E greu cu Bebelusii de 8 si 9 Luni?

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Luna 8

Noi frontiere

In toata aceasta perioada, copilul tau va fi foarte ocupat. Mainile sale, ca si toate celelalte parti ale corpului, vor fi intr-o continua miscare. Poate tine foarte bine obiectele in mana si continua sa-si perfectioneze indemanarea utilizand degetul mare in prinderea acestora. A invatat de asemenea cum sa-si utilizeze degetul aratator ca sa impinga jucariile si sa scormoneasca in spatiile mici.

 

Unii copii in jurul acestei varste incep sa arate obiectele. Isi utilizeaza degetul pentru a te intreba, “Hey, cum se numeste jucaria aceea? Cum pot sa ajung la ea ca sa o studiez?” Pare sa se uite la tine pentru a cere ajutor. Incearca sa rezisti in a te duce imediat ce a impins ceva pe jos sa ridici obiectul si sa i-l dai inapoi.

Daca nu ajunge la acestea, obiectele care i se par interesante vor fi un mijloc excelent in a-l ajuta sa se miste catre ele. Spune-I copilului numele obiectelor. Repeta-i de cateva ori. Priveste-l cum se uita la gura ta cand pronunti cuvintele.

Incurajaza-l sa ajunga singur la ele. Pot fi obtinute daca se taraste? Daca se rostogoleste? Daca se enerveaza, ajuta-l mutandu-le mai aproape de el, astfel incat daca se intinde, sa le poata atinge.

Este foarte important sa tii cont de capacitatile copilului tau, sa te ocupi de el ca tata si ca mama,  si sa-l sprijini in toate incercarile lui de a-si dezvolta deprinderile. Foloseste jucarii educative, momeste-l cu ele. Invata sa faci lucruri care sa-i creeze o stare pozitiva, care sa-i dea incredere in el, sa fie mandru de indemanarea sa.

Stabilitatea

Daca tentativa de a se tara nu este suficient de interesanta pentru el, in aceasta perioada probabil ca va incerca sa se ridice in picioare. Cu toate ca nu este chiar asa de usor. Nu numai ca are nevoie de picioare puternice, dar trebuie sa priceapa cum sa se ridice in genunchi, sa-si distribuie uniform greutatea.

Si odata ridicat, nu va sti sa se aseze jos din nou. Celor mai multi copii in prima faza nici nu le pasa.

Adora sa sara, sa se tina cu o manuta si sa-si mute greutatea de pe un picior pe celalalt. Insa, atunci cand obosesc, se uita dupa tine sa-l ajuti. Invata-l sa-si indoaie genunchii si sa se aseze in poponet. Vor mai trece cateva saptamani pana cand va fi la fel de usor sa se aseze asa cum ii este de usor sa se ridice.



Daca bebelusul nu pare foarte interesat sa stea singur in picioare, nu-ti face griji. Tine minte, dezvoltarea se face in salturi. Consulta pediatrul daca copilul tau nu pare interesat sa se tarasca sau sa incerce sa se tarasca “in patru labe”, sau sa stea in sezut fara sprijin 10-15 minute.

Reapar problemele legate de dormit

Este o perioada in care copiii obisnuiesc sa se trezeasca in mijlocul noptii. Pot sa planga pe neasteptate apoi sa adoarma la loc ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Sau… pot plange fara oprire pe o perioada mai lunga de timp.

Copiii invata sa faca lucruri foarte interesante cu propriul corp. Invata sa se miste, sa stea fara sprijin, sa tina in manute diverse obiecte. Unii parinti isi gasesc copiii in alta pozitie in patutul lor, incercand sa se tarasca, sa se roteasca, sa se ridice. Par ca le spun parintilor adormiti : “Sunt gata sa incerc ceva nou”. Sau. “Stau in poponet dar nu pot sa ma mai asez jos”. Este suparator pentru parintii care abia au adormit sa se ridice din nou din pat – de cateva ori pe noapte. Daca nu aveti grija, modul in care veti rezolva aceste mici situatii poate crea alte probleme legate de somn. De exemplu, daca copilul plange noaptea si este imediat hranit, se poate re-instaura obiceiul de a se trezi in cursul noptii pentru o masa. Aceasta in vreme ce copilul nu a avut probabil nevoie de nimic mai mult decat de o dezmierdare pentru a adormi din nou.

Se distreaza privind fotografiile

Copilul poate asocia acum propria persoana cu imaginea sa din fotografii sau din oglinda. Iata un mod placut de a-si petrece timpul: sa se uite la fotografii cu persoane pe care le iubeste. Ii poti cumpara sau ii poti face un album foto in care sa pui fotografii cu persoanele sale favorite. Sau include fotografii ale bunicilor, unchilor, matusilor care locuiesc departe de tine. Vorbeste-i despre fiecare persoana in parte – in timp iti va arata persoana despre care ii vorbesti sau al carei nume il rostesti. Fotografiile sunt si mai importante atunci cand copilul nu se afla langa parintii sai. Fa o fotografie cu tine, sotul tau si alti membrii importanti ai familiei (nu uita de animalele familiei) pentru ca copilul tau sa se poata uita la ea atunci cand este trist. Pune si o fotografie cu tine si cu el facand un lucru care lui ii face placere. Dupa ce pleci si el ramane in grija doicii sau atunci cand este obosit, a se uita la fotografia cu tine poate fi lucrul care il va ajuta sa treaca peste perioada neplacuta a despartirii si sa reinceapa sa se joace si sa invete.

Cantecel

Bebelusii iubesc muzica si cantecelele. Mai mult decat orice, trebuie sa-i canti incetisor copilului tau. Exista cantecele minunate pentru copii care implica si miscarea, ca cele din copilaria ta ” :”In poiana din padure aveau casa doi pitici..”, “Iepuras dragalas”, “Melcul suparat”…..

In multe librarii se gasesc CD-uri si casete pe care le poti cumpara pentru copilul tau. Consulta-te cu vanzatoarea in legatura cu muzica potrivita pentru bebelusi si copii. Arata-i copilului miscarea dansand tu insati sau miscandu-i manutele usurel in ritmul muzicii. In scurt timp, va incerca el insusi sa se miste si sa cante singurel.

Luna 9

“Cataratorul”

In jurul acestei varste copilul invata sa se agate de cate ceva pentru a se ridica in picioare, de asemenea invata sa se catere. Capata o noua indemanare care implica coordonarea picioarelor, echilibrarea greutatii, utilizarea bratelor pentru a se ridica.

Cel mai adesea scarile sunt irezistibile pentru micul tau catarator. Sa coboare scarile este o alta indemanare pe care o va capata cateva luni mai tarziu, ea implica cunostinte pe care inca nu le pos

Parintii trebuie sa fie foarte atenti si sa-l supravegheze permanent pe micul catarator atunci cand incearca sa urce scarile. Iti recomandam sa plasezi “baricade” la capetele scarilor pentru a preveni explorarea lor nesupravegheata impiedicand astfel accidentele.

“Catararea pe orice

Bebelusii incearca de asemenea sa gaseasca modalitati de a se catara pe mobila. In jurul acestei varste, unii copii mai ambitiosi au tentative de a se catara pe gratiile patutului in scopul escaladarii lui. Plaseaza patutul intr-o zona sigura (daca se poate alege unul mic de inaltime). Daca bebelusul pare interesat in a se catara pe patut si isi ridica piciorusele pe gratii, este timpul sa-l muti . Aceasta pana cand bebelusul este suficient de mare pentru reusi sa se dea singur jos din patut.

Tine minte! Multi bebelusi nu sunt capabili sa se dea singuri jos din patut (in siguranta) inainte de a doua aniversare , iar unii nu o pot face niciodata.





Asigurarea bucatariei

Bucataria este un loc foarte atractiv de explorat in timpul in care parintii pregatesc masa. Din pacate, este de asemenea un loc care poate fi foarte periculos pentru bebelusi daca nu a fost in prealabil asigurat.

Iti amintim pe scurt cateva din zonele cele mai periculoase din bucatarie care trebuiesc supravegheate:

·         Daca poti, blocheaza accesul spre aragaz. Este un punct de atractie pentru bebelusii curiosi.

·         Muta cosul pentru vasele curate intr-ul loc sigur. In el pot fi cutite sau furculite care inca nu au fost puse la locul lor

·         Blocheaza daca poti accesul la masina de spalat vase. In ea pot fi obiecte ascutite care nu au fost inca spalate.

·         Sa-ti tii bebelusul la sold si sa manuiesti in acelasi timp vase cu lichide fierbinti, poate fi dezastruos.

·         Ai grija de vasele de pe aragaz cu lichide fierbinti, sa nu aiba niciodata manerele spre exterior.Ar fi mai bine sa folosesti numai ochiurile din partea din spate a aragazului.



·         Tine detergentii si pungile din plastic intr-un dulapior incuiat.

Sunt multe modalitati de a face ca bucataria sa devina un loc sigur pe care copilul sa-l poata cerceta nestingherit:

·         Amenajaza un dulapior numai pentru el. Va fi foarte bucuros sa-l deschida si sa cotrobaie prin el.

·         Da-i paharele, tigaite, craticioare. Sa fie insa din acelea pe care le poate manui in siguranta. Aceasta este o perioada a dezvoltarii lui in care adora sa puna obiectele mici unu peste celalalt in gramajoare.

·         Adora de asemenea sa bata cu o lingura mare de plastic sau lemn intr-un vas. Poate sa tina o lingura intr-o manuta si una in cealalta, si sa le loveasca una de alta.

Acest tip de activitati il multumesc mult. Invata astfel ce alte lucruri poate sa faca cu unele parti ale corpului sau.

Revizuieste-i meniul

Bebelusul tau si-a definit preferinte clare in ceea ce priveste alimentatia. Stie sigur ce ii place sa manance si ce nu. Nu este neobisnuit pentru parinti sa se intrebe cum sa procedeze atunci cand bebelusul arunca mancarea pe jos sau alege sa se joace cu manutele in mancare in timpul mesei.

Uneori bebelusul pare infometat si lacom, alteori ciuguleste doar si nu are chef sa manance. Aceste experiente pun multe probleme parintilor aflati la primul copil.

Independenta – chiar si in timpul mesei:



Interesul bebelusilor in a face multe lucruri fara ajutor este real chiar si in ceea ce priveste hranirea. Adesea, nu din cauza mancarii se supara bebelusii, ci din cauza neputintei de a se hrani ei insisi. O solutie este sa-I dai si lui sa tina o lingurita in timp ce tu il hranesti in continuare.

Bebelusii sunt adeptii hranirii cu propriile degetele.Uneori, atunci faptul ca isi baga degetelele in mancare si insi indeasa apoi hrana in gurita poate fi suparator pentru parinti, care se tem ca bebelusi se pot astfel sufoca. Incearca sa-I dai bucatele mici si moi de alimente, care practic se vor “dizolva” in gurita copilului , de exemplu bucatele de fructe sau legume fierte.

Consistenta alimentelor este de asemenea foarte importanta. Este important sa treci de la mancarea pasata prin strecuratoare la solide moi pe care bebelusul sa le poate “molfai” singurel, acomodandu-se astfel si cu o alta consistenta a alimentelor. Adauga ingrediente noi in hrana copilui in functie de reactia lui la introducerea acestora. Are inca nevoie sa manance lapte (praf sau matern). Deoarece nevoile nutritive ale organismului sau se modifica, va fi mult mai receptiv la hrana solida.

Se “auto-intarca”

Intrucat lupta pentru independenta, incepe sa devina adeptul utilizarii propriului corp si este foarte interesat sa guste alimente noi, probabil ca va decide sa nu mai manance lapte de la san. Multe mame care s-au gandit intre timp ca a sosit vremea sa-si intarce copilul, vor avea o mare surpriza . Poate fi insa trist pentru tine sa vezi cum copilul tau te impinge atunci cand vrei sa-l alaptezi. Dar, poate fi de asemenea usurator pentru amandoi. Bebelusul iti spune astfel ca organismul sau are nevoie de elemente nutritive pe care si le va lua din alimentele solide. Si de acum este foarte interesat sa-si dezvolte noua sa indemanare.

Nu cu mult timp in urma, bebelusul tau era foarte fericit sa obtina obiectul sau preferat: sanul tau. Lucrurile s-au schimbat, insa si de aici inainte va avea nevoie sa fii aproape de el, dar intr-un alt mod.

Vei mai observa ca, datorita faptului ca nu mai alaptezi, vei mai castiga cateva kilograme in plus. Unele mame sunt mai grase atunci cand alapteaza, dar de aici inainte, le poti da jos.

Felicita-te ca ai alaptat o perioada asa de mare, asigurandu-i copilului tau hrana cea mai buna pe care o putea primi.

“Baza”

Poti fi uimita de interesul pe care copilul tau il are in permanenta in a se misca si in a explora, dar se poate sa nu observi ca bebelusul este atent intotdeauna unde te afli. Tu ii conferi siguranta de care are nevoie, baza de la care porneste in cercetarile lui. Va cerceta continuu, va risca, dar vrea sa stie permanent unde te poate gasi daca are nevoie de o imbratisare sau daca vrea sa-ti arate o jucarie. Se va odihni langa tine si isi va incarca bateriile pentru ca apoi sa porneasca din nou sa exploreze. Este un pas important in cucerirea independentei sale. Este foarte interesat sa cerceteze lumea lui cu convingerea ca in apropierea lui se afla persoana care-l ingrijeste.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close