dilatrend trebuie administrat impreuna cu alimente.

Hipertensiune arteriala esentiala

Se recomanda administrarea in doza unica zilnica.

Adulti: Doza recomandata pentru inceperea tratamentului este de 12,5 mg carvedilol o data pe zi, in primele 2 zile. In continuare, doza recomandata este de 25 mg carvedilol, o data pe zi. Daca este necesar, doza poate fi crescuta treptat, la intervale de cel putin doua saptamani, pana la doza maxima zilnica recomandata de 50 mg carvedilol, administrata o data pe zi sau in doua prize.

Varstnici: Doza recomandata pentru inceperea tratamentului este de 12,5 mg carvedilol o data pe zi. Daca raspunsul nu este adecvat se poate creste doza pana la maxim 50 mg pe zi, in priza unica sau in mai multe prize.

Copii: Siguranta si eficacitatea utilizarii Dilatrend la pacientii cu varsta mai mica de 18 ani nu au fost stabilite.

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila