Altretamina – Cancer Ovarian

Sharing

Altretamina (heximetilmelamina)
Actiune terapeutica: Antineoplazic
Categorie de risc pentru sarcina: D
Denumire comerciala: Antineoplazic

MOD DE ACTIUNE

Mecanismul actiunii sale este necunoscut. Bine absorbit dupa ingerarea PO. Nivele de vârf plasmatice: 0.5-3 h.

INDICATII

Singur, în tratamentul paleativ al cancerului ovarian persistent sau recurent dupa terapia de prima linie cu cisplatin sau terapie combinata cu agenti alchilanti.

CONTRAINDICATII

Depresie a maduvei osoase sau toxicitate neurologica severa desi medicamentul a fost folosit cu succes la pacientii cu neuropatie la cisplatin preexistenta. Lactatia.

PRECAUTII

Eficacitatea si siguranta medicamentului nu au fost determinate la copii. Doze zilnice mari pot determina instalarea treptata a G&V. Se va administra doar sub supravegherea unui medic cu experienta în terapiile antineoplazice. Datorita posibilitatii de neurotoxicitate indusa dc altretamina efectuati analize neurologice regulate în timpul tratamentului.

EFECTE ADVERSE

GI : G&V (cel mai frecvent). Neurologic : neuropatii senzitive periferice, oboseala, anorexie, convulsii. SNC : tulburari comportamentale, tulburari de constienta, ataxie. Hematologice : leucopenie, trombocitopenie, anemie. Diverse : toxicitate hepatica, rash cutanat, prurit, alopecie.

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

Capsule
Cancer ovarian
260 mg/m 2 /zi administrat timp de 14 sau 21 de zile consecutiv într-un ciclu de 28 de zile. Doza zilnica totala este împartita în 4 doze PO dupa mese si la culcare.

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

Luati medicamentul dupa sau în timpul mesei sau cu lapte pentru a ameliora starea de greata. Anuntati efectele adverse cum ar fi senzatiile de întepaturi, scaderea sensibilitatii, ameteala, G&V. Poate fi necesara scaderea sau întreruperea dozelor. Folositi metode contraceptive de bariera; poate determina leziuni fetale.