Aldesleukina – Carcinoame renale metastatice

Sharing

Aldesleukina
Actiune terapeutica: Antineoplazic
Categorie de risc pentru sarcina: C
Denumire comerciala:

MOD DE ACTIUNE

Efectele medicamentului includ activarea imunitatii celulare cu limfocitoza marcata, eozinofilie, si trombocitopenie; producerea de citokine, inclusiv a factorului de necroza celulara, IL-1, si interferonul gamma; si inhibarea cresterii tumorale. Nu se cunoaste mecanismul exact dar poate induce proliferarea celulelor NK si celulelor T citotoxice, care recunosc si distrug antigenele specifice tumorale localizate pe suprafata celulelor maligne.

INDICATII

Carcinoamele renale metastatice la persoanele cu vârsta peste 18 ani. Melanoame metastatice.

CONTRAINDICATII

Reînceperea tratamentului este contraindicata la acele persoane care, pe parcursul perioadei anterioare de tratament au suferit: tahicardie ventriculara sustinuta, perturbari de ritm cardiac necontrolabile, dureri de piept repetate cu modificari de ECG ce sugereaza angina sau IM, necesitatea intubarii pentru un timp mai lung de 72 de ore, tamponada cardiaca, disfunctie renala ce necesita dializa timp de mai mult de 72 h, coma sau psihoza toxica ce au durat mai mult de 48 de ore, convulsii repetate sau greu de controlat, ischemie sau perforatii intestinale; si hemoragii ale tractului GI care au necesitat interventii chirurgicale.

PRECAUTII

Folosirea în asociatie cu sindromul extravazarilor capilare. Restrictionati terapia pentru pacientii cu functii cardiace si pulmonare normale determinate cu ajutorul testelor de stress cu thaliu si a testelor functiei pulmonare. Nu-l utilizati la cei care sufera de letargie sau somnolenta severa; continuarea folosirii poate degenera în coma. Simtomele se pot înrautati în metastaze SNC nerecunoscute sau netratate. Uilizarea medicamentelor cunscute a fi nefrotoxice sau hepatotoxice poate determina cresterea toxicitatii renale si hepatice a aldesleukinei. Poate creste riscul de respingere a grefelor la pacientii care au suferit transplanturi.

EFECTE ADVERSE

Cei mai multi pacienti prezinta febra, frisoane, rigiditate, prurit si efecte adverse GI. Sindromul extravazarii capilare : duce la o scadere a TA arteriale medii în timp de 2-12 h de la începutul tratamentului si la scaderea perfuzarii organelor, ce poate fi severa si poate duce chiar la moarte. Poate produce hipotensiune, hipoperfuzie si extravazare ceea ce conduce la edeme si revarsate. Poate fi asociat cu aritmii ventriculare si supraventriculare, IM, angina, insuficienta respiratorie ce necesita intubatie, hemoragii si infarct GI, insuficienta renala si modificari ale statusului mental. CV : hipotensiune (câteodata necesitând terapie vasopresoare), tahicardie sinusala, aritmii (atriale, jonctionale, supraventriculare si ventriculare) , bradicardie, ESV, ESA, ischemie miocardica, IM, stop cardiac, ICC, miocardita, endocardita, gangrena, accident vascular cerebral, revarsate pleurale, tromboza . Respirator : congestie / edem pulmonar, dispnee, insuficienta respiratorie, tahipnee, revarsat pleural, wheezing, apnee, pneumotorax, hemoptizie. GI : G&V, hemoragii GI (ce pot necesita interventia chirurgicala), perforare intestinala, ileus intestinal, pancreatita. SNC : schimbari ale statusului mental (poate fi o indicatie precoce a bacteriemiei sau a septicemiei bacteriene), coma, convulsii. GU : oligurie sau anurie, proteinurie, hematurie, disurie, disfunctii renale ce necesita dializa. Hepatic : icter, ascita, hepatomegalie. Hematologic : anemie, trombocitopenie, leucopenie, tulburari de coagulare, eozinofilie. Dermatologic : prurit, eritem, rash, dermatita exfoliativa. Musculoscheletice : mialgii, artrite, spasme musculare. Electroliti si alte disfunctii : hipomagnezemie, acidoza, hipo / hipercalcemie, hipo / hiperkaliemie, hipofosfatemie, hipoalbuminemie, hipoproteinemie, hipo / hipernatremie, hipo / hiperglicemie, hipocolesterolemie.

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

Perfuzie IV intermitenta
Carcinom renal cu celule metastatice la adulti.
Fiecare cura de tratament este alcatuita din doua cicluri de 5 zile separate printr-o perioada de pauza. Adulti: 600000 UI/kg (0,037 mg/kg) administrate la fiecare 8 h prin perfuzie IV de 15 min într-un total de 14 doze. Dupa 9 zile de pauza, se repeta schema pentru alte 14 doze, pentru o terapie de maximum 28 de doze.
Reluarea tratamentului pentru carcinom renal cu celule metastatice.
Evaluati raspunsul la o perioada de aproape 4 saptamâni dupa terminarea unei cure terapeutice si înainte de a începe o noua cura. Administrati cure aditionale numai daca exista dovada unor micsorari ale tumorii dupa prima cura, iar reluarea tratamentului nu este contraindicata. Separati fiecare cura de tratament printr-o perioada de cel putin 7 saptamâni de la data eliberarii din spital.

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

Anuntati orice durere / discomfort toracic / abdominal persistent, hemoragii sau leziuni neobisnuite, oboseala, confuzie sau accentuarea dispneei. Folositi metode contraceptive eficiente. Utilizati alte medicamente doar daca sunt anume prescrise.

Sharing

Acum esti aici: Home » Aldesleukina – Carcinoame renale metastatice