Alfentanil – Analgezic

Sharing

Alfentanil
Actiune terapeutica: Analgezic narcotic
Categorie de risc pentru sarcina: C
Denumire comerciala: Alfenta, C-II

MOD DE ACTIUNE

Debut: imediat. T ½: 1-2 h (dupa administrarea IV)

INDICATII

Perfuzie continua: Ca analgezic cu oxid nitric / oxigen pentru a mentine anestezia generala. Doze crescute: Adjuvant alaturi de barbiturice / oxid nitric / oxigen pentru mentinerea anesteziei generale.

Inducerea anesteziei: Ca agent primar când intubatia ET si ventilatia mecanica sunt necesare. Component analgezic pentru controlul anesteziei.

CONTRAINDICATII

Folosirea în timpul travaliului si la copii sub 12 ani.

PRECAUTII

Întrerupeti perfuzia cu 10-15 min înainte de interventia chirurgicala. Se foloseste cu precautie în timpul lactatiei. Reduceti dozele pentru pacientii în vârsta sau debilitati.

EFECTE ADVERSE

Bradicardie, confuzie postoperatorie, vedere încetosata, hipercapnie, tremor si asistolie. Nou-nascutii cu sindrom de detresa respiratorie au manifestat hipotensiune la doze de 20 µg/kg.

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

IV
Perfuzie continua, durata peste 45 de min.
Initial, pentru inducere: 50-75 µg/kg; întretinere, cu oxid nitric / oxigen: 0.5-3 µg/kg/min (fluxul mediu al perfuziei de 1-1.5 µg/kg/min). Dupa tratamentul de inducere reduceti viteza de perfuzie cu 30-50% în prima ora a tratamentului de întretinere.
Inducerea anesteziei, durata 45 de minute sau mai mult.
Initial pentru inducere: 130-245 µg/kg; întretinere: 0.5-1.5 µg/kg/min. Daca un anestezic general este folosit pentru întretinere, concentratia agentilor inhalatori trebuie redusa cu 30-50% în prima ora.
Anestezic adjuvant, durata 30-60 min., injectabil pentru a atenua reactia la laringoscopie si intubatie.
Initial pentru inducere: 20-50 µg/kg; întretinere: 5-15 µg/kg la fiecare 5-20 min., pâna la o doza totala de 75 µg/kg.
Anestezic adjuvant, durata mai mica de 30 min, injectie pentru respiratie spontana sau ventilatie asistata.
Initial pentru inducere: 8-20 µg/kg; întretinere: 3-5 µg/kg la fiecare 5-20 min (sau 0.5-1 µg/kg/min, pâna la o doza totala de 8-40 µg/kg).
Anesteziere monitorizata, durata mai mica de 30 min, pentru pacientii sedati si responsivi ce respira spontan.
Initial pentru inducere: 3-8 µg/kg; întretinere: 3-5 µg/kg la fiecare 5-20 min (sau 0.25-1 µg/kg/min pâna la o doza totala de 3-40 mg/kg).

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

Pot apare ameteala, letargie si hipotensiune ortostatica. Evitati consumul de alcool si deprimantele SNC cel putin 24 h dupa administrarea medicamentului.

© 2006 MedicArt