Anistreplaza

 

Anistreplaza

Actiune terapeutica: Enzima trombolitica 

Categorie de risc pentru sarcina: C

Denumire comerciala: Eminase


 

MOD DE ACTIUNE

Anistreplaza lizeaza trombii ce obstrueaza arterele coronare si reduce marimea infarctelor. T ½: 70-120 min.


 

INDICATII

Tratamentul IMA la adulti, liza trombilor ce obstrueaza arterele coronariene, reducerea marimii infarctului, îmbunatatirea functiei ventriculare si reducerea mortalitatii. Începeti tratamentul cât mai curand posibil dupa debutul simptomelor de IMA.


 

CONTRAINDICATII

Utilizarea în hemoragiile interne active; utilizarea în mai putin de 2 luni de la interventii chirurgicale intracraniene sau intra-spinale; traume recente inclusiv resuscitarea cardio-pulmonara; antecedente de AVC; neoplasm intracranian; anevrism sau malformatii artero-venoase; diateza hemoragica cunoscuta; HTA severa necontrolata, reactii alergice severe la streptochinaza.


 

PRECAUTII

Se foloseste cu precautie la femeile care alapteaza. Evaluati beneficiile si riscurile terapiei cu anistreplaza deoarece riscurile acesteia pot fi crescute în urmatoarele situatii: folosirea în mai putin de 10 zile de la interventii chirurgicale majore; boli cerebro-vasculare; folosirea în mai putin de 10 zile de la hemoragii GI sau GU; folosirea în mai putin de 10 zile de la producerea unor traume, inclusiv resuscitare cardio-pulmonara; TAS > 180 mmHg sau TAD > 110 mmHg; posibilitatea existentei unui tromb în ventricolul stâng (de ex. stenoza mitrala cu fibrilatie atriala); endocardita bacteriala subacuta; pericardita acuta; defecte de hemostaza, inclusiv cele secundare bolilor grave hepatice sau renale; sarcina; utilizarea la pacientii peste 75 ani; retinopatie hemoragica diabetica sau alte afectiuni oftalmologice hemoragice; tromboflebita septica sau canule artero-venoase ocluzionate la locul unor infectii grave; utilizarea la pacientii aflati sub terapie cu anti-coagulante orale; orice situatie în care hemoragia reprezinta o problema alarmanta sau în care este dificil de tratat datorita localizarii sale.


 

EFECTE ADVERSE

Hemoragii: la locul punctiei (cele mai dese), hematoame, hematurie, hemoptizie, hemoragie GI, hemoragii intracraniene, hemoragii la nivel bucal / gingival, epistaxis, anemie, hemoragii oculare. CVaritmii, hipotensiune, ruptura cardiaca, embolie. Alergiceanafilaxie, bronhospasm, angio-edeme, urticarie, prurit, flush, rash, eozinofile, rash purpuric tardiv ce poate fi asociat cu artraligia, edeme ale gleznelor, hematurie usoara, simptome GI si proteinurie. GI: G&V. Hematologice: trombocitopenie. SNC: agitatii, ameteli, parestezie, tremor, vertij. Respiratorii: dispnee, edeme pulmonare.


 

DOZAJ – MOD DE ADMINISTRARE

Doar IV 

30 U pe o durata de 2-5 min într-o linie IV sau vena cât mai curând posibil dupa debutul simptomelor.


    

OBSERVATII PENTRU PACIENT – FAMILIE

Revedeti scopurile terapiei si riscurile inerente în timpul IM acut. Pentru a fi eficienta, terapia trebuie începuta cât de curând posibil dupa debutul S&S ale IM. A se utiliza cu precautie întrucât riscul de hemoragie poate fi prezent la 2-4 zile dupa perfuzie. Sfatuiti membrii familiei sa învete RCP.


 

Voteaza si apreciaza cum ti-a folosit !
Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( Apreciaza, sa stie si altii.)

Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila